Aktualno¶ci

12 tysiêcy dodatkowych miejsc w ¿³obkach!

12 tysiêcy dodatkowych miejsc w ¿³obkach!

Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowan± i rozszerzon± wersjê, nadaj±c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...

Czytaj wiêcej >

Maluchy.pl logo

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic
Start new topic Reply to this topic
140 Stron V  « poprzednia 4 5 6 7 8 nastÄ™pna ostatnia   

Co mamy dzisiaj na obiad?

> 
semi
wto, 20 kwi 2010 - 23:21
dzięki Marghe.icon_smile.gif)

Ten post edytował emi wto, 20 kwi 2010 - 23:21
semi


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 9,114
Dołączył: pon, 28 lut 05 - 22:27
SkÄ…d: zachodniopomorskie
Nr użytkownika: 2,781




post wto, 20 kwi 2010 - 23:21
Post #101

dzięki Marghe.icon_smile.gif)

--------------------
L. 20.12.2000
A. 19.10.2008

https://www.fotorelacja.com/ Relacja pogodowa z Wybrzeża Rewalskiego

marghe.
wto, 20 kwi 2010 - 23:50
za co ? icon_smile.gif
Z sałatą i winegretem też będzie pycha
Albo z sałatką z pomidorów

marghe.


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: wto, 18 maj 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post wto, 20 kwi 2010 - 23:50
Post #102

za co ? icon_smile.gif
Z sałatą i winegretem też będzie pycha
Albo z sałatką z pomidorów

semi
śro, 21 kwi 2010 - 00:00
za podpowiedź, ze mogą być same:)
semi


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 9,114
Dołączył: pon, 28 lut 05 - 22:27
SkÄ…d: zachodniopomorskie
Nr użytkownika: 2,781




post śro, 21 kwi 2010 - 00:00
Post #103

za podpowiedź, ze mogą być same:)

--------------------
L. 20.12.2000
A. 19.10.2008

https://www.fotorelacja.com/ Relacja pogodowa z Wybrzeża Rewalskiego

marghe.
śro, 21 kwi 2010 - 14:10
CYTAT(emi @ Wed, 21 Apr 2010 - 01:00) *
za podpowiedź, ze mogą być same:)

eee tam icon_biggrin.gif

Wczoraj było po hindusku. Kurze nogi i kulki ryzowo szpinakowe
Dziś resztkiz wczoraj + kurza noga w sambalu i musztardzie marynowana dla dziecięcia
marghe.


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: wto, 18 maj 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post śro, 21 kwi 2010 - 14:10
Post #104

CYTAT(emi @ Wed, 21 Apr 2010 - 01:00) *
za podpowiedź, ze mogą być same:)

eee tam icon_biggrin.gif

Wczoraj było po hindusku. Kurze nogi i kulki ryzowo szpinakowe
Dziś resztkiz wczoraj + kurza noga w sambalu i musztardzie marynowana dla dziecięcia
semi
śro, 21 kwi 2010 - 17:36
do kotlecików(wyśmienitych!) dołączyła ogórkowa. jutro tez będzie ogórkowa.
semi


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 9,114
Dołączył: pon, 28 lut 05 - 22:27
SkÄ…d: zachodniopomorskie
Nr użytkownika: 2,781




post śro, 21 kwi 2010 - 17:36
Post #105

do kotlecików(wyśmienitych!) dołączyła ogórkowa. jutro tez będzie ogórkowa.

--------------------
L. 20.12.2000
A. 19.10.2008

https://www.fotorelacja.com/ Relacja pogodowa z Wybrzeża Rewalskiego

Anai_
śro, 21 kwi 2010 - 17:44
Ziemniaki z klopsikami w sosie pomidorowym.
Wczoraj makaron z sosem pieczarkowym. Jutro zielone spagetti znaczy się ze szpinakiem, cebulką i śmietaną.
Anai_


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 3,760
Dołączył: czw, 03 lis 05 - 22:58
Nr użytkownika: 3,971




post śro, 21 kwi 2010 - 17:44
Post #106

Ziemniaki z klopsikami w sosie pomidorowym.
Wczoraj makaron z sosem pieczarkowym. Jutro zielone spagetti znaczy się ze szpinakiem, cebulką i śmietaną.

