Aktualnoci

12 tysicy dodatkowych miejsc w obkach!

12 tysicy dodatkowych miejsc w obkach!

Rzd postanowi kontynuowa program Maluch, zapocztkowany w 2011, zaproponowa jednak jego zmodyfikowan i rozszerzon wersj, nadajc mu nazw MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...

Czytaj wicej >

Maluchy.pl logo
cia

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic
Start new topic Reply to this topic
2 Stron V   1 2 następna  

co zrobic zeby mieso wychodzilo?

> 
pirania
wto, 09 sie 2011 - 17:32
Bo mi nie wychodzi.... moze jest jakis ogolny sposob obchodzenia sie z miesem, ktorego nie uzywam- wychodzi mi albo gumiaste albo twarde. Kurczak mi wychodzi ususzony. Przyznaje ze miesa sie brzydze i serca do niego nie mam, no ale moze cos moglabym zrobic? Dzisiaj zrobilam wolowinke duszona. Najpierw wymoczylam w oliwie i przyprawach, potem krotko obsmazylam, potem zalalam woda i udusilam z cebulka. Guma.... wzoraj byl sucharek z kurczaka....
pirania


Grupa: Zbanowani
Postów: 9,406
Dołączył: pon, 07 kwi 03 - 14:10
Skąd: przy kompie
Nr użytkownika: 471




post wto, 09 sie 2011 - 17:32
Post #1

Bo mi nie wychodzi.... moze jest jakis ogolny sposob obchodzenia sie z miesem, ktorego nie uzywam- wychodzi mi albo gumiaste albo twarde. Kurczak mi wychodzi ususzony. Przyznaje ze miesa sie brzydze i serca do niego nie mam, no ale moze cos moglabym zrobic? Dzisiaj zrobilam wolowinke duszona. Najpierw wymoczylam w oliwie i przyprawach, potem krotko obsmazylam, potem zalalam woda i udusilam z cebulka. Guma.... wzoraj byl sucharek z kurczaka....

--------------------
kiedy?, w ogóle, mia?am przemy?lenia a teraz mam pranie, list? zakupów spo?ywczych
i ubezpieczenie emerytalne ustawione jako sta?y przelew. by <a href="https://"https://zimno.blog.pl/"" rel="nofollow" target="_blank">https://zimno.blog.pl/</a>


<a href="https://"https://opsesyjna.blox.pl/html"" rel="nofollow" target="_blank">https://opsesyjna.blox.pl/html</a>

Obudzi?am w sobie zwierz?, niestety to koala.

skanna
wto, 09 sie 2011 - 21:44
Jak kurczak suszony to smażony za długo. A tę wołowinę to ile dusiłas? A w ogóle to mięsa najlepiej dusić w szybkowarze.
skanna


Grupa: Zbanowani
Postów: 12,705
Dołączył: wto, 05 sie 03 - 08:50
Skąd: ...
Nr użytkownika: 970




post wto, 09 sie 2011 - 21:44
Post #2

Jak kurczak suszony to smażony za długo. A tę wołowinę to ile dusiłas? A w ogóle to mięsa najlepiej dusić w szybkowarze.

--------------------
Czy ten ptak kala gniazdo, co je kala
Czy ten , co mówić o tym nie pozwala?
- C.K.Norwid

Brałam wszystko na poważnie, to, co dzisiaj jest nieważne
- Kora i Maanam
Ciocia Magda
wto, 09 sie 2011 - 22:07
Pirania, różne mięsa się różnie robi - niektóre szybko (np. filet z kurczaka, schab, polędwice, steki), inne bardzo długo (wołowina głównie). Może wybieraj konkretne przepisy i rób tak jak piszą? Co do wołowiny (takiej do duszenia, ale u nas trudno dostać inną) to gotuje/piecze się ją tak długo aż zmięknie icon_wink.gif

