To jest uproszczona wersja wybranego przez Ciebie wątku

Ryby

Kliknij tutaj aby przejść dalej i przeczytać pełną wersję

Stron: 1, 2, 3
marghe.
...
kasiarybka
Klopsiki rybne.


Składniki:
1 kg filetów z ryby (różnej), 20 dkg boczku surowego, cebula, 2 jaja, 2 bulki czerstwe, pieprz, sól.


Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki przepuścić przez maszynkę, doprawić do smaku, formować klopsiki, gotować w wywarze z warzyw, podawać z ziemniakami, polane sosem zrobionym na wywarze z gotowania. Inna wersja to dodać do wywaru przecieru pomidorowego startą cebulę uduszoną na maśle i takim sosem polewać klopsiki i ziemniaki.


Korzenna sałatka sledziowa.

Składniki:

4 filety ze śledzi,
10 marynowanych śliwek,
marynowana gruszka,
2 łyżki marynowanych cebulek perłowych.
Sos:
3 łyżki octu ze śliwek,
2 łyżki łagodnej musztardy,
1,5 łyżki płynnego miodu,
łyżka oleju,
łyżeczka przyprawy korzennej do piernika.

Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki sosu bardzo dokładnie wymieszaj. Śledzie namocz w zimnej wodzie (2 godziny), a następnie osusz, pokrój na paski szerokości 1,5-2 cm, polej sosem i odstaw na 4-5 godzin.
Gruszkę pokrój w kostkę, śliwki na ćwiartki. Owoce i cebulki dodaj do śledzi, a całość dość dokładnie wymieszaj.



Kotleciki rybne.

1 kg dowolnych filetów rybnych (mieszane najlepiej), główka czosnku, pęczek kopru, 3 jaja, 2 bułki czerstwe wymoczone w mleku i odciśnięte, olej do smażenia.


Sposób przyrządzenia:
Zmielić rybę dodać posiekany czosnek, koperek, jaja, bułkę dodać przyprawy jak sól pieprz, dobrze wyrobić. Smażyć okrągłe kotleciki na złoty kolor, podawać najlepiej z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Kotleciki smakują też na zimno na kanapkach z kiszonym ogórkiem i z cebulką.


Ryba w sosie koperkowym.

[30-40 dag mrożonych filetów rybnych,
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki (pszennej, żytniej lub mieszanej),
szklanka wody (wywaru z warzyw),
szklanka mleka,
2-3 łyżki posiekanego koperku,
sok z cytryny,
sól.
Ponadto: Puree z grzankami i smażoną cebulą.

Filety wrzuć do wrzącej, lekko osolonej i zakwaszonej sokiem z cytryny wody. Gotuj do miękkości, po czym łyżką cedzakową przełóż filety na półmisek.
Na patelni lub w rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i rozprowadź sos mlekiem (cały czas mieszaj, by nie dopuścić do powstania grudek). Po zagotowaniu sosu dopraw go solą, sokiem z cytryny i koperkiem, i polej nim ugotowaną rybę.
Podawaj z ziemniakami puree oraz z sałatką grecką lub mizerią.



Rybna kula.

1 kg filetów z okonia,
2 duże cebule,
10 dag suszonych kurek,
szklanka gęstej kwaśnej śmietany,
sok i skórka otarta z cytryny,
2 łyżki oleju,
wywar z warzyw lub bulion warzywny,
mąka,
natka pietruszki,
sól, pieprz,
cukier,
łyżka przesianej bułki tartej (ewentualnie).


Umyte kurki namocz na noc, następnego dnia ugotuj do miękkości, odcedź i drobno posiekaj. 25 dag filetów z ryby i obraną cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj rybę i kurki, chwilę smaż (ciągle mieszając), po czym zdejmij z ognia, dodaj sok i otartą skórkę z cytryny, sól, pieprz, cukier. Dokładnie wymieszaj farsz.
Pozostałe filety rybne przepuść przez maszynkę, dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj ze śmietaną i ewentualnie bułką tartą tak, by powstało gęste ciasto. Stolnicę lekko posyp mąką, rozłóż rybne ciasto i wyłóż farsz. Teraz ostrożnie zwiń kulę, owiń ją gazą lub lnianą ściereczką, zawiąż i włóż na gorący wywar z warzyw lub bulion. Całość doprowadź do wrzenia, a później gotuj około 30 minut na niewielkim ogniu. Zostaw w wywarze do ostygnięcia, potem wyjmij, odwiń z gazy, pokrój na plastry albo w całości ułóż na półmisku.