--------------------
anai

Julek (2004)
Tymek (2006)
Antek (2012)
wiesiołek
czw, 22 kwi 2010 - 19:12
Małż właśnie robi sajgonki, będą podane z ryżem, mam dorobic surówkę z białej kapusty, lekko osolonej posypanej cukrem i posiekanymi orzechami- tak podają u nas w cińskiej restauracji. Taka obiado-kolacja raczej- nie wiem czy się łapię w temat...

Ten post edytował wiesiołek czw, 22 kwi 2010 - 19:12
wiesiołek


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 3,573
Dołączył: czw, 27 mar 03 - 16:37
SkÄ…d: Kielce
Nr użytkownika: 151




post czw, 22 kwi 2010 - 19:12
Post #107

Małż właśnie robi sajgonki, będą podane z ryżem, mam dorobic surówkę z białej kapusty, lekko osolonej posypanej cukrem i posiekanymi orzechami- tak podają u nas w cińskiej restauracji. Taka obiado-kolacja raczej- nie wiem czy się łapię w temat...
semi
czw, 22 kwi 2010 - 23:45
ogórkowa i pyszne racuszki z jabłkami.

na jutro pomysłu brak.
semi


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 9,114
Dołączył: pon, 28 lut 05 - 22:27
SkÄ…d: zachodniopomorskie
Nr użytkownika: 2,781




post czw, 22 kwi 2010 - 23:45
Post #108

ogórkowa i pyszne racuszki z jabłkami.

na jutro pomysłu brak.

--------------------
L. 20.12.2000
A. 19.10.2008

https://www.fotorelacja.com/ Relacja pogodowa z Wybrzeża Rewalskiego

marghe.
piÄ…, 23 kwi 2010 - 13:19
CYTAT(wiesiołek @ Thu, 22 Apr 2010 - 20:12) *
Małż właśnie robi sajgonki, będą podane z ryżem, mam dorobic surówkę z białej kapusty, lekko osolonej posypanej cukrem i posiekanymi orzechami- tak podają u nas w cińskiej restauracji. Taka obiado-kolacja raczej- nie wiem czy się łapię w temat...

Wiesiołek u nas zawsze są obiado kolacje icon_smile.gif
Poza tym tu chodzi o pomysły a nie o porę zasiadania do stołu

U nas makaron z łososiem na kwaśno
marghe.


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: wto, 18 maj 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post piÄ…, 23 kwi 2010 - 13:19
Post #109

CYTAT(wiesiołek @ Thu, 22 Apr 2010 - 20:12) *
Małż właśnie robi sajgonki, będą podane z ryżem, mam dorobic surówkę z białej kapusty, lekko osolonej posypanej cukrem i posiekanymi orzechami- tak podają u nas w cińskiej restauracji. Taka obiado-kolacja raczej- nie wiem czy się łapię w temat...

Wiesiołek u nas zawsze są obiado kolacje icon_smile.gif
Poza tym tu chodzi o pomysły a nie o porę zasiadania do stołu

U nas makaron z łososiem na kwaśno
wiesiołek
piÄ…, 23 kwi 2010 - 17:43
PokuszÄ™ siÄ™ o wniosek z dotychczasowej lektury wÄ…tku:
większość osób jada zwykłe, tradycyjne polskie obiady.
To dlaczego w przepisach tyle dziwactw? Bo co o normalnych posiłkach to już wstyd pisać i kazdy przepis musi zawierać jakiś skłądnik z innego kontynentu? Jak sie przegląda forum , to można dojśc do przekonania , że w polskiej kuchni jada się przede wszystkim zupę cytrynową, sushi , lasagne verdi z łososiem, remouladę, tabule a na koniec tiramisu- a to proszę: mielony z ziemniakami i buraki, naleśniki z twarogiem, pomidorowa, kompot i szarlotka. icon_rolleyes.gif

