To jest uproszczona wersja wybranego przez Ciebie wątku

Przepisy zwalajace gości z nóg........

Kliknij tutaj aby przejść dalej i przeczytać pełną wersję

urszula
Mam propozycję - zamieśćmy tu przepisy proste, sprawdzone, w miare tanie i zwalajace gości z nóg ( z zachwytu oczywiście).
Na poczÄ…tek podaje przepis na rybÄ™. Taka troche innÄ…, ale pysznÄ….
1) Ryba taka inna
Bierze się filety i traktuje odpowiednią przyprawą. Można panierować. Smaży się to normalnie. Na drugiej patelni dusi się pieczarki i cebulę (1:1) najlepiej smakuje. Potem dodaje sie dobry konc.pom. i z pół torebki rodzynków. Do naczynia do zapiekania wkłda się warstwami rybę i farsz i zapieka wedle gustu, smaku i czasu do przyjścia gości. Gotowe podaje się z natką pietruszki i koperkiem. Do tego kuskus albo ryż albo chleb albo nic (ale wtedy dużo pójdzie icon_smile.gif ). Polecam. Przetestowałam na własnych gościach. Żyją i są zachwyceni.
Siunia
Urszulko,
jak widać tylko Ty potrafisz gości zwalić z nóg.
Reszta pań tylko w klawiaturkę stuka icon_lol.gif
- Siunia
Lilly
O nie! ja tez potrafiÄ™.

Kurczak w pesto.

- Filety kroimy w większe kostki. Solimy i pieprzymy.
- Gotujemy ziemniaki. Ale uwaga - wybieramy te wieksze, i nie kroimy ich (ale obieramy ze skórki.)
- Sparzamy pomidory, sciągamy skórkę i kroimy na Cwiartki. Solimy i pieprzymy.

1. Bierzemy aluminiowÄ… foliÄ™.
2. Tniemy na kwadratowe kawałki (każdy taki kawałek to jedna porcja jedzonka).
3. Na każdym kładziemy pare kawałków kurczaka (surowego), pare ziemniaków (ugotowanych) i ze dwie Cwiartki pomidora.
4. Na to wszystko łyżke sosu pesto (do kupienia w każdym większym sklepie spożywczym).
5. Zawijamy dokładnie. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na jakies 20-30 minut, a same w tym czasie zabawiamy gości.
6. Po tym czasie wyciągamy, kładziemy w folii na talerzach, dajemy gościom i czekamy na okrzyki zachwytu.


Jest to naprawde oryginalna smaczna potrawa. Na dodatek Å‚atwa i tania. I zawsze wychodzi !!!!
Lua
I ja też umiem !!!

Kluchy z małżami

Na oliwę z oliwek (nie bardzo gorącą) wkładamy posiekany czosnek (ok 5 zabków) i zaraz potem małże w zalewie (cały pojemniczek), sekundkę gotujemy, dodajemy starty, swiezy imbir i podlewamy białym winem. Chwilkę gotujemy, na koniec dodajemy świeżą natkę pietruszki. Jak ktoś lubi, mozna dodać również troszkę śmietany.
Ugotowany al`dente makaron (najlepiej wstążki, nie znam włoskiego. Marghe pytanko do Ciebie icon_lol.gif ), mieszamy z naszym sosem małżowym wink.gif i wykładamy na miskę. Całość posypujemy parmezanem, na górę kładziemy listki bazylii i podajemy zdziwionym naszymi zdolnościami kulinarnymi icon_eek.gif gościom.
Mówimy smacznego i jemy wink.gif
kasia75
Lilly, a te ziemniaki gotujemy w mundurkach i potem obieramy?
Lilly
Kasia - nie, nie, choc pewno można i tak icon_smile.gif

