To jest uproszczona wersja wybranego przez Ciebie wątku

Lasania

Kliknij tutaj aby przejść dalej i przeczytać pełną wersję

mamamaćka
PoszukujÄ™ przepis na sprawdzonÄ… Lasanie icon_exclaim.gif

Nigdy nie robiłam, a chciałabym spróbować.
Edi Zet :)
Agnieszka, ja robię lasagne wg. przepisu ściągniętego z wp a dokładnie z portalu www.polki.pl
Tam jest dział kuchnia. Znajdziesz na pewno.
Lasagne pycha. Dużo beszamelu i mięsa....
marghe.
25 dkg płatów do lasagne
30 dkg mielonej wołowiny
12 dkg masła
6 dkg mÄ…ki
3/4 l mleka
1 duża cebula
1 średnia marchew
1 seler naciowy lub kawałek bulwy
1/2 szklanki wina czerwonego (wytrawnego)
mozzarella ca 30 dkg
pomidory z puszki + koncentrat pomidorowy (ilość w/g uznania)
szklanka rosołu
oliwa, listek laurowy, gałka muszkatołowa (niekoniecznie), sól, pieprz

Starte (na tarce o dużych otworach) jarzyny przesmażyć na oliwie i maśle, dodać mięso, liść laurowy, poddusić.
Dodać wino, pomidory, koncentrat, gorący rosół. Dusić ok 30 min.
Z maki, masła i mleka zrobić beszamel.

Układać warstwami lasagne (surowe), sos. Posypywać pokrojona w kostkę mozarella.
Piec w nagrzanym ( 180-200 st.C) piecyku przez ok 1 godz.
domi
Podpowiedzcie mi proszę co robię źle, bo po raz drugi nie wyszła mi lasania.
Wg przepisu z opakowania (podobny do tego) kładę na farsz płaty lasani surowej i piekę ok 40 minut, ja piekłam godzinę gdyż po 40 minutach była jeszcze twarda. Okazało się, że i po godzinie w 200st była twarda. Ile czasu mam ją piec?
Drugim razem zrobiłam wg drugiej opcji z opakowania, czyli podgotowałam płaty makaronu (10 minut). Problem w tym, że te płaty posklejały się ze sobą, mimo mieszania. Juz podczas mieszania czułam, że nie idą oddzielić, a próby oderwania kończyły się rozerwaniem płatów.
Jak mam zrobić tę lasanię, by wreszcie się udała icon_rolleyes.gif ?
Niby taki prosty przepis, ale gdy się nie ma zdolności kulinarnych, to nawet proste staje się skomplikowane.
jaAga*
Ja używam surowych płatów i nigdy nie były twardei- robisz beszamel i polewasz nim każdy płat a także dno? Na mój gust żeby te płaty się ugotowały to im potrzeba wilgoci, więc coś jest u Ciebie za suchego icon_wink.gif.
domi
CYTAT(jaAga* @ Tue, 25 Aug 2015 - 16:37) *
Ja używam surowych płatów i nigdy nie były twardei- robisz beszamel i polewasz nim każdy płat a także dno? Na mój gust żeby te płaty się ugotowały to im potrzeba wilgoci, więc coś jest u Ciebie za suchego icon_wink.gif.


Za mało sosu? W przepisie nie podano ilości, lałam na oko icon_wink.gif . A godzina wystarczy, by się upiekło?
Truśka
Ja gotowałam płaty (teraz odkryłam, że można też kupić świeże). Ale do wody dodawałam łyżkę oliwy i gotowałam po 3,4 szt na raz. Ugotowane układałam od razu na lazanii.
jaAga*
Ja piekę 40-50 min, i sprawdzam rurką czy już są płaty miękkie.
wiesiołek
CYTAT(jaAga* @ Tue, 25 Aug 2015 - 16:37) *
Ja używam surowych płatów i nigdy nie były twardei- robisz beszamel i polewasz nim każdy płat a także dno? Na mój gust żeby te płaty się ugotowały to im potrzeba wilgoci, więc coś jest u Ciebie za suchego icon_wink.gif.


Dokładnie tak - płaty muszą być zalane sosem, wciągną wilgoć i po 40 minutach będą gotowe.
Beszamel płynny ,a nie budyń icon_smile.gif , no i sos podstawowy też z dużą ilością płynu.
Wczesniejsze podgotowywanie to niepotrzebna strata czasu.

I jeszcze trick do lasagne: jeśli do sosu mięsno-pomidorowego dorzucimy ze dwa-trzy gożdziki i ewentualnie odrobinę cynamonu (tak, tak, to nie żart) to uzyskamy ciekawy i niebanalny posmak.
domi
Dzieki wszystkim za odp. Podejrzewam, że za sucho było icon_wink.gif .
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.