Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. PLiki cookies stosujemy w celu świadczenia uśług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany
do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany
ustawień dotyczących cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółow w naszej "Polityce Prywatności"
Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowanæ i rozszerzon± wersjê, nadaj¹c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
Mam propozycję - zamieśćmy tu przepisy proste, sprawdzone, w miare tanie i zwalajace gości z nóg ( z zachwytu oczywiście).
Na poczÄ…tek podaje przepis na rybÄ™. Taka troche innÄ…, ale pysznÄ….
1) Ryba taka inna
Bierze się filety i traktuje odpowiednią przyprawą. Można panierować. Smaży się to normalnie. Na drugiej patelni dusi się pieczarki i cebulę (1:1) najlepiej smakuje. Potem dodaje sie dobry konc.pom. i z pół torebki rodzynków. Do naczynia do zapiekania wkłda się warstwami rybę i farsz i zapieka wedle gustu, smaku i czasu do przyjścia gości. Gotowe podaje się z natką pietruszki i koperkiem. Do tego kuskus albo ryż albo chleb albo nic (ale wtedy dużo pójdzie ). Polecam. Przetestowałam na własnych gościach. Żyją i są zachwyceni.
Siunia
Fri, 16 May 2003 - 23:11
Urszulko,
jak widać tylko Ty potrafisz gości zwalić z nóg.
Reszta pań tylko w klawiaturkę stuka
- Siunia
Lilly
Fri, 23 May 2003 - 11:38
O nie! ja tez potrafiÄ™.
Kurczak w pesto.
- Filety kroimy w większe kostki. Solimy i pieprzymy.
- Gotujemy ziemniaki. Ale uwaga - wybieramy te wieksze, i nie kroimy ich (ale obieramy ze skórki.)
- Sparzamy pomidory, sciągamy skórkę i kroimy na Cwiartki. Solimy i pieprzymy.
1. Bierzemy aluminiowÄ… foliÄ™.
2. Tniemy na kwadratowe kawałki (każdy taki kawałek to jedna porcja jedzonka).
3. Na każdym kładziemy pare kawałków kurczaka (surowego), pare ziemniaków (ugotowanych) i ze dwie Cwiartki pomidora.
4. Na to wszystko łyżke sosu pesto (do kupienia w każdym większym sklepie spożywczym).
5. Zawijamy dokładnie. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na jakies 20-30 minut, a same w tym czasie zabawiamy gości.
6. Po tym czasie wyciągamy, kładziemy w folii na talerzach, dajemy gościom i czekamy na okrzyki zachwytu.
Jest to naprawde oryginalna smaczna potrawa. Na dodatek Å‚atwa i tania. I zawsze wychodzi !!!!
Lua
Wed, 02 Jul 2003 - 14:55
I ja też umiem !!!
Kluchy z małżami
Na oliwę z oliwek (nie bardzo gorącą) wkładamy posiekany czosnek (ok 5 zabków) i zaraz potem małże w zalewie (cały pojemniczek), sekundkę gotujemy, dodajemy starty, swiezy imbir i podlewamy białym winem. Chwilkę gotujemy, na koniec dodajemy świeżą natkę pietruszki. Jak ktoś lubi, mozna dodać również troszkę śmietany.
Ugotowany al`dente makaron (najlepiej wstążki, nie znam włoskiego. Marghe pytanko do Ciebie ), mieszamy z naszym sosem małżowym i wykładamy na miskę. Całość posypujemy parmezanem, na górę kładziemy listki bazylii i podajemy zdziwionym naszymi zdolnościami kulinarnymi gościom.
Mówimy smacznego i jemy
kasia75
Thu, 03 Jul 2003 - 07:36
Lilly, a te ziemniaki gotujemy w mundurkach i potem obieramy?
Lilly
Thu, 03 Jul 2003 - 08:20
Kasia - nie, nie, choc pewno można i tak
Ja obieram, gotuje jak zwykle i takjie zawijam potem w foliÄ™.
urszula
Thu, 10 Jul 2003 - 09:29
Tym razem poszłam na łatwiznę i zrobiłam kurczaka wedle przepisu na "Przyprawie do kurczaka po staropolsku" Kamisa. Polecam.