Ja obieram, gotuje jak zwykle i takjie zawijam potem w foliÄ™.
urszula
Tym razem poszłam na łatwiznę i zrobiłam kurczaka wedle przepisu na "Przyprawie do kurczaka po staropolsku" Kamisa. Polecam.
Jeszcze nie opracowałam autorskich modernizacji do tej potrawy, ale dzis mam gości i pewnie wena twórcza nie pozwoli mi slepo trzymać się przepisu (pierwszy raz trzeba, żeby wiedzieć, co i jak modernizować). Jak mi się modernizacja uda, to napiszę.
anax
FASOLKA SZPARAGOWA W PARÓWKACH Z PIECZARKAMI.
1/2 kg cebuli
1/2kg pieczarek
1/2 kg parówek
1/2 fasolki szparagowej lub w puszce zielonej.
koncentrat pomidorowy sól pieprz.

cebule i pieczarki udusić na oleju jak bedzie miekkie dodac fasolke i pokrojone w cieniutkie plasterki parówki.Dolać wody przyprawić pieprzem
i solą oraz wegetą dodać koncentrat pomidorowy.zrobić zaczepke z mąki .
podawać w miseczkach z pieczywem.
smacznego.
Marghe
Spiesze donieść, że makaron Luy ( w Jej, własnoręcznym wykonaniu) okazał sie boski.
Tym razem Lua dodała do niego krewetki.. palce lizać

Obżarta Marghe

PS. Wstązki po włosku to moga być Tagliatelle, fettuccine, pappardelle icon_biggrin.gif ... i dziesiątki innych.. w każdym razie o wstażki chodzi icon_biggrin.gif
Lua
Dodała krewetki i sosu ostrygowego. Za to imbiru nie dodała bo nie mogła kupić wink.gif wink.gif wink.gif .

Lua

P.S Nie chcę być nieskromna ale mi też smakowało. Dodam jeszcze, że tiramisu w wykonaniu Marghe to niebo w gębie icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif
Marghe
echh, komplemenciary....
Graz
Ech komplemeciary.... icon_lol.gif
Następnym razem zapraszam Was do siebie (z własnymi garami). A co, myślicie, że narobicie komuś smaku i to jest Ok? Nie ma letko.
icon_lol.gif
burek
Buuu icon_cry.gif a ja nie jem tych wszystkich morskich zyjatek, to jak mam sobie te kluchy zrobic i z czym icon_question.gif icon_question.gif icon_question.gif
Marghe
Bureczku, w zasadzie ze wszystkim co masz pod ręką -

Oliwa +pomidory + czosnek,
Oliwa + pomidory + cukinie +baklazany + czosnek
smietana + szynka,
pomidory + tuńczyk z puszki
śmietana + ser plesniowy,
smietana + groszek + szynka
Oliwa + Brokuły + czosnek
i tysiÄ…ce innych

Daj znać, to Ci wyslę jakies przepisy:)
Marghe
anita
4 piersi z kurczaka - podsmażyć na oleju (bez przypraw)
moga być tylko przekrojone wzdłuz ale ja robię w kawałkach
ułozyć w naczyniu żaroodpornym, posypać zupą cebulową knorra
na to ułożyć pokrojone w plastry pomidory bez skóry, papryka surowa pokrojona w paseczki, ogórki konserwowe (w słupki), podsmażone pieczarki, na to cebula (ze szczypiorkiem najlepiej), polać keczupem, zalać smietanką (250 ml około, może być więcej ) i do piekarnika na ok 15 min, potem posypac dość dużą ilością startego żółtego sera i jeszcze na 15 min do piekarnika, wyjąć, polać jeszcze keczupem, można posypać pietruszką i.... smacznego - to jest pyszne icon_smile.gif

można podawać z frytkami lub ryżem

Marghe, ja bym poprosiła o jakieś przepisy z makaronem icon_smile.gif i nie tylko...
wrobelanita@poczta.onet.pl
Małgoś.dz
[quote=Marghe]Oliwa +pomidory + czosnek,
Oliwa + pomidory + cukinie +baklazany + czosnek
smietana + szynka,
pomidory + tuńczyk z puszki
śmietana + ser plesniowy,
smietana + groszek + szynka
Oliwa + Brokuły + czosnek
i tysiÄ…ce innych[/quote]

