no własnie.
Czym?
Bo o lukrze z barwnikami i flamastrach czytałam.
Ale czym jeszcze?
Ja mam gdzieś zakamuflowane srebrne kuleczki, jakieś inne rózowiaste cuśie
pomyslałam o pestkach, ziarenkach itp
Macie inne pomysły?
m.
no własnie.
Czym? Bo o lukrze z barwnikami i flamastrach czytałam. Ale czym jeszcze? Ja mam gdzieś zakamuflowane srebrne kuleczki, jakieś inne rózowiaste cuśie pomyslałam o pestkach, ziarenkach itp Macie inne pomysły? m.
ja poszukuje usilnie srebrnych i balych kuleczek , gdzie mozna je dostac w Wawie.B
Nie wiem Agnieszko. Moje nie są warszawskie
Bryndza, na piaseczyńskim bazarze są srebrne... Przynajmniej były niedawno. Ale to nie ten kierunek.
Do dekorowania oprócz tego, co wymieniłaś, używam posypek (kuleczki kolorowe, czekoladowe, w kształcie ziaren kawy, zwierzątek, itp.) ziaren słonecznika, dyni, polew rozmaitych (cytrynowa, biała czekolada, ciemna czekolada gorzka lub mleczna), płatków migdałów, wiórków kokosowych, mielonych i krojonych orzechów... Więcej nie pamiętam.
Ida.. jako niewprawny wypiekacz ciastek pytam : jak przykelić te wszystkie dekoracje?
m z dwoma lewymi.
ale chwylunia chwylunia, już upiekłyscie? Moje ciasto jeszzce w lodówce, musze do niego zajzec w koncu bo JE wyparłam ze swiadomości zeby nie wyżreć łapą
to jak ? pozdr.
Ja swoich nie upiekłam jeszcze ale dekoruje :
polewam czekoladą białą, czarna, lukrem, posypuje kolorowymi kuleczkami, płataki czekoladowymi, płatkami migdałów, kokosem, orzechami, pestkami słonecznika, owocami kandyzowanymi, owocami suszonymi......... i przyozdabiam pisakami.
A ja już jedną porcję upiekłam. Ale dekoruję tylko te na choinkę, bo do jedzenia lubimy najbardziej nieudekorowane
Dumi, nie nabiijaj sie kobieto
Ja zrobię kiedyś, moze. Na razie zbieram informacje
No, jak ja mam marghe doradzać, to widać koniec świata już bliski...
Marghe, ja to przyklejam na polewy i lukier. Na suche nie umiem.
Ziarenkami najróżniejszymi najlepiej dekorować pierniczki przed upieczeniem. Znaczy się w surowe powciskać a potem do piekarnika. W ten sposób można robić śliczne dekoracje.....
Ido a czy jak bedziesz kiedys na swoim bazarze mozesz mi kupic te koraliki czy jak to sie nazywa ???B
Sprawdzę jutro, czy są i dam Ci znać na priv. Ile potrzebujesz?
Czym się dekoruje juz mniej więcej wiemy, ale jakie macie foremki na pierniczki? Prosze sie chwalić. Ja mam: gwiazdki (kilka rozmiarów), choinkę, grzybek, króla (wg mnie to król, jeden z trzech, ale może byc i anioł bokiem), kaczka, niby-kwiatek, kwiatek, ludziki z Ikei, ale wg. mnie za wielkie, oprócz tego mam jeszcze foremki do ciastoliny - jest tam nawet jakis samochodzik, motylek, domek, piesek.....
Graz
Serca róznej wielkosci. Gwiazdki, choinki , komety.. itp
I będe miała literki, nieprawda Jacobino? ps. Kiedy je będę miała?
A ja nawet nie wiem, jakie mam Mam takie kółeczko, na którym jest z 10-12 foremek chyba i nie pamiętam, jakie (na pewno jakas choinka, gwiazdka, aniołek, kwiatek, kometa, serce i...???)
Ale że ciasto jeszcze w piwnicy stoi, piec będę za dwa tygodnie jakoś, to wtedy wytargam te foremki i wtedy Wam się pochwalę... A co do foremek do ciastoliny, to nie wpadłbym na nie, oj nie Ale i tak nie mam, bo dziecię jeszcze za małe........
Agnieszko, srebrnych kulek na razie u mnie nie ma, obiecano mi je za kilka dni.
Znalazłam za to kolorowy lukier firmy Schwartau, w torebkach do podgrzania (zielony, żółty, różowy) oraz niezbyt drobno mielone orzechy i migdały tej samej firmy. Wyglądają bardzo zachęcająco. Polecam.
a dzieki Ida poza kulkami wszystko mam , a lukier kolorowy robie sama B.