Ten post edytował wiesiołek pią, 23 kwi 2010 - 17:44
wiesiołek


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 3,573
Dołączył: czw, 27 mar 03 - 16:37
SkÄ…d: Kielce
Nr użytkownika: 151




post piÄ…, 23 kwi 2010 - 17:43
Post #110

PokuszÄ™ siÄ™ o wniosek z dotychczasowej lektury wÄ…tku:
większość osób jada zwykłe, tradycyjne polskie obiady.
To dlaczego w przepisach tyle dziwactw? Bo co o normalnych posiłkach to już wstyd pisać i kazdy przepis musi zawierać jakiś skłądnik z innego kontynentu? Jak sie przegląda forum , to można dojśc do przekonania , że w polskiej kuchni jada się przede wszystkim zupę cytrynową, sushi , lasagne verdi z łososiem, remouladę, tabule a na koniec tiramisu- a to proszę: mielony z ziemniakami i buraki, naleśniki z twarogiem, pomidorowa, kompot i szarlotka. icon_rolleyes.gif
marghe.
piÄ…, 23 kwi 2010 - 18:08
Dlaczego od razu dziwactw? To po pierwsze
Po drugie - śmiem twierdzić, że nie zamieszczamy przepisów na tradycyjne dania typu pomidorowa , ogórkowa czy mielony .. bo prawie każdy wie jak się toto przygotowuje..
Inaczej rzecz siÄ™ ma z daniami nieco mniej tradycyjnymi..
marghe.


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: wto, 18 maj 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post piÄ…, 23 kwi 2010 - 18:08
Post #111

Dlaczego od razu dziwactw? To po pierwsze
Po drugie - śmiem twierdzić, że nie zamieszczamy przepisów na tradycyjne dania typu pomidorowa , ogórkowa czy mielony .. bo prawie każdy wie jak się toto przygotowuje..
Inaczej rzecz siÄ™ ma z daniami nieco mniej tradycyjnymi..
użytkownik usunięty

Go??







post piÄ…, 23 kwi 2010 - 18:14
Post #112

[post usunięty]
wiesiołek
sob, 24 kwi 2010 - 15:21
CYTAT(marghe. @ Fri, 23 Apr 2010 - 19:08) *
Dlaczego od razu dziwactw? To po pierwsze
Po drugie - śmiem twierdzić, że nie zamieszczamy przepisów na tradycyjne dania typu pomidorowa , ogórkowa czy mielony .. bo prawie każdy wie jak się toto przygotowuje..


Niefortunne słowo dobrałam, chodziło mi raczej o to ,ze w naszych forumowych przepisach mnóstwo składników rzadko spotykanych w GS-ach i połączeń rzadko znanych naszym mamom czy babciom icon_wink.gif
Wolny rynek wolnym rynkiem, globalizacja globalizacją ,a ja w rozmowach z z koleżankami z pracy wychodzę na osobę bardzo kulinarnie ..(no właśnie brak słowa, ale ) jesli nie dziwaczną to rewolucyjną gdy opowiadam o kurczaku w jabłkach z tymiankiem zamiast panierki albo o zupie cebulowej (tak, tak...) zamist pomidorówki. Ostatnio wzbudziłam niezłą sensację dzieląc się przepisem na sałatkę z kus-kusem. A ten wątek obiadowy dowodzi, że w polskich domach na co dzień królują nadal dania jak u naszych mam.

Jeśli chodzi o to, czy każdy wie jak zrobic "zwykłe" danie, to choby kilkustronicowy wątek o rosole temu przeczy. 29.gif

Jeśli chodzi o tiramisu, to ser odpowiedni nadal znacznie droższy niż twaróg na zwykły, polski sernik, wiec nie pod każdą strzechę zawita.

Można przy okazji prosic o rozwinięcie tematu orszad i białodań??? jawdrop.gif

Ten post edytował wiesiołek sob, 24 kwi 2010 - 15:25
wiesiołek


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 3,573
Dołączył: czw, 27 mar 03 - 16:37
SkÄ…d: Kielce
Nr użytkownika: 151




post sob, 24 kwi 2010 - 15:21
Post #113

CYTAT(marghe. @ Fri, 23 Apr 2010 - 19:08) *
Dlaczego od razu dziwactw? To po pierwsze
Po drugie - śmiem twierdzić, że nie zamieszczamy przepisów na tradycyjne dania typu pomidorowa , ogórkowa czy mielony .. bo prawie każdy wie jak się toto przygotowuje..


