Aktualno¶ci

12 tysiêcy dodatkowych miejsc w ¿³obkach!

12 tysiêcy dodatkowych miejsc w ¿³obkach!

Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowan± i rozszerzon± wersjê, nadaj±c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...

Czytaj wiêcej >

Maluchy.pl logo

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic
Start new topic Reply to this topic
140 Stron V  « poprzednia 12 13 14 15 16 nastÄ™pna ostatnia   

Co mamy dzisiaj na obiad?

> 
Kaszanka
śro, 12 maj 2010 - 14:36
Ma inny smak i dlatego nie bardzo smakuje mi świeży. Lubię papkowaty, z jajkiem i czosnkiem. I posolony a ja niewiele rzeczy solę.
U mnie zwyczajne spaghetti z dużą ilością sera żółtego.
Kaszanka


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 3,745
Dołączył: wto, 24 cze 03 - 11:58
Nr użytkownika: 858




post śro, 12 maj 2010 - 14:36
Post #261

Ma inny smak i dlatego nie bardzo smakuje mi świeży. Lubię papkowaty, z jajkiem i czosnkiem. I posolony a ja niewiele rzeczy solę.
U mnie zwyczajne spaghetti z dużą ilością sera żółtego.
marghe.
śro, 12 maj 2010 - 14:37
Może te Ci się spodobają
Szybko siÄ™ robi
https://miszmasz-marghe.blogspot.com/2010/0...ka-otulone.html
marghe.


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: wto, 18 maj 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post śro, 12 maj 2010 - 14:37
Post #262

Może te Ci się spodobają
Szybko siÄ™ robi
https://miszmasz-marghe.blogspot.com/2010/0...ka-otulone.html
Mika
śro, 12 maj 2010 - 14:38
CYTAT(Inkusia @ Wed, 12 May 2010 - 13:15) *
marghe dziękuję. Wypróbuję na pewno. te w soli i mące ładnie wyglądają tylko przeraża mnie wizja nieobranych ziemniaków (przynajmniej teraz starych icon_wink.gif )


robię notrycznie,bo dzieci wolą pieczone ze skórą jak gotowane bez
te Margh`owe sÄ… pyszne
a ziemniaczana skórka najlepsza -Anton niejadek uwielbia icon_wink.gif

poza tym .... taki obiad z piekrnika robi się sam wrzcasz na blachy jakieś zwłoki,ziemniaki warzywa i na gdzinę masz luzik

u nas dziś mielone,kuskus i sałata icon_wink.gif
Mika


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 18,539
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 20:00
Skąd: łysa góra
Nr użytkownika: 190




post śro, 12 maj 2010 - 14:38
Post #263

CYTAT(Inkusia @ Wed, 12 May 2010 - 13:15) *
marghe dziękuję. Wypróbuję na pewno. te w soli i mące ładnie wyglądają tylko przeraża mnie wizja nieobranych ziemniaków (przynajmniej teraz starych icon_wink.gif )


robię notrycznie,bo dzieci wolą pieczone ze skórą jak gotowane bez
te Margh`owe sÄ… pyszne
a ziemniaczana skórka najlepsza -Anton niejadek uwielbia icon_wink.gif

poza tym .... taki obiad z piekrnika robi się sam wrzcasz na blachy jakieś zwłoki,ziemniaki warzywa i na gdzinę masz luzik

u nas dziś mielone,kuskus i sałata icon_wink.gif

--------------------
Mika co jej spacja czasem zanika ;)
1,2,3,Franek
Carrie
śro, 12 maj 2010 - 14:39
CYTAT(marghe. @ Wed, 12 May 2010 - 15:37) *
Może te Ci się spodobają
Szybko siÄ™ robi
https://miszmasz-marghe.blogspot.com/2010/0...ka-otulone.html


dzięki,
jakie fajne, prościutkie i całkiem w naszym typie icon_biggrin.gif
Carrie


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 4,206
Dołączył: czw, 19 paź 06 - 09:43
Nr użytkownika: 8,052




post śro, 12 maj 2010 - 14:39
Post #264

CYTAT(marghe. @ Wed, 12 May 2010 - 15:37) *
Może te Ci się spodobają
Szybko siÄ™ robi
https://miszmasz-marghe.blogspot.com/2010/0...ka-otulone.html


dzięki,
jakie fajne, prościutkie i całkiem w naszym typie icon_biggrin.gif

--------------------



Let me take you on a trip
Around the world and back
And you won't have to move
You just sit still

