Aktualno¶ci

12 tysiêcy dodatkowych miejsc w ¿³obkach!

12 tysiêcy dodatkowych miejsc w ¿³obkach!

Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowan± i rozszerzon± wersjê, nadaj±c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...

Czytaj wiêcej >

Maluchy.pl logo

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic
Start new topic Reply to this topic
56 Stron V   1 2 3 nastÄ™pna ostatnia   

TE!! pierniczki (dla posiadaczy dużych lodówek) ;)

> 
burek
czw, 07 paź 2004 - 20:38
Jak ktoś ma dużą loówkę to sobie moze już zacząć. Tak, tak to jest właśnie przepis na TE pierniczki. Nie wiem czy tak można, ale jest żywcem zerżnięty z wiadomego foruma. icon_redface.gif Autorką postu o pierniczkach jest Silije.

Pierniczki
Składniki:
1 kg mÄ…ki
1/2 litra miodu
2 szklanki cukru
1 kostka smalcu
1/2 szklanki mleka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka
szczypta soli
1 torebka gotowej przyprawy do pierników, ale to nie wystarczy, do tego osobno:
imbir
cynamon
gałka muszkatałowa
kardamon (czasem trudno kupić, więc można opuścić)
mielone goździki

W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier na jednolitą masę i czekamy.
Kiedy ostygnie dodajemy mieszając i ugniatając rękami mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz
przyprawy - do gotowej mieszanki dodajemy oryginalnych przypraw, tak by wszystkich było pół szklanki (jak ktoś nie lubi
aromatycznie to można wziąć troszkę mniej, ale ja polecam tą pełnię korzennych aromatów).
Zagniatamy na jednolitą masę, odklejamy ręce (i oblizujemy mniam mniam) po czym miskę okrywamy ręcznikiem i folią, ale nie
całkiem szczelnie i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na 4-5 tygodni. Tak więc mam przed sobą 5 tygodni walki ze sobą by nie wyjeść pysznego surowego ciasta.


Przed świętami wałkujemy ciasto, niezbyt cienko, bo będzie twarde i wycinamy fantazyjne wzory (ale radość dla dzieci,
obowiązkowo bałwanki, choinki i aniołki!) lub korzystamy z foremek. Jak sobie przypomnę to napiszę do ilu stopni nagrzewamy
piekarnik. Pieczemy 10-15 minut do zarumienienia, czas zależy od grubości i wielkości pierniczka, wyjmujemy i jak ostygną
bierzemy się za artystyczną robotę (koniecznie z dziećmi!)
Przygotowujemy lukier z cukru pudru i białka, pisaki tortowe, którymi też możemy zabarwić go na różne delikatne kolory, polewę
czekoladową, wiórki kokosowe, rozdrobnione orzeszki, płatki migdałów, kolorową cukrową posypkę i mamy cudnie pachnącą zabawę na
cały wieczór.
Potem układamy w kartonie, leciusieńko kropimy wodą i przykrywamy folią, by na Wigilię były miękkie. Aha - twarde też są pycha.

Przepis jest autorski, więc poszedł razem z komentarzami. icon_mrgreen.gif

bur icon_biggrin.gif
burek


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 1,970
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 20:33
SkÄ…d: okolice Gliwic
Nr użytkownika: 193




post czw, 07 paź 2004 - 20:38
Post #1

Jak ktoś ma dużą loówkę to sobie moze już zacząć. Tak, tak to jest właśnie przepis na TE pierniczki. Nie wiem czy tak można, ale jest żywcem zerżnięty z wiadomego foruma. icon_redface.gif Autorką postu o pierniczkach jest Silije.

