Aktualno¶ci

12 tysiêcy dodatkowych miejsc w ¿³obkach!

12 tysiêcy dodatkowych miejsc w ¿³obkach!

Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowan± i rozszerzon± wersjê, nadaj±c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...

Czytaj wiêcej >

Maluchy.pl logo

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic
Start new topic Reply to this topic
5 Stron V   1 2 3 nastÄ™pna ostatnia   

Schab dla opornych ;))

> 
pirania
śro, 10 wrz 2003 - 16:40
Aluc mnie natchnela ze zamiast kupowac dziecku wedline piecze schab.
Zakupilam wiec schab b/k i teraz prosze o podzielenie sie ze mna przepisami na schab na zimno lub na cieplo.
Przepis ma byc dla opornych- nie zakladamy ze gosia wie jak sie schab robi ani inne miesko bo Gosia umie kurczaka obwalic przyprawa do kurczaka i wlozyc go do piecyka. icon_wink.gif na schabuk maz lazi do tesciowej icon_wink.gif)
pirania


Grupa: Zbanowani
Postów: 9,406
Dołączył: pon, 07 kwi 03 - 14:10
SkÄ…d: przy kompie
Nr użytkownika: 471




post śro, 10 wrz 2003 - 16:40
Post #1

Aluc mnie natchnela ze zamiast kupowac dziecku wedline piecze schab.
Zakupilam wiec schab b/k i teraz prosze o podzielenie sie ze mna przepisami na schab na zimno lub na cieplo.
Przepis ma byc dla opornych- nie zakladamy ze gosia wie jak sie schab robi ani inne miesko bo Gosia umie kurczaka obwalic przyprawa do kurczaka i wlozyc go do piecyka. icon_wink.gif na schabuk maz lazi do tesciowej icon_wink.gif)
malinowa i Malin...
śro, 10 wrz 2003 - 16:45
Gosia najprostsze co byc może - nadaje sie i na ciepło i na zimno.
Bierzesz kawałek schabu b/k , myjesz. Wkładasz do żaroodpornego naczynia, posypujesz czym chcesz, polewasz oliwą i tyle. temp.150C czas ok 1godz. Trzeba tylko w międzyczasie polewać coby się nie zeschło, albo tym co jest w naczyniu a jak za mało to mozna dodać jeszcze odrobine oliwy. To chyba nawet lepsze na zimno jest.
malinowa i Malin...


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 5,141
Dołączył: sob, 29 mar 03 - 13:35
Skąd: Kraków
Nr użytkownika: 209




post śro, 10 wrz 2003 - 16:45
Post #2

Gosia najprostsze co byc może - nadaje sie i na ciepło i na zimno.
Bierzesz kawałek schabu b/k , myjesz. Wkładasz do żaroodpornego naczynia, posypujesz czym chcesz, polewasz oliwą i tyle. temp.150C czas ok 1godz. Trzeba tylko w międzyczasie polewać coby się nie zeschło, albo tym co jest w naczyniu a jak za mało to mozna dodać jeszcze odrobine oliwy. To chyba nawet lepsze na zimno jest.

--------------------
Marghe
śro, 10 wrz 2003 - 17:12
.. albo do rekawa foliowego wrzuc - sa takie specjalne do pieczenia w piekarniku, zamykasz toto ze wszystkimi składnikami w środku i nie musisz sie martwic podlewaniem (w srodku musi być trochę wody, oliwy itp)
M.
Marghe


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 3,278
Dołączył: śro, 02 kwi 03 - 22:07
Nr użytkownika: 313




post śro, 10 wrz 2003 - 17:12
Post #3

.. albo do rekawa foliowego wrzuc - sa takie specjalne do pieczenia w piekarniku, zamykasz toto ze wszystkimi składnikami w środku i nie musisz sie martwic podlewaniem (w srodku musi być trochę wody, oliwy itp)
M.
mama4
śro, 10 wrz 2003 - 21:06
Ja kiedyś podawałam przepis na schab - ale gotowany. Zawsze wychodzi soczysty i pracy przy nim tyle, co nic.