Now let your mind do the walking
And let my body do the talking
Let me show you the world in my eyes

DM
Inkusia
śro, 12 maj 2010 - 14:58
CYTAT(Mika @ Wed, 12 May 2010 - 15:38) *
robię notrycznie,bo dzieci wolą pieczone ze skórą jak gotowane bez
te Margh`owe sÄ… pyszne
a ziemniaczana skórka najlepsza -Anton niejadek uwielbia icon_wink.gif

poza tym .... taki obiad z piekrnika robi się sam wrzcasz na blachy jakieś zwłoki,ziemniaki warzywa i na gdzinę masz luzik

u nas dziś mielone,kuskus i sałata icon_wink.gif


dobre 04.gif 04.gif 04.gif Ja czasami używam określenia: padlina 03.gif
Inkusia


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 4,272
Dołączył: wto, 16 wrz 08 - 09:38
Nr użytkownika: 21,772




post śro, 12 maj 2010 - 14:58
Post #265

CYTAT(Mika @ Wed, 12 May 2010 - 15:38) *
robię notrycznie,bo dzieci wolą pieczone ze skórą jak gotowane bez
te Margh`owe sÄ… pyszne
a ziemniaczana skórka najlepsza -Anton niejadek uwielbia icon_wink.gif

poza tym .... taki obiad z piekrnika robi się sam wrzcasz na blachy jakieś zwłoki,ziemniaki warzywa i na gdzinę masz luzik

u nas dziś mielone,kuskus i sałata icon_wink.gif


dobre 04.gif 04.gif 04.gif Ja czasami używam określenia: padlina 03.gif

--------------------

Tigerek
śro, 12 maj 2010 - 16:04
Świeżutka botwinka i ziemniaczki z okrasą osobno icon_wink.gif
Tigerek


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 2,506
Dołączył: nie, 12 paź 08 - 15:06
Nr użytkownika: 22,497




post śro, 12 maj 2010 - 16:04
Post #266

Świeżutka botwinka i ziemniaczki z okrasą osobno icon_wink.gif

--------------------
Nie zapomnimy... [*] (17.12.2013r, 11t.c.; 13.04.2014r., 5t.c.)
malaga
śro, 12 maj 2010 - 16:17
Botwinka z jajkiem, a na dobicie szparagi icon_biggrin.gif
malaga


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 321
Dołączył: pią, 11 maj 07 - 22:51
Skąd: Ostrów Wlkp
Nr użytkownika: 14,011




post śro, 12 maj 2010 - 16:17
Post #267

Botwinka z jajkiem, a na dobicie szparagi icon_biggrin.gif

--------------------

Abotak
śro, 12 maj 2010 - 17:50
CYTAT(Inkusia @ Wed, 12 May 2010 - 13:07) *
Ziemniaki pieczone jak konkretnie? Ja jakoś nie umiem upiec żeby były wystarczająco miękkie i w ogóle dobre w smaku icon_smile.gif Chyba coś robię nie tak icon_sad.gif


Sporo zalezy od gatunku ziemniakow. Do pieczenia nadaja sie... te do pieczenia 06.gif
Inaczej mowiac, odmiana bardzo bogata w skrobie raczej niz te wodnisto-woskowe ( salatkowe np)

Wtedy kroje w osemki albo cwiartki ( zalezy jak duze) albo w calosci (mniejsze lub zupelnie male)
I tu juz sposobow jest wiele
Zaleca sie najpierw rozgrzanie tluszczu tak by skwierczal po wrzuceniu ziemniakow.
Wtedy sie przypiekaja szybko i tluszcz nie wsiaka do srodka.
Tluszcz - kaczy, gesi, oliwa swietnie sie nadaja i zdrowe opcje w dodatku.
Pokrojone czy nie, najlepiej osuszone lekko np recznikiem papierowym, sypniete sola np gruba, posiekanym czosnkiem, rozmarynem czy co kto lubi. I do piekarnika na wysoka temp.

Robilam tez takie w mace w/g przepisu marghe.

