Aktualnoci

12 tysicy dodatkowych miejsc w obkach!

12 tysicy dodatkowych miejsc w obkach!

Rzd postanowi kontynuowa program Maluch, zapocztkowany w 2011, zaproponowa jednak jego zmodyfikowan i rozszerzon wersj, nadajc mu nazw MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...

Czytaj wicej >

Maluchy.pl logo
cia

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic
Start new topic Reply to this topic
8 Stron V  « poprzednia 4 5 6 7 8 następna  

Zupy

> 
dorthe81
pią, 18 gru 2009 - 22:09
zupa cebulowa

4 cebule
2-3 łyżki masła
1 litr rosołku 1i1/2 łyżki mąki
starty żółty ser, sól
pieprz
grzanki do zup


Cebulę pokroić w kosteczkę. W garnku rozpuścić masło, włożyć cebulę i dusić przez kilka minut. Dodać mąkę i mieszać cały czas aż cebula się zrumieni, dolać rosół (może być z kostki), przyprawić. Gotować około 20 minut. Podawać z grzankami do zup i posypane lekko startym żółtym serem.
dorthe81


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 581
Dołączył: pon, 16 lis 09 - 11:41
Skąd: podlaskie
Nr użytkownika: 30,160




post pią, 18 gru 2009 - 22:09
Post #101

zupa cebulowa

4 cebule
2-3 łyżki masła
1 litr rosołku 1i1/2 łyżki mąki
starty żółty ser, sól
pieprz
grzanki do zup


Cebulę pokroić w kosteczkę. W garnku rozpuścić masło, włożyć cebulę i dusić przez kilka minut. Dodać mąkę i mieszać cały czas aż cebula się zrumieni, dolać rosół (może być z kostki), przyprawić. Gotować około 20 minut. Podawać z grzankami do zup i posypane lekko startym żółtym serem.
aloesowa
wto, 02 mar 2010 - 11:03
CYTAT(dorthe81 @ Fri, 18 Dec 2009 - 22:09) *
zupa cebulowa

4 cebule
2-3 łyżki masła
1 litr rosołku 1i1/2 łyżki mąki
starty żółty ser, sól
pieprz
grzanki do zup
Cebulę pokroić w kosteczkę. W garnku rozpuścić masło, włożyć cebulę i dusić przez kilka minut. Dodać mąkę i mieszać cały czas aż cebula się zrumieni, dolać rosół (może być z kostki), przyprawić. Gotować około 20 minut. Podawać z grzankami do zup i posypane lekko startym żółtym serem.



Ugotowałam ją.
przepyszna i bardzo szybka zupka.
taka delikatna:)
mniam
aloesowa


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 7
Dołączył: czw, 28 sty 10 - 16:43
Nr użytkownika: 31,340




post wto, 02 mar 2010 - 11:03
Post #102

CYTAT(dorthe81 @ Fri, 18 Dec 2009 - 22:09) *
zupa cebulowa

4 cebule
2-3 łyżki masła
1 litr rosołku 1i1/2 łyżki mąki
starty żółty ser, sól
pieprz
grzanki do zup
Cebulę pokroić w kosteczkę. W garnku rozpuścić masło, włożyć cebulę i dusić przez kilka minut. Dodać mąkę i mieszać cały czas aż cebula się zrumieni, dolać rosół (może być z kostki), przyprawić. Gotować około 20 minut. Podawać z grzankami do zup i posypane lekko startym żółtym serem.



Ugotowałam ją.
przepyszna i bardzo szybka zupka.
taka delikatna:)
mniam
marghe.
nie, 07 mar 2010 - 00:42
z ciecierzycą i kurczakiem
1 lit wywaru. Dowolnego
Trochę wody
1 lub 2 puszki krojonych pomidorów
1 podwójna kurza pierś
1 lub 2 puszki ciecierzycy

Oliwa

2 ząbki czosnku
1 cebula
Kawałek - około 5 cm imbiru

1 łyżeczka kminu w proszku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kolendry w proszku
Pieprz
sól
Pół łyżeczki ostrej papryki
Laska cynamonu
1 cytryna
1/4 szklanki mąki

