
Dieta bogata w przeciwutleniacze to po prostu zdrowe żywienie, w którym trzeba zwrócić uwagę na składniki ważne dla zdrowia. Dietetycy zawsze zalecają w diecie warzywa i owoce, z wielu powodów. Produkty te zawierają błonnik i mało kalorii, do tego znajdziemy w nich pełno witamin, minerałów i oczywiście antyoksydantów.
Dlatego punkt pierwszy diety bogatej w przeciwutleniacze brzmi: warzywa i owoce. Jakie antyoksydanty znajdziemy w tej grupie produktów? Właściwie łatwiej jest powiedzieć czego nie znajdziemy. To w roślinach kryją się jedne z najsilniejszych antyoksydantów, czyli polifenole, flawonoidy, karotenoidy oraz antyoksydacyjne witaminy i minerały (kwercetyna, resweratrol, luteina, beta-karoten, witamina C, witamina E, kwas foliowy, kwas elagowy).
Jeżeli dieta ma być bogata w antyoksydanty, to z pewnością na talerzu musi być kolorowo. Antyoksydanty nadają roślinom intensywną barwę, dlatego znajdziemy je w warzywach i owocach o mocnym kolorze: pomarańczowym, czerwonym, zielonym. Pełne antyoksydantów są: borówki, winogrona, owoce granatu, czarne porzeczki, pomidory, grejpfruty, papryka, brokuły, szpinak, marchew, czerwona kapusta.
Antyoksydacyjną dietę warto też uzupełnić kaszą i warzywami strączkowymi.
Danie zawsze dobrze jest dobrze przyprawić. Najlepiej oregano, curry, kurkumą, bazylią, imbirem. To w przyprawach i ziołach znajdziemy również dużo związków o antyoksydacyjnym działaniu.
A do picia - zielona herbata. To w niej znajdują się katechiny, czyli związki należące do polifenole. Katechiny działają nie tylko przeciwutleniająco, ale również przeciwmutagennie i przeciwwirusowo.
Tłuszcze zwierzęce z kolei dobrze jest zamienić na tłuszcze roślinne. Zawierają m.in. kwasy omega 3 i omega 6, polifenole i witaminę E. Z tych samych powodów w diecie powinny znaleźć się ryby. Oleje roślinne i tłuste ryby morskie to dobre źródło jeszcze jednego ważnego antyoksydantu - koenzymu Q10.
Dieta bogata w przeciwutleniacze - podsumowanie
Jeżeli chcemy zadbać o swoje zdrowie, to musimy zadbać o zdrową dietę, czyli taką która zawiera:
- różnokolorowe warzywa i owoce,
- oleje roślinne, orzechy, nasiona,
- przyprawy i zioła,
- gruboziarniste kasze i warzywa strÄ…czkowe,
- ryby,
- zielonÄ… lub owocowÄ… herbatÄ™.
Wolne rodniki powstają podczas smażenia i grillowania potraw. Dlatego w diecie antyoksydacyjnej trzeba również zmienić sposób przygotowywania dań. Zdecydowanie zdrowiej jest piec w piekarniku, gotować, gotować na parze.
A co, gdy dieta mimo starań wciąż jest uboga w antyoksydanty? Wtedy warto zastanowić się nad rozsądną suplementacją i preparatem, który ma po pierwsze mocny skład, a po drugie wysokiej jakości składniki aktywne na przykład NoOxi firmy Grinday.
Antyoksydanty. Najlepsza dieta bogata w przeciwutleniacze - dodano: 2021-03-04