Jak w temacie, jakich przypraw używacie? Stosujecie jakieś gotowe rozwiązania z torebek? Zapraszam do dyskusji?
Zależy jaki jest skład. Ja staram się nie kupować jakichś sztucznych mieszanek, z masą soli i glutaminianu sodu czy innych dziwnych dodatków. Ale jak skład jest w porządku, jak na przykład w tych gotowcach knorr naturalnie smaczne, to nie mam żadnych oporów.
Ja też staram się jednak stawiać na naturalne przyprawy: zioła, zwykły pieprz, sól. Często kupuję przyprawy w sklepach BIO - są trochę droższe, ale skład o niebo lepszy niż te wszystkie mieszanki... najgorsze co może być to te takie "wegety" i inne... Takich unikam jak ognia. :P
Ja czasami używam gotowych mieszanek, ale zdecydowanie tylko tych, w których są same znane mi składniki, a nie jakieś sztuczne zamienniki i wzmacniacze smaku. Wbrew pozorom jest ich całkiem sporo, tylko trzeba dobrze poszukać i wydać nieco więcej. Bo jak widać, to co sztuczne jest często (niestety!) tańsze niż to, co naturalne...
Na pewno wszelkie bio jest zdrowsze, choć już nie raz słyszałam, że jest bio tylko z nazwy... Za to bardzo lubię wiedzieć skąd dana przyprawa pochodzi, dlatego ostatnio kupuję mono przyprawy z knorr. Już w nazwie pisze skąd dana przyprawa jest A niektóre są z naszego kraju
staram się w kuchi używać świeżych ziół, lubie gotować i sprawia mi to radość, wiec chce aby potrawy wyrażały moje starania czasmi pokusze się na gotowe mieszanki, ale z reguły dotyczy to kurczaka w papirusie albo mieszanki do salatki, np. greckiej
Ja stawiam na przyprawę z suszonych ziół i warzyw, robię taką mieszankę - liście selera, poru, lubczyka , czasami marchewka czy pietruszka. Pasuje i do sosów i do zup i 0 konserwantów czy innych E!
Ja mam w kuchni większość przypraw ze sklepu Agnex (https://sklepagnex.pl/pl/c/Przyprawy-jednorodne/30) . Trzeba za nie zapłacić odrobinkę więcej ale bardzo je sobie cenię. Dla mnie czosnek czy np. bazylia z firm kamis czy prymat nie były prawie w ogóle wyczuwalne, mogłam wsypać nawet całą łyżkę a smak i tak był nijaki. Poza tym, myślę że przyprawy są nie tylko dla smaku ale także i zdrowia dlatego lepiej wybierać mniej znanych, ekologicznych producentów.
Czy w ciąży mozna stosować przyprawy?
Oczywiście,ze można. W odpowiedniej ilosci nie powinien Ci zaszkodzić. No chyba, że chciałabyś zjeść całą łyżkę cynamonu ( w takim przypadku można sie udusić). Nie wyobrażam sobie niektórych deserków bez dodatku cynamonu. Jak szarlotki czy cynamonowych bułeczek.
Najlepszy swoją drogą jest moim zdaniem cynamon cejloński. Ma bardzo mocny aromat. Polecam szukać przypraw w sklepach ze zdrową żywnościa. Jak tutaj https://planteon.pl Będziesz miała wtedy pewnosć ze nie mają w sobie dodatków takich jak glutaminian sodu czy inne szkodliwe dodatki. To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|