Chyba najprostsze mięso to kurczak pieczony - ja tylko solę i paprykuję i wstawiam do pieca (różne temperatury). Dla mojego męża mięso musi się rozpadać więc piekę ponad 2h. Możesz tak też zrobić same udka.
Ciocia Magda


Grupa: Moderatorzy
Postów: 9,811
Dołączył: sob, 05 kwi 03 - 20:54
Skąd: Poznań
Nr użytkownika: 421

GG:


post wto, 09 sie 2011 - 22:07
Post #3

Pirania, różne mięsa się różnie robi - niektóre szybko (np. filet z kurczaka, schab, polędwice, steki), inne bardzo długo (wołowina głównie). Może wybieraj konkretne przepisy i rób tak jak piszą? Co do wołowiny (takiej do duszenia, ale u nas trudno dostać inną) to gotuje/piecze się ją tak długo aż zmięknie icon_wink.gif

Chyba najprostsze mięso to kurczak pieczony - ja tylko solę i paprykuję i wstawiam do pieca (różne temperatury). Dla mojego męża mięso musi się rozpadać więc piekę ponad 2h. Możesz tak też zrobić same udka.

--------------------
mama Eweliny i Zofii (2000)

The thing is to keep smiling and never look as if you disapprove. - Lady Violet
Tigerek
wto, 09 sie 2011 - 22:18
Kurczak najsoczystszy wychodiz z woreczków do pieczenia icon_wink.gif
Tigerek


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 2,506
Dołączył: nie, 12 paź 08 - 15:06
Nr użytkownika: 22,497




post wto, 09 sie 2011 - 22:18
Post #4

Kurczak najsoczystszy wychodiz z woreczków do pieczenia icon_wink.gif

--------------------
Nie zapomnimy... [*] (17.12.2013r, 11t.c.; 13.04.2014r., 5t.c.)
Ammm
śro, 10 sie 2011 - 23:54
Do powyższych dodam jeszcze tylko absolutny banał (ale po opowieści mojej koleżanki o tym jak robiła rosół i wszystko się niby zgadzało, a rosół był niejadalny i w końcu odkryłam że ona go nie posoliła to mnie już nic nie zdziwi):
- mięso kroić należy w poprzek włókien, a nie wzdłuż
- wołowinę (w szczególności polędwicę) należy solić pod koniec smażenia

Ammm


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 4,561
Dołączył: pon, 19 mar 07 - 12:15
Skąd: Warszawa
Nr użytkownika: 12,110

GG:


post śro, 10 sie 2011 - 23:54
Post #5

Do powyższych dodam jeszcze tylko absolutny banał (ale po opowieści mojej koleżanki o tym jak robiła rosół i wszystko się niby zgadzało, a rosół był niejadalny i w końcu odkryłam że ona go nie posoliła to mnie już nic nie zdziwi):
- mięso kroić należy w poprzek włókien, a nie wzdłuż
- wołowinę (w szczególności polędwicę) należy solić pod koniec smażenia



--------------------

Anamora71
czw, 11 sie 2011 - 07:32
Ja tylko dodam, ze mieso wolowe czy tam wieprzowe, naprz. na gulasz, dobrze jest najpierw osmazyc w dobrze rozgrzanym oleju, wtedy sie bialko zetnie, zrobi sie taka skorupka, wtedy dopiero zmniejszyc temperature i dusic do miekkosci.
Anamora71


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 490
Dołączył: czw, 16 lip 09 - 10:33
Skąd: Katowice
Nr użytkownika: 28,270




post czw, 11 sie 2011 - 07:32
Post #6

Ja tylko dodam, ze mieso wolowe czy tam wieprzowe, naprz. na gulasz, dobrze jest najpierw osmazyc w dobrze rozgrzanym oleju, wtedy sie bialko zetnie, zrobi sie taka skorupka, wtedy dopiero zmniejszyc temperature i dusic do miekkosci.