Kurczaka usmażyć. Porwać na drobne kawałki
Czosnek, cebulę i imbir zmielić / posiekać / zetrzeć na tarce. Jak komu wygodnie. Ja
zmieliłam, a jakże icon_smile.gif
Oliwę wlać do garnka, na oliwę wrzucić mase czosnkowo imbirowo cebulową, poczekać aż
się nieco zeszkli. Dodać przyprawy, wymieszać.
Wsypać mąkę, wymieszać.
Wlać wywar, iiii .. tak .. wymieszać icon_smile.gif
Gotować około 20 minut.
Przecedzić lub zmielić. W przeciwnym razie farfocle cebulowe będą nam się po zupie
plątać.
Dodać pomidory i ciecierzycę.
Gdyby zupa okazała się za gęsta rozcieńczyć wodą. Ilość wedle uznania.
Doprawić solą, pieprzem i sporą ilością soku z cytryny
Mój Osobisty Małżonek doprawił sobie całość harissą. Ja wolę wersję ciut łagodniejszą icon_smile.gif



Ten post edytował marghe. czw, 16 wrz 2010 - 20:29
marghe.


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: wto, 18 maj 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post nie, 07 mar 2010 - 00:42
Post #103

z ciecierzycą i kurczakiem
1 lit wywaru. Dowolnego
Trochę wody
1 lub 2 puszki krojonych pomidorów
1 podwójna kurza pierś
1 lub 2 puszki ciecierzycy

Oliwa

2 ząbki czosnku
1 cebula
Kawałek - około 5 cm imbiru

1 łyżeczka kminu w proszku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kolendry w proszku
Pieprz
sól
Pół łyżeczki ostrej papryki
Laska cynamonu
1 cytryna
1/4 szklanki mąki

Kurczaka usmażyć. Porwać na drobne kawałki
Czosnek, cebulę i imbir zmielić / posiekać / zetrzeć na tarce. Jak komu wygodnie. Ja
zmieliłam, a jakże icon_smile.gif
Oliwę wlać do garnka, na oliwę wrzucić mase czosnkowo imbirowo cebulową, poczekać aż
się nieco zeszkli. Dodać przyprawy, wymieszać.
Wsypać mąkę, wymieszać.
Wlać wywar, iiii .. tak .. wymieszać icon_smile.gif
Gotować około 20 minut.
Przecedzić lub zmielić. W przeciwnym razie farfocle cebulowe będą nam się po zupie
plątać.
Dodać pomidory i ciecierzycę.
Gdyby zupa okazała się za gęsta rozcieńczyć wodą. Ilość wedle uznania.
Doprawić solą, pieprzem i sporą ilością soku z cytryny
Mój Osobisty Małżonek doprawił sobie całość harissą. Ja wolę wersję ciut łagodniejszą icon_smile.gif

anna261
wto, 16 mar 2010 - 20:17
moje dziecko niestey pluje zupkami lubi natomiast miesko icon_smile.gif
anna261


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 13
Dołączył: wto, 16 mar 10 - 19:49
Nr użytkownika: 32,157




post wto, 16 mar 2010 - 20:17
Post #104

moje dziecko niestey pluje zupkami lubi natomiast miesko icon_smile.gif
naples
czw, 03 cze 2010 - 02:54
Zupa serowa, dla mnie bomba icon_biggrin.gif

Składniki (dla 4-6 osób):

-300 gr mielonego (pół na pół wiepszowe i wołowe- chociaż jeżeli będzie jeden rodzaj, to się nic nie stanie)
-3 cebule pokroić w kostkę
- 2-3 pory pokroić w pierścienie (kółka)
- 1.5 litra bulionu (może być więcej wg potrzeby)
- 1 słoik grzybków solonych (jeżeli ktoś nie lubi można je pominąć)
- 200 gr serka topionego smietankowego z Lidla
- 200 gr serka topionego ziolowego z Lidla
(moga byc inne serki topione, ale nie kanapkowe. Ja mam lidla sprawdzone, bo przepis zza granicy, więc pasują idealnie, jednak robiłam na tych z firmy Rama i też było ok). Np taki:


Przygotowanie:

Mielone podpiec do tego dodać cebulę i pory, krótko podsmażyć.
Dodać bulion, wszystko 15 min. lekko gotować, na koniec dodać grzyby i ser.

