ZUPRA KREM Z ZIELONEGO OGÓRKA
1l wody
2 kostki rosołowe
duży serek topiony (10 dkg)
300g zielonego ogórka
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka posiekanego koperku
kubek słodkiej śmietany
Ogórek (można ze skórką można bez) zmiksowac , zalać wodą, zagotować, dodać kostki rosołowe, połamany ser topiony, śmietanę i pogotować kilka minut mieszając, na koniec dodać koperek, śmietanę oraz zagęścić wszystko mąką ziemniaczaną.
Ja podajÄ™ tÄ™ zupÄ™ albo z groszkiem ptysiowym albo z lanymi kluseczkami.
Wcześniej, gdy podawałam ten przepis pisałam, że smakuje wszystkim dzieciom (próbowałam na siostrzeńcach i dzieciach znajomych). W miedzyczasiu moje dziecko dorosło do jedzenia normalnych obiadów i ku mojemu zadziwieniu nie chce na tę zupę nawet patrzeć
Cóż, mnie ona i tak smakuje, a do tego jest prosta jak konstrukcja cepa i tania.
i drugi przepis, któy podawalam na eDziecku, ten zrobił swego czasu furorę:
ZUPA CEBULOWA Z TWAROGIEM i tymiankiem
5 cebuli 2 ząbki czosnku , pokroić i zrumienić lekko na 3 łyżkach masła
dodać do 1,4l itra rosołu z kostki
dodać tymianek i pieprz i gotować około 25-30minut
połowe cebuli ( lub jeśli ktoswoli zupę -krem całość ) zmiksować i spowrotem dodać do rosołu i doprowadzić do wrzenia
zaciągnąć śmietaną
20dkg twarogu pokroić w kostkę i ułożyć na dnie talerzy, zalać gorącą zupą
Cały urok tej zupy polega na tymianku i twarogu. Wiem, ze tradycjonalistom twaróg w cebulowej możę się wydawać dziwny, zwykle dodajemy do niej ser żółty, ale wierzcie mi , twaróg zalany taką gorącą zupą zmienia nieco konsystencję i smak i jest idealnym, niebanalnym dodatkiem.