Aktualnoci

12 tysicy dodatkowych miejsc w obkach!

12 tysicy dodatkowych miejsc w obkach!

Rzd postanowi kontynuowa program Maluch, zapocztkowany w 2011, zaproponowa jednak jego zmodyfikowan i rozszerzon wersj, nadajc mu nazw MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...

Czytaj wicej >

Maluchy.pl logo
cia

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic
Start new topic Reply to this topic
2 Stron V   1 2 następna  

Jak zrobic polewe czekoladowa z tabliczki czekolady?

> 
mamajul
czw, 06 lis 2003 - 15:09
Będzie u nas sernik. icon_smile.gif. CHciałam go uszlachetnić polewa czekoladowa-najlepiej z tabliczki czekolady. Ale nie umiem zrobić tkiej polewy. Umiecie? POmóżcie. Nie mogę experymentować bo to będzie sernik urodzinowy-musi być na 100%.
mamajul


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 3,341
Dołączył: czw, 15 maj 03 - 18:39
Skąd: z Ochoty
Nr użytkownika: 722

GG:


post czw, 06 lis 2003 - 15:09
Post #1

Będzie u nas sernik. icon_smile.gif. CHciałam go uszlachetnić polewa czekoladowa-najlepiej z tabliczki czekolady. Ale nie umiem zrobić tkiej polewy. Umiecie? POmóżcie. Nie mogę experymentować bo to będzie sernik urodzinowy-musi być na 100%.

--------------------
Monika mama Julki (2002) i Ignacego (2005)
wiesiołek
czw, 06 lis 2003 - 15:29
Ja bym zastosowała polewę czekoladową gotową , taką twarda , do rozpuszczenia w gorącej kąpieli , a nie tę z proszku.

Ale skoro ma być z tabliczki, to dodaj nieco mleka i tłuszczu i rozpuść to w gorącej kąpieli, z tym, , że efekt będzie raczej goszy niż przy zastosowaniu gotowej twardej polewy . Ja tak kiedyś robiłam i konsystencja jakaś nierównomierna wyszła i mazaje się robiły...

Nie wiem, może ktoś ma lepszy pomysł icon_rolleyes.gif
wiesiołek


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 3,573
Dołączył: czw, 27 mar 03 - 16:37
Skąd: Kielce
Nr użytkownika: 151




post czw, 06 lis 2003 - 15:29
Post #2

Ja bym zastosowała polewę czekoladową gotową , taką twarda , do rozpuszczenia w gorącej kąpieli , a nie tę z proszku.

Ale skoro ma być z tabliczki, to dodaj nieco mleka i tłuszczu i rozpuść to w gorącej kąpieli, z tym, , że efekt będzie raczej goszy niż przy zastosowaniu gotowej twardej polewy . Ja tak kiedyś robiłam i konsystencja jakaś nierównomierna wyszła i mazaje się robiły...

Nie wiem, może ktoś ma lepszy pomysł icon_rolleyes.gif
maggii
czw, 06 lis 2003 - 15:52
Mamojul w- wiesia ma rację - pewniejsza będzie polewa z serii gotowych polew do rozpuszczania w goracej wodzie...
Śą smaczne i możesz kupić dwie różne - po jednej stronie czekoladowa a po drugiej np migdałowa czy z orzechów laskowych..

Ja kiedyś próbowałam rozpuścic tabliczke czekolady - koszmar!
Za nic nie chciała mi sie takowa rozpuscić ( a w samochodzie na półce tak pięknie się rozmaśla icon_smile.gif ):
ani w garnku bezposrednio na gazie
ani w mikrofali
ani w garze na parze...
ani w piekarniku!!!

Zrobił sie z niej twardy glut i tyle!!! Mało mniezlag nie trafił!!!

Nie wiecie czemu?
maggii


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 616
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 07:16
Skąd: Bojano k/Gdyni
Nr użytkownika: 158




post czw, 06 lis 2003 - 15:52
Post #3

Mamojul w- wiesia ma rację - pewniejsza będzie polewa z serii gotowych polew do rozpuszczania w goracej wodzie...
Śą smaczne i możesz kupić dwie różne - po jednej stronie czekoladowa a po drugiej np migdałowa czy z orzechów laskowych..

