Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowan± i rozszerzon± wersjê, nadaj±c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb.
Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach
przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności
"Polityce Prywatnosci".
[AkceptujÄ™ pliki cookies z tej strony]
mam ochotę na pyszną,mięciutką wątróbkę. Wiem, że są różne szkoły typu solic na końcu, dodac mąki. Proszę o szczególowy opis jak zrobić pyszną wątróbkę z cebulką. Smażyc ją czy dusić. No generalnie jak to powinno wyglądać.
mam ochotę na pyszną,mięciutką wątróbkę. Wiem, że są różne szkoły typu solic na końcu, dodac mąki. Proszę o szczególowy opis jak zrobić pyszną wątróbkę z cebulką. Smażyc ją czy dusić. No generalnie jak to powinno wyglądać.
--------------------
Natka ?uki
justyna, mama Natalki (10 maj 2004) Anio?ka (#21 czerwiec 2005) i ?ukaszka (18 sierpie? 2006) ___________________________________ Jak chcecie w ?yciu d?ugo by? zdrowi Trzeba da? uj?cie z zadka wiatrowi S.Dali
Ja robię tak: kupuję wątróbkę drobiową, obcinam te biale tłuszczykowe cosie i wkładam na jakiś czas do mleka (lub do wody, jeśli mleka nie ma). Moja mama twierdzi, ze od tego wątróbka się robi lepsza i ja jej wierzę na słowo. . Potem osączam na sitku, w tym czasie kroje cebulę.Rozgrzewam olej i układam wątróbkę. No i smażę na średnim ogniu. Potem przekręcam na drugą stronę i smażę dalej. Wtedy zwykle się do tłuszczu dostaje trochę mleka, tluszczu wątrobianego i zaczyna sięrobić taki niby sosik. Smaże dalej i sporawdzam czy już mi siępodob. Jak jest już prawie idealna, to robię miejsce na patelni i na tym sosiku smażę/dusze cebulę. Solę dopiero na talerzu. Jest pyszna i mięciutka.
Ja robię tak: kupuję wątróbkę drobiową, obcinam te biale tłuszczykowe cosie i wkładam na jakiś czas do mleka (lub do wody, jeśli mleka nie ma). Moja mama twierdzi, ze od tego wątróbka się robi lepsza i ja jej wierzę na słowo. . Potem osączam na sitku, w tym czasie kroje cebulę.Rozgrzewam olej i układam wątróbkę. No i smażę na średnim ogniu. Potem przekręcam na drugą stronę i smażę dalej. Wtedy zwykle się do tłuszczu dostaje trochę mleka, tluszczu wątrobianego i zaczyna sięrobić taki niby sosik. Smaże dalej i sporawdzam czy już mi siępodob. Jak jest już prawie idealna, to robię miejsce na patelni i na tym sosiku smażę/dusze cebulę. Solę dopiero na talerzu. Jest pyszna i mięciutka.
Maciejko, a czy wątróbkę wieprzową robisz tak samo?
--------------------
Natka ?uki
justyna, mama Natalki (10 maj 2004) Anio?ka (#21 czerwiec 2005) i ?ukaszka (18 sierpie? 2006) ___________________________________ Jak chcecie w ?yciu d?ugo by? zdrowi Trzeba da? uj?cie z zadka wiatrowi S.Dali
Justin, ja robię i taką i taką (chociaż zwykle drobiową, bo bardziej lubimy). A robię tak jak Maciejka: wątróbki oczyszczone do mleka, potem na tłuszcz na patelnię, obsmażam, dodaję cebulkę (tłuszczu juz nie daję więcej). Jak cebula się już zeszkli, to dodaję pokrojone jabłka i wsypuję sporo majeranku. Pod koniec wsypuję łyżkę mąki, żeby ten sos zagęścić. Solę odrobinę jak już zdejmę z ognia.
Justin, ja robię i taką i taką (chociaż zwykle drobiową, bo bardziej lubimy). A robię tak jak Maciejka: wątróbki oczyszczone do mleka, potem na tłuszcz na patelnię, obsmażam, dodaję cebulkę (tłuszczu juz nie daję więcej). Jak cebula się już zeszkli, to dodaję pokrojone jabłka i wsypuję sporo majeranku. Pod koniec wsypuję łyżkę mąki, żeby ten sos zagęścić. Solę odrobinę jak już zdejmę z ognia.
daję cebulę i jabłka jak wyżej (nie daję majeranku,jedynie solę) ale wątróbkę przed smażaniem obtaczam w mące,później tylko duszę podlewając wodą robię tylko drobiową,bo jest miękka
daję cebulę i jabłka jak wyżej (nie daję majeranku,jedynie solę) ale wątróbkę przed smażaniem obtaczam w mące,później tylko duszę podlewając wodą robię tylko drobiową,bo jest miękka
Ja też zazwyczaj robię wątróbkę drobiową - nie wkładam jej do mleka - jedynie oczyszczam z wątróbkoniepodobnych rzeczy, dużo cebuli kroję w plastry. Najpierw duszę cebulę na tłuszczu, gdy gotowe ściągam cebulkę z patelni i odstawiam w ciepłe miejsce, żeby nie ostygła (zazwyczaj jest to talerz podgrazny w mikrofali). Na tej samej patelni smażę wątróbkę kilka minut, gdy prawie gotowa wkładam cebulę na patelnie, dosłownie chwilkę podgrzewam i dosłownie 30 sekund przed wyłączeniem dopiero doprawiam solą - to bardzo ważne - dzięki temu wątróbka jest miękka i soczysta.
Ja też zazwyczaj robię wątróbkę drobiową - nie wkładam jej do mleka - jedynie oczyszczam z wątróbkoniepodobnych rzeczy, dużo cebuli kroję w plastry. Najpierw duszę cebulę na tłuszczu, gdy gotowe ściągam cebulkę z patelni i odstawiam w ciepłe miejsce, żeby nie ostygła (zazwyczaj jest to talerz podgrazny w mikrofali). Na tej samej patelni smażę wątróbkę kilka minut, gdy prawie gotowa wkładam cebulę na patelnie, dosłownie chwilkę podgrzewam i dosłownie 30 sekund przed wyłączeniem dopiero doprawiam solą - to bardzo ważne - dzięki temu wątróbka jest miękka i soczysta.
--------------------
Maria Katarzyna ,Jan Aleksander Dziś wiem, życie cudem jest. Co chcę, mogę z niego mieć, jak dźwięk słyszę jego głos, co dzień pragnę bardziej go.
Wątróbka wieprzowa ma dość specyficzny smak i nie wszystkim smakuje. Ja najpierw duszę cebulę, a oczyszczoną wątróbkę drobiową (z kurczaka) obtaczam w mące i po zdjęciu cebuli smażę na patelni, potem dorzucam cebulę, pieprzę i tuż przed podaniem solę. Do tego tłuczone ziemniaczki.
Wątróbka wieprzowa ma dość specyficzny smak i nie wszystkim smakuje. Ja najpierw duszę cebulę, a oczyszczoną wątróbkę drobiową (z kurczaka) obtaczam w mące i po zdjęciu cebuli smażę na patelni, potem dorzucam cebulę, pieprzę i tuż przed podaniem solę. Do tego tłuczone ziemniaczki.