--------------------


agabr
czw, 11 sie 2011 - 20:13
Gosia a gdzie kupujesz mieso?b
agabr


Grupa: Moderatorzy
Postów: 11,480
Dołączył: śro, 02 kwi 03 - 10:03
Skąd: z żoliborza
Nr użytkownika: 280

GG:


post czw, 11 sie 2011 - 20:13
Post #7

Gosia a gdzie kupujesz mieso?b

--------------------
Mama Andrzeja 2002 i Zośki 2009

"Panuje na ogół opinia, że geniusze są niesympatyczni, lecz jeśli o mnie
chodzi, to jakoś nigdy tego nie zauważyłem."
Tatuś Muminka
pirania
czw, 11 sie 2011 - 20:22
w sklepie icon_smile.gif
pirania


Grupa: Zbanowani
Postów: 9,406
Dołączył: pon, 07 kwi 03 - 14:10
Skąd: przy kompie
Nr użytkownika: 471




post czw, 11 sie 2011 - 20:22
Post #8

w sklepie icon_smile.gif

--------------------
kiedy?, w ogóle, mia?am przemy?lenia a teraz mam pranie, list? zakupów spo?ywczych
i ubezpieczenie emerytalne ustawione jako sta?y przelew. by <a href="https://"https://zimno.blog.pl/"" rel="nofollow" target="_blank">https://zimno.blog.pl/</a>


<a href="https://"https://opsesyjna.blox.pl/html"" rel="nofollow" target="_blank">https://opsesyjna.blox.pl/html</a>

Obudzi?am w sobie zwierz?, niestety to koala.

agabr
czw, 11 sie 2011 - 21:27
CYTAT(pirania @ Thu, 11 Aug 2011 - 21:22) *
w sklepie icon_smile.gif

Ty sobie jaj nie rob , moim zdaniem , ze sklepowego kuraka to i Olivier smaku nie wyciagnie , wiesz wolowina jak jest mloda to ona sie pieknie udusi , stara sie predzej rozpadnie niz bedzie miekka i zwarta .b
agabr


Grupa: Moderatorzy
Postów: 11,480
Dołączył: śro, 02 kwi 03 - 10:03
Skąd: z żoliborza
Nr użytkownika: 280

GG:


post czw, 11 sie 2011 - 21:27
Post #9

CYTAT(pirania @ Thu, 11 Aug 2011 - 21:22) *
w sklepie icon_smile.gif

Ty sobie jaj nie rob , moim zdaniem , ze sklepowego kuraka to i Olivier smaku nie wyciagnie , wiesz wolowina jak jest mloda to ona sie pieknie udusi , stara sie predzej rozpadnie niz bedzie miekka i zwarta .b

--------------------
Mama Andrzeja 2002 i Zośki 2009

"Panuje na ogół opinia, że geniusze są niesympatyczni, lecz jeśli o mnie
chodzi, to jakoś nigdy tego nie zauważyłem."
Tatuś Muminka
gosiagosia
czw, 11 sie 2011 - 21:31
CYTAT(Tigerek @ Tue, 09 Aug 2011 - 23:18) *
Kurczak najsoczystszy wychodiz z woreczków do pieczenia icon_wink.gif



dokladnie. myje, przyprawiam, wkladam w rekaw i pieke 1,5 h, super soczyste i super smakuje.

robie jeszcze kurczaka w sosie z pieczarkami. kroje piers, smaze az nie widze surowizny, przyprawiam, wrzucam pieczarki, zalewam bulionem, dusze, potem make i smietana i jest gotowy sos

wolowine robilam raz w zyciu, takie roladki z grzybami, ale nie dosc ze dlugo sie dusilo, bo ok 3 h to i tak jeszcze twarde bylo, a smak mi nie podchodzi. wieprzowine robie podobnie jak kurczaka, tyle ze zdarzylo mi sie moze dwa razy. u nas kroluje kurczak.