A więc proporcje są na 2 kg schabu.

Do gara wlewamy 2 l zimnej wody, następnie dodajemy tam:

0,5 szklanki soli
1 łyżeczkę mielonego pieprzu czarnego
1 łyżeczkę ziela angielskiego (najlepiej utłuczonego)
1 łyżkę cukru
1 łyżkę majonezu
po garści : suszunych śliwek, jabłek oraz rodzynek.

Gotujemy (od momentu zawrzenia) 5 minut, odstawiamy. Następnego dnia gotujemy 3 minuty. Studzimy. Teściowa mojej siostry mawia, iż jest to schab dla leniwych.
A! Schab nie może być za "szeroki", gdyż wtedy bywa niedogotowany w środku. Ja oczywiście dodaję jeszcze 2 ząbki czosnku.

Marta
mama4


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 730
Dołączył: sob, 24 maj 03 - 03:40
Nr użytkownika: 765




post śro, 10 wrz 2003 - 21:06
Post #4

Ja kiedyś podawałam przepis na schab - ale gotowany. Zawsze wychodzi soczysty i pracy przy nim tyle, co nic.

A więc proporcje są na 2 kg schabu.

Do gara wlewamy 2 l zimnej wody, następnie dodajemy tam:

0,5 szklanki soli
1 łyżeczkę mielonego pieprzu czarnego
1 łyżeczkę ziela angielskiego (najlepiej utłuczonego)
1 łyżkę cukru
1 łyżkę majonezu
po garści : suszunych śliwek, jabłek oraz rodzynek.

Gotujemy (od momentu zawrzenia) 5 minut, odstawiamy. Następnego dnia gotujemy 3 minuty. Studzimy. Teściowa mojej siostry mawia, iż jest to schab dla leniwych.
A! Schab nie może być za "szeroki", gdyż wtedy bywa niedogotowany w środku. Ja oczywiście dodaję jeszcze 2 ząbki czosnku.

Marta
ulcik
śro, 10 wrz 2003 - 21:07
albo ponabijaj go mocno czosnkiem i upiecz w piekarniku ... jak dla mnie niebo w gębie icon_smile.gif

ulcik
ulcik


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 5,472
Dołączył: czw, 24 kwi 03 - 20:46
SkÄ…d: Krzeszowice
Nr użytkownika: 635

GG:


post śro, 10 wrz 2003 - 21:07
Post #5

albo ponabijaj go mocno czosnkiem i upiecz w piekarniku ... jak dla mnie niebo w gębie icon_smile.gif

ulcik

--------------------
mama4
śro, 10 wrz 2003 - 21:09
Przepraszam, wysłałam dwa razy. Nawet nie wiem, jak to zrobiłam.
Ale - w każdym razie - smacznego!

Marta
mama4


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 730
Dołączył: sob, 24 maj 03 - 03:40
Nr użytkownika: 765




post śro, 10 wrz 2003 - 21:09
Post #6

Przepraszam, wysłałam dwa razy. Nawet nie wiem, jak to zrobiłam.
Ale - w każdym razie - smacznego!

Marta
pirania
śro, 10 wrz 2003 - 22:10
dziewczyny po pierwsze to czym ja go mam obsypac po drugie jak dlugo sie piecze po trzecie w jakiej temperaturze.
DFla opornych mialo byc jak rany koguta icon_wink.gif
pirania


Grupa: Zbanowani
Postów: 9,406
Dołączył: pon, 07 kwi 03 - 14:10
SkÄ…d: przy kompie
Nr użytkownika: 471




post śro, 10 wrz 2003 - 22:10
Post #7

dziewczyny po pierwsze to czym ja go mam obsypac po drugie jak dlugo sie piecze po trzecie w jakiej temperaturze.
DFla opornych mialo byc jak rany koguta icon_wink.gif
malinowa i Malin...
śro, 10 wrz 2003 - 22:44
Ja ci napisałam 150C około 1 godz. ( a jak grubszy kawałek to nawet 1,5 godz.)A posypać możesz - pieprzem, solą, majerankiem, rozmarynem itp. Byle nie cynamonem i gałką muszkatałową.
malinowa i Malin...


