Aktualno¶ci

12 tysiêcy dodatkowych miejsc w ¿³obkach!

12 tysiêcy dodatkowych miejsc w ¿³obkach!

Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowan± i rozszerzon± wersjê, nadaj±c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...

Czytaj wiêcej >

Maluchy.pl logo

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic
Start new topic Reply to this topic
80 Stron V  « poprzednia 65 66 67 68 69 nastÄ™pna ostatnia   

Torty nie tylko dla dzieci

> 
hekkate
wto, 07 lut 2012 - 15:50
Blue dzięki. Odnośnie barwienia masy lukrowej to ja stosuje barwniki w proszku od początku i kropeczek nie mam.

Na dzień dzisiejszy syn zażyczył sobie tort w kształcie statku.
hekkate


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 671
Dołączył: wto, 05 wrz 06 - 15:31
SkÄ…d: ÅšlÄ…sk
Nr użytkownika: 7,351




post wto, 07 lut 2012 - 15:50
Post #1321

Blue dzięki. Odnośnie barwienia masy lukrowej to ja stosuje barwniki w proszku od początku i kropeczek nie mam.

Na dzień dzisiejszy syn zażyczył sobie tort w kształcie statku.

--------------------

Agnieszka.zg
wto, 07 lut 2012 - 19:13
ja zrobiłam dopiero coś koło 40 tortów z masy czyli poczatkująca jestem ale parę rzeczy zauwazyłam ,że sie opłaca posłuchać i zrobić.
1. tort obkładam masą zawsze dzień wcześniej przed nałozeniem masy cukrowej gdyż dlatego,że ona na torcie fajnie zastygnie i nawet jesli bedę musiała po połozeniu masy cukrowej ją ponownie ściągnąc bo jakaś dziura czy coś to ta masa co na torcie nie zdązy sie przykleic do tortu i wtedy masę plastyczną mozna ponownie rozwałkować.
2. uzywam i barwników w proszku i w żelu i mi te nieszczęsne kropeczki zostają nawet wtedy jak rozpuszczę je w minimalnej ilości wody i dopiero zacznę dodawać. wydaje mi się że przyczyną tu jest nie barwnik tylko żelatyna która tak naprawdę do samego końca sie nie rozpuści.( no chyba że sie mylę)
3. do obkładania tortów nie robię masy tylko kupuję gotowa np. smietankową lub tiramisu, do której dodaję tylko mleko.
4. tu juz pytanie mam bo czasami mi sie zdazyło że po doniesienu na miejsce danego toru czasmi z pod masy plastycznej zaczyna mi wypływać płyn....nie żeby dużo ale zaawsze troszkę co mnie niepokoi bo nie mam pojęcia co to??zaznaczam ze nie uzywam galaretek a płun jest przesroczysty.
Agnieszka.zg


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 1,269
Dołączył: wto, 03 gru 02 - 15:58
Skąd: Zielona Góra
Nr użytkownika: 20

GG:


post wto, 07 lut 2012 - 19:13
Post #1322

ja zrobiłam dopiero coś koło 40 tortów z masy czyli poczatkująca jestem ale parę rzeczy zauwazyłam ,że sie opłaca posłuchać i zrobić.
1. tort obkładam masą zawsze dzień wcześniej przed nałozeniem masy cukrowej gdyż dlatego,że ona na torcie fajnie zastygnie i nawet jesli bedę musiała po połozeniu masy cukrowej ją ponownie ściągnąc bo jakaś dziura czy coś to ta masa co na torcie nie zdązy sie przykleic do tortu i wtedy masę plastyczną mozna ponownie rozwałkować.
2. uzywam i barwników w proszku i w żelu i mi te nieszczęsne kropeczki zostają nawet wtedy jak rozpuszczę je w minimalnej ilości wody i dopiero zacznę dodawać. wydaje mi się że przyczyną tu jest nie barwnik tylko żelatyna która tak naprawdę do samego końca sie nie rozpuści.( no chyba że sie mylę)
3. do obkładania tortów nie robię masy tylko kupuję gotowa np. smietankową lub tiramisu, do której dodaję tylko mleko.
4. tu juz pytanie mam bo czasami mi sie zdazyło że po doniesienu na miejsce danego toru czasmi z pod masy plastycznej zaczyna mi wypływać płyn....nie żeby dużo ale zaawsze troszkę co mnie niepokoi bo nie mam pojęcia co to??zaznaczam ze nie uzywam galaretek a płun jest przesroczysty.

