Chciałabym dowiedzieć się jakie nadzienia stosujecie do uzupełnienia naleśników? Poprosiłabym również o przepisy
A na przykład takie:
* naleśnik posmarować masłem orzechowym, posypać startym żółtym serem i suszoną bazylią Pyszne.
Na słodko :
truskawki gniecione z cukrem (najlepiej świeże, ale mogą byc też mrożone) twaróg z wanilią jabłka zasmażane (taki mus) Nutella (przysmak mojej córki, ja osobiście nie lubie )
Ser bialy wymieszany z plesniowym - do tego mozna dodac szynkÄ™
Ser zólty + szynka + pomidor M.
U nas naleśniki z nutellą to hit nr jeden. Poza tym jemy takie normalne z serem - na słodko.Można do tego sera dodać rodzynki, albo odrobine rumu - pycha!
Czasami robie naleśniki z gulaszem, albo z mięsem mielonym i cebulką. Pyszne też są z samą cebulką podsmażaną na oleju. Naleśniki w ogóle pasują do wszystkiego! Na słodko, na ostro. Jak kto woli!! Liczy się pomysł i chwilowy smaczek! SMACZNEGO!!
pieczarki podsmażone z cebulką
Bierzemy dużo pieczarek, bo się niestety w praniu kurczą.
Smażymy, potem dusimy i dosypujemy oregano, czosnek granulowany, paprykę słodką, vegetę tudzież sól i trochę pieprzu ziołowego. Nakładamy na naleśniki, posypujemy żółtym serem i zapiekamy na patelni do rozpuszczenia sera. Podajemy z sosem tatarskim, sosem czosnkowym tudzież ketchupem. Można dodać ugotowanego i pokrojonego w kostkę kurczaka. pozdrawiam sammy
jajka gotowane pokrojone ze szczypiorkiem i wymieszane z majonezem, do tego barszczyk czerwony mniam
Pozdrawiam Truśka
Poddusić pieczarki, dodać do nich podsmażoną cebulkę, lekko podsmażoną szynkę (w malutkich kawałkach), natkę pietruszki i na końcu wrzucić do garnuszka żółty ser starty na grubo. Zamieszać i gotowe.
Jutro na obiad będą naleśniki
ps. a wiecie jak do naleśników z białym serem pasuje zupka marchewkowa? mniam....
Szpinak z fetÄ… lub serem plesniowym... Mniam
Kapusta kiszona+cebulka+pokrojone (uprzednio namoczone w goracej wodzie) suszone grzyby. Wszystko razem dusimy (wywar z grzybow tez), doprawiamy, zawijamy.
Ugotowane mieso (moze byc drob, watrobka drobiowa, w zasadzie, co kto woli)+ugotowana marchew - miksujemy na gladka mase (ew. przez maszynke), dodajemy natke, przyprawiamy.
łosoś z koperkiem (wędzony, podarty na kawałki)
łosoś z jakimś śmierdzącym serem łosoś z twarożkiem maliny (mogą być mrożone) podgrzane w rondelku i zagęszczone rozgniecionym bananem jabłka podpróżone z cukrem i goździkami, plus trochę soku z cytryny ewentualnie imbir biały ser (w wersji konserwatywnej przekręcony przez maszynkę i pociągnięty żółtkiem) z cukrem, śmietaną i rodzynkami, świetnie mu robi też cynamon i kardamon oraz skórka pomarańczowa wersja na upalne wieczory - polewamy naleśniki miodem i skrapiamy odrobiną soku z cytryny, do tego najlepiej cidre chilli jabłecznik
No to dziś na obiad naleśniki
Dla mnie z miodem Bo ja miód zawsze i wszędzie a z naleśnikami nie próbowałam
Nalesniki ja robie z dzemem, bo mi najlepiej smakuja. Najlepszy dzem to z rabarbarem i wanilia. Mniam, szkoda, ze jestem na diecie.
Dzis na obiad byly nalesniki - ale raaany, jakie dobre
kroje boczek wedzony, sucha, wedzona kielbase, cebule, papryke czerwona, wszystko lekko przesmazam na oliwie. Do tego swiezy szpinak (duzo szpinaku, mi weszla cala reklamowka) posiekany. Wszystko razem smaze i dodaje czosnek (ile kto lubi, my lubimy duzo), sol, przyprawiam galka muszkatalowa i pieprzem. Mozna dodac troche kwasnej smietany. Gdy sie poddusi nakladam na gorace nalesniki, ktore doprawiam sola, pieprzem czarnym, ziolowym i odrobina galki. Na nadzienie parmezan i zwijam w rulonik. Mniam!
mięsko mielone podsmażone z cebulką, na koniec dorzucamy pokrojone pomidory i dużo natki pietruszki, doprawiamy według uznania
bierzemy przecier pomidorowy i doprawiamy go ostrą papryką tudzież papryką chili, pieprzymy i solimy. Dodajemy konserwowaną kukurydzę i konserwowany groszek i smarujemy tym naleśniki. Na posmarowane naleśniki kładziemy cieńkie i dobrej jakości parówki. Zawijamy. Wsadzamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy tartym serem i zapiekamy aż ser się rozpuści.
duzo pieczarek trzemy na grubej tarce i smżymy z przyprawami ulubionymi do odparowania całej wody.lekko studzimy i dodajemy utarty ser żółty,zawijamy w naleśnki ,ruloniki układamy na folli alu i pieczemy do lekkiego chrupania na wierzchu
podajemy gorące z sosem:0,5 majonezu 0,5 śmietany + utarty czosnek +sól+ pieprz
Moje ulubione z drobiem:
Na 10-12 naleśników potrzeba: - 25-30 dkg ugotowanej piersi drobiowej , zemleć - łyżkę masła utrzeć z żółtkiem i dodać do mięsa - do masy dorzucić garstkę sparzonych rodzynków i 2 łyżki posiekanych migdałów, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki z koperkiem i posolić - masę nałożyć na nalesniki, a te zwinąć w rulony -rulony otaczać w jajku i bułce tartej, smażyć Ja podaję z zieloną sałatą lub kubkiem czystego barszczyku. PYCHAAAAAA To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|