Pieke zawsze bez obierania. U nas sa glownie odmiany z miekka skorka/nieskorka wiec wystarczy wyszorowac

W calosci duze ( wtedy warto ponakluwac widelcem przed pieczeniem, mozna tez osobno w folii aluminiowej i pozniej tylko dopier po odslonieciu.

Mozna je tez podgotowac (zwykle wtedy obrane i pokrojone w cwiartki) pare minut przed odcedzeniem i wstawieniem do piekarnika

tak mniej wiecej ( w razie czego przetlumacze)

https://www.bbc.co.uk/food/recipes/database...oes_13801.shtml


a wizualnie:

https://dinnerdiary.org/wp-content/roast-potatoes.jpg

Dzis takie byly:
https://www.ourbestbites.com/2009/08/garlic...y-potatoes.html
Abotak


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 6,963
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 11:18
Nr użytkownika: 162




post śro, 12 maj 2010 - 17:50
Post #268

CYTAT(Inkusia @ Wed, 12 May 2010 - 13:07) *
Ziemniaki pieczone jak konkretnie? Ja jakoś nie umiem upiec żeby były wystarczająco miękkie i w ogóle dobre w smaku icon_smile.gif Chyba coś robię nie tak icon_sad.gif


Sporo zalezy od gatunku ziemniakow. Do pieczenia nadaja sie... te do pieczenia 06.gif
Inaczej mowiac, odmiana bardzo bogata w skrobie raczej niz te wodnisto-woskowe ( salatkowe np)

Wtedy kroje w osemki albo cwiartki ( zalezy jak duze) albo w calosci (mniejsze lub zupelnie male)
I tu juz sposobow jest wiele
Zaleca sie najpierw rozgrzanie tluszczu tak by skwierczal po wrzuceniu ziemniakow.
Wtedy sie przypiekaja szybko i tluszcz nie wsiaka do srodka.
Tluszcz - kaczy, gesi, oliwa swietnie sie nadaja i zdrowe opcje w dodatku.
Pokrojone czy nie, najlepiej osuszone lekko np recznikiem papierowym, sypniete sola np gruba, posiekanym czosnkiem, rozmarynem czy co kto lubi. I do piekarnika na wysoka temp.

Robilam tez takie w mace w/g przepisu marghe.

Pieke zawsze bez obierania. U nas sa glownie odmiany z miekka skorka/nieskorka wiec wystarczy wyszorowac

W calosci duze ( wtedy warto ponakluwac widelcem przed pieczeniem, mozna tez osobno w folii aluminiowej i pozniej tylko dopier po odslonieciu.

Mozna je tez podgotowac (zwykle wtedy obrane i pokrojone w cwiartki) pare minut przed odcedzeniem i wstawieniem do piekarnika

tak mniej wiecej ( w razie czego przetlumacze)

https://www.bbc.co.uk/food/recipes/database...oes_13801.shtml


a wizualnie:

https://dinnerdiary.org/wp-content/roast-potatoes.jpg

Dzis takie byly:
https://www.ourbestbites.com/2009/08/garlic...y-potatoes.html
semi
śro, 12 maj 2010 - 20:10
u nas ogórkowa na domowych kiszońcach i racuchy z jabłkami z przepisu mmy koleżanki-takie z sodą, pycha:)
semi


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 9,114
Dołączył: pon, 28 lut 05 - 22:27
SkÄ…d: zachodniopomorskie
Nr użytkownika: 2,781




post śro, 12 maj 2010 - 20:10
Post #269

u nas ogórkowa na domowych kiszońcach i racuchy z jabłkami z przepisu mmy koleżanki-takie z sodą, pycha:)

--------------------
L. 20.12.2000
A. 19.10.2008

https://www.fotorelacja.com/ Relacja pogodowa z Wybrzeża Rewalskiego

parasolka
śro, 12 maj 2010 - 21:20
pierwszy wiosenny obiad
młode ziemniaki z koperkiem, szparagi z wody polane stopionym masłem, własne małosolne i jaja sadzone

jutro idę po młodą kapustę i zrobię z suszonymi pomidorami z przepisu który podawała marghe
parasolka