jeszcze sa takie zawijasy fajne i smaczne. tlucze sie mieso piersiowe jak na schabowe, srodek smaruje maslem wymieszanym z natka pietruszki, koperkiem, czosnkiem i co tam sie chce wlozyc, dodaje pocietego w paski ogorka kiszonego, pasek sera zoltego, czasem tez szynki wedzonej, zawijam, spinam wykalaczka, maczam w rozstrzepanym jajku, obtaczam w proszku z platkow kukurydzianych, wkaldam do naczynia zaroodpornego, na kazdy kawalek wrzucam troche masla, pospuje troche startym serem i zapiekam, tez super

schaby robimy tez z piersi kurczaka

mielone z indyka

ze schabu tez takie bitki, tyle ze smaruje musztarda srodek, wkldam ogorek i szynke, zawijam, spinam i smaze
gosiagosia


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 8,244
Dołączył: nie, 18 sty 09 - 21:40
Nr użytkownika: 24,823




post czw, 11 sie 2011 - 21:31
Post #10

CYTAT(Tigerek @ Tue, 09 Aug 2011 - 23:18) *
Kurczak najsoczystszy wychodiz z woreczków do pieczenia icon_wink.gif



dokladnie. myje, przyprawiam, wkladam w rekaw i pieke 1,5 h, super soczyste i super smakuje.

robie jeszcze kurczaka w sosie z pieczarkami. kroje piers, smaze az nie widze surowizny, przyprawiam, wrzucam pieczarki, zalewam bulionem, dusze, potem make i smietana i jest gotowy sos

wolowine robilam raz w zyciu, takie roladki z grzybami, ale nie dosc ze dlugo sie dusilo, bo ok 3 h to i tak jeszcze twarde bylo, a smak mi nie podchodzi. wieprzowine robie podobnie jak kurczaka, tyle ze zdarzylo mi sie moze dwa razy. u nas kroluje kurczak.

jeszcze sa takie zawijasy fajne i smaczne. tlucze sie mieso piersiowe jak na schabowe, srodek smaruje maslem wymieszanym z natka pietruszki, koperkiem, czosnkiem i co tam sie chce wlozyc, dodaje pocietego w paski ogorka kiszonego, pasek sera zoltego, czasem tez szynki wedzonej, zawijam, spinam wykalaczka, maczam w rozstrzepanym jajku, obtaczam w proszku z platkow kukurydzianych, wkaldam do naczynia zaroodpornego, na kazdy kawalek wrzucam troche masla, pospuje troche startym serem i zapiekam, tez super

schaby robimy tez z piersi kurczaka

mielone z indyka

ze schabu tez takie bitki, tyle ze smaruje musztarda srodek, wkldam ogorek i szynke, zawijam, spinam i smaze

--------------------
Sz. marzec 2009
F. luty 2011
B.A. Aniołek 6tc [*]



...nie ma stópki zbyt małej, by nie mogła zostawić śladu...
Sali_M
śro, 17 sie 2011 - 22:19
Ale po co moczyć mięso w oliwie? Najlepiej zamarynować np. w musztardzie wymieszanej z ziołami o potem najpierw opiec ze wszystkich stron (najlepiej bez dodatku tłuszczu ew. dodać kilka kropli na patelniach typu tefal) a potem po dodaniu wody (najlepiej wrzątku) podusić. Aż będzie miękkie - wołowinę dłużej, drób krótko. Poznaćpo tym, że po dziabnięciu widelcem mięso się rozpada.
Sali_M


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 360
Dołączył: sob, 12 lut 11 - 14:31
Skąd: śląskie
Nr użytkownika: 35,806




post śro, 17 sie 2011 - 22:19
Post #11

Ale po co moczyć mięso w oliwie? Najlepiej zamarynować np. w musztardzie wymieszanej z ziołami o potem najpierw opiec ze wszystkich stron (najlepiej bez dodatku tłuszczu ew. dodać kilka kropli na patelniach typu tefal) a potem po dodaniu wody (najlepiej wrzątku) podusić. Aż będzie miękkie - wołowinę dłużej, drób krótko. Poznaćpo tym, że po dziabnięciu widelcem mięso się rozpada.