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 5,141
Dołączył: sob, 29 mar 03 - 13:35
Skąd: Kraków
Nr użytkownika: 209




post śro, 10 wrz 2003 - 22:44
Post #8

Ja ci napisałam 150C około 1 godz. ( a jak grubszy kawałek to nawet 1,5 godz.)A posypać możesz - pieprzem, solą, majerankiem, rozmarynem itp. Byle nie cynamonem i gałką muszkatałową.

--------------------
skanna
czw, 11 wrz 2003 - 07:42
CYTAT(gwm)
dziewczyny po pierwsze to czym ja go mam obsypac po drugie jak dlugo sie piecze po trzecie w jakiej temperaturze.
DFla opornych mialo byc jak rany koguta icon_wink.gif


Moja teściowa wyznaje zasadę, że na każdy kilogram schabu należy przeznaczyć godzinę pieczenia - przeliczyć umiesz icon_wink.gif. Temperatura ok. 200 st. Jeśli nie w rękawie, to najpierw pod przykryciem a pod koniec, tak z pół godziny zdjąć przykrycie.
A ja bym nie posypywała tylko dobrze natarła czosnkiem, nic więcej nie trzeba.
pozdrawiam,
skanna
skanna


Grupa: Zbanowani
Postów: 12,705
Dołączył: wto, 05 sie 03 - 08:50
SkÄ…d: ...
Nr użytkownika: 970




post czw, 11 wrz 2003 - 07:42
Post #9

CYTAT(gwm)
dziewczyny po pierwsze to czym ja go mam obsypac po drugie jak dlugo sie piecze po trzecie w jakiej temperaturze.
DFla opornych mialo byc jak rany koguta icon_wink.gif


Moja teściowa wyznaje zasadę, że na każdy kilogram schabu należy przeznaczyć godzinę pieczenia - przeliczyć umiesz icon_wink.gif. Temperatura ok. 200 st. Jeśli nie w rękawie, to najpierw pod przykryciem a pod koniec, tak z pół godziny zdjąć przykrycie.
A ja bym nie posypywała tylko dobrze natarła czosnkiem, nic więcej nie trzeba.
pozdrawiam,
skanna
Maciejka
czw, 11 wrz 2003 - 09:45
Gosia! Mozesz też zrobić takie pacierajstwo-nacierajstwo. Weż sobie przyprawy jakie lubisz, ja biore dużo soli, pieprz, majeranek, może być jakaś jarzynka, vegeta etc., ale wtedy uwaga z solą, i oliwę czy tam olej, no i jeszcze czosnek przeciśnięty przez praskę. Z tego robię taką paćkę, którą bardzo dokładnie nacieram kawał mięsa (ja lubię też karczek albo łopatkę), wsadzam do naczynia żaroodpornego i na noc do lodówy. Następnego dnia wyciągam, czekam aż się naczynie nieco zagrzeje, wkładam mięsko do rękawa i w tym rękawie do wspomnianego naczynia żaroodpornego, tyle że już bez przykrycia. Potem wstawiam do piekarnika i piekę w temp. ok. 200 stopni stosując zasadę 1kg = 1 godz. Potem pożeram głośno mlaskając! icon_wink.gif
Maciejka


Grupa: Moderatorzy
Postów: 5,889
Dołączył: czw, 03 kwi 03 - 19:32
SkÄ…d: Lublin
Nr użytkownika: 358