--------------------
Użytkownik usunięty

Go??







post wto, 07 lut 2012 - 20:41
Post #1323

Agnieszka, ten płyn to prawdopodobnie wilgoć z biszkoptu, jezeli go wiecej naponczujesz. (jezuu jakie slowo 03.gif ) Ja staram się ten dolny biszkopt ponczować trochę mniej niż pozostałe.
milutka
wto, 07 lut 2012 - 22:38
Blue to jak tak zachwalasz swojÄ… masÄ™ malinowÄ…, to plisssss daj na pw przepis 03.gif

milutka


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 9,082
Dołączył: pią, 23 maj 08 - 01:32
SkÄ…d: lubuskie
Nr użytkownika: 19,969




post wto, 07 lut 2012 - 22:38
Post #1324

Blue to jak tak zachwalasz swojÄ… masÄ™ malinowÄ…, to plisssss daj na pw przepis 03.gif



--------------------
agnese
śro, 08 lut 2012 - 03:21
ja też poproszę masę malinową icon_smile.gif
agnese


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 4,091
Dołączył: pią, 10 kwi 09 - 20:19
Nr użytkownika: 26,621




post śro, 08 lut 2012 - 03:21
Post #1325

ja też poproszę masę malinową icon_smile.gif

--------------------
F. 2008
A. 2011
Mafia
śro, 08 lut 2012 - 09:26
moko, długo czekałaś na realizację zamówienia? Też zamówiłam lukry. icon_smile.gif
Mafia


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 6,508
Dołączył: czw, 27 kwi 06 - 11:50
Nr użytkownika: 5,675




post śro, 08 lut 2012 - 09:26
Post #1326

moko, długo czekałaś na realizację zamówienia? Też zamówiłam lukry. icon_smile.gif

--------------------
Mafia
Użytkownik usunięty

Go??







post śro, 08 lut 2012 - 13:27
Post #1327

CYTAT(agnese @ Wed, 08 Feb 2012 - 04:21) *
ja też poproszę masę malinową icon_smile.gif



Agnese, Milutka, wysłałam.
moko.
śro, 08 lut 2012 - 13:57
CYTAT(Mafia @ Wed, 08 Feb 2012 - 09:26) *
moko, długo czekałaś na realizację zamówienia? Też zamówiłam lukry. icon_smile.gif

2 dni icon_biggrin.gif
moko.


Grupa: Moderatorzy
Postów: 14,870
Dołączył: pią, 12 gru 03 - 10:59
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 1,254




post śro, 08 lut 2012 - 13:57
Post #1328

CYTAT(Mafia @ Wed, 08 Feb 2012 - 09:26) *
moko, długo czekałaś na realizację zamówienia? Też zamówiłam lukry. icon_smile.gif

2 dni icon_biggrin.gif

--------------------
"Jednym z objawów zbliżającego się załamania nerwowego jest przekonanie, że wykonujemy niezwykle ważną pracę."
B.Russell

O.(1998) i O.(2010)
milutka
śro, 08 lut 2012 - 15:46
CYTAT(Blue @ Wed, 08 Feb 2012 - 13:27) *
Agnese, Milutka, wysłałam.


Dziękuję icon_smile.gif


Tak sobie przypomniałam, że jak zamawiałam zawsze tort w cukierni , to między lukrem a ciastem była dawana ta sama śmietankowa masa co przekładały tort i nic nie ciekło.


Nie wiem czy oglądałyście taki fajny program o robieniu tortów, rodzina włoska robi, na szefa mówią Bady i oni właśnie stosują masę maślaną, perfekcyjnie ją wygładzają i na to kładą lukier plastyczny.
Ale jakie oni tam cuda robią, że ho ho.
milutka


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 9,082
Dołączył: pią, 23 maj 08 - 01:32
SkÄ…d: lubuskie
Nr użytkownika: 19,969




post śro, 08 lut 2012 - 15:46
Post #1329

CYTAT(Blue @ Wed, 08 Feb 2012 - 13:27) *
Agnese, Milutka, wysłałam.


