Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. PLiki cookies stosujemy w celu świadczenia uśług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany
do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany
ustawień dotyczących cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółow w naszej "Polityce Prywatności"
Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowanæ i rozszerzon± wersjê, nadaj¹c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
Drogi Mamy...
W tą niedzielę chrzcimy naszego Igusia i szczerze mowiąc nie mam pomysłu na menu obiadu po uroczystości...
Będze aż 13 osób (niestety aż tyle się uzbierało...). Na zupę mam jeszcze suszone grzyby z wigilii, więc zrobię grzybową, a deser zaoferowała się zrobić teściowa. Ale, nijak, nie mam pomysłu na drugie danie....a wykarmić 13 osób niezbyt drogo, to jest dopiero sztuka...
Może Wy, Kochane coś mi podpowiecie...
Może ktoś z Was miał już taki orzech do zgryzienia?
Bardo liczÄ™ na WaszÄ… pomoc..
Dziękuję...
domi
Thu, 08 May 2003 - 15:19
edik
Ja na chrzcie miałam 17 osób i to tylko najbliższa rodzina. Tez miałam problem ale w końcu przestałam się rozczulać i było tak:
-obiad
najpierw rosół, potem miałam zrobione kotlety mielone bo najwięcej ich można zrobić za niewysoką cenę, jeszcze kilka udek z kurczaka i schabowe. Tesciowa przygotowała jeszcze kilka de volaii. oczywiście obowiązkowo ziemniaki i jakieś surówki wiec zdecydowałam buraczki bo tez niedrogo wychodzą i surówkę z marchewki i pory. Miałam jeszcze kompot do popicia.
-deser
głównie ciasta niestety kupione bo nie miałam czasu zrobić i tort. Myślałam nad jakimiś lodami aslbo czymś takim ale zrezygnowałam bo przeliczyłam, że drogo mnie wyjdzie.
-kolacja
sałatka jarzynowa, sałatka śledziowa(może być droga), wędliny i jakieś warzywa typu pomidor, ogórek, a także na ciepło bigos i klopsiki z grzybkami(teściowej). Tanio wyjdzie tez np. fasolka po bretońsku.
To tak po krótce
Oczywiście każdy rejon Polski jada coś innego i niektórzy pewnie mają inne propozycje, jakieś kluski czy pierogi itp.
Życzę ci wytrwałości w komponowaniu menu
Pozdrawiam
Wiola z córcią Dominiką
martusiawie
Thu, 08 May 2003 - 16:45
aję zupkę serową z groszkiem ptysiowym , groszek do kupienia w sklepie a zupka prosty przepis podstwajest rosołek na mięsku jak już się ugotuje wrzucasz 3-4kostki serka topionego najlepiej z szynką i czekasz aż się rozpuści! do tego wrawasz paseczki szynki pycha!
na drugie proponuje mało tradycyjnego schabowego. musisz kupić po kotlecie dla każdego (nawet największe obżartuchy się najedzą zupa serowa jest syta!) zbijasz delikatnie solisz pieprzysz! na patelni przesmażasz cebulkę musi być jej dużo! po tem na tym samym schabik. na dnie naczynia żaroodpornego układasz cebulkę na to schabik na schabik dużo pomidorków mogą byż z puszki czy słoika ale muszą być w kawałkach! Na to zieloną pietruszkę sporo tak ok 1,5 pęczka musi być drobno posiekana! no i na koniec 30-40 dag sera żołtego startegoi na dużych oczkach. serek mieszasz z majonezem (tyle aby dał się smarować ) i dwoma ząbkami czosnku! Wszytsko zapiekasz czy też dusisz ok 30m -40 minut! Super a gości się rozpłyną!
Edi Zet :)
Tue, 13 May 2003 - 15:01
Kochane!
Dziękuję za podpowiedzi.
Chrzciny sie udały, a i menu nie było złe.
