Amylaza (oamylaza) (diastaza) badanie - interpretacje
Amylaza (oamylaza) (diastaza) produkowana przede wszystkim przez ślinianki i trzustkę, wydalana przez nerki i przewód pokarmowy
 rozkłada cukry złożone (skrobię i glikogen) na cukry proste
 przy uszkodzeniu trzustki, gruczołów ślinowych
w procesie zapalnym lub zastoju dostaje się do krwi i można stwierdzić jej podwyższone stężenie w surowicy krwi  wnikliwe poszukiwanie przyczyny "niejasnych" dolegliwości bólowych ze strony jamy brzusznej
 diagnostyka schorzeń trzustki i ślinianek  surowica krwi: 10-53 j/l
 mocz: do 290 j/l  w schorzeniach trzustki i ślinianek (stany zapalne, nowotwór)
 przewlekła niewydolność nerek, zawał jelita, niedrożność jelit (przenikanie a-amylazy przez uszkodzoną błonę jelita)
 obturacja przewodu trzustkowego lub przewodów wyprowadzających ślinę
|