Dziękuję icon_smile.gif


Tak sobie przypomniałam, że jak zamawiałam zawsze tort w cukierni , to między lukrem a ciastem była dawana ta sama śmietankowa masa co przekładały tort i nic nie ciekło.


Nie wiem czy oglądałyście taki fajny program o robieniu tortów, rodzina włoska robi, na szefa mówią Bady i oni właśnie stosują masę maślaną, perfekcyjnie ją wygładzają i na to kładą lukier plastyczny.
Ale jakie oni tam cuda robią, że ho ho.


--------------------
Agnieszka.zg
śro, 08 lut 2012 - 18:04
CYTAT(milutka @ Wed, 08 Feb 2012 - 15:46) *
Dziękuję icon_smile.gif


Tak sobie przypomniałam, że jak zamawiałam zawsze tort w cukierni , to między lukrem a ciastem była dawana ta sama śmietankowa masa co przekładały tort i nic nie ciekło.


Nie wiem czy oglądałyście taki fajny program o robieniu tortów, rodzina włoska robi, na szefa mówią Bady i oni właśnie stosują masę maślaną, perfekcyjnie ją wygładzają i na to kładą lukier plastyczny.
Ale jakie oni tam cuda robią, że ho ho.

Badyego uwielbiam oglądać ...!!!! też bym tak chciała umieć ...a poza tym to ja też chcę przepis
Agnieszka.zg


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 1,269
Dołączył: wto, 03 gru 02 - 15:58
Skąd: Zielona Góra
Nr użytkownika: 20

GG:


post śro, 08 lut 2012 - 18:04
Post #1330

CYTAT(milutka @ Wed, 08 Feb 2012 - 15:46) *
Dziękuję icon_smile.gif


Tak sobie przypomniałam, że jak zamawiałam zawsze tort w cukierni , to między lukrem a ciastem była dawana ta sama śmietankowa masa co przekładały tort i nic nie ciekło.


Nie wiem czy oglądałyście taki fajny program o robieniu tortów, rodzina włoska robi, na szefa mówią Bady i oni właśnie stosują masę maślaną, perfekcyjnie ją wygładzają i na to kładą lukier plastyczny.
Ale jakie oni tam cuda robią, że ho ho.

Badyego uwielbiam oglądać ...!!!! też bym tak chciała umieć ...a poza tym to ja też chcę przepis

--------------------
marghe.
czw, 09 lut 2012 - 16:59
CYTAT(milutka @ Wed, 08 Feb 2012 - 17:46) *
Dziękuję icon_smile.gif
Tak sobie przypomniałam, że jak zamawiałam zawsze tort w cukierni , to między lukrem a ciastem była dawana ta sama śmietankowa masa co przekładały tort i nic nie ciekło.
Nie wiem czy oglądałyście taki fajny program o robieniu tortów, rodzina włoska robi, na szefa mówią Bady i oni właśnie stosują masę maślaną, perfekcyjnie ją wygładzają i na to kładą lukier plastyczny.
Ale jakie oni tam cuda robią, że ho ho.

Myślicie, że te cuda są jadalne?\
Bo ja śmiem wątpić.
marghe.


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: wto, 18 maj 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post czw, 09 lut 2012 - 16:59
Post #1331

CYTAT(milutka @ Wed, 08 Feb 2012 - 17:46) *
Dziękuję icon_smile.gif
Tak sobie przypomniałam, że jak zamawiałam zawsze tort w cukierni , to między lukrem a ciastem była dawana ta sama śmietankowa masa co przekładały tort i nic nie ciekło.
Nie wiem czy oglądałyście taki fajny program o robieniu tortów, rodzina włoska robi, na szefa mówią Bady i oni właśnie stosują masę maślaną, perfekcyjnie ją wygładzają i na to kładą lukier plastyczny.
Ale jakie oni tam cuda robią, że ho ho.