Bryndza, o tym lukrze, to nie do Ciebie było
Ja wiem, że Ty wszystko sama, nawet się dziwiłam, że na te srebrne kuleczki jeszcze spsobu nie znalazłaś...
https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...=777&w=18410970 te pierniczki bardzo mi sie podobaja.B
mam nadzieje , ze nie naruszam regulaminu podajac link .B
Widziałam ostatnio takie srebrne kulki (marcepanowe podobno) na piaseczyńskim bazarze. Niezbyt duży woreczek kosztował ok. 30 zeta.
Ja mam foremki : gwiazdki, kometa, choinki, domek rybka, był zajączek ale się rozwalił, anioł, grzyb, a dzisiaj dokupiłam w Auchan dużego misia. Były też i inne foremki, ale jak zobaczyłam ich cenę to odeszłam nie sprawdzając dokładnie co tam jest. Miś w każdym bądź razie kosztował ponad 3 zł.
uwaga to część moich pierniczków. troche mi sie przypaliły,ale one są do ozdoby tylko
[img=https://img106.exs.cx/img106/4623/ciastka.jpg]
smakowicie sobie czytam ten wątek:) i pdoam link niani Michasi, bo będą pewnie razem robic pierniczki niedługo. A ja ostatnio oglądałam ozdobione pierniki/czki w Trafficu na Brackiej w Warszawie. Moze jeszcze są- lduzie kupują, bo są dodatkowo aldnie zapakowane i ajko prezent słuzą pewnie, ale wg mnie troche drogie- np 15 zl jeden (choinka posypana makiem, pszenicą itp.) a ja nie kupowalam, tylko na schodkach sobie stałam i wzorku podpatrywałam:) przyuważylam mak, pszenicę, pestki dyni chyba, wiórki, migdały, czyli to o czym piszecie. Ale tez się zastanawiałam, na co to przyklejać? Tylko lukrem? a cos mi sie z jajkiem kojarzy?...
cleo
Ja nie wiem, kiedy będę piec moje pierniczki, no nie wiem, bo mam tyle roboty pracowej....
Ale muszę, bo mam ciasto z 2 kilogramów mąki zaczynione i czeka cierpliwie na balkonie. W tym roku ogarnął mnie prawdziwy szał foremkowy. Już wcześniej miałam sporo, ale teraz.... hm... wczoraj liczyłam: wyszło , że mam 71 foremek. Tylko sie nie smiejcie.
Ago, te pierniki śniły mi się cała noc Czego to ludzie nie wymyślą szybki z landrynek ...
Dorusiu, wreszcie wiem, jak będą wyglądały "moje" ludziki Cleo, ja sie nie smieję, bo tez jestem maniaczka foremek
Nie mogę się doszukac tego przepisu na te śliczne landrykowe okienka. Pomóżcie dziewczyny i zapodajcie, jak się je robi!
te okienka robi sie z pokruszonych drobno landrynek.
W linku podanym przez Agnieszkę są szczegóły. m.
Dziewczyna daje linka do podforum Piękne ozdoby, gdzie jest coś takiego:
Nasze strony: surtout ___ antique_deco ___ pszczolkoweskarby ___albumy slubne masa solna ___ dekorator wnetrz ___ ajfla ___ grafdan scrapbooking ___ kragmel ___ galeria-deka galleryjka Różne: wszystko;) ___ crafts projects ___ runnerduck handarbeiten ___ sampler ___ diynet bastelmafia ___ wzory na witraże ___ masa linków Motywy na aplikacje,wzory różne: quiltmaker ___ sacredspiral ___ szablony kwiaty ___ tylko ściągać Technika window colors: bastelfrau Technika decoupage: creativehobby ___ decoupage projects ___ decoupage gallery Technika Carton mousse: carton mousse ___ patchwork-carton-mousse Biżuteria: koraliki ___ galeria ___ wzory Półfabrykaty: koraliki A potem odpowiedzi i wątki różnych osób na różne tematy.. Nie przekopię się przez to wszystko do jutra przy mojej obecnej prędkości komputera i łacza.. Ja baaardzo proszę o skrótowy instruktaż...