Ja kiedyś próbowałam rozpuścic tabliczke czekolady - koszmar!
Za nic nie chciała mi sie takowa rozpuscić ( a w samochodzie na półce tak pięknie się rozmaśla icon_smile.gif ):
ani w garnku bezposrednio na gazie
ani w mikrofali
ani w garze na parze...
ani w piekarniku!!!

Zrobił sie z niej twardy glut i tyle!!! Mało mniezlag nie trafił!!!

Nie wiecie czemu?

--------------------
Magda mama trójeczki:
Patryka /3.02.1992/ Jakuba /25.05.1995/ Wiktorii /09.12.2001/

user posted image
Małgoś.dz
czw, 06 lis 2003 - 16:37
Ja przyznaję, że też kilka razy próbowałam rozpuścić tabliczkę czekolady w piekarniku elektyrcznym (korzystając z funkcji termoobiegu) i qrka dziwne rzeczy wychodzą... icon_rolleyes.gif Nie wiadomo, w którym momencie czekolada jest gotowa. Tzn. w jednej chwili widziałm, przez szybkę piekarnika, że jest już rozpuszczna, a dosłownie po parunastu sekundach nagle się zbryliła... icon_eek.gif

Ale udało mi się kiedyś z powodzeniem rozpuścić czekoladę w gorącej wodzie. Najpierw wsadziłam tabliczkę czekolady do foliowego woreczka i dokładnie go zawiązałam. A potem siup do wrzącej wodzie w rondelku (cały czas na gazie). Pływało to dość długo, ale w końcu się ładnie rozpuściło. Potem wyjęłam, bardzo krótką chwilkę przestudziłam (dosłownie moment, żeby czekolada znowu nie zastygła), wycięłam dziurkę w rożku woreczka i wyciskałam czekoladę.
Przyznaję jednak, że było to trochę pracochłonne i "niewygodne" w wykonaniu.
Małgoś.dz


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 4,746
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 18:46
Skąd: Gdańsk
Nr użytkownika: 187




post czw, 06 lis 2003 - 16:37
Post #4

Ja przyznaję, że też kilka razy próbowałam rozpuścić tabliczkę czekolady w piekarniku elektyrcznym (korzystając z funkcji termoobiegu) i qrka dziwne rzeczy wychodzą... icon_rolleyes.gif Nie wiadomo, w którym momencie czekolada jest gotowa. Tzn. w jednej chwili widziałm, przez szybkę piekarnika, że jest już rozpuszczna, a dosłownie po parunastu sekundach nagle się zbryliła... icon_eek.gif

Ale udało mi się kiedyś z powodzeniem rozpuścić czekoladę w gorącej wodzie. Najpierw wsadziłam tabliczkę czekolady do foliowego woreczka i dokładnie go zawiązałam. A potem siup do wrzącej wodzie w rondelku (cały czas na gazie). Pływało to dość długo, ale w końcu się ładnie rozpuściło. Potem wyjęłam, bardzo krótką chwilkę przestudziłam (dosłownie moment, żeby czekolada znowu nie zastygła), wycięłam dziurkę w rożku woreczka i wyciskałam czekoladę.
Przyznaję jednak, że było to trochę pracochłonne i "niewygodne" w wykonaniu.

--------------------
Głupota nie zwalnia od myślenia - S.J.Lec
Graz
czw, 06 lis 2003 - 19:09
Jestem zwolenniczką polew z prawdziwej czekolady, albo robionych domowym sposobem, a nie tych gotowych (czy to w proszku czy w torebce). Chociaż pare razy zdarzyło mi sie użyć. Polewa z prawdziwej czekolady jest po prostu boska... taka czekoladowa...
Czekoladę łamie na kostki, rozpuszczam na maleńkim gazie w rondelku, ciągle mieszając (!!) i dodając troche mleka - z ilościa trzeba popróbować, robie to na oko. jak widzę, że jest juz prawie gotowe, czyli kostki nie sa całkowicie rozpuszczone, ale w 80 % icon_lol.gif, zdejmuje z gazu i mieszam az sie całkiem rozpuści.