Myślicie, że te cuda są jadalne?\
Bo ja śmiem wątpić.
moko.
czw, 09 lut 2012 - 18:29
CYTAT(marghe. @ Thu, 09 Feb 2012 - 16:59) *
Myślicie, że te cuda są jadalne?\
Bo ja śmiem wątpić.

Chyba tak, bo krojÄ… te torty i pokazujÄ… jak jedzÄ… icon_wink.gif
Oczywiście pewne z 40% tortu jest jadalny ale jest icon_biggrin.gif
moko.


Grupa: Moderatorzy
Postów: 14,870
Dołączył: pią, 12 gru 03 - 10:59
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 1,254




post czw, 09 lut 2012 - 18:29
Post #1332

CYTAT(marghe. @ Thu, 09 Feb 2012 - 16:59) *
Myślicie, że te cuda są jadalne?\
Bo ja śmiem wątpić.

Chyba tak, bo krojÄ… te torty i pokazujÄ… jak jedzÄ… icon_wink.gif
Oczywiście pewne z 40% tortu jest jadalny ale jest icon_biggrin.gif

--------------------
"Jednym z objawów zbliżającego się załamania nerwowego jest przekonanie, że wykonujemy niezwykle ważną pracę."
B.Russell

O.(1998) i O.(2010)
marghe.
czw, 09 lut 2012 - 18:33
Moko, jadalne = smaczne icon_wink.gif
Moim zdaniem toto nie może być smaczne
Tony biszkoptu z mizerną warstwą jakiegos kremu plus tony lukru , masy cukrowej i całej reszty.

marghe.


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: wto, 18 maj 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post czw, 09 lut 2012 - 18:33
Post #1333

Moko, jadalne = smaczne icon_wink.gif
Moim zdaniem toto nie może być smaczne
Tony biszkoptu z mizerną warstwą jakiegos kremu plus tony lukru , masy cukrowej i całej reszty.

moko.
czw, 09 lut 2012 - 18:40
Hmmm nigdy nie zastanwiałam sie nad składem tortu, chociaż oglądałam kilka odcinków, gdzie tort był robiony na placku kukurydzianym.... (a placek kukurydziany dla mnie jest bez smaku, prawie bez cukru) W sumie to nie wiemy co dodają do ciasta i do kremów...

CoÅ› dla fanek mistrza Buddyego
moko.


Grupa: Moderatorzy
Postów: 14,870
Dołączył: pią, 12 gru 03 - 10:59
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 1,254




post czw, 09 lut 2012 - 18:40
Post #1334

Hmmm nigdy nie zastanwiałam sie nad składem tortu, chociaż oglądałam kilka odcinków, gdzie tort był robiony na placku kukurydzianym.... (a placek kukurydziany dla mnie jest bez smaku, prawie bez cukru) W sumie to nie wiemy co dodają do ciasta i do kremów...

CoÅ› dla fanek mistrza Buddyego

--------------------
"Jednym z objawów zbliżającego się załamania nerwowego jest przekonanie, że wykonujemy niezwykle ważną pracę."
B.Russell

O.(1998) i O.(2010)
Agnieszka.zg
czw, 09 lut 2012 - 18:41
jak tak patrze na ich torty to u nich przewaza masa kukurydziana z odrobiną masy w środku i na zewnatrz a nas znaczy w Polsce nacisk sie zawsze kładło nie jak wygląda ale jak smakuje ja odnosze wrazenie ,ze u nich własnie odwrotnie jak u nas...ma wyglądac..a to mój dzisiejszy własnie skończyłam.


Ten post edytował Agnieszka.zg czw, 09 lut 2012 - 18:41
Agnieszka.zg


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 1,269
Dołączył: wto, 03 gru 02 - 15:58
Skąd: Zielona Góra
Nr użytkownika: 20

GG:


post czw, 09 lut 2012 - 18:41
Post #1335

jak tak patrze na ich torty to u nich przewaza masa kukurydziana z odrobiną masy w środku i na zewnatrz a nas znaczy w Polsce nacisk sie zawsze kładło nie jak wygląda ale jak smakuje ja odnosze wrazenie ,ze u nich własnie odwrotnie jak u nas...ma wyglądac..a to mój dzisiejszy własnie skończyłam.


