Advertisement
Subskrypcja

Powiadomienia o nowościach

Sprawdź koniecznie
Ważne tematy

dieta kapuściana

1.

2. autor artykułu : Nina Jakubik - dietetyk
Centrum Dietetyczne ProLinea; Warszawa

 Nina Jakubik
-
   

Dieta kapuściana jest dietą niezwykle niskokaloryczną dzięki czemu gwarantuje szybki spadek masy ciała (aż 5 kg w ciągu tygodnia!!!). Głównych produktem spożywanym w czasie diety jest kapusta kiszona (w dowolnych ilościach!) pod postacią kapuśniaku. Śniadania i kolacje składają się dodatkowo z owoców, innych warzyw, mleka, mięsa, ryb i ryżu włączanych do diety stopniowo.

@@ Przepis na zupÄ™ z kapusty

* 1 pokrojona drobno cebula,
* 25 dag marchwi,
* 25 dag czerwonej i żółtej papryki,
* 25 dag kalarepki,
* 2 świeże pomidory.
* 25 dag poszatkowanej białej kapusty.

Warzywa podsmaż na 1 łyżce oleju, zalej 1,25 litra wody i zagotuj. Dodaj cebulę i gotuj ok. 10-15 minut. Dopraw do smaku solą. Możesz również wzbogacić smak zupy (w zależności od upodobań) curry, bazylią lub sproszkowaną papryką, pietruszką lub sosem sojowym.
”Zupa przygotowana wedÅ‚ug tego przepisu powinna wystarczyć na 2 dni. Nie dodaje ona kalorii, a im wiÄ™cej jej zjesz, tym wiÄ™cej kalorii spalisz.”



________________________________________________________________________________________



Dieta kapuściana w znacznym stopniu ogranicza spożycie podstawowych składników odżywczych niezbędnych do rozwoju organizmu: białka, węglowodanów, wapnia, żelaza, magnezu i wielu innych minerałów.
Nie ogranicza natomiast spożycia witamin dzięki dużej zawartości warzyw i owoców. Może jednak zaistnieć problem z przyswajaniem niektórych witamin, gdyż dieta kapuściana całkowicie wyklucza tłuszcze, które są niezbędne do wchłaniania witamin A, D, E, K (rozpuszczalnych w tłuszczach).
Najbardziej niebezpieczny w diecie jest brak wyżej wymienionych składników, który może powodować poważne zaburzenia.
Brak białka w diecie kapuścianej będzie wpływał negatywnie na wszystkie procesy budulcowe zachodzące w organizmie (synteza hormonów, enzymów, ciał odpornościowych itp.).
Brak żelaza może powodować anemiÄ™ niedobarwliwÄ… – na którÄ… najbardziej narażone sÄ… niemowlÄ™ta powyżej 4 miesiÄ…ca życia, dzieci, mÅ‚odzież i kobiety w ciąży. Deficyt żelaza może być także przyczynÄ… sÅ‚abszego rozwoju psychicznego u dzieci, sÅ‚abszej odporność i ograniczonego wzrostu.
Niedobór magnezu w diecie kapuścianej jest wynikiem znacznego ograniczenia spożycia węglowodanów złożonych (pieczywo pełnoziarniste, grube kasze, otręby pszenne, ryż itp.) i może wpływać na zaburzenia rytmu serca i krążenia.
Bardzo dużym minusem diety jest jej niska kaloryczność, a co za tym idzie gwarancja szybkiego spadku masy ciała, który w rzeczywistości następuje na skutek utraty wody przez organizm, a nie na skutek spalania tkanki tłuszczowej.
Dieta kapuÅ›ciana jest dietÄ… krótkotrwaÅ‚Ä…. DorosÅ‚y organizm bez problemu i wiÄ™kszych zaburzeÅ„ poradzi sobie z tymczasowym ograniczeniem niektórych skÅ‚adników odżywczych. Jednak nie polecaÅ‚abym tej diety kobietom karmiÄ…cym lub ciężarnym, które majÄ… szczególne wymagania i nie można ich narażać na niedobory pewnych skÅ‚adników odżywczych, gdyż może mieć to drastyczny wpÅ‚yw nie tylko na rozwój dziecka, ale także na matkÄ™. Zarówno w czasie ciąży jak i karmienia organizm kobiety „oddaje” dziecku swoje zapasy narażajÄ…c siÄ™ tym samym na jeszcze wiÄ™kszy deficyt, a tym samym narażamy zdrowie wÅ‚asne jak i naszej „pociechy”.

dieta kapuściana - dodano: 2007-03-13

                                


Portal maluchy.pl jest serwisem edukacyjnym. Informacje zawarte na naszych stronach służą wyłącznie celom informacyjnym. Wszelkie problemy muszą być konsultowane z odpowiednim lekarzem specjalistą. Autorzy i firma ITS MEDIA nie odpowiadają za jakiekolwiek straty i szkody wynikłe z zastosowania zawartych na stronach informacji lub porad.