Pierniczki
Składniki:
1 kg mÄ…ki
1/2 litra miodu
2 szklanki cukru
1 kostka smalcu
1/2 szklanki mleka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka
szczypta soli
1 torebka gotowej przyprawy do pierników, ale to nie wystarczy, do tego osobno:
imbir
cynamon
gałka muszkatałowa
kardamon (czasem trudno kupić, więc można opuścić)
mielone goździki

W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier na jednolitą masę i czekamy.
Kiedy ostygnie dodajemy mieszając i ugniatając rękami mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz
przyprawy - do gotowej mieszanki dodajemy oryginalnych przypraw, tak by wszystkich było pół szklanki (jak ktoś nie lubi
aromatycznie to można wziąć troszkę mniej, ale ja polecam tą pełnię korzennych aromatów).
Zagniatamy na jednolitą masę, odklejamy ręce (i oblizujemy mniam mniam) po czym miskę okrywamy ręcznikiem i folią, ale nie
całkiem szczelnie i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na 4-5 tygodni. Tak więc mam przed sobą 5 tygodni walki ze sobą by nie wyjeść pysznego surowego ciasta.


Przed świętami wałkujemy ciasto, niezbyt cienko, bo będzie twarde i wycinamy fantazyjne wzory (ale radość dla dzieci,
obowiązkowo bałwanki, choinki i aniołki!) lub korzystamy z foremek. Jak sobie przypomnę to napiszę do ilu stopni nagrzewamy
piekarnik. Pieczemy 10-15 minut do zarumienienia, czas zależy od grubości i wielkości pierniczka, wyjmujemy i jak ostygną
bierzemy się za artystyczną robotę (koniecznie z dziećmi!)
Przygotowujemy lukier z cukru pudru i białka, pisaki tortowe, którymi też możemy zabarwić go na różne delikatne kolory, polewę
czekoladową, wiórki kokosowe, rozdrobnione orzeszki, płatki migdałów, kolorową cukrową posypkę i mamy cudnie pachnącą zabawę na
cały wieczór.
Potem układamy w kartonie, leciusieńko kropimy wodą i przykrywamy folią, by na Wigilię były miękkie. Aha - twarde też są pycha.

Przepis jest autorski, więc poszedł razem z komentarzami. icon_mrgreen.gif

bur icon_biggrin.gif
Ika
czw, 07 paź 2004 - 20:43
Ale masz speeda! Ledwo powiedziałam o pierniczkach, wspomniałam, że idę wątek założyć - a tu już jest! icon_biggrin.gif

Robimy icon_wink.gif Niech zyskajÄ… miano "Maluchowych" icon_wink.gif
Ika


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 25,644
Dołączył: śro, 26 mar 03 - 20:57
SkÄ…d: Warszawa
Nr użytkownika: 127




post czw, 07 paź 2004 - 20:43
Post #2

Ale masz speeda! Ledwo powiedziałam o pierniczkach, wspomniałam, że idę wątek założyć - a tu już jest! icon_biggrin.gif

Robimy icon_wink.gif Niech zyskajÄ… miano "Maluchowych" icon_wink.gif

--------------------
___________________________________________________________
Jeśli ktoś bardzo chce zrobić z siebie idiotę, należy mu na to pozwolić.
----------------------------------------------------------------------------
Kiedy ktoś obgaduje Cię za plecami, oznacza to tylko, że go wyprzedziłeś ;)

**********************
burek
czw, 07 paź 2004 - 20:46
Chodzą za mną już jakiś czas i zastanawiałam się tylko czy aby nie jest za wcześnie... icon_rolleyes.gif

bur
burek


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 1,970
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 20:33
SkÄ…d: okolice Gliwic
Nr użytkownika: 193




post czw, 07 paź 2004 - 20:46
Post #3

Chodzą za mną już jakiś czas i zastanawiałam się tylko czy aby nie jest za wcześnie... icon_rolleyes.gif

bur
iff
czw, 07 paź 2004 - 21:09
burek gdzie tam za wczesnie, ja z chlopcami juz 3 razy zdazylismy zrobic pierniczki i je skonsumowac i na twardo i na miekko , mniem mniem pyszne, ale teraz chyba bez nich zrobie ciasto razy dwa lub trzy i wloze do lodowki na calutki miesiaczek lub dluzej i dopiero wyprobuje wypiekow
iff