Ryba w sosie.

Dowolne filety rybne, 20 dkg włoszczyzny, 75 dkg kapusty kiszonej, cebula, masło, kilka grzybów suszonych, niecała szklanka śmietany, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól.


Kapustę (mało kwaśną) włoszczyznę poszatkowaną na tarce, przyprawić udusić na miękko, dodać cebulę usmażoną na smalcu, zrobić zasmażkę na łyżce masła i łyżce mąki, dusić około 20 min., zalać śmietaną, doprawić do smaku. Usmażyć rybę na oleju, zalewać sosem. Dobre na zimno i na ciepło.



Brizol rybny z pieczarkami

SKŁADNIKI:
1 opakowanie filetów rybnych,
sól,
pieprz,
200 g pieczarek,
2 cebule,
2 łyżki tłuszczu,
łyżka zieleniny

PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, kłaść pieczarki, smażyć na silnym ogniu do częściowego odparowania soku. Zsunąć z patelni do rondla, na patelnię włożyć cebulę, zeszklić, nie rumienić. Zsunąć cebulę do rondla, a na jej miejsce włożyć lekko rozmrożone filety, obsmażyć krótko, następnie przełożyć do rondla, posypując solą i pieprzem. Przykryć, dusić na słabym ogniu 10 min.


Ryba duszona w mleku

SKŁADNIKI:
60 dag filetów z ryby,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki cząbru,
3/4 szklanki mleka,
10 dag cebuli,
4 łyżki posiekanej zieleniny,
sól,
pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Filety rozmrozić natrzeć cząbrem i czosnkiem. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i rozsmarować równomiernie na powierzchni filetów. Filety ułożyć w misce, przykryć, wstawić do lodówki na 1 godz. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w piórka. W niskim szerokim rondlu układać filety, oprószając je solą i pieprzem i przekładając cebulą. Zalać wrzącym mlekiem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Po około 20 min. wyłożyć uduszone filety na półmisek i posypać zieleniną



Śledzie zapiekane z ziemniakami

SKŁADNIKI:
3 śledzie solone (45 dag),
1 cebula (10 dag),
8 ziemniaków (80 dag),
1 łyżka tłuszczu do naczynia,
1 łyżka oleju,
1 szklanka śmietany,
1 jajo,
1 łyżka zieleniny,
sól

PRZYGOTOWANIE:
Śledzie solone sprawić, wymoczyć (ok. 10 godz), obrać ze skóry i ości, drobno pokroić. Wymieszać z drobno pokrojoną cebulą. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki, sparzyć wrzącą wodą, osączyć, osuszyć. Połowę ziemniaków włożyć do głębokiego naczynia wysmarowanego tłuszczem, lekko posolić. Na tym rozłożyć śledzie z cebulą. Przykryć pozostałymi ziemniakami, skropić olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec pod przykryciem ok. 30 min. Wyjąć, posypać zieleniną, polać śmietaną wymieszaną z jajem. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 10 min. bez przykrycia.


Sałatka śledziowa po mazursku

4 filety śledziiowe a la matyjas, 25 dag kiszonej kapusty, 3 ugotowane w łupinach ziemniaki, 1 średnia cebula, 4 łyżki oliwy z oliwy, 1 łyżeczka ostrej musztardy, cukier, sól i pieprz do smaku

. Śledzie wymoczyć 2 godz w zimnej wodzie. Wyjąć, osuszyć i pokroić w kostkę. Kapustę odcisnąć i drobno posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Składniki połączyć. Polać oliwą wymieszaną z musztardą. Dokładnie wymieszać.Doprawić solą i pieprzem do smaku.



