Mam te przepisy od kuzynki, która rzadko gotuje, ale jak już ugotuje, to palce lizać!
KURZE PIERSI Z ROKPOLEM
Kurze piersi zbijamy, tak jak na kotlety schabowe. W lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy je na przemian z plasterkami pleśniowego rokpola. Zapiekamy ok. 1 godziny w piekarniku.
Można podawać z ryżem (1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody), ale wcześniej przesmażamy cebulkę (pokrojoną w kostkę) i startą na dużych oczkach marchewkę... Wrzucamy to do głębokiej patelni i z tym gotujemy, pod przykryciem, w wodzie ryż (w proporcjach jak wyżej). Do ugotowanego ryżu dodajemy przyprawy np. kurkumę, albo szafran, rodzynki..... Co kto lubi... icon_razz.gif
Niestety jest to dość drogie danie, dlatego jemy je rzadko...
PYZY Z MIĘSEM W SOSIE POMIDOROWYM
Gotujemy pyzy z mięsem tak jak jest napisane na opakowaniu.
Gdy przestygną układamy je (jedną warstwą) w naczyniu żaroodpornym (można lekko natłuścić). Polewamy sosem pomidorowym (gotowym lub przygotowanym ze świeżych pomidorów) doprawionym ziołami, solą i pieprzem do smaku. Na wierzch posypujemy żłótym serem i zapiekamy w piekarniku...Naprawdę pyszne i niedrogie... icon_razz.gif