
* 300 ml spirytusu
* 10 dag pokruszonych drobno bursztynów (kawałki bursztynu kupić można w sklepie ze zdrową żywnością)
Drobno pokruszone bursztyny musimy dobrze wypłukać i osuszyć, następnie wsypać do butelki i zalać spirytusem. Butelkę należy odstawić w ciepłe miejsce i codziennie kilka razy nią potrząsać. Po upływie 2 tygodni nalewka bursztynowa jest gotowa.
Nalewkę bursztynową możemy stosować przy różnych dolegliwościach, np:
grypa - w czasie choroby (przy gorączce) nacieramy nalewką klatkę piersiową 2 razy dziennie, a także spody stóp oraz miejsca pod kolanami. Profilaktycznie możemy dodać 5 kropli nalewki do porannej herbaty.
ból głowy, migrena - nacieramy nalewką środek czoła, dolne miejsca za uszami, skronie oraz przeguby rąk.
przejedzenie, biegunka - należy wypić pół szklanki ciepłej wody dodając 9 kropli sporządzonej nalewki.
katar - nacieramy okolice pod nozdrzami 2 razy dziennie wdychajÄ…c mocno zapach nalewki.
Nalewka bursztynowa - przepis na zdrowie - dodano: 2007-03-11