Śledziówka

3 podwójne płaty śledziowe marynowane
puszka kukurydzy
3 jajka
1 duża marchewka
1 cebula
żółty ser (ok.10-15 dag)
majonez
jogurt naturalny
przyprawy

Śledzie pokroić w kostkę. Tak samo pokroić cebulkę i ugotowaną marchewkę. Wszystkie składniki wrzucić do miski. Kukurydzę osączyć z zalewy, dodać do sałatki. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać i wymieszać. Jogurt wymieszać z kilkoma łyżkami majonezu. Dodać do sałatki. Dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku.
Przeważnie przyprawiam ziołami do sałatek Kamisa, w zupełności wystarcza.
Odstawić do lodówki na kilka godzin.


Śledziowa po Duńsku

4 filety śledziowe a la matyjas,
2 średnie cebule,
3 średnie ugotowane w łupinach ziemniaki,
2 kwaśne jabłka,
2 średnie buraki ugotowane w łupinach,
2 ogórki konserwowe
300 ml mleka,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sos:
2 łyżki masła,
1 łyżka mąki,
200 ml jasnego piwa,
1 łyżka ostrej musztardy,
1 łyżka soku z cytryny,
cukier i sól do smaku.


Śledzie wymoczyć 2 godz w mleku. Wyjąć osuszyć i pokroić w kostkę. Ziemniaki i buraki obrać z łupin i wraz z obranymi i pozbawionymi gniazd nasiennych jabłkami również pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać. Odstawić na 1/2 godz. Przygotować sos: Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Rozprowadzić ją piwem. Gotować na małym ogniu do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dodać sok z cytryny i musztardę. Doprawić cukrem i solą. Dokładnie wymieszać. Schłodzić do temperatury pokojowej. Sosem polać sałatkę. Wymieszać. Posypać zieleniną



Śledzie w majonezie

składniki
4 filety z matjesow
100 ml majonezu
2 jajka ugotowane na twardo
ugotowana marchewka
2 lyzki zielonego groszku
1 duzy ugotowany kartofel
4 korniszony
4 liscie zielonej salaty
1 lyzka posiekanego szczypiorku


sposób przygotowania
zaczynam od usuniecia skorki z filetow , kroje marchewke, korniszony i kartofel na paseczki, jajka siekam. warzywa i zielony goszek mieszam z jajkiem i majonezem. na lisciu salaty klade filet okladam go gruba salatka i posypuje szczypiorkiem. smacznego.



Śledzie w kolorowej papryce

Duzy sloik platow sledziowych,5 duzych cebul,1 zolta papryka,1 zielona i 2 czerwone,mala puszka przecieru pomidorowego,olej.Do smaku:vegeta,papryka slodka w proszku,odrobina cukru,soli,sok z cytryny lub ocet,lisc laurowy,ziele angielskie.


Na patelnie wlewamy olej(dosyc duzo,bo okolo 1 szklanki).Cebule i papryke pokroic w cienkie paski po czym wrzucic na rozgrzany olej.NIE SMAZYC!Dusic pod przykryciem okolo 10 min.aby cebula i papryka byla szklista.Dodac przecier pomidorowy i wymieszac.Sciagnac z ognia i poczekac az wystygnie.Przyprawic wedlug swojego smaku.Zalac platy sledziowe,lekko wymieszac. Najlepiej smakuje na drugi dzien.
marghe.
Strudel z łososia - Rafaelka (polecam , polecam)
100 g żółtego sera
koperek
szczypiorek
niecała szkl. śmietany kremówki
biały pieprz
1 duże opakowanie ciasta francuskiego
200 g wędzonego łososia
2 limetki