A wyrobów czekoladopodobnych to ja po prostu nie cierpię .... No chyba , że takich domowych...
Graz


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 4,872
Dołączył: czw, 27 mar 03 - 15:29
Skąd: Warszawa
Nr użytkownika: 146




post czw, 06 lis 2003 - 19:09
Post #5

Jestem zwolenniczką polew z prawdziwej czekolady, albo robionych domowym sposobem, a nie tych gotowych (czy to w proszku czy w torebce). Chociaż pare razy zdarzyło mi sie użyć. Polewa z prawdziwej czekolady jest po prostu boska... taka czekoladowa...
Czekoladę łamie na kostki, rozpuszczam na maleńkim gazie w rondelku, ciągle mieszając (!!) i dodając troche mleka - z ilościa trzeba popróbować, robie to na oko. jak widzę, że jest juz prawie gotowe, czyli kostki nie sa całkowicie rozpuszczone, ale w 80 % icon_lol.gif, zdejmuje z gazu i mieszam az sie całkiem rozpuści.

A wyrobów czekoladopodobnych to ja po prostu nie cierpię .... No chyba , że takich domowych...

--------------------

Szymek 2001
Wojtuś 2004
Mikołaj 2010

Daretka

Go??







post czw, 06 lis 2003 - 19:11
Post #6

Graz icon_biggrin.gif

zawsze robie z tabliczki czekolady - Wedel mleczna jest bomba i robię podobnie jak Graz - dodaje na oko mleka i mieszam icon_smile.gif Jest pyszna icon_smile.gif
mamajul
czw, 06 lis 2003 - 20:39
ale problem z tym na oko właśnie. łyzeczka 1/4 szklanki dwie łyżki? jadłam ciasto kiedyś z taką polewą i do tej pory pamiętam jej smak. mniam.
na tortownicę małą to wystarczy 1 tabliczka prawda? i moze posypię ten sernik jeszcze wiórkamiiiiiiii kokosowymi. Smak czekolady-pycha. icon_smile.gif
mamajul


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 3,341
Dołączył: czw, 15 maj 03 - 18:39
Skąd: z Ochoty
Nr użytkownika: 722

GG:


post czw, 06 lis 2003 - 20:39
Post #7

ale problem z tym na oko właśnie. łyzeczka 1/4 szklanki dwie łyżki? jadłam ciasto kiedyś z taką polewą i do tej pory pamiętam jej smak. mniam.
na tortownicę małą to wystarczy 1 tabliczka prawda? i moze posypię ten sernik jeszcze wiórkamiiiiiiii kokosowymi. Smak czekolady-pycha. icon_smile.gif

--------------------
Monika mama Julki (2002) i Ignacego (2005)
sdw
czw, 06 lis 2003 - 21:24
Mamajul, jak by Ci nie wyszła ta polewa z tabliczki czekolady to moze spróbuj zrobic polewe sama. Podam przepis. Polewa jest pyszna, prawdziwie czekoladowa i do sernika pasuje doskonale.

Oto przepis:

3 łyżki mleka
3 łyzki cukru
3 łyżki masła
2 łyżki ciemnego kakao

Rozpuścic i gotowe. Broń Boze nie gotowac!!!
sdw


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 11,326
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 19:04
Skąd: ze wschodu
Nr użytkownika: 188

GG:


post czw, 06 lis 2003 - 21:24
Post #8

Mamajul, jak by Ci nie wyszła ta polewa z tabliczki czekolady to moze spróbuj zrobic polewe sama. Podam przepis. Polewa jest pyszna, prawdziwie czekoladowa i do sernika pasuje doskonale.

Oto przepis:

3 łyżki mleka
3 łyzki cukru
3 łyżki masła
2 łyżki ciemnego kakao

Rozpuścic i gotowe. Broń Boze nie gotowac!!!

--------------------
K'98 K'01 F'04

- Teraz w lewo, moja hrabino.
- Dlaczegóż, drogi hrabio?
- Kończy mi się gwint w protezie.
katiek
czw, 01 lis 2007 - 20:42
bo du***sta czekolada się nie rozpuści. Moi rodzice (kilkadziesiąt lat pracy w fabryce słodyczy) twierdzą, że źle była robiona-bez zachowania procedur czasu robienia, temperatury etc.
Niezłe były z LP, Biedronki, do luftu te z 1 z Cerfa
katiek