Dodam mojÄ… ulubionÄ… konfiguracjÄ™ do makaronu (najlepiej spaghetti):
pomidory+oliwa z oliwek+oliwki zielone+duuuużo bazylii icon_wink.gif
[/quote]
Marghe
Przepisy z makaronem już wkrótce icon_biggrin.gif

Na początek podaję przepisik na najbanalnieszy, najpyszniejszy i najpotrzebniejszy do innych przepisów sosik pomidorowy:

Pomidory - w sezonie świeze, poza sezonem z puszki - w zalewie (polecam włoskich firm, np. Valfrutta - moga być krojone lub w całości - pomodori pelati)
czosnek
oliwa z oliwek
sól
pieprz
swieża bazylia
(ew. cebulka)
parmezan

Pomidory swieże radzę sparzyć i obrać (można również wyrzucic pestki, ale niekoniecznie)l; pokroić w kostkę.
Czosnek zmiażdzyć, lub drobno pokroić
(Cebulę drobno pokroić)
Na oliwę wrzucic czosnek (i ew, cebulę), zeszklić (uwaga,żeby sie nie przyrumienil, bo będzie gorzki i zepsuje caly efekt icon_biggrin.gif ); dodac pomidory, doprawić do smaku sola i pieprzem. Dusić az "zgestnieje" (czasami lubi sie przypalać). W trakcie duszenia wrzucic posiekana bazylię.
Ugotowany makaron wrzucic do sosu , zamieszać, posypac parmezanem
Gotowe icon_biggrin.gif


Do takiego podstrawowego sosu można dodawać np.
- tuńczyka z puszki (odlac olej )
- kapary i oliwki
- śmietanę (nie za dużo)
- koreczki anchois
- pieczarki
- jak ktos lubi - serek topiony (ja Gabie taki serwujÄ™)
- całą mase innych pyszności icon_biggrin.gif


Marghe

PS. Później ciąg dalszy sosów
Lua
Marghe ja też robię taki sosik wink.gif
CoÅ› jednak umiem skoro sos pomidorowy robiÄ™ wg Twojego przepisu wink.gif wink.gif wink.gif

Lua
Marghe
Jaki on tam mój icon_biggrin.gif . Toc to klasyka klasyki makaronowej
M.
Lua
Ooo icon_lol.gif to oznacza, że znam się na klasyce makaronowej icon_wink.gif .
No kto by pomyslał hehe icon_wink.gif

Lua icon_lol.gif
Agnisma
CYTAT(anita)
4 piersi z kurczaka - podsmażyć na oleju (bez przypraw)
moga być tylko przekrojone wzdÅ‚uz ale ja robiÄ™ w kawaÅ‚kach  
ułozyć w naczyniu żaroodpornym, posypać zupą cebulową knorra
na to uÅ‚ożyć pokrojone w plastry pomidory bez skóry, papryka surowa pokrojona w paseczki, ogórki konserwowe (w sÅ‚upki), podsmażone pieczarki, na to cebula (ze szczypiorkiem najlepiej), polać keczupem, zalać smietankÄ…  (250 ml okoÅ‚o, może być wiÄ™cej ) i do piekarnika na ok 15 min, potem posypac dość dużą iloÅ›ciÄ… startego żółtego sera i jeszcze na 15 min do piekarnika, wyjąć, polać jeszcze keczupem, można posypać pietruszkÄ… i.... smacznego - to jest pyszne icon_smile.gif