Ser zetrzeć. Koperek i szczypiorek posiekać i wymieszać wszystko razem z niewielką ilością (ok. 50 ml) kremówki, doprawić białym pieprzem.
Ciasto rozmrozić. Ułożyć na cieście łososia, posmarować masą serową, zrolować.
Piec ok. 30 min. (190 stopni).
Limetki sparzyć. Z jednej wycisnąć sok. Druga limetkę pokroić w plasterki.
Ok. 100 ml kremówki ubić, połączyć z pozostałą częścią śmietany, sokiem i skórką z limetki. Sos doprawić solą, cukrem i pieprzem. Strudel
pokroić w plastry i udekorować plasterkami limetki. Podawać z sosem i np. brokułami.

https://maluchy.pl/forum/viewtopic.php?t=69...light=%B3oso%B6
Inca2
MOJA ULUBIONA RYBA

2 (lub ilosc potrzebana) filety bialej ryby (ja kupuje mirune)
troche masla do smazenia
2 pomidory
duza cebula w kosteczke
sol pieprz

Rozpuscic na patelni maslo. w masle wymaczac obie strony ryby. Pokroic w kostke pomidory i polaczyc z cebulka. Nalozyc wszystko na rybki posypac przyprawami. Smazyc przez jakies 15 minutek.

Podawac z bagietka, ryzem i jak kto lubi

*ps Wiesia probowala pora zamiast cebulki-bylo delikatniejsze.

*ps oryginalny przepis przygotowywany jest tak samo tyle, ze w piekarniku (naczynia zaro nie przykrywac) a na koniec posypac cieplym groszkiem zielonym icon_smile.gif ja nie probowalam, bo mialam do kitu piekarnik, ale moze teraz sie skusze icon_smile.gif
Inca2
Blue dziekuje icon_smile.gif
uwielbiam Liesnera w smeitanie. Jutro w takim razie zrobie wg Twojego przepisu.
Muśka39
Polecam śledzia po litewsku:
8 filetów śledzi solonych
2 cebule
4 korniszony
1/4 szklanki oleju
3-4 łyżki obgotowanych pieczarek
3 łyżki keczupu
przyprawy:pieprz,majeranek,odrobina cukru
Sledzie wymoczyć,pokroić małe ok.3cm kawałki.Cebulę pokroić w kostkę,wymieszać z pieczarkami i pokrojonymi ogórkami. Dodać keczup (lub koncentrat) oraz przyprawy.Układać w słoiku warstwami: śledzie na przemian z sałatką. Wskazane jest także skropienie sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki. Najlepsze są po 2-3 dniach.
Życzę smacznego!
Poszukuję przepisu na rybę po japońsku!!!
Mariola***
Polecam śledziki smażone w cieście naleśnikowym
-śledzie obieramy, moczymy, przygotowywujemy jak do póżniejszej obróbki icon_biggrin.gif ) ,
-kroimy na kawałki, myślę że to bez znaczenia jakie
-obtaczamy w cieście naleśnikowym( chyba nie muszę podawac przepisu na naleśniczki, oczywiscie nie dodajemy cukru) ,
- i na patelnie, smażymy w oleju

Dobrę na ciepło, ale na zimno też jadłam
marghe.
Zapiekanka ziemniaczano łososiowo krewetkowa icon_smile.gif

Piekarnik na 200 stopni

Kilka ziemniaków ugotowac w mundurkach, Obrac i pokroić w dość cienkie plastry
Ułozyc w żaroodpornym naczyniu.

Sos:
1 cebule posiekać, obsmazyć na maśle. Dodać odrobinę mąki. Zalac 300 ml bulionu i 1 szklanką smietany (ja daję albo Piątniće albo Łaciata do zup i sosow). Podgrzać. Doprawić pikantnie (chilli, pieprz, sól..)
Do sosu wrzucic 150 -200 g krewetek. Poddusić całość prze kilka minut.

