Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. PLiki cookies stosujemy w celu świadczenia uśług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany
do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany
ustawień dotyczących cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółow w naszej "Polityce Prywatności"
Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowanæ i rozszerzon± wersjê, nadaj¹c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
Pisalam juz wczesniej na forum mniam-mniam, ale niestety dostalam tylko jedna odp. a zalezy mi na tym, zeby zebrac kilka przepisow i poprobowac. Dlatego jeszcze raz zamieszczam prosbe: Prosze o sprawdzony przepis na dobry chlebek bezglutenowy (z piekarnika a najlepiej prodiza, nie automatu).
Probowalam sama cos znalezc na forum, ale jakos nic mi ciekawego nie wyfiltrowalo:(
Niedawno dowiedzialam sie, ze moj synek musi byc na takiej diecie i chcialabym sama piec mu chleb - ten kupny, mrozony jest paskudny.
Wiem, ze odwiedzaja to forum mamy z dziecmi na diecie bezglutenowej, wiec moze podzielilyby sie przepisem, badz jakas rada w tym temacie?
Pozdrawiam i z gory dziekuje za szybki odzew.
P.S. Moze Ty ciociu Peciu moglabys cos poradzic, bo jesli sie nie myle Twoj synek jest wlasnie bezglutenowcem?
izka
Wed, 26 May 2004 - 22:01
witam
Ja tez szukam tego i owego dla bezglutenowca napisałam wczoraj do tej firmy
https://www.glutenex.com.pl/gtxl04.html#oferta4 i czekam na odpowiedz w ofercie maja chlebek ktory piecze sie w domu
Basza
Wed, 26 May 2004 - 23:33
Chleb dziadka Mai
1 paczka (40dag) mąki bezglutenowej, bezmlecznej z fundacji Przekreślony Kłos z czerwoną kartką
500ml wody oligoceńskiej
5 łyżek oleju
1 paczka suszonych lub 3 dag świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka soli
Włącz piekarnik na najwyższą temperaturę.Do naczynia wlej 350 ml ciepłej wody wymieszaj z suszonymi drożdżami i odstaw na 15 min.(muszą się rozpuścić) Świeże trzeba rozetrzeć drewniana łyżką z łyżeczką cukru, dodać łyżkę mąki i odstawić w duzej szklanej misce aż zaczną rosnąć.
Dodaj 4 łyżki oleju, sól, mąkę Mikserem wyrabiaj 5 min(bardzo gęse)
Dodaj 6-8 łyżek wody i mieszaj łyżką Wlej do dużej blachy(15x12x30 cm)wysmarowanej łyżką oleju. Na wierzch chleba wlej 5 łyżek wody Porób wzdłuż krótszego boku blachy nacięcia ( na całej długości)Postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 15-20 minJak podniesie się o 1-1,5 cm wstaw do piekarnika.Piecz w bardzo wysokiej temp.powyżej 250C
przez 40-60 min Chleb można upiec w prodiżu- 1,5 godz
Przepis pochodzi z książki " Moje dziecko jest na diecie" Monika Beck-Pietrzak
Pecia
Thu, 27 May 2004 - 14:41
tak, Jas jest na diecie bez glutenu, ale ja mu jeszcze chleba sama nie pieklam,
ja kupuje jeden z gotowych Glutenexu, wkladam do zamrazalki ( i tam trzymam ,zeby nie schnÄ…l)
a zeby byl mieciutki paruje go nad wrzatkiem !
w malym rondelku gotuje wode, na to klade sitko, a na sitko kromke chlebka i to przykrywam pokrywka
Chlebek wychodzi wtedy miekki i cieply
Jas bardzo go lubi
Niestety u nas kosztuje taki bochenek( 9 kromek) ok 7 zl
i wlasnie kupilam sobie mix mÄ…k do pieczenia chleba i mam zamiar sprobowac sama piec. Zawzywszy ,ze Jas do niedawna jadl 2-3 kromki na dzien a teraz chce juz wiecej
Alka
Fri, 28 May 2004 - 13:21
Dziewczyny, oświećcie mnie gdzie sie kupuje takie mąki z przekreślonymi kłosami, bo w normalnych sklepach nie znalazłam.
Pozdrófki
Alka
Sunlit
Fri, 28 May 2004 - 13:37
CYTAT(Alka)
Dziewczyny, oświećcie mnie gdzie sie kupuje takie mąki z przekreślonymi kłosami, bo w normalnych sklepach nie znalazłam.
Pozdrófki
Alka
Oto strona fundacji Przekreslony Klos: https://www.bezgluten.pologne.pl Z tego, co kojarze prowadza sprzedaz wysylkowa.
Swoja droga, czytalam na forum celiakia.pl, ze jedynym slusznym polskim producentem zywnsoci bezglutenowej jest glutenex i celiko (generalnie rozchodzi sie o wypieki i koncentraty ciast), poza tym moj sklep, w ktorym sie zaopatruje w bezglutenowe produkty, tez zrezygnowal z uslug Przekreslonego Klosa...
Sunlit
Fri, 28 May 2004 - 13:40
CYTAT(Ciocia Pecia)
tak, Jas jest na diecie bez glutenu, ale ja mu jeszcze chleba sama nie pieklam,
ja kupuje jeden z gotowych Glutenexu, wkladam do zamrazalki ( i tam trzymam ,zeby nie schnÄ…l)
a zeby byl mieciutki paruje go nad wrzatkiem !
w malym rondelku gotuje wode, na to klade sitko, a na sitko kromke chlebka i to przykrywam pokrywka
Chlebek wychodzi wtedy miekki i cieply Jas bardzo go lubi
Niestety u nas kosztuje taki bochenek( 9 kromek) ok 7 zl
i wlasnie kupilam sobie mix mÄ…k do pieczenia chleba i mam zamiar sprobowac sama piec. Zawzywszy ,ze Jas do niedawna jadl 2-3 kromki na dzien a teraz chce juz wiecej
A moj Milosz nie chce jesc tego gotowego chleba:( mialam juz kukurydziany (dla mnie tez obrzydliwy), teraz testujemy gruboziarnisty i mleczny...nie widze jednak zachwytu w moim dziecku, a wprost przeciwnie, po paru kesach zaczyna pluc i zaciskac buzke:(
Wczoraj kupilam Mix i podobnie jak Ty sprobuje upiec sama...a to dla mnie nielada wyczyn, bom beztalencie kulinarne
syli
Wed, 17 Jan 2007 - 08:23
Wygrzebałam temat z 6 str
Podbije bo może znajdzie się ktoś kto dysponuje przepisami na chlebek bezglutenowy, najchętniej do pieczenia w maszynie.
ProszÄ™, proszÄ™....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.