Smacznego icon_smile.gif

naples


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 2,203
Dołączył: wto, 03 cze 08 - 14:53
Nr użytkownika: 20,141




post czw, 03 cze 2010 - 02:54
Post #105

Zupa serowa, dla mnie bomba icon_biggrin.gif

Składniki (dla 4-6 osób):

-300 gr mielonego (pół na pół wiepszowe i wołowe- chociaż jeżeli będzie jeden rodzaj, to się nic nie stanie)
-3 cebule pokroić w kostkę
- 2-3 pory pokroić w pierścienie (kółka)
- 1.5 litra bulionu (może być więcej wg potrzeby)
- 1 słoik grzybków solonych (jeżeli ktoś nie lubi można je pominąć)
- 200 gr serka topionego smietankowego z Lidla
- 200 gr serka topionego ziolowego z Lidla
(moga byc inne serki topione, ale nie kanapkowe. Ja mam lidla sprawdzone, bo przepis zza granicy, więc pasują idealnie, jednak robiłam na tych z firmy Rama i też było ok). Np taki:


Przygotowanie:

Mielone podpiec do tego dodać cebulę i pory, krótko podsmażyć.
Dodać bulion, wszystko 15 min. lekko gotować, na koniec dodać grzyby i ser.

Smacznego icon_smile.gif



--------------------
-Nie wystarczy pokochać, trzeba jeszcze umieć wziąć tę miłość w ręce i przenieść ją przez całe życie...
Auguste Bekannte

-Ludzie, którzy nie mają własnego życia, zawsze muszą wściubiać nos w cudze...
-Ludzie lubią komplikować sobie życie, jakby już samo w sobie nie było wystarczająco skomplikowane...

Carlos Ruíz Zafón
Carolinee3
pią, 09 lip 2010 - 12:42
Witam ; )

Ja na przykład nie mogę oprzeć się takiej lekkiej pomidorowej. Dodam że jestem już blisko początku 3 miesiąca ciąży. icon_wink.gif

A moja POMIDOROWĄ robię tak:\

-włoszczyzna
-sok pomidorowy
-kostki rosołowe 3
-śmietanka do zupy
-masło
-koperek

Włoszczyznę (czyli marchew, pietruszkę, selera, i pora) kroję tak- marchewka i pietruszka w talarki cieniuteńkie, resztę drobniej. Gotuje z kostkami rosołowymi 'na mięciutko'. Dodaje pół kostki masła i koperek. Dalej gotuję, dolewam sok pomidorowy (zupa jest pół na pół- wywar i sok pomidorowy) i dodaje małą zwykła śmietankę 18%.

Zupa jest gotowa. oczywiście i obowiązkowo maluteńkie kluseczki typu 'gwiazdki' czy takie maciupeńkie muszeleczki. (nie wiem dlaczego ale z ciąży nie mogę jeść zwykłego makarony, tylko taki drobniutki).

To moj przepis- zupka jest cudowna a mi po niej o niebo lepiej icon_smile.gificon_smile.gif
Carolinee3


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 2
Dołączył: pią, 09 lip 10 - 12:23
Nr użytkownika: 33,633




post pią, 09 lip 2010 - 12:42
Post #106

Witam ; )

Ja na przykład nie mogę oprzeć się takiej lekkiej pomidorowej. Dodam że jestem już blisko początku 3 miesiąca ciąży. icon_wink.gif

A moja POMIDOROWĄ robię tak:\

-włoszczyzna
-sok pomidorowy
-kostki rosołowe 3
-śmietanka do zupy
-masło
-koperek

Włoszczyznę (czyli marchew, pietruszkę, selera, i pora) kroję tak- marchewka i pietruszka w talarki cieniuteńkie, resztę drobniej. Gotuje z kostkami rosołowymi 'na mięciutko'. Dodaje pół kostki masła i koperek. Dalej gotuję, dolewam sok pomidorowy (zupa jest pół na pół- wywar i sok pomidorowy) i dodaje małą zwykła śmietankę 18%.

Zupa jest gotowa. oczywiście i obowiązkowo maluteńkie kluseczki typu 'gwiazdki' czy takie maciupeńkie muszeleczki. (nie wiem dlaczego ale z ciąży nie mogę jeść zwykłego makarony, tylko taki drobniutki).