--------------------
milutka
czw, 18 sie 2011 - 14:30
CYTAT(Ammm @ Thu, 11 Aug 2011 - 00:54) *
- wołowinę (w szczególności polędwicę) należy solić pod koniec smażenia



Dokładnie tak, jak posoli się wcześniej, to będzie twarde.

Pirania ale to ma byc takie mięsko obiadowe do ziemniaczków? np z sosem?

Najlepiej piec mięsa w rękawie, będzie soczyste icon_smile.gif
milutka


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 9,082
Dołączył: pią, 23 maj 08 - 01:32
Skąd: lubuskie
Nr użytkownika: 19,969




post czw, 18 sie 2011 - 14:30
Post #12

CYTAT(Ammm @ Thu, 11 Aug 2011 - 00:54) *
- wołowinę (w szczególności polędwicę) należy solić pod koniec smażenia



Dokładnie tak, jak posoli się wcześniej, to będzie twarde.

Pirania ale to ma byc takie mięsko obiadowe do ziemniaczków? np z sosem?

Najlepiej piec mięsa w rękawie, będzie soczyste icon_smile.gif

--------------------
zilka
nie, 21 sie 2011 - 01:01
Pirania, zrób Berkową wołowinę uczenniczki.
zilka


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 7,549
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 10:20
Skąd: Warszawa
Nr użytkownika: 160




post nie, 21 sie 2011 - 01:01
Post #13

Pirania, zrób Berkową wołowinę uczenniczki.

--------------------
córki dwie, 2002 i 2007
cymru_na_wygnani...
nie, 04 wrz 2011 - 13:39
Wiem, ze wyciagam temat ale pasjonatka wolowiny jestem tym bardziej, ze w Pl przez lata nie bylo niczego zjadliwego a sztuke miesa nie do przezucia ze stolowek studenckich bede pamietac do konca zycia.

Nie wiem jak w stolicy ale u nas na wsi mozna dostac teraz b. dobra wolowine - wlaczajac w to filet (poledwice wolowa) ktora jest jednak nieco droga bo powyzej 70 zl za kg.

Z tanszych mies polecam ligawe, ktora doskonale nadaje sie na zrazy i zawijanie i kominkowe. Mieso "stekowe" na gulasz (w kostkach) lub (boeuf strogonof) w paskach zawsze nalezy obsmazyc na b. goracym tluszczu przed duszeniem. I solic pod koniec. Osobiscie uwazam, ze wszyskto zalezy od jakosci miesa - Jak Aga Br pisala ze starego wolu nie zrobi sie nic zjadliwego. Takie czesci jak z mostku czy karku z drugiej strony trzeba dusic przez kilka godzin ale tez sa smaczne.

W przypadku kazdego miesa potwierdza sie zasada, ze im lepsze (i zazwyczaj niestety drozsze) tym mniej i czasu i umiejetnosci potrzeba, zeby zrobic cos zjadliwego.

A kurczaka zamiast do rekawa mozna na pa poczatku okryc folia, ktora pozniej trzeba zdjac, zeby ptaka zabrazowic i schrupczyc.
cymru_na_wygnani...


Grupa: Zbanowani
Postów: 1,534
Dołączył: czw, 17 lis 05 - 16:23
Nr użytkownika: 4,071

GG:


post nie, 04 wrz 2011 - 13:39
Post #14

Wiem, ze wyciagam temat ale pasjonatka wolowiny jestem tym bardziej, ze w Pl przez lata nie bylo niczego zjadliwego a sztuke miesa nie do przezucia ze stolowek studenckich bede pamietac do konca zycia.

Nie wiem jak w stolicy ale u nas na wsi mozna dostac teraz b. dobra wolowine - wlaczajac w to filet (poledwice wolowa) ktora jest jednak nieco droga bo powyzej 70 zl za kg.