Jeszcze nie opracowałam autorskich modernizacji do tej potrawy, ale dzis mam gości i pewnie wena twórcza nie pozwoli mi slepo trzymać się przepisu (pierwszy raz trzeba, żeby wiedzieć, co i jak modernizować). Jak mi się modernizacja uda, to napiszę.
anax
Sun, 13 Jul 2003 - 10:15
FASOLKA SZPARAGOWA W PARÓWKACH Z PIECZARKAMI.
1/2 kg cebuli
1/2kg pieczarek
1/2 kg parówek
1/2 fasolki szparagowej lub w puszce zielonej.
koncentrat pomidorowy sól pieprz.
cebule i pieczarki udusić na oleju jak bedzie miekkie dodac fasolke i pokrojone w cieniutkie plasterki parówki.Dolać wody przyprawić pieprzem
i solą oraz wegetą dodać koncentrat pomidorowy.zrobić zaczepke z mąki .
podawać w miseczkach z pieczywem.
smacznego.
Marghe
Sun, 13 Jul 2003 - 19:46
Spiesze donieść, że makaron Luy ( w Jej, własnoręcznym wykonaniu) okazał sie boski.
Tym razem Lua dodała do niego krewetki.. palce lizać
Obżarta Marghe
PS. Wstązki po włosku to moga być Tagliatelle, fettuccine, pappardelle ... i dziesiątki innych.. w każdym razie o wstażki chodzi
Lua
Sun, 13 Jul 2003 - 22:09
Dodała krewetki i sosu ostrygowego. Za to imbiru nie dodała bo nie mogła kupić .
Lua
P.S Nie chcę być nieskromna ale mi też smakowało. Dodam jeszcze, że tiramisu w wykonaniu Marghe to niebo w gębie
Marghe
Sun, 13 Jul 2003 - 22:15
echh, komplemenciary....
Graz
Sun, 13 Jul 2003 - 22:40
Ech komplemeciary....
Następnym razem zapraszam Was do siebie (z własnymi garami). A co, myślicie, że narobicie komuś smaku i to jest Ok? Nie ma letko.
burek
Sun, 13 Jul 2003 - 23:01
Buuu a ja nie jem tych wszystkich morskich zyjatek, to jak mam sobie te kluchy zrobic i z czym
Marghe
Mon, 14 Jul 2003 - 10:07
Bureczku, w zasadzie ze wszystkim co masz pod ręką -
Oliwa +pomidory + czosnek,
Oliwa + pomidory + cukinie +baklazany + czosnek
smietana + szynka,
pomidory + tuńczyk z puszki
śmietana + ser plesniowy,
smietana + groszek + szynka
Oliwa + Brokuły + czosnek
i tysiÄ…ce innych
Daj znać, to Ci wyslę jakies przepisy:)
Marghe
anita
Tue, 15 Jul 2003 - 08:40
4 piersi z kurczaka - podsmażyć na oleju (bez przypraw)
moga być tylko przekrojone wzdłuz ale ja robię w kawałkach
ułozyć w naczyniu żaroodpornym, posypać zupą cebulową knorra
na to ułożyć pokrojone w plastry pomidory bez skóry, papryka surowa pokrojona w paseczki, ogórki konserwowe (w słupki), podsmażone pieczarki, na to cebula (ze szczypiorkiem najlepiej), polać keczupem, zalać smietanką (250 ml około, może być więcej ) i do piekarnika na ok 15 min, potem posypac dość dużą ilością startego żółtego sera i jeszcze na 15 min do piekarnika, wyjąć, polać jeszcze keczupem, można posypać pietruszką i.... smacznego - to jest pyszne
można podawać z frytkami lub ryżem
Marghe, ja bym poprosiła o jakieś przepisy z makaronem i nie tylko...