To moj przepis- zupka jest cudowna a mi po niej o niebo lepiej icon_smile.gificon_smile.gif
Mika
pią, 09 lip 2010 - 17:10
PÓŁ KOSTKI masła i jeszcze do tego śmietana 18% ??!!
i Ty piszesz,że to lekka zupa?
moja wątroba by tego nie wytrzymała
w takim razie moja pomidorowa bez śmietany i masła to już zupełne soute icon_wink.gif
bo że bez kostek rosołowych to oczywiste
Mika


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 18,539
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 20:00
Skąd: łysa góra
Nr użytkownika: 190




post pią, 09 lip 2010 - 17:10
Post #107

PÓŁ KOSTKI masła i jeszcze do tego śmietana 18% ??!!
i Ty piszesz,że to lekka zupa?
moja wątroba by tego nie wytrzymała
w takim razie moja pomidorowa bez śmietany i masła to już zupełne soute icon_wink.gif
bo że bez kostek rosołowych to oczywiste

--------------------
Mika co jej spacja czasem zanika ;)
1,2,3,Franek
Carolinee3
pią, 09 lip 2010 - 22:03
to wszystko jest na taki dość duży gar. A kostka masła jest 100gramowa więc wychodzi go 50g. Nie tak dużo jak na taki kocioł zupy jak ja robię. icon_wink.gif A śmietana to żeczywiście cała. Nie zjem pomidorowej jak jest za bardzo pomidorowa, musi być taka zabielana i śmietankowa. ; ) Szczególnie teraz w ciąży. Na pewno mniej przytyje od talezyka takiej zupy niż bym miała się zajadać truflami, ciastami i innymi łakociami jak to niektóre kobitki mają z tym okresie icon_smile.gif
Carolinee3


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 2
Dołączył: pią, 09 lip 10 - 12:23
Nr użytkownika: 33,633




post pią, 09 lip 2010 - 22:03
Post #108

to wszystko jest na taki dość duży gar. A kostka masła jest 100gramowa więc wychodzi go 50g. Nie tak dużo jak na taki kocioł zupy jak ja robię. icon_wink.gif A śmietana to żeczywiście cała. Nie zjem pomidorowej jak jest za bardzo pomidorowa, musi być taka zabielana i śmietankowa. ; ) Szczególnie teraz w ciąży. Na pewno mniej przytyje od talezyka takiej zupy niż bym miała się zajadać truflami, ciastami i innymi łakociami jak to niektóre kobitki mają z tym okresie icon_smile.gif
Mika
pią, 09 lip 2010 - 22:17
zajadaj się na zaś icon_wink.gif bo po porodzie nie bardzo taka pomidorowa na niemowlęcy brzuszek
no i ta kostka -nie lepiej wrzucić kilka skrzydełek czy nawet kadłubek? i masz naturalny smak rosołowy zamiast kostki
Mika


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 18,539
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 20:00
Skąd: łysa góra
Nr użytkownika: 190




post pią, 09 lip 2010 - 22:17
Post #109

zajadaj się na zaś icon_wink.gif bo po porodzie nie bardzo taka pomidorowa na niemowlęcy brzuszek
no i ta kostka -nie lepiej wrzucić kilka skrzydełek czy nawet kadłubek? i masz naturalny smak rosołowy zamiast kostki

--------------------
Mika co jej spacja czasem zanika ;)
1,2,3,Franek
marghe.
sob, 10 lip 2010 - 23:33
Napisz w przepisie o jakie ilości masła chodzi.. (edytuj swój post)

I Mika dobrze gada o tych kostkach. Ani w ciązy ani potem jeść ich nie powinnaś.
marghe.


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: wto, 18 maj 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post sob, 10 lip 2010 - 23:33
Post #110

Napisz w przepisie o jakie ilości masła chodzi.. (edytuj swój post)

I Mika dobrze gada o tych kostkach. Ani w ciązy ani potem jeść ich nie powinnaś.
oluśia
pon, 20 wrz 2010 - 16:53
Dziewczyny ja ja potrzebuje przepis na zupke do której będą pasować grzanki 06.gif
Najlepiej delikatna i bezmleczna coby cała rodzina mogła zjeść
oluśia


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 1,351
Dołączył: czw, 31 sty 08 - 16:49
Skąd: Głogów
Nr użytkownika: 17,936




post pon, 20 wrz 2010 - 16:53
Post #111

Dziewczyny ja ja potrzebuje przepis na zupke do której będą pasować grzanki 06.gif
Najlepiej delikatna i bezmleczna coby cała rodzina mogła zjeść

--------------------
Oliwka 1997r.
Kacper 2007r.
marghe.
pon, 20 wrz 2010 - 19:07
Do bardzo wielu zup pasują grzanki:) Zwlaszcza do zup - kremów
z groszku, z brokułów, jarzynowa zmiksowana, pomidorowa, pieczarkowa, porowa itp
Ale też cebulowA, czosnkowa
marghe.


