Raczej do Marghe, ale tez kogokolwiek kto wie jak zrobić ten sos. Jadłam takie pyszne tortellini zapiekane w sosie serowym,a lbo beszamelowym i posypane seren? Pyszne było, tylko jak zrobić ten sos?
ja sos serowy robię dodając do beszamela stary zółty ser
ew. rozpuszczam w niewielkiej ilości wody serki topione i zagęszczam mąką
Sywio, mozesz zrobic klasyczny sos quattro formaggi (cztery sery) i nim polac ugotowane tortellini. Zapiekac też mozna, ale raczej nie za długo, bo sery mogą sie zacząc przypalać.
Podać przepis? Ale pomysł z beszamelen tez jest bardzo dobry
Podaj podaj bo na pewno masz jakiś wypróbowany
Koniecznie podac! Jeszcze nigdy sos serowy mi nie wyszedl, a dzis na obiad mam brokuly i mysle, ze fajnie byloby polac je sosem serowym. Mniam...
Marghe, oczywiście że podać przepis koniecznie. Taki mam plan na sobotę i już zaczynam się ślinić.
Sery w maire dowolne.. choc obecnosc jakiegoś pleśniaka typu Rokpol lub Gorgonzola jest IMHO niezbędna
ja (oprócz sera śmierdziela ) daję np goude, emmentaler i parmezan albo emmentaler, mozzarelle i parmezan Konfiguracje dowolne a sposobów kilka: Sery pokroic w drobną kostkę i na to wrzucić dopiero co ugotowany makaron,. Dodać odrobinę masła. MIeszac aż zaczną sie rozpuszczać. Posypac parmezanem/ Na patelnie woac odrobine ol;iwy. dodaćac smietanę rozgrzac, wrzucić sery (np starte). Mieszac, doprawić. Uwaga, bo czasami całosc lubi sie skawalić. Makaron gotować, sery zetrzec i na zimno wymieszac ze smietaną. Gorący makaron wrzucuić do serów. Całosc wstawić do piekarnika. Czekać az sery zaczną sie rozpuszczać/ smacznego To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|