Aktualno¶ci

12 tysiêcy dodatkowych miejsc w ¿³obkach!

12 tysiêcy dodatkowych miejsc w ¿³obkach!

Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowan± i rozszerzon± wersjê, nadaj±c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...

Czytaj wiêcej >

Maluchy.pl logo

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic
Start new topic Reply to this topic
 

Strudel z Å‚ososiem - Å‚atwe

> 
Rafaelka
sob, 03 sty 2004 - 23:34
Na prośbę jednej z szanownych forumowiczek podaję przepis na łososia w cieście francuskim.
Danie dobre dla osób, które nie lubią pracochłonnego pichcenia.


100 g żółtego sera
koperek
szczypiorek
niecała szkl. śmietany kremówki
biały pieprz
1 duże opakowanie ciasta francuskiego
200 g wędzonego łososia
2 limetki

Ser zetrzeć. Koperek i szczypiorek posiekać i wymieszać wszystko razem z niewielką ilością (ok. 50 ml) kremówki, doprawić białym pieprzem.
Ciasto rozmrozić. Ułożyć na cieście łososia, posmarować masą serową, zrolować.
Piec ok. 30 min. (190 stopni).
Limetki sparzyć. Z jednej wycisnąć sok. Druga limetkę pokroić w plasterki.
Ok. 100 ml kremówki ubić, połączyć z pozostałą częścią śmietany, sokiem i skórką z limetki. Sos doprawić solą, cukrem i pieprzem. Strudel
pokroić w plastry i udekorować plasterkami limetki. Podawać z sosem i np. brokułami.

R.
Rafaelka


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 1,213
Dołączył: wto, 22 kwi 03 - 21:35
SkÄ…d: Lublin
Nr użytkownika: 618

GG:


post sob, 03 sty 2004 - 23:34
Post #1

Na prośbę jednej z szanownych forumowiczek podaję przepis na łososia w cieście francuskim.
Danie dobre dla osób, które nie lubią pracochłonnego pichcenia.


100 g żółtego sera
koperek
szczypiorek
niecała szkl. śmietany kremówki
biały pieprz
1 duże opakowanie ciasta francuskiego
200 g wędzonego łososia
2 limetki

Ser zetrzeć. Koperek i szczypiorek posiekać i wymieszać wszystko razem z niewielką ilością (ok. 50 ml) kremówki, doprawić białym pieprzem.
Ciasto rozmrozić. Ułożyć na cieście łososia, posmarować masą serową, zrolować.
Piec ok. 30 min. (190 stopni).
Limetki sparzyć. Z jednej wycisnąć sok. Druga limetkę pokroić w plasterki.
Ok. 100 ml kremówki ubić, połączyć z pozostałą częścią śmietany, sokiem i skórką z limetki. Sos doprawić solą, cukrem i pieprzem. Strudel
pokroić w plastry i udekorować plasterkami limetki. Podawać z sosem i np. brokułami.

R.
Marghe
nie, 04 sty 2004 - 13:34
Podoooooba mi sie.
W zamrazalniku czeka ciasto. Wczoraj zakupiłam limetki.. nic, tylko łososia kupić.
M.
Marghe


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 3,278
Dołączył: śro, 02 kwi 03 - 22:07
Nr użytkownika: 313




post nie, 04 sty 2004 - 13:34
Post #2

Podoooooba mi sie.
W zamrazalniku czeka ciasto. Wczoraj zakupiłam limetki.. nic, tylko łososia kupić.
M.
Ika
nie, 04 sty 2004 - 15:40
Mniammmm.... Ale Å‚osoÅ› to chyba droga rybka....
Ika


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 25,644
Dołączył: śro, 26 mar 03 - 20:57
SkÄ…d: Warszawa
Nr użytkownika: 127




post nie, 04 sty 2004 - 15:40
Post #3

Mniammmm.... Ale Å‚osoÅ› to chyba droga rybka....