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 4,277
Dołączył: czw, 27 mar 03 - 09:41
Nr użytkownika: 139




post czw, 07 paź 2004 - 21:09
Post #4

burek gdzie tam za wczesnie, ja z chlopcami juz 3 razy zdazylismy zrobic pierniczki i je skonsumowac i na twardo i na miekko , mniem mniem pyszne, ale teraz chyba bez nich zrobie ciasto razy dwa lub trzy i wloze do lodowki na calutki miesiaczek lub dluzej i dopiero wyprobuje wypiekow
Potwora
czw, 07 paź 2004 - 21:22
W tym roku robię z podwójnej porcji icon_wink.gif
Potwora


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 5,934
Dołączył: nie, 13 kwi 03 - 19:47
SkÄ…d: .......
Nr użytkownika: 569




post czw, 07 paź 2004 - 21:22
Post #5

W tym roku robię z podwójnej porcji icon_wink.gif
Ika
czw, 07 paź 2004 - 21:25
RobiÄ™ jutro icon_wink.gif
Ika


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 25,644
Dołączył: śro, 26 mar 03 - 20:57
SkÄ…d: Warszawa
Nr użytkownika: 127




post czw, 07 paź 2004 - 21:25
Post #6

RobiÄ™ jutro icon_wink.gif

--------------------
___________________________________________________________
Jeśli ktoś bardzo chce zrobić z siebie idiotę, należy mu na to pozwolić.
----------------------------------------------------------------------------
Kiedy ktoś obgaduje Cię za plecami, oznacza to tylko, że go wyprzedziłeś ;)

**********************
Jutta
czw, 07 paź 2004 - 21:31
icon_lol.gif
Jutta


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 1,970
Dołączył: wto, 24 cze 03 - 13:22
Nr użytkownika: 859




post czw, 07 paź 2004 - 21:31
Post #7

icon_lol.gif

--------------------
Moja wolność kończy się tam, gdzie zaczynaja prawa drugiego człowieka ...
Babcia Mateuszka 16.08.2003 i Julii 17.03.2006
Doruśka
czw, 07 paź 2004 - 21:50
ja mam pojemnik ciasta z zeszłego roku,wiec piec będę lada chwila,żeby nowe ciasto zrobić icon_smile.gif

Sekta jak nic sekta...
Doruśka


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 6,275
Dołączył: pon, 07 kwi 03 - 20:56
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 477

GG:


post czw, 07 paź 2004 - 21:50
Post #8

ja mam pojemnik ciasta z zeszłego roku,wiec piec będę lada chwila,żeby nowe ciasto zrobić icon_smile.gif

Sekta jak nic sekta...
jl101
czw, 07 paź 2004 - 22:29
a ja juz mam jedne za soba w tym sezonie icon_biggrin.gif ciasto dlugo nie lezalo bo nie wytrzymalam.
ja nie pieke pierniczkow tylko piernik i zastanawiam sie czy do tego mozna dodac bakalii i jak tak to kiedy. dodac od razu i z tymi bakaliami zostawic, czy lepiej przed pieczeniem? a i jeszcze jakie te bakalie powinny byc, ja jadlam kiedys piernik z orzechami wloskimi i rodzynkami, cos jeszcze sie dodaje?
pozdr
justyna
jl101


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 734
Dołączył: czw, 27 mar 03 - 16:08
SkÄ…d: Warszawa
Nr użytkownika: 148




post czw, 07 paź 2004 - 22:29
Post #9

a ja juz mam jedne za soba w tym sezonie icon_biggrin.gif ciasto dlugo nie lezalo bo nie wytrzymalam.
ja nie pieke pierniczkow tylko piernik i zastanawiam sie czy do tego mozna dodac bakalii i jak tak to kiedy. dodac od razu i z tymi bakaliami zostawic, czy lepiej przed pieczeniem? a i jeszcze jakie te bakalie powinny byc, ja jadlam kiedys piernik z orzechami wloskimi i rodzynkami, cos jeszcze sie dodaje?
pozdr
justyna

