dla dziecka od 6 miesiÄ…ca
kategoria: zupki
autor: Anna Górska, Tychy
Składniki
Składniki na 2 porcje:
- 72g włoszczyzny (marchewka, pietruszka, kawałek selera)
- mały ziemniak
- 15g piersi z indyka
- łyżeczka kleiku błyskawicznego (ryżowego lub gryczanego) lub kaszki
- pół łyżeczki masła lub oliwy z oliwek
- 120-160 ml wody
Przepis
Warzywa pokrój, zalej wrzątkiem i gotuj do miękkości przez ok. 25 min. Lekko je ostudź i zmiksuj (możesz też przetrzeć przez sitko) i dodaj masło lub oliwę. Mięso ugotuj osobno, przepuść przez maszynkę, dodaj do zupy 2 łyżeczki i ponownie zmiksuj. Jeżeli chcesz zagęścić zupę, dodaj kleik lub kaszkę i gotuj jeszcze przez 10-15 min., często mieszając.