--------------------
___________________________________________________________
Jeśli ktoś bardzo chce zrobić z siebie idiotę, należy mu na to pozwolić.
----------------------------------------------------------------------------
Kiedy ktoś obgaduje Cię za plecami, oznacza to tylko, że go wyprzedziłeś ;)

**********************
Maciejka
nie, 04 sty 2004 - 15:48
Rafaello kochana! Dzięki za przepis. Już dostałam slinotoku! Lecę na dniach zrobić zakupy, a potem oczaruje męża w rocznicę ślubu!
Maciejka


Grupa: Moderatorzy
Postów: 5,889
Dołączył: czw, 03 kwi 03 - 19:32
SkÄ…d: Lublin
Nr użytkownika: 358

GG:


post nie, 04 sty 2004 - 15:48
Post #4

Rafaello kochana! Dzięki za przepis. Już dostałam slinotoku! Lecę na dniach zrobić zakupy, a potem oczaruje męża w rocznicę ślubu!

--------------------
Maciejka


Marghe
pon, 05 sty 2004 - 12:04
Rafaelko, a czy swiezy Å‚osoÅ› tez sie nada?
M.
Marghe


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 3,278
Dołączył: śro, 02 kwi 03 - 22:07
Nr użytkownika: 313




post pon, 05 sty 2004 - 12:04
Post #5

Rafaelko, a czy swiezy Å‚osoÅ› tez sie nada?
M.
Rafaelka
pon, 05 sty 2004 - 22:25
No ja myślę, że tylko świeży ... wink.gif (wędzony albo i nie) icon_lol.gif

Ale tak naprawdę, to miałam zawsze wędzonego w podorędziu. Ekspertką nie jestem, ale myślę że można zaryzykować i wrzucić świeżyznę.

Ostatnio z kolei zastąpiłam ser żółty pokrojonym w kostkę Valbon brie. I też było dobre icon_biggrin.gif

Rafa
Rafaelka


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 1,213
Dołączył: wto, 22 kwi 03 - 21:35
SkÄ…d: Lublin
Nr użytkownika: 618

GG:


post pon, 05 sty 2004 - 22:25
Post #6

No ja myślę, że tylko świeży ... wink.gif (wędzony albo i nie) icon_lol.gif

Ale tak naprawdę, to miałam zawsze wędzonego w podorędziu. Ekspertką nie jestem, ale myślę że można zaryzykować i wrzucić świeżyznę.

Ostatnio z kolei zastąpiłam ser żółty pokrojonym w kostkę Valbon brie. I też było dobre icon_biggrin.gif

Rafa
Marghe
pon, 12 sty 2004 - 12:31
Rafaelka, ratunku.. chyba czegoÅ› nie rozumem w przepisie.
Ile kremówki mam wymieszac ze szczypiorkiem a ile ubic do sosu??
Piszesz tak, jakby tam były dwa rodzaje smietany...
Pomozesz?
M.
Marghe


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 3,278
Dołączył: śro, 02 kwi 03 - 22:07
Nr użytkownika: 313




post pon, 12 sty 2004 - 12:31
Post #7

Rafaelka, ratunku.. chyba czegoÅ› nie rozumem w przepisie.
Ile kremówki mam wymieszac ze szczypiorkiem a ile ubic do sosu??
Piszesz tak, jakby tam były dwa rodzaje smietany...
Pomozesz?
M.
Rafaelka
pon, 12 sty 2004 - 20:11
Rzeczywiście jakieś pokręcone te moje zeznania icon_redface.gif
No więc tak - potrzebujemy do wszystkiego niecałą szklankę kremówki ok. 200 -220 ml. Z tej ilości odlewamy trochę śmietany i mieszamy z serem, tak aby powstała z tego dość "zwięzła" masa serowa.

