RODZAJ MIODU |
KOLOR |
ZAPACH |
SMAK |
DZIAŁANIE |
AKACJOWY |
Jasnosłomkowy kremowy (po krystalizacji biały). |
Słaby zapach kwiatu akacji. |
Smak słodki lekko mdły |
Zalecany diabetykom, przy przeziębieniach trudnościach trawiennych oraz schorzeniach nerek i przewodu moczowego. |
LIPOWY |
Jasnożołty lub zielonkawożółty (po krystalizacji żółto (po krystalizacji żółto-pomarańczowy lub brunatny). |
Silny zapach kwiatu lipy. |
Smak ostry z gorzkawym posmakiem. |
Działa antyseptycznie i uspakajająco. Dla wzmocnienia jego działania podaje się go w herbacie z kwiatu lipowego. Stosowany w chorobach gorączkowych kaszlu, zapaleniu oskrzeli. Skuteczny przy leczeniu przeziębień, w stanach niepokoju i bezsenności. |
GRYCZANY |
Od ciemnoherbacianego do brunatnego. |
Zapach zbliżony do zapachu gryki. |
Smak ostry |
Przy leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych. Sprzyja tworzeniu się kostnicy po złamaniach. Pomocny w stanach wyczerpania nerwowego, a także przy miażdżycy, nadciśnieniu, zapaleniu nerek, przy grypach gorączkowych. Zawiera dużo biopierwiastków |
MNISZKOWY |
Jasnobrązowy |
|
Słodki, mdły. |
Stosowany w chorobach wątroby i dróg żółciowych, chorobach reumatycznych, przy niedokrwistości oraz w stanach wyczerpania psychofizycznego. Dzięki zawartej w miodzie mniszkowym cholinie, obniża się poziom lipidów w wątrobie i zwiększa efekt żółciopędny. |
RZEPAKOWY |
Bezbarwny czasem słomkowy lub cytrynowy (po krystalizacji białokremowy) |
|
Bezbarwny czasem słomkowy lub cytrynowy ( po krystalizacji białokremowy) |
Stosowany głównie przy schorzeniach płucnych i sercowych. Poza tym przy zaparciach, przy schorzeniu wątroby, nerek i przewodu moczowego. |
SPADZIOWY |
Brunatnozielony |
Zapach słodowy, lekko korzenny. |
Smak łagodnie cierpki |
Zawiera dużo białka, a tym samym ma większe wartości odżywcze i lecznicze od miodów nektarowych. Stosowany przy anemiach i zaburzeniach przemian materii. Miód ze spadzi iglastej leczy nieżyt górnych dróg oddechowych. |
WIELOKWIATOWY |
Od jasnokremowego do herbacianego |
Zapach podobny do wosku pszczelego |
Smak słodki, łagodny. |
Stosowany przy różnego rodzaju alergiach i katarze siennym. Jak każdy miód ma właściwości lecznicze serca i przy chorobach przeziębieniowych. |
WRZOSOWY |
Zabarwienie czerwonobrunatne. Po krystalizacji przybiera konsystencję galaretowatą. |
Silny aromat przypominający zapach kwiatów wrzosu. |
Niezbyt słodki, lekko gorzkawy, ostry. |
Stosowany do terapii schorzeń jamy ustnej, gardła, błony śluzowej, nie uszkadza szkliwa zębów; chorobach dróg moczowych i prostaty, przy kamicy nerkowej, zapaleniach jelit i biegunkach. |