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: wto, 18 maj 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post pon, 20 wrz 2010 - 19:07
Post #112

Do bardzo wielu zup pasują grzanki:) Zwlaszcza do zup - kremów
z groszku, z brokułów, jarzynowa zmiksowana, pomidorowa, pieczarkowa, porowa itp
Ale też cebulowA, czosnkowa
oluśia
wto, 21 wrz 2010 - 19:28
Na początek spróbuje groszkową albo jarzynowa bo u nas niestety pomidorowa pieczarkowa porowa cebulowa czosnkowa odpada icon_smile.gif Tylko ja jeszcze nie robiłam zup-kremów 06.gif musze poczytać przepisy

Ten post edytował oluśia wto, 21 wrz 2010 - 19:37
oluśia


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 1,351
Dołączył: czw, 31 sty 08 - 16:49
Skąd: Głogów
Nr użytkownika: 17,936




post wto, 21 wrz 2010 - 19:28
Post #113

Na początek spróbuje groszkową albo jarzynowa bo u nas niestety pomidorowa pieczarkowa porowa cebulowa czosnkowa odpada icon_smile.gif Tylko ja jeszcze nie robiłam zup-kremów 06.gif musze poczytać przepisy

--------------------
Oliwka 1997r.
Kacper 2007r.
basiaw
wto, 12 paź 2010 - 13:25
Ugotowałam dziś pieczarkową Kasirybki i jest wspaniała, polecam!
basiaw


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 1,478
Dołączył: śro, 28 gru 05 - 19:15
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 4,392




post wto, 12 paź 2010 - 13:25
Post #114

Ugotowałam dziś pieczarkową Kasirybki i jest wspaniała, polecam!

--------------------

.kasiula.
śro, 10 lis 2010 - 13:43
a ja wczoraj "Cebulowa wymyślona z braku laku" pomysłu Iki
rewelacja, dodałam tylko więcej ziemniaczków żeby gęściejsza była icon_smile.gif
.kasiula.


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 1,577
Dołączył: śro, 17 maj 06 - 12:43
Skąd: Śl.
Nr użytkownika: 5,873




post śro, 10 lis 2010 - 13:43
Post #115

a ja wczoraj "Cebulowa wymyślona z braku laku" pomysłu Iki
rewelacja, dodałam tylko więcej ziemniaczków żeby gęściejsza była icon_smile.gif

--------------------

flo
czw, 20 sty 2011 - 12:03
Olusla, polecam tez zupe krem z brokulow albo cukinii. Grzanki pasuja tez do kremowej pomidorowej (oprocz juz tych wymienionych).
flo


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 3,215
Dołączył: pon, 07 sie 06 - 12:49
Skąd: Niemcy
Nr użytkownika: 6,882

GG:


post czw, 20 sty 2011 - 12:03
Post #116

Olusla, polecam tez zupe krem z brokulow albo cukinii. Grzanki pasuja tez do kremowej pomidorowej (oprocz juz tych wymienionych).

--------------------
Zapraszam do wspólnego gotowania:
FLOWEREK.COM

Odwiedz mnie na FACEBOOKU

Louisa 14.12.2006

Gabriela 04.03.2009

"I´m fat, and I´m lazy, and I´m proud of it ! " Garfield
kamla

Go??







post wto, 22 lut 2011 - 07:56
Post #117

Zupa "na szybko"
Składniki:
- skrzydełka, ew. porcja rosołowa,
- warzywa (marchew, seler, pietruszka, por)
- ze dwa trzy ziarna ziela angielskiego
- ser żółty w kostce
- kasza manna
- dwa białka

Skrzydełka obgotować, dorzucić potarkowane wszystkie warzywa (por w paseczki pokrojony), doprawić solą i pieprzem (może byc wegeta jak ktos lubi), pod koniec gotowania wrzucić trochę kaszy manny, i na sam koniec roztrzepane białko. Podawać ze startym żóltym serem....jest pyszna i łątwa, moje dzieci uwielbiają.
warzyw powinno byc sporo stosunkowo do wody.
Danuśka
wto, 08 mar 2011 - 11:36
Brokułowa bardzo zdrowa !!!

Robimy sobie wywar z kurczaka i warzyw
Gotujemy dwa brokuły na parze (to jest taki trik żeby zupa miała ładny kolor)
przerzucamy brokuły do wywaru
miksujemy, dosalamy
dodajemy śmietanę i GOTOWE

podajemy z grzankami i serem żółtym startym.
Danuśka


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 41
Dołączył: śro, 19 maj 10 - 13:25
Nr użytkownika: 33,016




post wto, 08 mar 2011 - 11:36
Post #118

Brokułowa bardzo zdrowa !!!