wrobelanita@poczta.onet.pl
Dodam mojÄ… ulubionÄ… konfiguracjÄ™ do makaronu (najlepiej spaghetti):
pomidory+oliwa z oliwek+oliwki zielone+duuuużo bazylii
[/quote]
Marghe
Tue, 15 Jul 2003 - 13:08
Przepisy z makaronem już wkrótce
Na początek podaję przepisik na najbanalnieszy, najpyszniejszy i najpotrzebniejszy do innych przepisów sosik pomidorowy:
Pomidory - w sezonie świeze, poza sezonem z puszki - w zalewie (polecam włoskich firm, np. Valfrutta - moga być krojone lub w całości - pomodori pelati)
czosnek
oliwa z oliwek
sól
pieprz
swieża bazylia
(ew. cebulka)
parmezan
Pomidory swieże radzę sparzyć i obrać (można również wyrzucic pestki, ale niekoniecznie)l; pokroić w kostkę.
Czosnek zmiażdzyć, lub drobno pokroić
(Cebulę drobno pokroić)
Na oliwę wrzucic czosnek (i ew, cebulę), zeszklić (uwaga,żeby sie nie przyrumienil, bo będzie gorzki i zepsuje caly efekt ); dodac pomidory, doprawić do smaku sola i pieprzem. Dusić az "zgestnieje" (czasami lubi sie przypalać). W trakcie duszenia wrzucic posiekana bazylię.
Ugotowany makaron wrzucic do sosu , zamieszać, posypac parmezanem
Gotowe
Do takiego podstrawowego sosu można dodawać np.
- tuńczyka z puszki (odlac olej )
- kapary i oliwki
- śmietanę (nie za dużo)
- koreczki anchois
- pieczarki
- jak ktos lubi - serek topiony (ja Gabie taki serwujÄ™)
- całą mase innych pyszności
Marghe
PS. Później ciąg dalszy sosów
Lua
Tue, 15 Jul 2003 - 13:16
Marghe ja też robię taki sosik
CoÅ› jednak umiem skoro sos pomidorowy robiÄ™ wg Twojego przepisu
Lua
Marghe
Tue, 15 Jul 2003 - 13:20
Jaki on tam mój . Toc to klasyka klasyki makaronowej
M.
Lua
Tue, 15 Jul 2003 - 13:23
Ooo to oznacza, że znam się na klasyce makaronowej .
No kto by pomyslał hehe
Lua
Agnisma
Thu, 24 Jul 2003 - 16:26
CYTAT(anita)
4 piersi z kurczaka - podsmażyć na oleju (bez przypraw)
moga być tylko przekrojone wzdłuz ale ja robię w kawałkach ułozyć w naczyniu żaroodpornym, posypać zupą cebulową knorra
na to ułożyć pokrojone w plastry pomidory bez skóry, papryka surowa pokrojona w paseczki, ogórki konserwowe (w słupki), podsmażone pieczarki, na to cebula (ze szczypiorkiem najlepiej), polać keczupem, zalać smietanką (250 ml około, może być więcej ) i do piekarnika na ok 15 min, potem posypac dość dużą ilością startego żółtego sera i jeszcze na 15 min do piekarnika, wyjąć, polać jeszcze keczupem, można posypać pietruszką i.... smacznego - to jest pyszne
można podawać z frytkami lub ryżem
Ohhhh, mniammmmm.... zawsze już będę miała tonę nadwagi
Ale warto
anita
Thu, 24 Jul 2003 - 22:37
ciesze się, że smakowało. Jutro tez zrobię mmmmmm
Doruśka
Mon, 28 Jul 2003 - 23:30
A ja mam pytanie o te małże jakie dodać?możecie mi podać firmę albo chociaż ile ich? i ile tego imbiru? w kuchni włoskiej to ja noga jestem...ale chce się poprawić!
najlepiej to mi wychodzą potrawy jak sama wymyślę i zwykle raz
Lua
Mon, 28 Jul 2003 - 23:35
Dorusia nie wiem niestety jaka to firma. Ja kupuję małże i krewetki w takich plastykowych pudełeczkach, najczęsciej w supermarketach. Tam są całe półki różnych specjalności wieć napewno znajdziesz.