GG:


post czw, 11 wrz 2003 - 09:45
Post #10

Gosia! Mozesz też zrobić takie pacierajstwo-nacierajstwo. Weż sobie przyprawy jakie lubisz, ja biore dużo soli, pieprz, majeranek, może być jakaś jarzynka, vegeta etc., ale wtedy uwaga z solą, i oliwę czy tam olej, no i jeszcze czosnek przeciśnięty przez praskę. Z tego robię taką paćkę, którą bardzo dokładnie nacieram kawał mięsa (ja lubię też karczek albo łopatkę), wsadzam do naczynia żaroodpornego i na noc do lodówy. Następnego dnia wyciągam, czekam aż się naczynie nieco zagrzeje, wkładam mięsko do rękawa i w tym rękawie do wspomnianego naczynia żaroodpornego, tyle że już bez przykrycia. Potem wstawiam do piekarnika i piekę w temp. ok. 200 stopni stosując zasadę 1kg = 1 godz. Potem pożeram głośno mlaskając! icon_wink.gif

--------------------
Maciejka


aluc

Go??







post czw, 11 wrz 2003 - 10:20
Post #11

gosia, ja tam niczego nie przeliczam, schab się piecze sam 180 stopni ok 50 minut, przedtem obsypuję jakąś gotową przyprawą do grilla pikantną na przykład, nacieram ogromną ilośćią czosnku, a w wersji luksusowej polewam przy pieczeniu piwem

w wersju superluksusowej nadziewam śliwkami suszonymi

w wersji supersuperluksusowej mojej mamy (jeszcze nie próbowałam) schab przed upieczeniem nadziany jest polędwiczką wieprzową nadzianą śliwkami

robi siÄ™ to ekspresowo i prosto

rzeczoną polędwiczkę nacina się wzdłuż jak bułkę do hot-doga, pakuje czosnek wyciśnięty praską (najlepsza z Ikei za 19.90) i rzeczone śliwki, a następnie składa i wkłada do zamrażalnika, co by zamarzła na kość w formie parówy

następczo rzeczony schab dziurawi się długim nożem i przepycha zamarzniętą na kość polędwiczką, obsypuje i naciera oraz piecze jak poprzednio (może 10 minut dłużej z uwagi na rzeczoną zamarznietą)

schab wychodzi cudny, delikatny, nie ma szansy na suchość, bo roztapiająca się w środku polędwiczka skutecznie wyschnięcie uniemożliwia
maggii
czw, 11 wrz 2003 - 11:24
Kobitki, a wersja dla nieposiadajÄ…cych piekarnika???

Czy można toto upiec w prodiżu i czy tak samo długo???

A w mikrofali gdyby tak, to z jaką moca i jak długo? I czy się uda, nie zeschnie?

A tak wogóle, która z Was ma doswiadczenie w gotowaniu w mikrofalówce??
maggii


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 616
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 07:16
SkÄ…d: Bojano k/Gdyni
Nr użytkownika: 158




post czw, 11 wrz 2003 - 11:24
Post #12

Kobitki, a wersja dla nieposiadajÄ…cych piekarnika???

Czy można toto upiec w prodiżu i czy tak samo długo???

A w mikrofali gdyby tak, to z jaką moca i jak długo? I czy się uda, nie zeschnie?

A tak wogóle, która z Was ma doswiadczenie w gotowaniu w mikrofalówce??

--------------------
Magda mama trójeczki:
Patryka /3.02.1992/ Jakuba /25.05.1995/ Wiktorii /09.12.2001/

user posted image
aluc

Go??







post czw, 11 wrz 2003 - 11:44
Post #13

w prodiżu na pewno tak, moja mama tak piecze

mikrofalówki z przyczyn ideolo nie posiadam icon_wink.gif
mamboo
czw, 11 wrz 2003 - 12:57
Aluc, że tak zapytam : te śliwki mają być świeże, czy suszone? A może bez różnicy?
Basia.
mamboo


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 2,510
Dołączył: pią, 04 kwi 03 - 09:04
SkÄ…d: Lublin
Nr użytkownika: 373

GG:


post czw, 11 wrz 2003 - 12:57
Post #14

Aluc, że tak zapytam : te śliwki mają być świeże, czy suszone? A może bez różnicy?
Basia.