Z tanszych mies polecam ligawe, ktora doskonale nadaje sie na zrazy i zawijanie i kominkowe. Mieso "stekowe" na gulasz (w kostkach) lub (boeuf strogonof) w paskach zawsze nalezy obsmazyc na b. goracym tluszczu przed duszeniem. I solic pod koniec. Osobiscie uwazam, ze wszyskto zalezy od jakosci miesa - Jak Aga Br pisala ze starego wolu nie zrobi sie nic zjadliwego. Takie czesci jak z mostku czy karku z drugiej strony trzeba dusic przez kilka godzin ale tez sa smaczne.

W przypadku kazdego miesa potwierdza sie zasada, ze im lepsze (i zazwyczaj niestety drozsze) tym mniej i czasu i umiejetnosci potrzeba, zeby zrobic cos zjadliwego.

A kurczaka zamiast do rekawa mozna na pa poczatku okryc folia, ktora pozniej trzeba zdjac, zeby ptaka zabrazowic i schrupczyc.

--------------------
"och ten dopiero wyszedl z wiezienia, 15 lat..."
"co zrobil?"
"Zabil zone."
"Super - znaczy stanu wolnego..."
Ika
nie, 04 wrz 2011 - 15:35
CYTAT(pirania @ Tue, 09 Aug 2011 - 16:32) *
Bo mi nie wychodzi.... moze jest jakis ogolny sposob obchodzenia sie z miesem, ktorego nie uzywam- wychodzi mi albo gumiaste albo twarde. Kurczak mi wychodzi ususzony. Przyznaje ze miesa sie brzydze i serca do niego nie mam, no ale moze cos moglabym zrobic?

Ojacie... sprawdziłam nick, czy to przypadkiem nie ja napisałam 03.gif
Nie mam serca do mięsa i brzydzę się mięsa icon_confused.gif
Ika


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 25,644
Dołączył: śro, 26 mar 03 - 20:57
Skąd: Warszawa
Nr użytkownika: 127




post nie, 04 wrz 2011 - 15:35
Post #15

CYTAT(pirania @ Tue, 09 Aug 2011 - 16:32) *
Bo mi nie wychodzi.... moze jest jakis ogolny sposob obchodzenia sie z miesem, ktorego nie uzywam- wychodzi mi albo gumiaste albo twarde. Kurczak mi wychodzi ususzony. Przyznaje ze miesa sie brzydze i serca do niego nie mam, no ale moze cos moglabym zrobic?

Ojacie... sprawdziłam nick, czy to przypadkiem nie ja napisałam 03.gif
Nie mam serca do mięsa i brzydzę się mięsa icon_confused.gif

--------------------
___________________________________________________________
Jeśli ktoś bardzo chce zrobić z siebie idiotę, należy mu na to pozwolić.
----------------------------------------------------------------------------
Kiedy ktoś obgaduje Cię za plecami, oznacza to tylko, że go wyprzedziłeś ;)

**********************
amo
nie, 04 wrz 2011 - 21:32
Nie smażyć za dużo mięsa na raz, jeśli jest bez panierki, bo natychmiast wydziela się z niego sok i będzie gumowe.Ja smażę na max temperaturze pierwsza porcje, tak, żeby były luzy między kawałkami mięsa, następnie to podsmażone odsuwał na brzegi patelnie i wrzucam na środek kolejną porcję surowego.jak już wszystko przesmażę, to wlewam trochę wody, tak żeby buchnęła para i przykrywam. Powtarzam to ze 3 razy. Jeśli to kurczak, to praktycznie już jest gotowy, można następnie zrobić jeszcze sos.

W podobny sposób można zrobić też większe kawałki kurczaka. Dobrze mięso wychodzi w panierce - dzięki niej soki zatrzymują się w mięsie, niestety chłonie też tłuszcz.
amo


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 2,886
Dołączył: śro, 12 lis 03 - 19:24
Nr użytkownika: 1,184




post nie, 04 wrz 2011 - 21:32
Post #16

Nie smażyć za dużo mięsa na raz, jeśli jest bez panierki, bo natychmiast wydziela się z niego sok i będzie gumowe.Ja smażę na max temperaturze pierwsza porcje, tak, żeby były luzy między kawałkami mięsa, następnie to podsmażone odsuwał na brzegi patelnie i wrzucam na środek kolejną porcję surowego.jak już wszystko przesmażę, to wlewam trochę wody, tak żeby buchnęła para i przykrywam. Powtarzam to ze 3 razy. Jeśli to kurczak, to praktycznie już jest gotowy, można następnie zrobić jeszcze sos.