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 7,020
Dołączył: śro, 04 sie 04 - 11:12
Skąd: Gdańsk
Nr użytkownika: 1,982




post śro, 12 maj 2010 - 21:20
Post #270

pierwszy wiosenny obiad
młode ziemniaki z koperkiem, szparagi z wody polane stopionym masłem, własne małosolne i jaja sadzone

jutro idę po młodą kapustę i zrobię z suszonymi pomidorami z przepisu który podawała marghe

--------------------
Parasolka





Nic dwa razy siÄ™ nie zdarza
Beti_24
czw, 13 maj 2010 - 09:06
a ja niemam pomysłu .....masakra
może ziemniaki pieczone ale z czym??? 41.gif
Beti_24


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 718
Dołączył: pon, 23 lut 09 - 09:00
Skąd: Kępno,Wrocław
Nr użytkownika: 25,663

GG:


post czw, 13 maj 2010 - 09:06
Post #271

a ja niemam pomysłu .....masakra
może ziemniaki pieczone ale z czym??? 41.gif

--------------------
justine1980
czw, 13 maj 2010 - 09:11
zupa jarzynowa lekko zabielona jogurtem i pizza własnej roboty
justine1980


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 3,541
Dołączył: nie, 02 lis 08 - 19:27
Nr użytkownika: 23,343




post czw, 13 maj 2010 - 09:11
Post #272

zupa jarzynowa lekko zabielona jogurtem i pizza własnej roboty


--------------------
Adrianek 27.11.2003 Kacperek 15.05.2006 Majeczka 24.09.2009

marghe.
czw, 13 maj 2010 - 11:03
CYTAT(parasolka @ Wed, 12 May 2010 - 22:20) *
jutro idę po młodą kapustę i zrobię z suszonymi pomidorami z przepisu który podawała marghe

Parasolko, ja podawałam jakiś przepis na kapustę?
Nie może byyyć

U nas znowu sałatka z kuraka i makaronu sojowego po tajsku. Tym razem naprawdę wrzucę przepis icon_biggrin.gif
marghe.


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: wto, 18 maj 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post czw, 13 maj 2010 - 11:03
Post #273

CYTAT(parasolka @ Wed, 12 May 2010 - 22:20) *
jutro idę po młodą kapustę i zrobię z suszonymi pomidorami z przepisu który podawała marghe

Parasolko, ja podawałam jakiś przepis na kapustę?
Nie może byyyć

U nas znowu sałatka z kuraka i makaronu sojowego po tajsku. Tym razem naprawdę wrzucę przepis icon_biggrin.gif
Abotak
czw, 13 maj 2010 - 11:45
Dzis szczawiowa z jajkiem. O ile mi szczaw dowioza.
I micha salatki nicejskiej
Abotak


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 6,963
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 11:18
Nr użytkownika: 162




post czw, 13 maj 2010 - 11:45
Post #274

Dzis szczawiowa z jajkiem. O ile mi szczaw dowioza.
I micha salatki nicejskiej
Abotak
czw, 13 maj 2010 - 12:31
CYTAT(Beti_24 @ Thu, 13 May 2010 - 09:06) *
a ja niemam pomysłu .....masakra
może ziemniaki pieczone ale z czym??? 41.gif


Tradycyjnie z pieczenia (mieso pieczone, grillowane- kurczak, kielbaski, kulki miesne, jagniecina, pieczen wolowa, wieprzowa, steki, kotlety roznej masci)

MSZ w takiej postaci jednak nie potrzebuja wiele. Moga byc z salatka jakas do towarzystwa
Abotak


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 6,963
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 11:18
Nr użytkownika: 162




post czw, 13 maj 2010 - 12:31
Post #275

CYTAT(Beti_24 @ Thu, 13 May 2010 - 09:06) *
a ja niemam pomysłu .....masakra
może ziemniaki pieczone ale z czym??? 41.gif


Tradycyjnie z pieczenia (mieso pieczone, grillowane- kurczak, kielbaski, kulki miesne, jagniecina, pieczen wolowa, wieprzowa, steki, kotlety roznej masci)

MSZ w takiej postaci jednak nie potrzebuja wiele. Moga byc z salatka jakas do towarzystwa
Meggi
czw, 13 maj 2010 - 12:39
CYTAT(marghe. @ Thu, 13 May 2010 - 10:03) *
Parasolko, ja podawałam jakiś przepis na kapustę?
Nie może byyyć