Łososia swiezego pokroić w paski (dość cienkie)* . Skropić cytryną. Ulożyc na ziemniakach. Zalac sosem.
Piec około 20 minut.
* wędzony w plasterki też moim zdaniem sie nadaje
Doruśka
Krewetki mrozone być mogą? Marghe?
amania
A my najbardziej lubimy pstrąga gotowanego w wywarze z warzyw.
Pyszny i jak mało kalorii wink.gif
i.
Jakie przyprawy będą najlepsze do pieczonego łososia? (wyszukiwarka niestety nie działa, wpisuję łosoś i nic się nie pokazuje icon_question.gif ).
Jakiś taki oryginalny smak bym chciała. Może rozmaryn?
Doruśka
Koperek icon_smile.gif i cytryna i pieprz
i.
Ale koperek to dopiero po upieczeniu?
Doruśka
ja pieke z koperkiem icon_smile.gif
ulla
Ryby uwielbiam pod każdą postacią, oprócz puszkowych...

Lubię bardzo śledzie w oleju wg przepisu mojej niedoszłej teściowej.

Śledzie, matyjasy, pokroić w kawałki (takie centymetrowe, lub trochę większe)
Cebula (pokroić możliwie drobno, a potem, dorzucając do śledzi pougniatać)
Olej/oliwa
natka pietruszki

Pokrojone śledzie posypać dobrze pougniataną cebulką, po jakimś czasie zalać oliwą i wsypać pietruszkę. Odstawić do lodówki. Potem jeść (z chlebkiem lub bagietką, albo "na").

Dużo na raz się nie da zjeść, ale baaardzo lubię.
AJA
No cóż to dodam przepis stworzony przez siebie ze względu na potrzeby dziecka.Nigdzie nie mogłam znależć przepisu na rybę pieczoną lub duszoną z warzywami i wymyśliłam!
RYBA W WARZYWACH
ilość produktów nalezy dostosować do ilości osób do wykarmienia
filety rybne
marchew
pietruszka
por
seler
cebula (jak ktoś chce)
warzywko
masło

marchew kroimy w krążki, pietruszkę w kostkę, pora w talarki, cebulę w półkrążki, selera trzemy na tarce jak jabłka na szarlotkę.Warzywa mieszamy ze sobą. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wsypujemy część wymieszanych warzyw, na to kładziemy filety i znów warzywa. Posypujemy to łyżeczką lub dwoma warzywka, na wierzch kładziemy wiórki masła i polewamy delikatnie wodą ok. 1/2 szklanki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C i pieczemy ok 40-60 min(w zalezności od piekarnika). Podajemy z ziemniakami lub ryżem(ja wolę z ziemniakami). Smacznego!
moko.
śledzie z rodzynkami
Składniki:
8 matiasów, 4-5 cebul, 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego(pudliszki najlepszy) 1/2 słoiczka ketchupu ( tej samej firmy) 10 dkg rodzynek
1/2 łyżeczki cukru
Zalewa:
1 l wody, 1 szkl octu, 1 łyżeczka gorczycy, 6 ziarenek ziela angielskiego
Wykonanie:
Wszystkie składniki zalewy zagotować i ostudzić. Do zimnej zalewy włożyć śledzie (matiasy) na 2 doby. Po dwóch dniach będą twarde i kwaskowe.
Cebule pokroić w pół księżyce, podsmażyć na oleju( bez soli) potem dodać koncentrat, ketchup,rodzynki, cukier. Wymieszać i pozostawić do ostudzenia.

Śledzie odcedzić pokroić w kostkę (zalewę wylewamy) i do miski układać warstwami,śledzie, cebula z ketchuperm, koncetratem i rodzynkami, śledzie itd.
UWAGA: śledzie wkładamy do zimnej zalewy a potem do zimnej usmażonej cebuli. Nie używamy soli bo śledzie są słone.

Śledź w sosie curry z rodzynkami

składniki:
Płaty śledziowe ( ok 6-7), majonez, 100 ml smietany, 1 łyżkę musztardy, 2 łyzki rodzynek, 1 łyzeczka curry, 2 łyzki octu, pieprz, cukier do smaku.