Była zupa grzybowa z łazankami własnej (tzn. maminej roboty), zawijańce ze schabu, do tego pieczarki duszone z masełkiem, kurczak pieczony, sałatka z kapusty pekińskiej, młoda kapustka, ziemniaki, gruszki marynowane na słodko, takież śliwki w occie, na deser tort i sernik na zimno. Do tego napoje, kawa, herbata, wino.....
Naprawdę wyszło niedrogo, a wszyscy się najedli.....
Jeszcze raz wielkie dzia!!!!!
dosiamamafilipa
Tue, 13 May 2003 - 22:12
hej u mnie tez duo osob 18
byly zrazy zawijane mozna zrobic duzo wczesniej a potem tylko podgrzac i trzy rodzje kasz do tego ogorki kiszone i do wyboru buraki lub salatka z selera
bylo pycha
nie wiele pracy tuz przed uroczystoscia bo kasze sa w torebkach 20 min i gotowe tyle ze troche sie nameczylam na przystawkach bo zrobilam trzy pasty z ryby z krewetek i z jaj no i kupilam rozne wedliny
ciast nie bylo wiele wszystkie kupne bo bym juz nie zdazyla
bylo ok nie wspominam tego jakos koszmarnie
pzdr i milej zabawy i nie przesadzjcie to nie wesele
pzdr.
dorota
zoanna
Thu, 30 Sep 2010 - 00:45
Ja bym raczej zamówiła profesjonalny catering, jest to być może trochę większy wydatek, ale dzięki temu więcej czasu zostaje na inne przygotowania. Byłam na chrzcinach w Lublinie, gdzie jedzenie zamówiono z [nazwa usunieta przez administratora], było jak domowe, potrawy dobrane też pod najmłodszych gości.
Użytkownik usunięty
Thu, 30 Sep 2010 - 07:53
CYTAT(zoanna @ Wed, 29 Sep 2010 - 23:45)
Ja bym raczej zamówiła profesjonalny catering, jest to być może trochę większy wydatek, ale dzięki temu więcej czasu zostaje na inne przygotowania. Byłam na chrzcinach w Lublinie, gdzie jedzenie zamówiono z [nazwa usunieta przez administratora], było jak domowe, potrawy dobrane też pod najmłodszych gości.
zozanno, zauważyłaś, że wyciągnęłaś i odpowiedziałaś na post sprzed... 7 lat?
Edi Zet :)
Thu, 30 Sep 2010 - 11:46
Jakże się zdziwiłam patrząc na temat wątku Igus ma dziś już prawie 8 lat. Po drodz chrzciłam jeszcze Szymuta
użytkownik usunięty
Thu, 30 Sep 2010 - 11:53
[post usunięty]
Agnieszka AZJ
Thu, 30 Sep 2010 - 13:49
Też się zastanawiałam, kogo Edi chce chrzcić, a po wejściu w wątek zdumiałam się jeszcze bardziej, że chrzest jest w niedzielę, a ona w czwartek nie ma koncepcji, co podać
no normalnie miałam tak samo, że edi maupa będąc na zlocie w 5 czy 6 miesiącu ciąży jakoś to ukryła i ........................... nie no przytkało mnie cyd
domi
Thu, 30 Sep 2010 - 17:23
A ja sie załamałam gdy zobaczyłam jakie miałam menu . Od kilku lat na urodziny Dominiki stawiam więcej na stół i ciekawsze potrawy. Z drugiej strony w tamtym okresie nie miałam macierzyńskiego a mąż średnio zarabiał... .
Agnieszka Kamila
Thu, 30 Sep 2010 - 21:58
oj domi nie przesadzaj każdy gości podejmuje zgodnie ze swoimi możliwosciami finansowymi i czasowymi a menu wcale nie było takie złe, ja bym tam u ciebie pojadła
Ciocia Magda
Thu, 30 Sep 2010 - 22:08
świetne są takie wątki sprzed lat! dzięki tym, którzy je co jakiś czas wyciągają
semi
Thu, 30 Sep 2010 - 22:16
alez się zdziwiłam kogo to Edi chce chrzcic
wiewiórczak
Thu, 30 Sep 2010 - 22:18
Oooo, a ja się ucieszyłam, że któraś odkopała wątek chrzestny, w którym były ziemniaki w piasku Marghe i schab profanowany Rosy
milly
Thu, 30 Sep 2010 - 22:38
rany, i ja zaczęłam przeliczać dzieci Edi...