--------------------
justyna mama olka i
user posted image
eli
user posted image
użytkownik usunięty

Go??







post czw, 07 paź 2004 - 23:31
Post #10

CYTAT(Dorusia)
ja mam pojemnik ciasta z zeszłego roku,wiec piec będę lada chwila,żeby nowe ciasto zrobić icon_smile.gif

Dorusia, ja też mam z zeszłego roku icon_smile.gif W lodówce cały czas stało icon_lol.gif
Doruśka
pią, 08 paź 2004 - 07:56
Paka:) ja wzorem Ewci z zeszłego roku icon_smile.gif)
mam zamiar upiec w przyszłum tygodniu icon_smile.gif a TY?
i podaj mi na priva adres to Ci tÄ… Carrie podeslÄ™ ..
Doruśka


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 6,275
Dołączył: pon, 07 kwi 03 - 20:56
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 477

GG:


post pią, 08 paź 2004 - 07:56
Post #11

Paka:) ja wzorem Ewci z zeszłego roku icon_smile.gif)
mam zamiar upiec w przyszłum tygodniu icon_smile.gif a TY?
i podaj mi na priva adres to Ci tÄ… Carrie podeslÄ™ ..
Arwena.
pią, 08 paź 2004 - 08:39
Kurcze ja w tym roku też dwie porcje "pierniczków Silije". Bo jedna zostaje pozarta jeszcze przed świętami - mówicie że już zarabiać?
Arwena.


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 7,686
Dołączył: sob, 29 mar 03 - 19:13
Nr użytkownika: 218




post pią, 08 paź 2004 - 08:39
Post #12

Kurcze ja w tym roku też dwie porcje "pierniczków Silije". Bo jedna zostaje pozarta jeszcze przed świętami - mówicie że już zarabiać?

--------------------
everybody lies
Doruśka
pią, 08 paź 2004 - 08:42
ale wiecie co? ja nie ozdabiam pierniczków.oszczędzam kalorie icon_rolleyes.gif

i zawsze nie mam czasu...
Doruśka


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 6,275
Dołączył: pon, 07 kwi 03 - 20:56
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 477

GG:


post pią, 08 paź 2004 - 08:42
Post #13

ale wiecie co? ja nie ozdabiam pierniczków.oszczędzam kalorie icon_rolleyes.gif

i zawsze nie mam czasu...
Doruśka
pią, 08 paź 2004 - 08:45
Jutta,ten przepis nieco sie różni od tego "naszego" icon_lol.gif icon_lol.gif icon_wink.gif
w tym roku robie z oryginału icon_lol.gif
czyli z Juttowego przepisu:)
Doruśka


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 6,275
Dołączył: pon, 07 kwi 03 - 20:56
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 477

GG:


post pią, 08 paź 2004 - 08:45
Post #14

Jutta,ten przepis nieco sie różni od tego "naszego" icon_lol.gif icon_lol.gif icon_wink.gif
w tym roku robie z oryginału icon_lol.gif
czyli z Juttowego przepisu:)
Arwena.
pią, 08 paź 2004 - 08:47
Ja ozdabiam tylko jedną partię, której poźniej używam do dekoracji stołu.
Arwena.


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 7,686
Dołączył: sob, 29 mar 03 - 19:13
Nr użytkownika: 218




post pią, 08 paź 2004 - 08:47
Post #15

Ja ozdabiam tylko jedną partię, której poźniej używam do dekoracji stołu.