Wykonanie:

Sledzie moczymy przez ok 1 godz w zalewie z wody i octu.Potem zalewe wylewamy i kroimu sledzie w małe plastry. Majonez łaczymy ze smietaną z namoczonymi i odcedzonymi rodzynkami, oraz musztarda, curry i odrobina cukru. ( sos najlepiej próbować w trakcie robienia i doprawiac wg. gustu.) Sledzie układamy z salaterce na to warstwa sosu i tak na przemian. N wierzchu posypujemy kilkoma rodzynkami.

śledzie z czosnkiem

3-4 płtaty śledziowe solone, majonez ,gęsta śmietana ,czosnek
Płaty śledziowe wymoczyć, obrać ze skóry, umyć pokroić na kilkucentymetrowe kawałki, włożyć do salaterki,czosnek rozcisnąć, dodać do śledzi,3-4 łyżki majonezu wymieszać z taką samą ilością śmietany dodać do śledzi wszystko wymieszać, i na noc do lodówki, następnego dnia gotowe.


szłota śledziowa - śląska kuchnia.

Składniki:

7-8 średnich kartofli,3-4 płaty solonych śledzi ,3 kiszone ogórki
cebula ,ok. 15 dag wędzonego boczku ,pieprz do smaku oraz ocet.

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w łupinach i wystudzić, pokroić w kostkę śledzie, ogórki, cebulę i obrane ziemniaki. Boczek też pokroić w kostkę, wytopić i gorący połączyć z pozostałymi składnikami. Przyprawić do smaku pieprzem i dla złamania smaku dodać odrobine octu, wymieszać.
Uwaga najlepiej doprawiać mało na poczatku a po kilku godzinacg spróbowac i doprawić ewentualnie jeszcze. Po leżakowaniu sałata nabiera mocy.
Na śląsku sie ją je z kotletami schabowymi lub z kotletami z kurczaka. Niektórzy doprawiaja majonezem, ale prawdziwy slazak nie.

Śledzie marynowane z rodzynkami
składniki:
4 cebule,
1 kg marynowanych śledzi, 125 ml oliwy,
15 dag rodzynek, 2 łyżki cukru
sok z połowy cytryny,
15 dag przecieru pomidorowego
wykonanie takie samo jak poprzednio.

Śledzie z pomarańczą po żydowsku
60 dag matiasów, 1 szklanka mleka , 30 dag pomarańczy
30 dag kiszonych ogórków, 1/2 słoika majonezu, sól, pieprz

Wykonanie:
Filety moczyć w mleku przez 30 minut. Następnie odcedzić i umyć.
Posiekać obrane pomarańcze, cebulę, ogórki.
Wymieszać z majonezem, doprawić.
Śledzie na półmisku, polać sosem, udekorować ćwiartkami pomarańczy.
Wstawić na pół godziny do lodówki.

Śledzie po sułtańsku- wersja z rodzynkami

Składniki:
1/2 kg płatów śledziowych, 1/3 kg cebuli, 3-4 łyżki keczupu łagodnego
1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 1 cytryna, oliwa z oliwek do smażenia, ew.olej, 5-10dag rodzynków sułtańskich
1/2 łyżeczki cukru do smaku.
Wykonanie:
Płaty wymoczyć, umyć,obrać ze skory,skropić sokiem z cytryny i odstawić.
Cebulę obrać, umyć, pokroić w półksięzyce i zeszklić na oleju/ oliwie.Olaju ma byc tyle by zakryła cała smażona cebulę.potem dodać keczup, musztardę, przecier i wymocznone we wrzatku rodzynki, można dosłodzić do smaku. Wszystko wymieszać i przez kilka minut dusić ciągle mieszając, tak przygotowany sos ostudzić - ma być zimne.
Śledzie pokroić na kawałki i układać w salaterce warstwowo.