Robimy sobie wywar z kurczaka i warzyw
Gotujemy dwa brokuły na parze (to jest taki trik żeby zupa miała ładny kolor)
przerzucamy brokuły do wywaru
miksujemy, dosalamy
dodajemy śmietanę i GOTOWE

podajemy z grzankami i serem żółtym startym.
ania_411
wto, 23 sie 2011 - 22:07
zaczyna sie sezon na dynie wiec podaje przepis na pyszna zupke krem (nie na slodko;))

srednia cebulke siekam w kostke, podsmazam w garnku. dynie oczyszczam i kroje w gruba kostke. zasypuje garnek dynia do pelna i zalewam do polowy wrzatkiem. dodaje dwie kostki rosolowe. gotuje do miekkosci. miksuje na krem, doprawiam pieprzem i ewentualnie sola. mozna dolac slodkiej smietanki ale nie trzeba;)


no to jeszcze zupa z cukini, bardzo podobna.
cukinie oczyszczam, kroje w gruba kostke, zasypuje garnek do pelna, zalewam do polowy wrzatkiem, wrzucam jedna kostke rosolowa i gotuje do miekkosci. miksuje na krem, wrzucam dwa trojkaty serka topionego smietankowego, do tego spory peczek posiekanej natki pietruchy. calosc jeszcze raz miksuje, doprawiam pieprzem, delikatnie galka muszkatalowa i ewentualnie sola.
ania_411


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 2,631
Dołączył: pią, 26 gru 08 - 14:15
Skąd: Prümzurlay
Nr użytkownika: 24,317

GG:


post wto, 23 sie 2011 - 22:07
Post #119

zaczyna sie sezon na dynie wiec podaje przepis na pyszna zupke krem (nie na slodko;))

srednia cebulke siekam w kostke, podsmazam w garnku. dynie oczyszczam i kroje w gruba kostke. zasypuje garnek dynia do pelna i zalewam do polowy wrzatkiem. dodaje dwie kostki rosolowe. gotuje do miekkosci. miksuje na krem, doprawiam pieprzem i ewentualnie sola. mozna dolac slodkiej smietanki ale nie trzeba;)


no to jeszcze zupa z cukini, bardzo podobna.
cukinie oczyszczam, kroje w gruba kostke, zasypuje garnek do pelna, zalewam do polowy wrzatkiem, wrzucam jedna kostke rosolowa i gotuje do miekkosci. miksuje na krem, wrzucam dwa trojkaty serka topionego smietankowego, do tego spory peczek posiekanej natki pietruchy. calosc jeszcze raz miksuje, doprawiam pieprzem, delikatnie galka muszkatalowa i ewentualnie sola.

--------------------



Artola
śro, 24 sie 2011 - 15:23
Ja -zupę krem z brokułów robię ciut inaczej:

4 marchewki pokrojone w kostkę
2-3 cebule pokrojone
brokuł (może być mrożony)
wywar z mięsa
przyprawy

Warzywa gotuję w wywarze na miękko, miksuję. Można dodać ciut śmietany jak ktoś lubi. Na wierzch grzanki. Ulubiona zupa mojego męża 06.gif
Artola


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 3,476
Dołączył: pon, 10 sie 09 - 15:25
Nr użytkownika: 28,585




post śro, 24 sie 2011 - 15:23
Post #120

Ja -zupę krem z brokułów robię ciut inaczej:

4 marchewki pokrojone w kostkę
2-3 cebule pokrojone
brokuł (może być mrożony)
wywar z mięsa
przyprawy

Warzywa gotuję w wywarze na miękko, miksuję. Można dodać ciut śmietany jak ktoś lubi. Na wierzch grzanki. Ulubiona zupa mojego męża 06.gif

--------------------
"Każda droga jest łatwiejsza, gdy widzisz to, co dobre jest"
https://szafazksiazkami.blogspot.com/
https://dzieciczytaja.blogspot.com/
> Zupy
Start new topic
Reply to this topic
8 Stron V  « poprzednia 4 5 6 7 8 następna
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sob, 27 kwi 2024 - 18:13
lista postw tego wtku
© 2002 - 2018  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl   |  Reklama