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 7,009
Dołączył: śro, 02 kwi 03 - 10:39
Skąd: Warszawa
Nr użytkownika: 281




post czw, 01 lis 2007 - 20:42
Post #9

bo du***sta czekolada się nie rozpuści. Moi rodzice (kilkadziesiąt lat pracy w fabryce słodyczy) twierdzą, że źle była robiona-bez zachowania procedur czasu robienia, temperatury etc.
Niezłe były z LP, Biedronki, do luftu te z 1 z Cerfa
marghe.
czw, 01 lis 2007 - 21:33
ja rozpuszczam z masłem - zazwyczaj na parze, ale zdarza mi się, że robię to bezpośrednio na gazie. Zamiast masła można dodac tłustej śmietany
Ilości , niestety na oko

Uzywam zazwyczaj czekolady gorzkiej
marghe.


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: wto, 18 maj 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post czw, 01 lis 2007 - 21:33
Post #10

ja rozpuszczam z masłem - zazwyczaj na parze, ale zdarza mi się, że robię to bezpośrednio na gazie. Zamiast masła można dodac tłustej śmietany
Ilości , niestety na oko

Uzywam zazwyczaj czekolady gorzkiej
basiau
czw, 01 lis 2007 - 22:21
To nie jest co prawda polewa z czekolady, ale ja już innej nie robię niż ta poniżej

Przepis Owieczki (z forum cincin)

Polewa czekoladowa
Łatwa w wykonaniu, domowa polewa czekoladowa, zastyga pięknie, jest gładka i lśniaca, gości na moich czekoladowych ciastach z powodzeniem zdobywajac serca gości.


składniki
2 łyżki stołowe margaryny lub masła
2 łyżki stołowe śmietany od 12% wzwyż (ja używam 12%)
4 łyżki stołowe cukru
2 łyżki stołowe kakao

sposób przygotowania
W rondelku rozpuścić tłuszcz, zestawić z ognia. Powolutku dolewać śmietanę, i szybko mieszać, żeby śmietanie nic złego się nie przytrafiło. Dodać cukier i kakao, ponownie wstawić na palnik, mieszać szybko do połączenia się składników. Smarować ciasto. Można wstawić ciasto z polewą do lodówki do szybkiego zastygnięcia, a można też trzymać je w temperaturze pokojowej.

dodatkowe informacje
Polewa jest prosta i smaczna, nie rozmazuje się, zastyga więc nie jest to żadna ciapa, tylko polewa jak marzenie:)

A tu mój sernik z Owcową polewą icon_smile.gif
basiau


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 3,114
Dołączył: śro, 02 kwi 03 - 14:45
Nr użytkownika: 296




post czw, 01 lis 2007 - 22:21
Post #11

To nie jest co prawda polewa z czekolady, ale ja już innej nie robię niż ta poniżej

Przepis Owieczki (z forum cincin)

Polewa czekoladowa
Łatwa w wykonaniu, domowa polewa czekoladowa, zastyga pięknie, jest gładka i lśniaca, gości na moich czekoladowych ciastach z powodzeniem zdobywajac serca gości.


składniki
2 łyżki stołowe margaryny lub masła
2 łyżki stołowe śmietany od 12% wzwyż (ja używam 12%)
4 łyżki stołowe cukru
2 łyżki stołowe kakao

sposób przygotowania
W rondelku rozpuścić tłuszcz, zestawić z ognia. Powolutku dolewać śmietanę, i szybko mieszać, żeby śmietanie nic złego się nie przytrafiło. Dodać cukier i kakao, ponownie wstawić na palnik, mieszać szybko do połączenia się składników. Smarować ciasto. Można wstawić ciasto z polewą do lodówki do szybkiego zastygnięcia, a można też trzymać je w temperaturze pokojowej.

dodatkowe informacje
Polewa jest prosta i smaczna, nie rozmazuje się, zastyga więc nie jest to żadna ciapa, tylko polewa jak marzenie:)

A tu mój sernik z Owcową polewą icon_smile.gif


--------------------
Wielu ludzi mówi za cicho o rzeczach ważnych,
za głośno o banalnych, zbyt wiele o innych,
za rzadko ze sobą i o wiele za często bez namysłu.
katiek
czw, 01 lis 2007 - 23:57
Dzięki icon_smile.gif
Tylko do szybkiego mieszania śmietany z masłem będę potrzebowała pomocy.
katiek


