CYTAT(Inkusia @ Wed, 12 May 2010 - 13:07)
Ziemniaki pieczone jak konkretnie? Ja jakoś nie umiem upiec żeby były wystarczająco miękkie i w ogóle dobre w smaku
Chyba coÅ› robiÄ™ nie tak
Sporo zalezy od gatunku ziemniakow. Do pieczenia nadaja sie... te do pieczenia
Inaczej mowiac, odmiana bardzo bogata w skrobie raczej niz te wodnisto-woskowe ( salatkowe np)
Wtedy kroje w osemki albo cwiartki ( zalezy jak duze) albo w calosci (mniejsze lub zupelnie male)
I tu juz sposobow jest wiele
Zaleca sie najpierw rozgrzanie tluszczu tak by skwierczal po wrzuceniu ziemniakow.
Wtedy sie przypiekaja szybko i tluszcz nie wsiaka do srodka.
Tluszcz - kaczy, gesi, oliwa swietnie sie nadaja i zdrowe opcje w dodatku.
Pokrojone czy nie, najlepiej osuszone lekko np recznikiem papierowym, sypniete sola np gruba, posiekanym czosnkiem, rozmarynem czy co kto lubi. I do piekarnika na wysoka temp.
Robilam tez takie w mace w/g przepisu marghe.
Pieke zawsze bez obierania. U nas sa glownie odmiany z miekka skorka/nieskorka wiec wystarczy wyszorowac
W calosci duze ( wtedy warto ponakluwac widelcem przed pieczeniem, mozna tez osobno w folii aluminiowej i pozniej tylko dopier po odslonieciu.
Mozna je tez podgotowac (zwykle wtedy obrane i pokrojone w cwiartki) pare minut przed odcedzeniem i wstawieniem do piekarnika
tak mniej wiecej ( w razie czego przetlumacze)
https://www.bbc.co.uk/food/recipes/database...oes_13801.shtml a wizualnie:
https://dinnerdiary.org/wp-content/roast-potatoes.jpg Dzis takie byly:
https://www.ourbestbites.com/2009/08/garlic...y-potatoes.html