To nie jest co prawda polewa z czekolady, ale ja już innej nie robię niż ta poniżej
Przepis Owieczki (z forum cincin)
Polewa czekoladowa
Łatwa w wykonaniu, domowa polewa czekoladowa, zastyga pięknie, jest gładka i lśniaca, gości na moich czekoladowych ciastach z powodzeniem zdobywajac serca gości.
składniki
2 łyżki stołowe margaryny lub masła
2 łyżki stołowe śmietany od 12% wzwyż (ja używam 12%)
4 łyżki stołowe cukru
2 łyżki stołowe kakao
sposób przygotowania
W rondelku rozpuścić tłuszcz, zestawić z ognia. Powolutku dolewać śmietanę, i szybko mieszać, żeby śmietanie nic złego się nie przytrafiło. Dodać cukier i kakao, ponownie wstawić na palnik, mieszać szybko do połączenia się składników. Smarować ciasto. Można wstawić ciasto z polewą do lodówki do szybkiego zastygnięcia, a można też trzymać je w temperaturze pokojowej.
dodatkowe informacje
Polewa jest prosta i smaczna, nie rozmazuje się, zastyga więc nie jest to żadna ciapa, tylko polewa jak marzenie:)
A tu mój sernik z Owcową polewą