--------------------
everybody lies
Potwora
pią, 08 paź 2004 - 10:02
Ja ozdabiam tyle te na choinkÄ™, te do jedzenia to nie, po co i tak sÄ… pyszne, najpyszniejsze z pysznych wink.gif
Potwora


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 5,934
Dołączył: nie, 13 kwi 03 - 19:47
SkÄ…d: .......
Nr użytkownika: 569




post pią, 08 paź 2004 - 10:02
Post #16

Ja ozdabiam tyle te na choinkÄ™, te do jedzenia to nie, po co i tak sÄ… pyszne, najpyszniejsze z pysznych wink.gif
e w a
pią, 08 paź 2004 - 11:05
taaaak, my w tym roku też zapewne z 2 porcji zrobimy. Jedną udekorujemy na stół i choinkę, a drugą pożremy icon_wink.gif). Zacznie pachnieć Świętami.
Pyyyycha
ewa
e w a


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 45
Dołączył: pon, 26 lip 04 - 09:30
Nr użytkownika: 1,958




post pią, 08 paź 2004 - 11:05
Post #17

taaaak, my w tym roku też zapewne z 2 porcji zrobimy. Jedną udekorujemy na stół i choinkę, a drugą pożremy icon_wink.gif). Zacznie pachnieć Świętami.
Pyyyycha
ewa

--------------------
Ewa mama
Mikolaja - 2001 r.
Adama - 2003 r.
Alicji - 2010 r.
Litka
pią, 08 paź 2004 - 15:12
Juz mysleliśmy z mężem o pierniczkach, kiedy zrobimy? Tylko musimy miód gryczany kupić, zapach ma niespecjalny, ale do pierników wysmienity.

Uwielbiam ten zapach roznoszący się po całym mieszkaniu.

W zeszłym roku u nas ciasto owszem leżakowało 5 tygodni, ale same pierniki upieczone zostały tuż przed świętami i o dziwo mięciutkie były, może to przez ten miód gryczany.
Litka


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 5,408
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 20:37
Skąd: Poznań
Nr użytkownika: 194

GG:


post pią, 08 paź 2004 - 15:12
Post #18

Juz mysleliśmy z mężem o pierniczkach, kiedy zrobimy? Tylko musimy miód gryczany kupić, zapach ma niespecjalny, ale do pierników wysmienity.

Uwielbiam ten zapach roznoszący się po całym mieszkaniu.

W zeszłym roku u nas ciasto owszem leżakowało 5 tygodni, ale same pierniki upieczone zostały tuż przed świętami i o dziwo mięciutkie były, może to przez ten miód gryczany.
agarad
pią, 08 paź 2004 - 15:34
agarad


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 4,351
Dołączył: wto, 29 kwi 03 - 09:57
SkÄ…d: z okolicy stolicy ;-)
Nr użytkownika: 662

GG:


post pią, 08 paź 2004 - 15:34
Post #19



--------------------
Agnieszka

syn - 2000
córka - 2005

agarad
pią, 08 paź 2004 - 15:35
CYTAT(Dorusia)
ja mam pojemnik ciasta z zeszłego roku,wiec piec będę lada chwila,żeby nowe ciasto zrobić icon_smile.gif

Sekta jak nic sekta...


Jak to icon_eek.gif już rok lezakuje to ciasto icon_question.gif tak w lodówce?
Miało byc ok 5 tygodni, kurcze juz nie wiem o co chodzi icon_confused.gif
agarad


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 4,351
Dołączył: wto, 29 kwi 03 - 09:57
SkÄ…d: z okolicy stolicy ;-)
Nr użytkownika: 662

GG:


post pią, 08 paź 2004 - 15:35
Post #20

CYTAT(Dorusia)
ja mam pojemnik ciasta z zeszłego roku,wiec piec będę lada chwila,żeby nowe ciasto zrobić icon_smile.gif

Sekta jak nic sekta...


Jak to icon_eek.gif już rok lezakuje to ciasto icon_question.gif tak w lodówce?
Miało byc ok 5 tygodni, kurcze juz nie wiem o co chodzi icon_confused.gif

--------------------
Agnieszka

syn - 2000
córka - 2005

> TE!! pierniczki (dla posiadaczy dużych lodówek) ;)
Start new topic
Reply to this topic
56 Stron V   1 2 3 nastÄ™pna ostatnia 
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: piÄ…, 19 kwi 2024 - 01:30
lista postów tego w±tku
© 2002 - 2018  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl   |  Reklama