Niefortunne słowo dobrałam, chodziło mi raczej o to ,ze w naszych forumowych przepisach mnóstwo składników rzadko spotykanych w GS-ach i połączeń rzadko znanych naszym mamom czy babciom icon_wink.gif
Wolny rynek wolnym rynkiem, globalizacja globalizacją ,a ja w rozmowach z z koleżankami z pracy wychodzę na osobę bardzo kulinarnie ..(no właśnie brak słowa, ale ) jesli nie dziwaczną to rewolucyjną gdy opowiadam o kurczaku w jabłkach z tymiankiem zamiast panierki albo o zupie cebulowej (tak, tak...) zamist pomidorówki. Ostatnio wzbudziłam niezłą sensację dzieląc się przepisem na sałatkę z kus-kusem. A ten wątek obiadowy dowodzi, że w polskich domach na co dzień królują nadal dania jak u naszych mam.

Jeśli chodzi o to, czy każdy wie jak zrobic "zwykłe" danie, to choby kilkustronicowy wątek o rosole temu przeczy. 29.gif

Jeśli chodzi o tiramisu, to ser odpowiedni nadal znacznie droższy niż twaróg na zwykły, polski sernik, wiec nie pod każdą strzechę zawita.

Można przy okazji prosic o rozwinięcie tematu orszad i białodań??? jawdrop.gif
semi
sob, 24 kwi 2010 - 21:13
na potwierdzenie teorii Wiesiołka o tradycyjnej kuchni 06.gif (która faktycznie u nas króluje) - gulasz z kaszą jęczmienną i ogórkami kiszonymi.
semi


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 9,114
Dołączył: pon, 28 lut 05 - 22:27
SkÄ…d: zachodniopomorskie
Nr użytkownika: 2,781




post sob, 24 kwi 2010 - 21:13
Post #114

na potwierdzenie teorii Wiesiołka o tradycyjnej kuchni 06.gif (która faktycznie u nas króluje) - gulasz z kaszą jęczmienną i ogórkami kiszonymi.

--------------------
L. 20.12.2000
A. 19.10.2008

https://www.fotorelacja.com/ Relacja pogodowa z Wybrzeża Rewalskiego

marghe.
sob, 24 kwi 2010 - 23:28
CYTAT(wiesiołek @ Sat, 24 Apr 2010 - 16:21) *
Wolny rynek wolnym rynkiem, globalizacja globalizacją ,a ja w rozmowach z z koleżankami z pracy wychodzę na osobę bardzo kulinarnie ..(no właśnie brak słowa, ale ) jesli nie dziwaczną to rewolucyjną gdy opowiadam o kurczaku w jabłkach z tymiankiem zamiast panierki albo o zupie cebulowej (tak, tak...) zamist pomidorówki. Ostatnio wzbudziłam niezłą sensację dzieląc się przepisem na sałatkę z kus-kusem. A ten wątek obiadowy dowodzi, że w polskich domach na co dzień królują nadal dania jak u naszych mam.

Bo się dopiero uczymy nowych smaków.
Pomału.

DziÅ› obiadu niet. tzn w weekendy nie gotujÄ™ icon_smile.gif tez mam wolne
marghe.


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: wto, 18 maj 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post sob, 24 kwi 2010 - 23:28
Post #115

CYTAT(wiesiołek @ Sat, 24 Apr 2010 - 16:21) *
Wolny rynek wolnym rynkiem, globalizacja globalizacją ,a ja w rozmowach z z koleżankami z pracy wychodzę na osobę bardzo kulinarnie ..(no właśnie brak słowa, ale ) jesli nie dziwaczną to rewolucyjną gdy opowiadam o kurczaku w jabłkach z tymiankiem zamiast panierki albo o zupie cebulowej (tak, tak...) zamist pomidorówki. Ostatnio wzbudziłam niezłą sensację dzieląc się przepisem na sałatkę z kus-kusem. A ten wątek obiadowy dowodzi, że w polskich domach na co dzień królują nadal dania jak u naszych mam.

Bo się dopiero uczymy nowych smaków.
Pomału.

DziÅ› obiadu niet. tzn w weekendy nie gotujÄ™ icon_smile.gif tez mam wolne
Graz
nie, 25 kwi 2010 - 00:58
Co do dziwactw icon_smile.gif
Ryż
kurczak w sambalu i mleczku kokosowym (zainspirowana jednym z przepisów marghe)
surowka-popis męża czyli marchew, jabłko i pomarańcza
Graz


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 4,872
Dołączył: czw, 27 mar 03 - 15:29
SkÄ…d: Warszawa
Nr użytkownika: 146




post nie, 25 kwi 2010 - 00:58
Post #116

Co do dziwactw icon_smile.gif
Ryż
kurczak w sambalu i mleczku kokosowym (zainspirowana jednym z przepisów marghe)
surowka-popis męża czyli marchew, jabłko i pomarańcza