A ile imbiru...no tak na oko. Jak zetrzesz na tarce to powinna być kupka wielkości orzecha laskowego
Lua
Doruśka
Tue, 29 Jul 2003 - 10:51
Dzięki!
chyba już wiem o jakie chodzi,takie w zwykłej zalewie w przezroczystym pudełeczku zapewne.dużo nie kupię,bo to drogie a jak nam nie posmakuje,to trza bedzie wywalić,a wówczas szkoda by była..
bo generalnie to nie jadamy tych żyjątek,choć zawsze mnie kuszą..
Doruśka
Thu, 31 Jul 2003 - 23:00
Lua,wybacz ale mam jeszcze jedną wątpliwośći,otórz,czy te małże to z tym płynem wlać?chcę jutro memu chłopu to cudo wyczarować no i nie wiem...
Dorota co nigdy takich rzeczów do jeścia nie robiła
Lua
Thu, 31 Jul 2003 - 23:09
Dorusia ja wlewam bez płynu. On chyba nie dobry, a poza tym to białe winko nadaje taki super smak.
Mozesz też pomieszać małże razem z krewetkami. Danko jest lepsze i bardziej urozmaicone .
Nie wiem czy pisałam wcześniej, do sosu daje się również parę kropel sosu ostrygowego (ale niekoniecznie), natomiast koniecznie daje się pieprz (najlepiej biały lub cytrynowy, ale od biedy może być czarny i najlepiej grubomielony).
Życzę smacznego
Lua
Doruśka
Thu, 31 Jul 2003 - 23:15
Dzięki Lua!
winko mam jakieś,białe,dostałam od Ojca mego na imieniny,i stoi sobie takie nieużyte,a pieprz biały mam!(o cytrynowym nie słyszałam)
napisze jak mi poszło!
ja siÄ™ specjalizujÄ™ w kuchni...szybkiej!
sama wymyślam przepisy i zwykle są super dania,skromnie mówiac
Lua
Thu, 31 Jul 2003 - 23:24
Dorusia mam nadzieję, że będzie Wam smakowało
Smacznego
anonimowy
Fri, 01 Aug 2003 - 10:43
Droga moja
no nie mogę no ! muszę w końcu to napisać - pisz dalej moja droga o tym jak i co dzieje się w Waszej domowej kuchni, a obiecuję, że na piechotę przybiegnę noooo kurna nigdy takcih pyszności nie jadłam co Ty tu na maluchach serwujesz !
Jeżeli chcemy czegoś zasmakować to wpraszajcie się do Luy i Marghe, ciasta do Wiesi
sałatki - Burek
capucino - Gosia 1
proszę dopisujecie dalej , bo ja napewno kogoś pominęłam
pozdrawia lea i jej cierpiÄ…ce kubki smakowe
Marghe
Fri, 01 Aug 2003 - 13:55
To ja dorzuce kolejne kluchy "morskie"
Makaron (np. cienkie wstążki)
krewetki z zalewy
winko białe (kieliszek)
śmietana gęsta - 2
parmezan
pieprz
sol
oliwa
Makaron gotować.
Na patelnie wlac oliwę, wrzucic krewetki (bez zalewy), obsmażyć, podlać winem. odparowac. zalac śmietana. Poddusic. Posypac parmezanem
Wymieszac z makaronem
Pycha.
Czas gotowania - jakieÅ› 10 minut
PS. Jak miło, Lea:)))))) Dziękuję i zapraszam
Doruśka
Fri, 01 Aug 2003 - 20:11
Lua!
kluseczki suuper,jeszcze kiedyś zrobię,bo nam wszystkim smakowały,Karolka wygrzebała mi z talerza małżę i żóła,ale sobie nie poradziła i wypluła hi hi
Lua
Sat, 02 Aug 2003 - 00:53
Dorusia, bardzo się cieszę, że Wam smakowało
Pozdrawiam Lua
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.