--------------------
Agnieszka.zg
czw, 09 lut 2012 - 18:42
CYTAT(Blue @ Tue, 07 Feb 2012 - 20:41) *
Agnieszka, ten płyn to prawdopodobnie wilgoć z biszkoptu, jezeli go wiecej naponczujesz. (jezuu jakie slowo 03.gif ) Ja staram się ten dolny biszkopt ponczować trochę mniej niż pozostałe.


ale to mi sie wylewa nawet jak biszkopt nie nasÄ…czony.....
Agnieszka.zg


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 1,269
Dołączył: wto, 03 gru 02 - 15:58
Skąd: Zielona Góra
Nr użytkownika: 20

GG:


post czw, 09 lut 2012 - 18:42
Post #1336

CYTAT(Blue @ Tue, 07 Feb 2012 - 20:41) *
Agnieszka, ten płyn to prawdopodobnie wilgoć z biszkoptu, jezeli go wiecej naponczujesz. (jezuu jakie slowo 03.gif ) Ja staram się ten dolny biszkopt ponczować trochę mniej niż pozostałe.


ale to mi sie wylewa nawet jak biszkopt nie nasÄ…czony.....

--------------------
Użytkownik usunięty

Go??







post czw, 09 lut 2012 - 20:58
Post #1337

No to nie wiem co to może być. ..
Agnieszka, cycki super, tylko ja bym zmniejszyła te sutki, trochę za duże chyba są w stosunku do brodawek. 03.gif
agnese
piÄ…, 10 lut 2012 - 09:37
też oglądam czasem słodki biznes, super cuda tworzą, ale tez jaki strzep maja
agnese


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 4,091
Dołączył: pią, 10 kwi 09 - 20:19
Nr użytkownika: 26,621




post piÄ…, 10 lut 2012 - 09:37
Post #1338

też oglądam czasem słodki biznes, super cuda tworzą, ale tez jaki strzep maja

--------------------
F. 2008
A. 2011
Agnieszka.zg
piÄ…, 10 lut 2012 - 16:53
CYTAT(Blue @ Thu, 09 Feb 2012 - 20:58) *
No to nie wiem co to może być. ..
Agnieszka, cycki super, tylko ja bym zmniejszyła te sutki, trochę za duże chyba są w stosunku do brodawek. 03.gif


ale za to jak przykuwajÄ… uwagÄ™ .....
Agnieszka.zg


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 1,269
Dołączył: wto, 03 gru 02 - 15:58
Skąd: Zielona Góra
Nr użytkownika: 20

GG:


post piÄ…, 10 lut 2012 - 16:53
Post #1339

CYTAT(Blue @ Thu, 09 Feb 2012 - 20:58) *
No to nie wiem co to może być. ..
Agnieszka, cycki super, tylko ja bym zmniejszyła te sutki, trochę za duże chyba są w stosunku do brodawek. 03.gif


ale za to jak przykuwajÄ… uwagÄ™ .....

--------------------
moko.
piÄ…, 10 lut 2012 - 17:25
Agnieszka mój mąż zauważył Twój tort i stwierdził : "Ale ten facet, który dostanie ten tort ma się fajnie"
moko.


Grupa: Moderatorzy
Postów: 14,870
Dołączył: pią, 12 gru 03 - 10:59
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 1,254




post piÄ…, 10 lut 2012 - 17:25
Post #1340

Agnieszka mój mąż zauważył Twój tort i stwierdził : "Ale ten facet, który dostanie ten tort ma się fajnie"

--------------------
"Jednym z objawów zbliżającego się załamania nerwowego jest przekonanie, że wykonujemy niezwykle ważną pracę."
B.Russell

O.(1998) i O.(2010)
> Torty nie tylko dla dzieci
Start new topic
Reply to this topic
80 Stron V  « poprzednia 65 66 67 68 69 nastÄ™pna ostatnia 
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sob, 20 kwi 2024 - 00:32
lista postów tego w±tku
© 2002 - 2018  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl   |  Reklama