Doruśka
Wed, 23 Jun 2004 - 15:59
otórz moje miłe Panie.ponieważ nie otrzymałam odpowiedzi co do składu żelfixu czy innego dzemixa to sie pofatygowałam do sklepu i pocztałam
Wszystkie dostępne są konserwowane benzoesanem sodu(ale moze nie wszystkie widziałam)
i nasuwa mi sie pytanie ,jaki ma sens robienie przetworów z tego plastiku?
przecież takie to mozna sobie kupić ,bez roboty,moze ja upierdliwa jestem,ale ja bym tego nie nazwała wyrobem domowym .
powiedzcie mi jaki to ma sens?
agabr
Wed, 23 Jun 2004 - 16:04
a ja mam uczulenie na benzoesan sodu wuiec sobie wlasnie robie dzem metoda piasta. b
Doruśka
Wed, 23 Jun 2004 - 16:07
Bryndza,ja mam uczulenie natury psychicznej na w/w zatem robie jak Ty
aluc
Wed, 23 Jun 2004 - 16:10
a cukier żelujący tyż ma ten b.s.?
Doruśka
Wed, 23 Jun 2004 - 16:11
tak,niestety...
malinowa i Malina
Wed, 23 Jun 2004 - 16:19
CYTAT(aluc)
a cukier żelujący tyż ma ten b.s.?
czyzbys aluc przeoczyła ten benzoesan i teraz przyjdzie ci utylizować szkodliwe przetwory które tak pieczołowicie robiłaś na zimę?
joannabo
Wed, 23 Jun 2004 - 16:19
Bryndzo, zrób sobie moją metodą - udoskonalonego Piasta. Właśnie siedzę w truskawkach. Metoda w wątku o przetworach, a dżem pychota.
joanna
Abotak
Wed, 23 Jun 2004 - 19:12
CYTAT(Dorusia)
otórz moje miłe Panie.ponieważ nie otrzymałam odpowiedzi co do składu żelfixu czy innego dzemixa to sie pofatygowałam do sklepu i pocztałam
Wszystkie dostępne są konserwowane benzoesanem sodu(ale moze nie wszystkie widziałam)
i nasuwa mi sie
Nie wiem czy jest w Polsce dostepna pektyna (jablkowa), ale ona jest bez roznych swinstw.
Albo cukier do przetworow w ktorym oprocz cukru jest wlasnie pektyna jablkowa i citric acid (kwas cytrynowy pewnie ??)
Ja te pektyne sama stosuje i fruktoze zamiast cukru
Doruśka
Wed, 23 Jun 2004 - 21:31
Otórz dziś zaobserwowałam skład cukru zelującego-firmy nie pomne zawierał pektynę oraz kwas cytrynowy, był bez BS.
amania
Wed, 23 Jun 2004 - 21:35
Dorusia, przypomnij sobie proszę firmę tego cukru, bo taki chętnie kupię.
A co do sensu robienia z żelfixem, to i tak jest. Bo w kupnym dżemie to i karaucha można znaleźć i jakieś najmniejsze gryzonie (nie zawsze w całości rzecz jasna
), a w takim własnym to "tylko" ten benzoesan.
Aha i ja robię z truskawek bez pleśni
Doruśka
Wed, 23 Jun 2004 - 21:38
a no masz rację ,widzisz o takie mi włąsnieopinie chodziło
to był Diamant bodajże...
katiek
Thu, 24 Jun 2004 - 15:39
Diamanda cukier żelujący nie ma b.s i Promyka (w Carfie-ostatnio był po 3,69, więc sporo tańszy od Diamanda)
użytkownik usunięty
Fri, 25 Jun 2004 - 18:22
[post usunięty]
Rafaelka
Fri, 25 Jun 2004 - 20:04
Diamant ma różne typy cukrów żelujących:
ten bez konserwantów to tzw. 1:1 ( 1kg owoców na 1 kg cukru);
natomiast typy bardziej "wydajne" 2:1 lub 3:1 zawierajÄ… sorbinian potasu.
[/url]
Berek
Tue, 03 Aug 2004 - 08:32
Kurczę, ja nie wiem, jakie Żelfixy wyście oglądały. Leży tu przede mną opakowanie Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera i na nim jak byk stoi napisane:
cukier
roślinna substancja zagęszczająca: pektyna
regulator kwasowości: kwas cytrynowy
substancja konserwujÄ…ca: kwas sorbowy.
O ile wiem, kwas sorbowy jest jednym zniewielu nieszkodliwych (przynajmniej na razie tak się uważa) konserwantów chemicznych.
No i po co szkalować niewinnego Żelfixa? W takich żelfixowych dżemach przynajmniej ma szansę się uchowac jakaś witamina, a w smażonych konfiturach nie bałdzo.
Jaco
Tue, 03 Aug 2004 - 09:55
Brawo Berku!
Wreszcie ktoś mnie poparł
A u mnie na szafkach kuchennych pyszni się 30 słoiczków żelfiksowych dżemików. A będzie jeszcze więcej, bo 3 żelfiksy jeszcze znalazłam w szafce.
moko.
Tue, 03 Aug 2004 - 10:35
ja też robie dzemy na żelfiksach:)
Ika
Tue, 03 Aug 2004 - 10:41
Ja na żelfixie robię sos słodko-kwaśny
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.