Edi Zet :)
Fri, 01 Oct 2010 - 09:05
no mimo zapowiedzi czwarta ciąża mi nie grozi
użytkownik usunięty
Fri, 01 Oct 2010 - 11:07
Ja się lekko zdziwiłam czemu po ośmiu latach Edi chce ochrzcić akurat środkowego Swoją drogą będziesz miała w sam raz wątek przy komunii
ruda_kasia
Fri, 01 Oct 2010 - 11:33
Miałam tak, jak Jully
Filip_inka
Mon, 04 Oct 2010 - 11:05
CYTAT(martusiawie @ Thu, 08 May 2003 - 15:45)
aję zupkę serową z groszkiem ptysiowym , groszek do kupienia w sklepie a zupka prosty przepis podstwajest rosołek na mięsku jak już się ugotuje wrzucasz 3-4kostki serka topionego najlepiej z szynką i czekasz aż się rozpuści! do tego wrawasz paseczki szynki pycha! na drugie proponuje mało tradycyjnego schabowego. musisz kupić po kotlecie dla każdego (nawet największe obżartuchy się najedzą zupa serowa jest syta!) zbijasz delikatnie solisz pieprzysz! na patelni przesmażasz cebulkę musi być jej dużo! po tem na tym samym schabik. na dnie naczynia żaroodpornego układasz cebulkę na to schabik na schabik dużo pomidorków mogą byż z puszki czy słoika ale muszą być w kawałkach! Na to zieloną pietruszkę sporo tak ok 1,5 pęczka musi być drobno posiekana! no i na koniec 30-40 dag sera żołtego startegoi na dużych oczkach. serek mieszasz z majonezem (tyle aby dał się smarować ) i dwoma ząbkami czosnku! Wszytsko zapiekasz czy też dusisz ok 30m -40 minut! Super a gości się rozpłyną!
mimo upływu lat przepisy wydają się ciekawe... chyba wypróbuję
Kara16
Mon, 12 Jun 2017 - 09:05
U mnie byÅ‚o tak: - kotlety z sera camembert z owocami i żurawinÄ… - krem z pomidorów z grzankÄ… serowÄ… - kotlet de᾿volaile z ziemniaczkami + różne zakÄ…ski i saÅ‚atki, a na deser szarlotka na ciepÅ‚o z lodami i sosem angielskim
Za całość zapłaciłam dużo mniej niż to pewnie może brzmieć. Catering na chrzciny zamawiałam z KrkCatering - goście byli zadowoleni - mój portfel też jakoś bardzo nie bolał.
kociasta
Sun, 14 Jan 2018 - 15:55
My chrzest organizowaliśmy w Da Marco na mogilskiej w Krakowie. Mają tam bardzo dobrze skomponowane menu
matkatoja
Tue, 30 Oct 2018 - 21:09
Menu trzeba dostosowac do tego, co lubicie - i Ty i Twoi goście. Ja się zdecyduje na takie lekkie posiłki, dużo warzyw, jakieś delikatne mięso. A tak poza tematem, gdzie kupujecie szatki na chrzest? Wszystko inne już mam przygotowane na uroczystość, tylko tego elementu mi brakuje.
moncias
Fri, 19 Apr 2019 - 17:37
Korzystaj z wyszukiwarki. Tak można znaleźć bardzo dużo trafnych informacji.
Maciek120
Sun, 19 May 2019 - 11:30
Nie ma co się przejmować, warto zrobić tradycyjne jedzenie, takie na jakie Cie stać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.