Najbliższa Wielkanoc będzie inna niż zwykle. Nie spotkamy się licznie w gronie najbliższych, nie odwiedzimy rodziców, czy babcie i dziadków. Pandemia koronawirusa sprawiła, że czas świąt będziemy przeżywać w swoich domach, myśląc o tych, którzy tym razem nie są z nami.
Nie będzie także tradycyjnego święcenia pokarmów w kościołach. Msze i uroczystości triduum paschalnego będą transmitowane w telewizji i internecie. Wszystko po to, aby ograniczyć rozprzestrzenianie się patogenu wśród nas.
Tradycyjne święcenie pokarmów może odbyć się w naszych domach w niedzielę przed wielkanocnym śniadaniem. Nie zapomnijmy przygotować koszyczków wielkanocnych na te wyjątkowe Święta, nie zapomnijmy pokolorować jajek na świąteczny stół. Przygotowując święconką, pamiętajmy, co należy włożyć do wielkanocnego koszyczka.
Do barwienia jaj najlepiej użyć barwników naturalnych, nie zawierających sztucznych barwników, gdyż są one przede wszystkim zdrowsze i nie zmieniają smaku jajka. Dla uzyskania mocniejszego koloru możemy dodać do gotowania odrobinę octu. Aby kraszanka pięknie się prezentowała, można po wyschnięciu przetrzeć ją natłuszczoną szmatką (natłuszczoną olejem lub masłem).
Jak przygotować kolorowe jaja?
Jaja należy gotować w roztworach poszczególnych składników. Najlepiej zaopatrzyć się w jajka o jasnych skorupkach, dzięki temu uzyskamy bardziej intensywny kolor. Kolor nie będzie jednolity, ale wpływa to wyłącznie na atrakcyjność przygotowywanych kraszanek.
Aby osiągnąć wybrany kolor, do barwienia należy użyć poniższych składników:
- biały - ugotowane jajko wkładamy na chwilę do wody z octem
- pomarańczowy - marchew, sok z marchwi, dynia
- żółty - rumianek, suche łupiny z cebuli, curry, kurkuma, suszone kwiaty jaskrów polnych, liście brzozy i olchy
- czerwony/bordowy - łupiny z czerwonej cebuli, kwiat hibiskusa, owoce czarnego bzu, suszone jagody
- czerwony/różowy - sok z buraków, żurawina
- brązowy - kawa mielona, herbata (mocne wywary), świeże łupiny orzecha włoskiego,
- fioletowy - jagody, borówka amerykańska, czerwona kapusta, owoce tarniny i czarnego bzu
- zielony - szczypiorek, trawa, pokrzywa, szpinak, kora brzozy, wywar z jemioły, suszone kwiaty fiołka
- czarny - szyszki olchy, kora dębu, młode liście czarnego klonu
Jak naturalnie barwić jajka na Wielkanoc - dodano: 2020-04-09