z ciecierzycą i kurczakiem
1 lit wywaru. Dowolnego
Trochę wody
1 lub 2 puszki krojonych pomidorów
1 podwójna kurza pierś
1 lub 2 puszki ciecierzycy
Oliwa
2 ząbki czosnku
1 cebula
Kawałek - około 5 cm imbiru
1 łyżeczka kminu w proszku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kolendry w proszku
Pieprz
sól
Pół łyżeczki ostrej papryki
Laska cynamonu
1 cytryna
1/4 szklanki mąki
Kurczaka usmażyć. Porwać na drobne kawałki
Czosnek, cebulę i imbir zmielić / posiekać / zetrzeć na tarce. Jak komu wygodnie. Ja
zmieliłam, a jakże
Oliwę wlać do garnka, na oliwę wrzucić mase czosnkowo imbirowo cebulową, poczekać aż
się nieco zeszkli. Dodać przyprawy, wymieszać.
Wsypać mąkę, wymieszać.
Wlać wywar, iiii .. tak .. wymieszać
Gotować około 20 minut.
Przecedzić lub zmielić. W przeciwnym razie farfocle cebulowe będą nam się po zupie
plątać.
Dodać pomidory i ciecierzycę.
Gdyby zupa okazała się za gęsta rozcieńczyć wodą. Ilość wedle uznania.
Doprawić solą, pieprzem i sporą ilością soku z cytryny
Mój Osobisty Małżonek doprawił sobie całość harissą. Ja wolę wersję ciut łagodniejszą
Ten post edytował marghe. czw, 16 wrz 2010 - 20:29