Śledź w oleju

Składniki:

1/2 kg śledzia solonego w płatach (matjas, śledź korzenny),- 3 cebule,
ziele angielskie, liść laurowy, 1/3 l.oliwy/oleju, 1 cytyna lub 2 łyzki octu, mleko do moczenia sledzi - niekonieczne (ew. cukier do smaku)
Wykonanie:
Śledzie wkładamy do zimnej wody, aby je odsolić. Do moczenia śledzi można użyć mleka. Stają się wtedy łagodniejsze w smaku. Generalnie, wystarczą 3-4 godz. Odsączamy, cebule kroimy w plasterki cieniutkie, cytrynę tez tak kroimy.
teraz układanie: najlepiej w wielkim słoju, lub w naczyniu.
na dno warstwa cebuli z zielem angielskim i liściem laurowym,3 plasterki cytryny, zalewamy olejem na to śledz pokrojony w większe kawałki, tak na przemian, na samej górze ma byc warstwa cebuli, wszystko dogniatami dłońmy i zalewamy olejem tak by wszystko byłó przykryte.
Sledzie sa pycha po 24 h.

Sledzie po kujawsku
Składniki;
1 kg sledzi solonych, 2 szkl.mleka, pół kg winnych jabłek, 3 łyzki oliwy, 3 łyzki koncentratu pomidorowego, majeranek, sol, pieprz, cukier, ostra papryka, sok z cytyny i skórkę z niej.

Wykonanie:
Śledzie zalac woda odstawić na kilka godzin, odcedzić, zalać mlekiem po godzinie odcedzić, jabłka obrać, pokroic na plastry wrzucić na gorąca oliwę obsmażyć, dodać sól, cukier, majeranek, paprykę, skórkę i sok z cytryny, dusić, na koniec dodac koncentrat, delikatnie wymieszać, odstwic, ostudzić, śledzie pokroic na małe plastry, przekładac warstwami- jabłko, sledź, ostatwic na 24 h do lodwki, udekorować plastrami cytryny i natka pietruszki,.

Śledzie po wileńsku.
Składniki:
1/2; kg sledzi w oleju, 2 cebule, marchew, seler naciowy, słoik kon,pomidorowego, 5 łyżek oleju/oliwy, ziele angielskie, lisć laurowy, natka pietruszki, sól, pieprz.

Wykonanie:

Marchew i seler zetrzec na tarce, Cebule drobno pokroic i zeszklić na oliwie, dodać do tego marchew i seler, ziele ang, liść laurowy. Warzywa podlac woda i dusic aż zmiekną, na koniec wymieszac z konzentratem pomidorowym i doprawic do smaku pieprzę, solą ew, cukrem,
Układac warstwami na koniec wszysko obficie posypac natka pietruszki.

Ryba po grecku

Składniki:
4 filety z mintaja, dorsza lub innej ulubionej ryby, 10 średnich marchewek, 1 por, 4 cebule,
1/4 selera, 1 mały przecier pomidorowy, 1 koncentrat pomidorowy, olej, sól, cukier, pieprz, papryka, liść laurowy, ziele angielskie, 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu.

Wykonanie:
Obrane jarzyny (marchewka, seler) zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Cebulę i por kroimy na pół-lasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy sporo oleju i kładziemy cebulę. Smażymy ją bez przyrumieniania - na szklisto. Przekładamy do rondla. Teraz na patelni przesmażamy jarzyny na sporym ogniu. Przekładamy do rondla i dusimy do momentu, gdy jarzyny zmiękną. Można dolać nieco wody. Dokładamy pieprz w ziarenkach i liść laurowy. Do jarzyn dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat, sól, cukier, paprykę. Na spokojnym ogniu dusimy ok. 20 min. Dodajemy kilka kropel octu/cytryny . Doprawiamy wg,uznania. szamy w niedużej ilości wody. Wlewamy do jarzyn i energicznie mieszamy. Masa powinna zgęstnieć. Studzimy. Filety kroimy w kawałki, Smażymy je po obu stronach na oleju na zdecydowanym ogniu. Delikatnie przekładamy na drugą stronę, żeby się nie rozpadły.
Ukłądamy warstawami jak wszystko bedzie zimne. Rybe wtedy solimy.( pamietajmy by z masy jarzynowej wyciagnac listki i zaiarna pieprzu. Odstawiamy na dobę.