U nas znowu sałatka z kuraka i makaronu sojowego po tajsku. Tym razem naprawdę wrzucę przepis icon_biggrin.gif



Przepis na tę kapustę widziałam na "Jarzynach" jesto to przepis mamami icon_smile.gif też na niego zwróciłam uwagę wiec wiem icon_smile.gif

U mnie dziś zapiekanka z ziemniakami, kiełbaską, boczkiem taki misz masz icon_wink.gif
Meggi


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 5,536
Dołączył: pią, 03 wrz 04 - 22:59
Skąd: Toruń
Nr użytkownika: 2,063

GG:


post czw, 13 maj 2010 - 12:39
Post #276

CYTAT(marghe. @ Thu, 13 May 2010 - 10:03) *
Parasolko, ja podawałam jakiś przepis na kapustę?
Nie może byyyć

U nas znowu sałatka z kuraka i makaronu sojowego po tajsku. Tym razem naprawdę wrzucę przepis icon_biggrin.gif



Przepis na tę kapustę widziałam na "Jarzynach" jesto to przepis mamami icon_smile.gif też na niego zwróciłam uwagę wiec wiem icon_smile.gif

U mnie dziś zapiekanka z ziemniakami, kiełbaską, boczkiem taki misz masz icon_wink.gif

--------------------
Kasandra 02.04.1999r. i Aurelka 12.03.2004r. moje Okropki ;)



marghe.
czw, 13 maj 2010 - 13:27
No! Bo się zaczełam obawiać o własną pamięć icon_biggrin.gif
marghe.


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: wto, 18 maj 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post czw, 13 maj 2010 - 13:27
Post #277

No! Bo się zaczełam obawiać o własną pamięć icon_biggrin.gif
semi
czw, 13 maj 2010 - 15:31
gołąbki "meksykańskie"
semi


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 9,114
Dołączył: pon, 28 lut 05 - 22:27
SkÄ…d: zachodniopomorskie
Nr użytkownika: 2,781




post czw, 13 maj 2010 - 15:31
Post #278

gołąbki "meksykańskie"

--------------------
L. 20.12.2000
A. 19.10.2008

https://www.fotorelacja.com/ Relacja pogodowa z Wybrzeża Rewalskiego

Meggi
czw, 13 maj 2010 - 17:13
CYTAT(Meggi @ Thu, 13 May 2010 - 11:39) *
U mnie dziś zapiekanka z ziemniakami, kiełbaską, boczkiem taki misz masz icon_wink.gif


No i niewypał 32.gif 37.gif znowu pokusiło mnie dodać śmietanę do zapiekanki, dziewczyny na białe coś miały długie zęby a jak one to i mąż tez będzie mieć, echhhhh 32.gif

Meggi


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 5,536
Dołączył: pią, 03 wrz 04 - 22:59
Skąd: Toruń
Nr użytkownika: 2,063

GG:


post czw, 13 maj 2010 - 17:13
Post #279

CYTAT(Meggi @ Thu, 13 May 2010 - 11:39) *
U mnie dziś zapiekanka z ziemniakami, kiełbaską, boczkiem taki misz masz icon_wink.gif


No i niewypał 32.gif 37.gif znowu pokusiło mnie dodać śmietanę do zapiekanki, dziewczyny na białe coś miały długie zęby a jak one to i mąż tez będzie mieć, echhhhh 32.gif



--------------------
Kasandra 02.04.1999r. i Aurelka 12.03.2004r. moje Okropki ;)



Doruśka
czw, 13 maj 2010 - 18:11
makaron z "pesto" z suszonych pomidorów , pietruszki i świezego szpinaku oraz czili i czosnku icon_smile.gif
Doruśka


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 6,275
Dołączył: pon, 07 kwi 03 - 20:56
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 477

GG:


post czw, 13 maj 2010 - 18:11
Post #280

makaron z "pesto" z suszonych pomidorów , pietruszki i świezego szpinaku oraz czili i czosnku icon_smile.gif
> Co mamy dzisiaj na obiad?
Start new topic
Reply to this topic
140 Stron V  « poprzednia 12 13 14 15 16 nastÄ™pna ostatnia 
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: pon, 06 maj 2024 - 11:33
lista postów tego w±tku
© 2002 - 2018  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl   |  Reklama