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 7,009
Dołączył: śro, 02 kwi 03 - 10:39
Skąd: Warszawa
Nr użytkownika: 281




post czw, 01 lis 2007 - 23:57
Post #12

Dzięki icon_smile.gif
Tylko do szybkiego mieszania śmietany z masłem będę potrzebowała pomocy.
mamajul
pią, 02 lis 2007 - 14:41
basiu jaki ładny tort icon_smile.gif. NApiszesz mi przepis na Twój sernik ? Ciąglę poszukuje, chociaż ten, który ostatnio robie jest już nieomal ideałem sernika icon_wink.gif.
A takie cud kwatuszki z napisem urodzinowym to jak się osiąga? Drogą kupna??
mamajul


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 3,341
Dołączył: czw, 15 maj 03 - 18:39
Skąd: z Ochoty
Nr użytkownika: 722

GG:


post pią, 02 lis 2007 - 14:41
Post #13

basiu jaki ładny tort icon_smile.gif. NApiszesz mi przepis na Twój sernik ? Ciąglę poszukuje, chociaż ten, który ostatnio robie jest już nieomal ideałem sernika icon_wink.gif.
A takie cud kwatuszki z napisem urodzinowym to jak się osiąga? Drogą kupna??


--------------------
Monika mama Julki (2002) i Ignacego (2005)
Ania D.
pią, 02 lis 2007 - 19:14
Łamię tabliczkę na kawałki, wrzucam do garnuszka do kąpieli wodnej i dodaję ze 2-3 łyżki wrzątku. Jeśli zależy mi na polewe kawowej, to do tej wody dodaję ze 3 łyżekczki kawy rozpuszczalnej i dopiero ją wlewam. Mieszam i patrzę, kiedy się rozpuści. Zostawiam jeszcze chwilę w cieple i dopiero wylewam na ciasto.
Ania D.


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 165
Dołączył: wto, 20 wrz 05 - 13:08
Nr użytkownika: 3,673




post pią, 02 lis 2007 - 19:14
Post #14

Łamię tabliczkę na kawałki, wrzucam do garnuszka do kąpieli wodnej i dodaję ze 2-3 łyżki wrzątku. Jeśli zależy mi na polewe kawowej, to do tej wody dodaję ze 3 łyżekczki kawy rozpuszczalnej i dopiero ją wlewam. Mieszam i patrzę, kiedy się rozpuści. Zostawiam jeszcze chwilę w cieple i dopiero wylewam na ciasto.
basiau
pią, 02 lis 2007 - 19:25
CYTAT(mamajul @ pią, 02 lis 2007 - 14:41) *
basiu jaki ładny tort icon_smile.gif . NApiszesz mi przepis na Twój sernik ? Ciąglę poszukuje, chociaż ten, który ostatnio robie jest już nieomal ideałem sernika icon_wink.gif .
A takie cud kwatuszki z napisem urodzinowym to jak się osiąga? Drogą kupna??


Obiecuję wstawić przepis później, teraz dosłownie na chwilę zrobiłam odskocznię od pracy. Ale od razu mówię, że jest to przepis z forum, tylko nie pamiętam czy jeszcze starego e-dzieckowego czy wczesnomaluchowego wink.gif . Napis i kwiatki jak najbardziej kupne - w Kauflandzie mają fajne ozdoby na torty.
basiau


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 3,114
Dołączył: śro, 02 kwi 03 - 14:45
Nr użytkownika: 296




post pią, 02 lis 2007 - 19:25
Post #15

CYTAT(mamajul @ pią, 02 lis 2007 - 14:41) *
basiu jaki ładny tort icon_smile.gif . NApiszesz mi przepis na Twój sernik ? Ciąglę poszukuje, chociaż ten, który ostatnio robie jest już nieomal ideałem sernika icon_wink.gif .
A takie cud kwatuszki z napisem urodzinowym to jak się osiąga? Drogą kupna??


Obiecuję wstawić przepis później, teraz dosłownie na chwilę zrobiłam odskocznię od pracy. Ale od razu mówię, że jest to przepis z forum, tylko nie pamiętam czy jeszcze starego e-dzieckowego czy wczesnomaluchowego wink.gif . Napis i kwiatki jak najbardziej kupne - w Kauflandzie mają fajne ozdoby na torty.