--------------------

Szymek 2001
WojtuÅ› 2004
Mikołaj 2010

agabr
nie, 25 kwi 2010 - 14:51
Graz Ty juz dzis nie zdazysz ale o ile pamietam jutro w Zofii podaja pulpety .b
agabr


Grupa: Moderatorzy
Postów: 11,480
Dołączył: śro, 02 kwi 03 - 10:03
Skąd: z żoliborza
Nr użytkownika: 280

GG:


post nie, 25 kwi 2010 - 14:51
Post #117

Graz Ty juz dzis nie zdazysz ale o ile pamietam jutro w Zofii podaja pulpety .b

--------------------
Mama Andrzeja 2002 i Zośki 2009

"Panuje na ogół opinia, że geniusze są niesympatyczni, lecz jeśli o mnie
chodzi, to jakoś nigdy tego nie zauważyłem."
TatuÅ› Muminka
Abotak
nie, 25 kwi 2010 - 17:20
my po polsku nie jadamy prawie wcale, to az sie boje dopisywac po wiesiolkowym wpisie o dziwactwach 06.gif

dzis kury dwie w kawalkach tymiankowo- cytrynowe z duza iloscia surowek i zieleniny
wczoraj losos w sosie koperkowo- cytrynowym ( tak, mam w domu 5 kilo dorodnych cytryn icon_mrgreen.gif )- znowu liscie rozne z vinegrete
do towarzystwa
dalej w tyl-
zupa gulaszowa
pizza domowa ktora wyrosla jak goopia
makaron z sosem pieczarkowo-szpinakowym kombinowanym z zielenina rozna znowu do towarzystwa- rukola, salata rzymska, ogorek i inne zielsko
lunch na wynos bosmy na wyjezdzie byli wiec sery, pieczone kielbaski angielskie tudziez warzywa i owoce do towarzystwa

jutro piers z kurczaka pozostala w postaci curry korma
Abotak


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 6,963
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 11:18
Nr użytkownika: 162




post nie, 25 kwi 2010 - 17:20
Post #118

my po polsku nie jadamy prawie wcale, to az sie boje dopisywac po wiesiolkowym wpisie o dziwactwach 06.gif

dzis kury dwie w kawalkach tymiankowo- cytrynowe z duza iloscia surowek i zieleniny
wczoraj losos w sosie koperkowo- cytrynowym ( tak, mam w domu 5 kilo dorodnych cytryn icon_mrgreen.gif )- znowu liscie rozne z vinegrete
do towarzystwa
dalej w tyl-
zupa gulaszowa
pizza domowa ktora wyrosla jak goopia
makaron z sosem pieczarkowo-szpinakowym kombinowanym z zielenina rozna znowu do towarzystwa- rukola, salata rzymska, ogorek i inne zielsko
lunch na wynos bosmy na wyjezdzie byli wiec sery, pieczone kielbaski angielskie tudziez warzywa i owoce do towarzystwa

jutro piers z kurczaka pozostala w postaci curry korma
marghe.
nie, 25 kwi 2010 - 20:58
cd "dziwactw"
Quesadilla z serem pomarańczowym icon_wink.gif
marghe.


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: wto, 18 maj 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post nie, 25 kwi 2010 - 20:58
Post #119

cd "dziwactw"
Quesadilla z serem pomarańczowym icon_wink.gif
minka.
nie, 25 kwi 2010 - 21:40
Schabowy z ziemnaiakami i marczewka:) Racuchy z jablkami na deser 06.gif
minka.


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 1,622
Dołączył: wto, 30 maj 06 - 01:03
SkÄ…d: Szwecja
Nr użytkownika: 6,069

GG:


post nie, 25 kwi 2010 - 21:40
Post #120

Schabowy z ziemnaiakami i marczewka:) Racuchy z jablkami na deser 06.gif

--------------------

I HAVE THE BODY OF A GOD. (Unfortunately it's Buddha)
> Co mamy dzisiaj na obiad?
Start new topic
Reply to this topic
140 Stron V  « poprzednia 4 5 6 7 8 nastÄ™pna ostatnia 
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: nie, 05 maj 2024 - 23:02
lista postów tego w±tku
© 2002 - 2018  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl   |  Reklama