Teraz z tego, co zostało, (czyli ok. 150 ml) odlewamy ze 100 ml i to ubijamy. Ubitą śmietanę łaczymy z tą nieubitą resztką, sokiem itd. Sos wtedy jest puszysty, a jednocześnie nie taki gęsty.

Ja to wszystko robię na oko i szczerze mówiąc trochę mi trudno podać dokładniejsze ilości, ale mam nadzieję , że powyższe wywody icon_rolleyes.gif są teraz w miarę zrozumiałe.
Rafaelka


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 1,213
Dołączył: wto, 22 kwi 03 - 21:35
SkÄ…d: Lublin
Nr użytkownika: 618

GG:


post pon, 12 sty 2004 - 20:11
Post #8

Rzeczywiście jakieś pokręcone te moje zeznania icon_redface.gif
No więc tak - potrzebujemy do wszystkiego niecałą szklankę kremówki ok. 200 -220 ml. Z tej ilości odlewamy trochę śmietany i mieszamy z serem, tak aby powstała z tego dość "zwięzła" masa serowa.

Teraz z tego, co zostało, (czyli ok. 150 ml) odlewamy ze 100 ml i to ubijamy. Ubitą śmietanę łaczymy z tą nieubitą resztką, sokiem itd. Sos wtedy jest puszysty, a jednocześnie nie taki gęsty.

Ja to wszystko robię na oko i szczerze mówiąc trochę mi trudno podać dokładniejsze ilości, ale mam nadzieję , że powyższe wywody icon_rolleyes.gif są teraz w miarę zrozumiałe.
Marghe
wto, 13 sty 2004 - 08:24
Rafaelko, dzięki.. jakoś sobie poradziłam icon_biggrin.gif
Pyszne, mąż jadl jadła i jadl.. a myslałam, że to ilośc na jakieś 3 - 4 porcje icon_biggrin.gif (nic nie zostalo)
M.
Marghe


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 3,278
Dołączył: śro, 02 kwi 03 - 22:07
Nr użytkownika: 313




post wto, 13 sty 2004 - 08:24
Post #9

Rafaelko, dzięki.. jakoś sobie poradziłam icon_biggrin.gif
Pyszne, mąż jadl jadła i jadl.. a myslałam, że to ilośc na jakieś 3 - 4 porcje icon_biggrin.gif (nic nie zostalo)
M.
Marghe
śro, 10 mar 2004 - 19:26
Rafaelko, pozwoliłam sobie "sprzedac" Twój przepis na innym forum kulinarnym.. Warto coś takiego rozpowszechniać icon_biggrin.gif
M.
Marghe


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 3,278
Dołączył: śro, 02 kwi 03 - 22:07
Nr użytkownika: 313




post śro, 10 mar 2004 - 19:26
Post #10

Rafaelko, pozwoliłam sobie "sprzedac" Twój przepis na innym forum kulinarnym.. Warto coś takiego rozpowszechniać icon_biggrin.gif
M.
Rafaelka
śro, 10 mar 2004 - 23:19
Suupej - jakby powiedział Rafał. icon_biggrin.gif
Marghe, fajnie że mi przypomniałaś o tym przepisie. W przyszły czwartek urządzam parapetówkowy sabacik - łosoś będzie jak znalazł.
R.
Rafaelka


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 1,213
Dołączył: wto, 22 kwi 03 - 21:35
SkÄ…d: Lublin
Nr użytkownika: 618

GG:


post śro, 10 mar 2004 - 23:19
Post #11

Suupej - jakby powiedział Rafał. icon_biggrin.gif
Marghe, fajnie że mi przypomniałaś o tym przepisie. W przyszły czwartek urządzam parapetówkowy sabacik - łosoś będzie jak znalazł.
R.
> Strudel z Å‚ososiem - Å‚atwe
Start new topic
Reply to this topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sob, 20 kwi 2024 - 10:05
lista postów tego w±tku
© 2002 - 2018  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl   |  Reklama