tobi
cytuję Musisz kupic landrynki najzwyklejsze bez nadzienia i je potłuc dość drobno,ja to robiłam w moździerzu i wyszło prawie na proszek ale te większe kawałki też sie roztopią,można tez tłuczkiem do mięsa to zrobić.Pierniczki normalnie wykrawasz i w otwory wsypujesz landrynki,pamietaj żeby przy brzegach równo było.Pieczesz koniecznie na papierze do pieczenia w temp.150 stopni.Później trzeba odczekać aż ostygną zanim zdejmiesz z blachy.I nie mieszaj kolorów bo podobno wychodzą wtedy bure. Ja kupiłam landrynki takie jak czeskie kiedys były,bomilki czy jakoś tak.Mają ładne czyste kolory. Czy wsypuję landrynki w całkiem nieupieczone pierniczki, czy już troszkę podpieczone? I jak długo piekę? Sa tak cudne, że spróbuję je podrobić, ale jak nie wyjdą stracę twarz przed dzieckiem. Pozdrawiam • Re: Pierniczki witrażowe dziuunia 09.12.2004 09:12 + odpowiedz Pokruszone landrynki wsypuje się w zupełnie nie upieczone pierniczki,czyli:wykrojone pierniczki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,w otwory wsypujemy landrynki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 st.Piec aż pojawią się małe bąbelki w roztopionych landrynkach przy brzegach otworów.Na początku warto obserwować czy starczyło landrynek na cały otwór i jeżeli są puste miejsca to trzeba po prostu dosypać tam landrynek Piec powinny się tyle aż pojawią się przy brzegach szybki landrynkowej pecherzyki powietrza,to chyba cos około 10 minut było.Wyjęłam je wtedy bo obawiałam się że będą całe w bąbelkach Te białe obramowania to lukier z 2 szklanek cukru pudru utartych z 2 białkami,wyciskany rękawem cukierniczym z metalową końcówką z małym otworkiem.Pierniczki wykrajałam foremkami,tylko duża gwiazdka jest wykrajana ręcznie nozykiem przy formie z papieru przykładanej do ciasta.
Nieoceniona Marghe - dziekuję!!!!
Tobi, ale to naprawde jest w linku podanym przez Agnieszkę.. tyle,ze pod zdjęciami.. jak rozwiniesz wszystkie odpowiedzi
Widzisz, jaka jestem d...a! nie wpadłam na rozwinięcie odpowiedzi, tylko szukałam po watku, do którego odsyła ta dziewczyna (autorka tych pierniczków ze zdjęcia)
Jeszcze raz ślicznie dziękuję
tak wygląda częśc moich pierniczków :
Graz, jestem pod wrażeniem. a czym dekorowałaś (nie kaz mi czytać całego wątku )?
Te kolorowe to pisaki f. chyba Shwartau, a to białe to lukier (też gotowy)
czy takie kolorowe pisaki kupię w Auchanie? na jakim stoisku szukać?
podpowiedzcie, proszę:)
Milly powinnas kupić, szukaj na stoiskach z ciastami w proszkach, makiem, kokosem, orzechami, rodzynkami, tam powinno być.
Łopatologicznię prosze o przepis na lukier
i jak się robi kolorowy lukier dodając sok z owoców ?
Milly, kupic Ci?
Są u mnie na bazarku.. Są też kolorowe lukry, polewy pierniokowe , barwniki spozywcze.. itp
Moko lukier robie tak
szklanka , dwie cukru pudru , osobno lekko ubijam bialko i dodaje do tego cukru, nastepnie ucieram drewniana lycha , dziele na czesci dodaje barwnikow spoz , ewentualnie jesli uznam ze nalezy dosypuje cukru pudru.B
to trzeba ubijać jak bezy ?
z tymi barwnikami będzie problem.........
Moko, to może dodaj syropów owocowych ?
Milly
pisaki schwartau są w Auchan - ja kupiłam po 5 zł z groszami (na bazarku u mnie są po 7,80 PLN). Stoisko - jak mówiła Moko. Z tego co się zorientowałam - zestaw kolorystyczny do wyboru aż jeden (zielony + czerwony + żółty). Nie widziałam natomiast barwników, ale po prawdzie to nie patrzyłam za nimi a same w oczy nie chciały mi wleźć. W Carrefour w ogóle nie ma chyba produktów tej firmy - przynajmniej ja nie mogłam ich zlokalizować. CYTAT(moko.) to trzeba ubijać jak bezy ? nie bialko lekko ubic, a potem z cukrem ucierac, ale nie trzeba dlugo, tak troche tylko.B
z tymi barwnikami będzie problem.........
Moko jak masz z barwnikami problem mozesz dac sok , choc IMHO bialy lukier wyglada najladniej , bo lukier z bialkiem nie jest przezroczysty tylko bialy kryjacy .B
ok jeszcze jedno pytanie:
biało lekko rozmemlac tak ? ubić leciutko az zmieni kolor z przezroczystego na biały i do tego cukier tak, czy można to ubić mikserem czy raczej nie ? p.s laik jestem...........
Moko barwniki sa w takich buteleczkach, u mnie w sklepie leza niedaleko pisakow.
jesu ale fajowe, ja swoje jutro zrobie i pokaze wam
choinki mam dokładnie takie same
a czym ten lukier nakładać? szprycką czy jak?
no nie wiem i juz. a pierniczki upieczone,pieknie wygladaja z tą szybką:) wiecie co moja Kaluska robi? otórz bierze pierniczka kaczuszke ,moczy jej główka badż nóżkę bądż ogonek w herbatce i odgryza,resze tuszki wrzuca do kartonika z pierniczami,bo mówi,ze niedoble,i tak dalej ,do wyczerpania kaczuszek(schowałam) a,herbatke też trzeba wymieniać,bo cioś tam plyła(pływa)... To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|