Ekachna a chcesz prawdziwa chinszczyzne, z Chin i od prawdziwego Chinczyka?
To pozwole sobie podac linka do znajomych
Ups, nie podam bo strona przestala dzialac. Moze ich tu sciagne by zajrzeli.
A tymczasem ten link znalazlam w ich ksiazce gosci:
https://www.kuchniachinska.pl/main/
A z moich ulubionych:
~*Kurczak z Cashew*~
dwie sporawe piersi z kurczaka
lyzka maki ziemniaczanej (skrobii kukurydzianej)
marynata
------------
lyzeczka soli
lyzeczka oleju sezamowego
lyzka sosu sojowego
1/2 lyzeczki cukru
pozostale skladniki
----------------------
100g orzechow cashew
2 cebulki (dymki chyba po polsku)-posiekane ( uzywa sie te zielona czesc- moj znajomy Chinczyk biala czesc wyrzuca
)
1 mala cebula- obrana i posiekana
2,5 cm korzenia imbiru-obrac i pokroic w plasterki(ja zwykle przepuszczam przez praske do czosnku
ale nie wiem czy to po chinsku mozna
)
Najwazniejsze by go nie zastepowac takim w proszku
2 zabki czosnku-posiekane
pedy bambusa w plasterkach- jakies 50g
a i jeszcze troche zielonego groszku w luskach- taki mlody, nie wiem znowu jak to po polsku bedzie. Chinczycy go czesto do roznych dasn dodaja, podobnie jak mini-kukurydze - glownie dla koloru
A wyglada tak:
https://www.maxlabs.com/hn/Food_Guide/Snow_Peas.htm
olej-do smazenia (np warzywny, z orzeszkow ziemnych-smazy sie na silnym ogniu do pierwszego dymku. Nie powinno sie nakopcic krotko mowiac.
sos
----
2 lyzki maki ziemniaczanej (czy skrobii kukurydzianej w oryginale)
1 lyzka sosu Hoi Sin
bulion- ok 1 szkl (przepis na bulion ponizej)
monosodium glutamane (do smaku- ale niekoniecznie
)
Piers pokroic w paski dlugosci ok 2-2,5 cm i obtoczyc w mace kukurydz/ziemn.
Otrzepac troche by nie za dyzo bylo.
polaczyc skladniki marynaty i zalac nia kurczaka.
Odstawic na 10 min jakies.
Podgrzac olej w woku albo na patelni i zrumienic na nim cashew- tak by byly zlocisto-brazowe
Wyjac i odsaczyc na papierze kuchennym
Dalej na ok 2 lyzkach oleju podsmazyc (stir fry) cebulke, imbir, czosnek- jakies 2-3 min
Dodac do tego groszek w luskach, bambusa i dalej podsmazyc przez 2-3 min. Wyjac warzywa.
Dodac lyzke oleju i podsmazyc przez 2-3 min kurczaka.
Po tym umyc woka i podgrzac jakies 2 lyzki oleju i spowrotem na niego wrzucamy kurczaka plus podsmazone warzywa i cashew a na to sos z powyzszych skladnikow.
Podgrzewac i mieszac az zrobi sie geste i przejrzyste.
Podaje sie na goraco, idealnie ze wszelkimi odmianami chow mein
(mam tez gdzies przepisy ale musze poszukac bo z pamieci wole nie podawac).
Mozna dodac tez do smaku pare kawalkow ananasa- nada specyficzny ton-dosc ciekawy.
BULION podstawowy
-----------------------
1 kurczak
100 g schabu pokrojonego w kostke
25g wedzonej szynki (idealnie Yunnan
)
2 litry wody
1cm swiezego korzenia imbiru pokrojonego w cienkie paski
2 posiekane dymki
sol
swiezo zmielony czarny pieprz
Wszystko mieso do garnka z woda.
Zagotowac i gotowac 10 min.
Zebrac dokladnie szumowiny.
dodac reszte skladnikow. Gotowac na wolnym ogniu przez ok 1,5 godz. Mozna pozniej zebrac troche tluszczu ale nie caly bo on nadaje daniom chinskim specyficzny smak.
Mozna przechowywac w lodowce ok tygodnia.
Mam jeszcze kilka przepisow ale nie wiem jak ze skladnikami.
Znajomy jest z kategorii tych Chinczykow co to nie uznaja substytutow (a czy ktorys uznaje?
) wiec trzymam sie scisle zeby nie profanowac
i nie mam opracowanych wersji zastepczych.
Np przezroczysty makaron z fasoli moong, sos ostrygowy, rozne rodzaje octow itd