W podobny sposób można zrobić też większe kawałki kurczaka. Dobrze mięso wychodzi w panierce - dzięki niej soki zatrzymują się w mięsie, niestety chłonie też tłuszcz.

--------------------



Okruszek (+2010)
milutka
wto, 06 wrz 2011 - 10:59
CYTAT(Ika @ Sun, 04 Sep 2011 - 16:35) *
Ojacie... sprawdziłam nick, czy to przypadkiem nie ja napisałam 03.gif
Nie mam serca do mięsa i brzydzę się mięsa icon_confused.gif



Mój mąż, jak kiedyś gotował rosół, to kurczaka wsadzał do garnka trzymając go przez ściereczkę 06.gif


Cymru a widzisz, ja uwielbiam wołowinę, zwłaszcza tatara czy stek krwisty, ale ligawy nie lubię, dla mnie taka jakaś bez smaku.
A polędwicę wołową jeszcze nie kupowałam, bo 70 zł za kg to dla mnie za dużo.
milutka


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 9,082
Dołączył: pią, 23 maj 08 - 01:32
Skąd: lubuskie
Nr użytkownika: 19,969




post wto, 06 wrz 2011 - 10:59
Post #17

CYTAT(Ika @ Sun, 04 Sep 2011 - 16:35) *
Ojacie... sprawdziłam nick, czy to przypadkiem nie ja napisałam 03.gif
Nie mam serca do mięsa i brzydzę się mięsa icon_confused.gif



Mój mąż, jak kiedyś gotował rosół, to kurczaka wsadzał do garnka trzymając go przez ściereczkę 06.gif


Cymru a widzisz, ja uwielbiam wołowinę, zwłaszcza tatara czy stek krwisty, ale ligawy nie lubię, dla mnie taka jakaś bez smaku.
A polędwicę wołową jeszcze nie kupowałam, bo 70 zł za kg to dla mnie za dużo.

--------------------
cymru_na_wygnani...
śro, 07 wrz 2011 - 20:28
CYTAT(milutka @ Tue, 06 Sep 2011 - 12:59) *
Mój mąż, jak kiedyś gotował rosół, to kurczaka wsadzał do garnka trzymając go przez ściereczkę 06.gif
Cymru a widzisz, ja uwielbiam wołowinę, zwłaszcza tatara czy stek krwisty, ale ligawy nie lubię, dla mnie taka jakaś bez smaku.
A polędwicę wołową jeszcze nie kupowałam, bo 70 zł za kg to dla mnie za dużo.


Moze wlasnie dlatego tak dobrze ligawa nadaje sie na zrazy - bo w takich kominkowych to sa grzyby zazwyczaj a zawijane sa z roznymi "smieciami" icon_smile.gif. A poledwice kupuje od czasu do czasu i zazwyczaj w Szkocji od znajomego farmera przez net. Polecam - nawet jak maly kawalek zakupisz to caly talerz nabierze smaku.
cymru_na_wygnani...


Grupa: Zbanowani
Postów: 1,534
Dołączył: czw, 17 lis 05 - 16:23
Nr użytkownika: 4,071

GG:


post śro, 07 wrz 2011 - 20:28
Post #18

CYTAT(milutka @ Tue, 06 Sep 2011 - 12:59) *
Mój mąż, jak kiedyś gotował rosół, to kurczaka wsadzał do garnka trzymając go przez ściereczkę 06.gif
Cymru a widzisz, ja uwielbiam wołowinę, zwłaszcza tatara czy stek krwisty, ale ligawy nie lubię, dla mnie taka jakaś bez smaku.
A polędwicę wołową jeszcze nie kupowałam, bo 70 zł za kg to dla mnie za dużo.


