Bardzo proszę o przepis na buraczki jako przystawka do drugiego dania ale na ciepło.
Chcę aby były "dobrze" doprawione.
serdecznie dziękuję i pozdrawiam ewa
Bardzo proszę o przepis na buraczki jako przystawka do drugiego dania ale na ciepło.
Chcę aby były "dobrze" doprawione. serdecznie dziękuję i pozdrawiam ewa
Ewo,jesli chcesz zeby były dobrze doprawione,to musisz sobie doprawić wg swojego gustu
ja robie tak: ugotowane,utarte buraki wrzucam na rozgrzane masło,w kubeczku mieszam śmietane z maką i wodą(1/4 szkl wody,2 łyżki śmietany,1 łyzka mąki) wlewam to do gorących i posolonych juz buraków,dodaje soku z cytryny,również do smaku,MOJEGO! i juz.
Dziękuje Dorusia na Ciebie zawsze można liczyć
serdecznie pozdrawiam ewa
i to nie tylko w kuchni:)
Ja dusze starte buraczki i podczas duszenia dodaje starte jablko. Tez pycha, smak z dziecinstwa. Oczywiscie i tak najlepsze robi moja mama...
Wyszorowane buraki ukladam na blaszce, przykrywam folia i na godzine do piekarnika. Studze, obieram, scieram-duzo szybciej niz surowe, doprawiam-sol, pieprz, cytryna, czosnek, cukier. Czasami dodaje koncentrat pomidorowy i smietane.
dziewczyny a jak robicie buraczki na zimno tzn. czym przyprawiacie? wstyd sie przyznać ale ja zawsze kupowałam u nas w sklepiku pyszne gotowe a postanowiłam zrobić sobie sama.
tylko nie chodzi mi o takie z chrzanem. poratujcie mnie bo buraki juz sie studzą
ja wyłacznie cytryną:)
m.
Ja musztardą - maksymalnie jedna łyżeczka.. I masełko, sól, pieprz Tak robię zarówno te na ciepło jak i na zimno.. A starte jedynie na tarce do ziemniaków, takiej co papke robi, a nie wiórki...
anitka
buraczki na zimno przyprawia wyłącznie mój mąż ale są przepyszne ! dodaje soli, cukru i octu, potem należy się minimum godzinke przegryźć.
....i drobniutko pokrojona cebulka ( najlepiej czosnkowa).
Mniam
bardzo wam dziekuję dziewczyny, będę kombinować
A robicie buraczki w occie?
W occie jeszcze nie.
Ale ukisić ukisiłam. m.
A ja robię do słoików przepyszne buraczki z przepisu mojego teścia
6 kg buraków - ugotować, obrać, zetrzeć na grubych oczkach. 5 szklanek zimnej wody 1 szklanka niepełna octu pół szklanki cukru 4 listki laurowe 1 torebka ziela angielskiego 15 ziaren czarnego pieprzu Zagotować. 6 sztuk cebul pokroić 1 główka czosnku – przecisnąć Dodać do zalewy pod koniec gotowania. Wymieszać i wyłączyć. Zalać buraczki wystudzoną zalewą, po uprzednim wyłowieniu z niej listków i kulek. Upchać do słoików i zapasteryzować.
Skanno miła,a jak zapasteryzować? i czy one bardzo kwaśne wychodzą? ja będę robić!!
No normalnie, ze 2 razy po 20 minut.
Moim zdaniem nie są za kwaśne, tylko po prostu pyszne Takie akurat. Moje dziecko uwielbia dziadziowe buraczki.
Skanna,przy nastepnym spotkaniu porównamy smaki;) ciekawe czy bedą podobne,a nie jak konserwa ))))))
A różnie może z tym być, bo nawet dziadkowi wychodzą za każdym razem ciut inne, aczkolwiek podobne.
A konserwa musiała być inna, skoro nie dałaś "maryjanku" CYTAT(marghe.) W occie jeszcze nie.
Ale ukisić ukisiłam. m. Jak je ukisiłas? Łopatologicznie proszę - jesli mozna. Dziekuję. serdecznie pozdrawiam ewa
Buraki obgotowałam. Tylko, kurcze ie pamietam jak długo w tej wodzie siedzaiły.
Obrałam, pokroiłam w plastry. Zalewa jak do ogórków kiszonych + odrobina kwasku cytrynowego. Ja , swoim zyczajem dorzuciłam papryczkę chilli. Za rezultaty nie ręcze, bo jeszcze nie próbowalam. m.
Skanna,ratuj kobieto,buraki ugotowane,czy ja mam takie utarte zalewać w słoikach,czy wynieszać z zalewą i dopiero do słoików??
Wymieszać i do słoików.
Skanna a sól?
Jeśli buraki gotowałaś z solą, to już nie trzeba.
Jak bez soli, to dziadek powiedział;"Na 6 kilo buraków - duża czubata łyżka" To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|