można podawać z frytkami lub ryżem


Ohhhh, mniammmmm.... zawsze już będę miała tonę nadwagi icon_exclaim.gif
Ale warto icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif
anita
ciesze się, że smakowało. Jutro tez zrobię mmmmmm icon_smile.gif
Doruśka
A ja mam pytanie o te małże jakie dodać?możecie mi podać firmę albo chociaż ile ich? i ile tego imbiru? w kuchni włoskiej to ja noga jestem...ale chce się poprawić!
najlepiej to mi wychodzą potrawy jak sama wymyślę i zwykle raz icon_lol.gif
Lua
Dorusia nie wiem niestety jaka to firma. Ja kupuję małże i krewetki w takich plastykowych pudełeczkach, najczęsciej w supermarketach. Tam są całe półki różnych specjalności wieć napewno znajdziesz.
A ile imbiru...no tak na oko. Jak zetrzesz na tarce to powinna być kupka icon_wink.gif wielkości orzecha laskowego icon_lol.gif
Lua
Doruśka
Dzięki!
chyba już wiem o jakie chodzi,takie w zwykłej zalewie w przezroczystym pudełeczku zapewne.dużo nie kupię,bo to drogie a jak nam nie posmakuje,to trza bedzie wywalić,a wówczas szkoda by była..
bo generalnie to nie jadamy tych żyjątek,choć zawsze mnie kuszą..
Doruśka
Lua,wybacz ale mam jeszcze jedną wątpliwośći,otórz,czy te małże to z tym płynem wlać?chcę jutro memu chłopu to cudo wyczarować no i nie wiem... icon_redface.gif
Dorota co nigdy takich rzeczów do jeścia nie robiła
Lua
Dorusia ja wlewam bez płynu. On chyba nie dobry, a poza tym to białe winko nadaje taki super smak.
Mozesz też pomieszać małże razem z krewetkami. Danko jest lepsze i bardziej urozmaicone icon_lol.gif .
Nie wiem czy pisałam wcześniej, do sosu daje się również parę kropel sosu ostrygowego (ale niekoniecznie), natomiast koniecznie daje się pieprz (najlepiej biały lub cytrynowy, ale od biedy może być czarny i najlepiej grubomielony).

Życzę smacznego icon_lol.gif
Lua
Doruśka
Dzięki Lua!
winko mam jakieś,białe,dostałam od Ojca mego na imieniny,i stoi sobie takie nieużyte,a pieprz biały mam!(o cytrynowym nie słyszałam)
napisze jak mi poszło!
ja siÄ™ specjalizujÄ™ w kuchni...szybkiej!
sama wymyślam przepisy i zwykle są super dania,skromnie mówiac
Lua
Dorusia mam nadzieję, że będzie Wam smakowało icon_lol.gif

Smacznego icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif
anonimowy
Droga moja

no nie mogę no ! muszę w końcu to napisać - pisz dalej moja droga o tym jak i co dzieje się w Waszej domowej kuchni, a obiecuję, że na piechotę przybiegnę noooo kurna nigdy takcih pyszności nie jadłam co Ty tu na maluchach serwujesz !

Jeżeli chcemy czegoś zasmakować to wpraszajcie się do Luy i Marghe, ciasta do Wiesi icon_wink.gif
sałatki - Burek
capucino - Gosia 1

proszę dopisujecie dalej , bo ja napewno kogoś pominęłam icon_lol.gif

pozdrawia lea i jej cierpiÄ…ce kubki smakowe icon_lol.gif
Marghe
To ja dorzuce kolejne kluchy "morskie"

Makaron (np. cienkie wstążki)
krewetki z zalewy
winko białe (kieliszek)
śmietana gęsta - 2
parmezan
pieprz
sol
oliwa

Makaron gotować.
Na patelnie wlac oliwę, wrzucic krewetki (bez zalewy), obsmażyć, podlać winem. odparowac. zalac śmietana. Poddusic. Posypac parmezanem
Wymieszac z makaronem
Pycha.
Czas gotowania - jakieÅ› 10 minut icon_biggrin.gif

PS. Jak miło, Lea:)))))) Dziękuję i zapraszam
Doruśka
Lua!
kluseczki suuper,jeszcze kiedyś zrobię,bo nam wszystkim smakowały,Karolka wygrzebała mi z talerza małżę i żóła,ale sobie nie poradziła i wypluła hi hi
Lua
Dorusia, bardzo się cieszę, że Wam smakowało icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif

Pozdrawiam Lua
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.