--------------------
Wielu ludzi mówi za cicho o rzeczach ważnych,
za głośno o banalnych, zbyt wiele o innych,
za rzadko ze sobą i o wiele za często bez namysłu.
mamajul
sob, 03 lis 2007 - 13:32
icon_smile.gif.
mamajul


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 3,341
Dołączył: czw, 15 maj 03 - 18:39
Skąd: z Ochoty
Nr użytkownika: 722

GG:


post sob, 03 lis 2007 - 13:32
Post #16

icon_smile.gif.


--------------------
Monika mama Julki (2002) i Ignacego (2005)
Kocurek
nie, 04 lis 2007 - 00:12
Ja tylko dodam, że można zaliczyć porażkę (polewową) przez masło.
Ja kupiłam - niby masło extra, ale po roztopieniu, z masła oddzielił się olej, i ani nie chciał się połączyć ze składnikami polewy, ani nie dał się usunąć. Wywaliłam polewę do zlewu.
Kocurek


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 8,125
Dołączył: czw, 10 kwi 03 - 21:14
Skąd: z kątowni
Nr użytkownika: 548

GG:


post nie, 04 lis 2007 - 00:12
Post #17

Ja tylko dodam, że można zaliczyć porażkę (polewową) przez masło.
Ja kupiłam - niby masło extra, ale po roztopieniu, z masła oddzielił się olej, i ani nie chciał się połączyć ze składnikami polewy, ani nie dał się usunąć. Wywaliłam polewę do zlewu.


--------------------
Milenka92
pią, 24 gru 2010 - 04:59
Witam icon_smile.gif
Z tą tabliczką czekolady to bardzo dobry pomysłicon_smile.gif a jeżeli nie wiecie ile mleka dodać to ja wam powiem jak ja to robię icon_smile.gif
Otóż : wlewam do garnuszka mleka tak aby zakrylo sam spód nie musi być dużo, chodzi o to aby nie przypalił się garnek. Następnie wrzucam kawalki czekolady najlepiej Wedel , ja dodaje 2 tabliczki czekolady. i mieszam do calkowitego rozpuszczenia. czekolada jest swietna icon_wink.gif Na swieta jak co roku robie sernik na ciemnym ciescie i ta polewa jest znakomita icon_smile.gif takze do Piernika icon_wink.gif apropo piernika , wiórki kokosowe tez wspanialy pomysl , ja dodaje wiorki kokosowe pod koniec jak juz mieszam wszystkie skladniki po dodaniu bialek ubitych na piane sztywna icon_smile.gif zanim wstawie piernika do piekarnika posypuje na wierzchu i jak wyjmuje tez posypuje i do tego polewam ta slodka wspaniala czekolada icon_smile.gif jest Przepyszne icon_smile.gif Pozdrawiam wszystkich :0 Milych, zdrowych, cieplych Świat Bożego Narodzenia icon_smile.gif i oczywiscie w gronie rodzinnym icon_smile.gif
Milenka92


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 1
Dołączył: pią, 24 gru 10 - 04:43
Nr użytkownika: 35,241

GG:


