
Przedstawiamy kapustę pekińską
Kapusta pekińska (Brassica rapa ssp. pekinensis) jest rośliną o krótkim okresie wegetacji. Uprawiana jako jednoroczna, zazwyczaj na przedplon lub poplon. Można ją uprawiać na zbiór wiosenny i jesienny, przy czym w drugim terminie uzyskuje się lepsze i pewniejsze plony. Kapusta pekińska charakteryzuje się podłużnymi główkami, składającymi się z grubych, szerokich liści o pomarszczonej blaszce i wyraźnych żyłkach. Główki kapusty pekińskiej są dość luźne, jasnozielone, chociaż część odmian jest bardziej żółtozielona. Średnia masa jednej kapusty pekińskiej waha się od 1 do 3 kilogramów. To ciekawe warzywo jest doskonale znane w wielu krajach na niemal całym świecie. Soczyste liście są używane do sałatek i surówek, przygotowywania dań gotowanych, duszonych i pieczonych. Kapusta pekińska jest doskonałym źródłem witamin, białka, kwasu foliowego oraz substancji bioaktywnych o pozytywnym działaniu na nasze zdrowie.
Jeśli potrzebujesz nasion kapusty, to zajrzyj na https://sklep-nasiona.pl/nasiona-kapusty/
Jak uprawiać kapustę pekińską
Kapustę pekińską uważa się za warzywo o dużych wymaganiach wodnych i pokarmowych. Poza tym roślina preferuje umiarkowane temperatury, stanowiska słoneczne i osłonięte od wiatru. Kapusta tego typu udaje się na glebie żyznej, próchniczej, obfitującej w składniki pokarmowe i umiarkowanie wilgotnej. Dorodne główki wyrastają na miejscach nawożonych obornikiem (w pierwszym roku) albo kompostem. Ze względu na płytki system korzeniowy kapusta pekińska, będzie wymagała podlewania w okresach suszy. Jeśli zaniedbamy nawadnianie, to główki będą małe, zdeformowane z brązowymi końcówkami liści. Grządki z kapustą pekińską wymagają również regularnego usuwania chwastów. Zabieg należy wykonywać delikatnie, uważając, by nie uszkodzić korzeni. Wybierając miejsce dla kapusty pekińskiej, pamiętajmy o zasadach zmianowania. Nigdy nie należy sadzić warzyw kapustnych po sobie, jeśli nie chcemy ataku chorób i szkodników.
Siejemy i sadzimy kapustę pekińską
Kapusta pekińska to gatunek, który uzyskamy z siewu wprost do gruntu i z wcześniej przygotowanej rozsady. Podobnie jak u innych kapustnych uprawa z rozsady daje lepsze rezultaty. Wyprodukowanie rozsady trwa 3-4 tygodnie i nie jest skomplikowane. Warzywa z dobrze przygotowanej rozsady lepiej znoszą zmieniające się warunki pogodowe, a ich plony pojawiają się znacznie szybciej. Rozsadę przygotować można zarówno przy uprawie na zbiór wiosenny, jak i jesienny.
W pierwszym przypadku, nasiona wysiewa się już w marcu, w pomieszczeniach z temperaturą około 20⁰C. Sadzonki trafiają do gruntu w kwietniu- maju. Rozsada kapusty pekińskiej na zbiór jesienny powinna zostać wysiana od końca czerwca do połowy lipca. Przeniesienie sadzonek na miejsce stałe powinno odbyć się w sierpniu. Kiedy nie mamy czasu albo miejsca na zrobienie sadzonek, pozostaje nam bezpośredni wysiew do gruntu. To bardzo dobrze sprawdzająca się metoda przy uprawie na zbiór jesienny. Wysiewu nasion można dokonać w kwietniu albo na przełomie lipca i sierpnia. Zasiewy robi się rzędami, umieszczając nasiona na 1-1,5 cm głębokości. Zalecane jest utrzymanie 40-45 cm odległości pomiędzy rzędami i około 30-35 cm pomiędzy sadzonkami. Kiedy siewki wyrosną zbyt gęsto, należy je przerzedzić w fazie 2-3 liści właściwych.
Kiedy zbierać kapustę pekińską
Do wycinania główek można przystąpić po około 2-3 miesiącach uprawy. Kapusty powinny być dobrze wykształcone, zwięzłe. Zbiór kapusty pekińskiej musi się odbyć, zanim wystąpią przymrozki-warzywo wytrzymuje spadek temperatury do -3⁰C. Kapusta pekińska nie nadaje się do zbyt długiego przechowywania. Na dolnej półce lodówki może być trzymana przez około dwa tygodnie. Po tym czasie zaczyna tracić optymalne walory smakowe i odżywcze.
Kapusta pekińska - jak uprawiać kapustę pekińską w ogrodzie, by była zdrowa i dorodna - dodano: 2023-04-05