--------------------
user posted image
user posted image
user posted image
aluc

Go??







post czw, 11 wrz 2003 - 13:37
Post #15

suszone i wedle wersji ortodoksyjnej nasze polskie namoczone

ale w wersji fristajlowej mogą być kalifornijskie icon_wink.gif
CrazyMary
czw, 11 wrz 2003 - 13:41
Aluc, ale jak da się świeże, to będzie całkiem fuj?
CrazyMary


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 4,888
Dołączył: pią, 11 kwi 03 - 14:59
SkÄ…d: Gdynia
Nr użytkownika: 558

GG:


post czw, 11 wrz 2003 - 13:41
Post #16

Aluc, ale jak da się świeże, to będzie całkiem fuj?

--------------------


aluc

Go??







post czw, 11 wrz 2003 - 13:44
Post #17

no nie wiem, nie próbowałam...

ale suszone swój specyficzny smak zachowują i się nie rozmaślają, a ze świeżych to się tylko taka ciapa zrobi nieokreślona
Doruśka
czw, 11 wrz 2003 - 14:11
Można zrobić kieszeń,poprzez wbicie noża w środek podłużnie i napchać tam jajek na twardo,i upiec,
a można tak:
polędwicczkę wieprzową,przeciąć i nadziać suszonymi śliwkami,obsypać mocno przyprawami wg gustu
i mocno schłodzić,tak lekko podmrozić,żeby twarda była icon_lol.gif ,bo trzeba ją wsadzić do takiej samej jak w/w kieszeni,po woerzchu schab też obsypać i upic z dodatkiem śliwek suszonych,podlewając wodą.
śliwki i sok z pieczenia zmixować i polewać nim ciasto,tym sosikiem,a jak coś zostanie z obiadu do do chlebka można pokroić.
Doruśka


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 6,275
Dołączył: pon, 07 kwi 03 - 20:56
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 477

GG:


post czw, 11 wrz 2003 - 14:11
Post #18

Można zrobić kieszeń,poprzez wbicie noża w środek podłużnie i napchać tam jajek na twardo,i upiec,
a można tak:
polędwicczkę wieprzową,przeciąć i nadziać suszonymi śliwkami,obsypać mocno przyprawami wg gustu
i mocno schłodzić,tak lekko podmrozić,żeby twarda była icon_lol.gif ,bo trzeba ją wsadzić do takiej samej jak w/w kieszeni,po woerzchu schab też obsypać i upic z dodatkiem śliwek suszonych,podlewając wodą.
śliwki i sok z pieczenia zmixować i polewać nim ciasto,tym sosikiem,a jak coś zostanie z obiadu do do chlebka można pokroić.
pirania
czw, 11 wrz 2003 - 14:48
aluc
czy ja mam przejklowac to nozem zamrozone?
Czy zamrozic rozmrozic i przeklowac?
pirania


Grupa: Zbanowani
Postów: 9,406
Dołączył: pon, 07 kwi 03 - 14:10
SkÄ…d: przy kompie
Nr użytkownika: 471




post czw, 11 wrz 2003 - 14:48
Post #19

aluc
czy ja mam przejklowac to nozem zamrozone?
Czy zamrozic rozmrozic i przeklowac?
aluc

Go??







post czw, 11 wrz 2003 - 14:51
Post #20

CYTAT(gwm)
aluc
czy ja mam przejklowac to nozem zamrozone?
Czy zamrozic rozmrozic i przeklowac?


peklujesz niezamrożone
przekłuwasz niezamrożone zapeklowane
mrozisz zapeklowane coby wetkąć w w niezamrożone zapeklowane

mam rozrysować na wektorach? icon_biggrin.gif
> Schab dla opornych ;))
Start new topic
Reply to this topic
5 Stron V   1 2 3 nastÄ™pna ostatnia 
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: piÄ…, 19 kwi 2024 - 08:42
lista postów tego w±tku
© 2002 - 2018  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl   |  Reklama