Jak robi się pierogi z mięsem
ProszÄ™
przepis na farsz bo ciasto umiem . Dzięki
Jak robi się pierogi z mięsem
Proszę przepis na farsz bo ciasto umiem . Dzięki
Alrys, to podziel sie przy okazji tym przepisem na ciasto - bo ja nie umiem zawsze mi "gnioty" wychodzÄ…
ale ja na oko robiÄ™
mąka tortowa bądz jakaś inna jaką masz sól ciepła woda ile mąka zabierze ciasto nie ma być twarde tylko takie lużniejsze delikatnie gniotę. może ja żle robię ale wszystkim smakuje
bez jaja?
wszyscy na oko , może i ja kiedyś nabiore wprawy? dzięki
przepis na idealne ciasto na pierogi:
3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wrzątku 1 jajko 3łyzki oleju lub oliwy ciasto jest miękkie, elastyczne i pierogi sie nie rozwalają,
Farsz I
mięso wieprzowe lub wołowe lub pół na pół ugotować, zmielic 2 razy w maszynce, dodac troszkę rozmoczonej bułki, majeranek ogrobinę, czosnek, cebulę podpieczoną i zmieloną, wegete, soł, pieprz, jajo Farsz II jak wyżej lecz zamiast majeranku dodac troszkę natki pietruszki.
Na farsz można wykorzystać jakiekolwiek mięso na którym gotowała się zupa-tylko trzeba je doprawić. Ja lubię pierogi z mięsem z rosołu (z kury) z kwaszoną kapustą (przepis podawałam w wątku o obiedzie za 12 zł na 4 osoby czy coś w ten deseń)
A ciasto robię tak-mąka, sól ,1 łyżeczka tłuszczu i ciepła woda (ile mąka zabierze)
Ja do pierogów z mięsem używam tak jak katiek, mięsa z zupy. I dodaję właśnie trochę kapusty kiszonej, rewelacja. Taki obiadek z odzysku A przyprawiam tylko pieprzem.
Co do ciasta to zawsze robię na oko ale trochę twardsze niż na ruskie.
ja bardzo pierogi z dudkami (tzn. płuckami). Ten farsz nie jest taki zbity jak z gotowanego mięsa; jest puszysty, mniam; ale umie go zrobić tylko moja mama, niestety...
Bardzo dobre są też pierogi z mieloną surową cielęciną. Mniam. Szczególnie do bulionu albo barszczyku
Dziele się tez pomysłem, zeby podawć perogi z sosem czosnkowo-jogurtowym! Odkąd spróbowałam takich "Pod młyńskim kołem" nie mogę się najeść w tej formie.
A czy można do takiego mięska z odzysku, np z rosołu dodać jakieś warzywa? Np zmielić razem z marchewką, selerem, pietruchą?
mozna B
Ja gotuję różne rodzaje mięsa z włoszczyzną i przyprawami.
Potem mielę i dolewam trochę rosołku, tak żeby farsz nie był za suchy. Ciasto tylko z mąki i wody z odrobiną soli (bez jajka).
A ja wam polecam rewelacyjne (własnie kilka dni temu zrobiłąm) pierogi zięsem i kasza gryczana (jelsi ktoś lubi) oprócz "normlanych" składników podawanych powyżej ja dodałam jescze drobniutkich skwareczków z boczku- niebo w gebie - oczyweiście pod warunkiem, że ktoś lubi kaszę
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|