post pią, 24 gru 2010 - 04:59
Post #18

Witam icon_smile.gif
Z tą tabliczką czekolady to bardzo dobry pomysłicon_smile.gif a jeżeli nie wiecie ile mleka dodać to ja wam powiem jak ja to robię icon_smile.gif
Otóż : wlewam do garnuszka mleka tak aby zakrylo sam spód nie musi być dużo, chodzi o to aby nie przypalił się garnek. Następnie wrzucam kawalki czekolady najlepiej Wedel , ja dodaje 2 tabliczki czekolady. i mieszam do calkowitego rozpuszczenia. czekolada jest swietna icon_wink.gif Na swieta jak co roku robie sernik na ciemnym ciescie i ta polewa jest znakomita icon_smile.gif takze do Piernika icon_wink.gif apropo piernika , wiórki kokosowe tez wspanialy pomysl , ja dodaje wiorki kokosowe pod koniec jak juz mieszam wszystkie skladniki po dodaniu bialek ubitych na piane sztywna icon_smile.gif zanim wstawie piernika do piekarnika posypuje na wierzchu i jak wyjmuje tez posypuje i do tego polewam ta slodka wspaniala czekolada icon_smile.gif jest Przepyszne icon_smile.gif Pozdrawiam wszystkich :0 Milych, zdrowych, cieplych Świat Bożego Narodzenia icon_smile.gif i oczywiscie w gronie rodzinnym icon_smile.gif
Abotak
sob, 25 gru 2010 - 12:41
czytam ten watek i coraz bardziej oczy mi wychodza icon_eek.gif
Co to za czekolada ze sie nie rozpuszcza??
Od zawsze robie polewe z normalnej tabliczki ( w sklepach z materialami cukierniczymi tez na polkach lindt i inne w asortymencie polew a nie cuda w proszku)
Rozpuszczam tez najzwyczajniej- w goracej kapieli czyli wstawiajac rondel czy ceramiczna miseczke z polamana czekolada do gotujacej sie na wolnym ogniu wody w innym garnku.
Zadnego mleka nie dodaje.
Czekolada zawsze gorzka, swietnie sie komponuje z ciastem ktore zwykle slodkie przeciez. 75% najmniej. Lindt, Dinive, G&B albo inna gorzka. Jesli chce dodatki typu skorka pomaranczowa, wanilia czy kawa, to owszem.
Robi sie szybko plynna i wylewa na ciasto bez problemu. Moze to kwestia ze czekolada prawdziwa, dobrej jakosci, bez zadnych dodatkow(?)
Nie mam pojecia. Nigdy problemow nie bylo ani z rozpuszczeniem ani z rozprowadzaniem czy zastygnieciem.

Ten post edytował Bogusia123456 sob, 25 gru 2010 - 12:46
Abotak


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 6,963
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 11:18
Nr użytkownika: 162




post sob, 25 gru 2010 - 12:41
Post #19

czytam ten watek i coraz bardziej oczy mi wychodza icon_eek.gif
Co to za czekolada ze sie nie rozpuszcza??
Od zawsze robie polewe z normalnej tabliczki ( w sklepach z materialami cukierniczymi tez na polkach lindt i inne w asortymencie polew a nie cuda w proszku)
Rozpuszczam tez najzwyczajniej- w goracej kapieli czyli wstawiajac rondel czy ceramiczna miseczke z polamana czekolada do gotujacej sie na wolnym ogniu wody w innym garnku.
Zadnego mleka nie dodaje.
Czekolada zawsze gorzka, swietnie sie komponuje z ciastem ktore zwykle slodkie przeciez. 75% najmniej. Lindt, Dinive, G&B albo inna gorzka. Jesli chce dodatki typu skorka pomaranczowa, wanilia czy kawa, to owszem.
Robi sie szybko plynna i wylewa na ciasto bez problemu. Moze to kwestia ze czekolada prawdziwa, dobrej jakosci, bez zadnych dodatkow(?)
Nie mam pojecia. Nigdy problemow nie bylo ani z rozpuszczeniem ani z rozprowadzaniem czy zastygnieciem.
Abotak
sob, 25 gru 2010 - 12:45
CYTAT(Milenka92 @ Fri, 24 Dec 2010 - 03:59) *
Następnie wrzucam kawalki czekolady najlepiej Wedel


haha, juz chyba wiem dlaczego ten watek wyplynal na wierzch po latach ( bo sie nie dopatrzylam ze taki stary 37.gif )
Jakos nieprzyjemnie powialo mi kryptoreklama. Czyzby solidna firma az tak nisko upadla?
Abotak


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 6,963
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 11:18
Nr użytkownika: 162




post sob, 25 gru 2010 - 12:45
Post #20

CYTAT(Milenka92 @ Fri, 24 Dec 2010 - 03:59) *
Następnie wrzucam kawalki czekolady najlepiej Wedel


haha, juz chyba wiem dlaczego ten watek wyplynal na wierzch po latach ( bo sie nie dopatrzylam ze taki stary 37.gif )
Jakos nieprzyjemnie powialo mi kryptoreklama. Czyzby solidna firma az tak nisko upadla?
> Jak zrobic polewe czekoladowa z tabliczki czekolady?
Start new topic
Reply to this topic
2 Stron V   1 2 następna
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: czw, 28 mar 2024 - 17:14
lista postw tego wtku
© 2002 - 2018  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl   |  Reklama