Kiedy wypełniasz papiery o tax credits, musisz podac dochody za ostatni rok podatkowy - dlatego my aplikowaliśmy dopiero po roku pobytu. Wiem jednak, że istnieje opcja podania zarobków w przybliżonej wartości, jeżeli sa w innej walucie. Polecam przejrzeć stronę
https://www.hmrc.gov.uk/menus/credits.htm
Child Benefit to 17,5 funtów tygodniowo - każdy dostaje bez względu na długość pobytu i zarobki.
Możecie próbować starać się również o dofinansowanie w ramach council tax benefit i housing benefit - też zależą od rocznych zarobków i od tego, ile płacicie council tax/ile wynosi miesięczna opłata za mieszkanie.
A propos playgroup - szczerze mówiąc ja miałam tylko pierszy half term płatny (październik-grudzień), potem dostałąm darmowe miejsce (na jakiej dokładnie zasadzie - nie wiem, załatwiła to moja opiekunka do dziecka).
Playgroup, gdzie była Maja, była otwarta 9.30 - 12.00 w pon, wto, czw i pt - Srody mieli zamknięte. Odbierała ją opiekunka i brała na 2-3 godzinki do siebie. Za playgroup dzienna stawka: 4,50, za opiekunkę: 3 funty za godzinę.
Jesteśmy w dość komfortowej sytuacji, bo ja pracuję 10-15, a mój mąż zaczyna o 18.00 do późnego wieczora (oboje w restauracjach). Więc nie ma problemu z odbieraniem dziecka ze szkoły.
Polecam informacyjnie stronę www.entitledto.co.uk - tu możesz sprawdzić i wyliczyć (teoretycznie), co Ci przysługuje i w jakiej wysokości.