Moze wlasnie dlatego tak dobrze ligawa nadaje sie na zrazy - bo w takich kominkowych to sa grzyby zazwyczaj a zawijane sa z roznymi "smieciami" icon_smile.gif. A poledwice kupuje od czasu do czasu i zazwyczaj w Szkocji od znajomego farmera przez net. Polecam - nawet jak maly kawalek zakupisz to caly talerz nabierze smaku.


--------------------
"och ten dopiero wyszedl z wiezienia, 15 lat..."
"co zrobil?"
"Zabil zone."
"Super - znaczy stanu wolnego..."
Mariena
śro, 07 wrz 2011 - 22:34
CYTAT(milutka @ Tue, 06 Sep 2011 - 09:59) *
Mój mąż, jak kiedyś gotował rosół, to kurczaka wsadzał do garnka trzymając go przez ściereczkę 06.gif


04.gif 04.gif 04.gif
Mariena


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 7,668
Dołączył: czw, 06 kwi 06 - 10:43
Skąd: spod Łodzi
Nr użytkownika: 5,501




post śro, 07 wrz 2011 - 22:34
Post #19

CYTAT(milutka @ Tue, 06 Sep 2011 - 09:59) *
Mój mąż, jak kiedyś gotował rosół, to kurczaka wsadzał do garnka trzymając go przez ściereczkę 06.gif


04.gif 04.gif 04.gif

--------------------
Swieca mi teraz dwa slonca i dobrze mi z tym :)



Orinoko
śro, 28 wrz 2011 - 09:33
A propos pieczenia w rękawie, czy dziurkujecie ten rękaw czy nie? Na opakowaniu pisze, żeby trochę podziurawić, znajomi - odradzają.
Ostatnio mi nie wychodzi indyk - raz czy dwa wyszedł filet pieczony super soczysty, ale ostatnie parę razy - suchy.
Wczoraj nawet wsadziłam go najpierw z przyprawami do lodówki na kilka godzin, posmarowałam oliwą, następnie wrzuciłam do rękawa dużo cebuli, marchwi, papryki, cukinii, czosnku na sos warzywny - warzywa wyszły super po zmiksowaniu, a indyk - jak to indyk... Z boku/wierzchu jednak suchy, w środku niektóre kawałeki były lepsze, inne bardziej suche....
Za długo go piekę? (do 2h na termoobiegu)
Orinoko


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 6,280
Dołączył: śro, 09 mar 05 - 14:46
Skąd: okolice Poznania
Nr użytkownika: 2,827

GG:


post śro, 28 wrz 2011 - 09:33
Post #20

A propos pieczenia w rękawie, czy dziurkujecie ten rękaw czy nie? Na opakowaniu pisze, żeby trochę podziurawić, znajomi - odradzają.
Ostatnio mi nie wychodzi indyk - raz czy dwa wyszedł filet pieczony super soczysty, ale ostatnie parę razy - suchy.
Wczoraj nawet wsadziłam go najpierw z przyprawami do lodówki na kilka godzin, posmarowałam oliwą, następnie wrzuciłam do rękawa dużo cebuli, marchwi, papryki, cukinii, czosnku na sos warzywny - warzywa wyszły super po zmiksowaniu, a indyk - jak to indyk... Z boku/wierzchu jednak suchy, w środku niektóre kawałeki były lepsze, inne bardziej suche....
Za długo go piekę? (do 2h na termoobiegu)

--------------------


...Past the deep troubled water / And the fears of the dark / There's a hill in the sunlight / For you to find harmony...
> co zrobic zeby mieso wychodzilo?
Start new topic
Reply to this topic
2 Stron V   1 2 następna
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: pią, 29 mar 2024 - 01:42
lista postw tego wtku
© 2002 - 2018  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl   |  Reklama