UWAGA!!!
smak jarzyn sprawdzamy póki gorace bo potem smak słabnie

Śledzie w pierzynce

Składniki:
1/2 kg sledzi solonych., 3 cebule, oliwa, 3 ziemniaki, majonez, 2 marchwie, 3 jajka ugotowane. Pieprz, cukier, sól do smaku.

Wykonanie:
Śledzie odsalamy, kroimy w niewielkie kawałki, jajka gotujemy ścieramy na grubej tarce, lub drobno siekamy, marchew i ziemniaki gotujemy również ścieramy, cebulę kroimy w kosteczkę, układamy warstwowo, podlewając wszystko oliwą i majonezem doprawionym odrobiną pieprzu.
marghe.
Przygotować galaretkę z dodatkiem Marsali (Nie miałam dodałam cytrynę i odrobinę rosołu z kostki ..oj oj oj icon_redface.gif
2 puszki tuńczyka w oleju odsączyć

zmiksować je z :
2 jajkami na twardo
około 60 g białego sera lub ricotty
1 łyżką albo i 2 kaparów
sokiem z cytryny
natką pietruszki
solą pieprzem
ew. czymś ostrym

do foremek wlać trochę żelatyny

foremki w których będziemy przygotowywać galaretki wstawić do zamrażalnika.
Po ok. 30 min wyjąc , wlać 2 łyżki żelatyny, wstawić do zamrażalnika na
jakieś 15 min
Wyjąć
Wrzucić oliwki pokrojone w plasterki (+ ew, szczypiorek / natka.. jajko..co
kto lubi), wlać pół łyżki żelatyny, odstawić do zamrażalnika na chwilę

Włożyć pastę tuńczykową, zalać resztą galaretki
Schłodzić ok. 3 h
Jesc

Eta
to i ja coś od siebie dodam nieśmiało na tym podforum icon_redface.gif orłem nie jestem ale rę rybkę polecam

RYBA PO ANGIELSKU

1 czubata szk. mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 butelka/puszka piwa
1-2 białka
1/4 łyzeczki sody

ok 1 kg filetów z dorsz
przyprawy

Ryby natrzec wg gustu przyprawami, odstawić.
Przesiać wszystkie suche składniki, powoli dolewać piwo, dokładnie wymieszać, odstawić
Białko ubić i dodać do ciasta
W tak przygowowane ciasto włożyc kawałki ryby tak żeby się wszystkie zatopiły i zostawic to na kilka godzin, ja robie już wieczorem i wstawiam na noc do lodówki

Na patelni rozgrzać olej, bardzo mocno!!! smażyc ryby aż się dobrze zrumienią
Ryby wyjmowac z ciasta tak żeby az tak mocno nie ociekły bo cała tajemnica smaku leży w tej skorupce icon_smile.gif

Podawać z czym kto lubi icon_smile.gif

Smacznego
aluc
panga na prosto

filety z pangi posolić, popieprzyć, polać sokiem z limonki, pookładać cieniutkimi plasterkami czosnku, posypać kaparami, piec (ja piekę w brytfannie na kratce) w rozgrzanym piekarniku 20 minut (mniej więcej), pięć minut przed końcem obłożyć cienkimi plasterkami gorgonzoli, ser ma się rozpuścić, ale nie przypiec

posypałam świeżą kolendrą, mi smakowało, niemąż mówił, że dysonans icon_confused.gif
Doruśka
Curry z ryby
w moim przypadku z dorsza:
0,5 kg filetów
1 mały jogurt naturalny
2-3 cebule
0,5 opakowania mrożonej fasoli szparagowej i kalafiora(obgotowac tak jak sie lubi,prawei do miękkości)
rodzynki -garść
wiórki kokosowe: garść
pomidory mrozone(takie miałam ) 4 sztuki,mysle,ze mozna spokojnie dac łyżkę przecieru bo moje i tak sie rozciapały icon_wink.gif
przyprawy:
imbir(ja dałam łyżeczkę świeżego tartego,ale mozna dac 1/4 mielonego suchego)
kolendra( 0,5 łyęczki mielonej ,ja dałam tłuczoną)
curry łyzeczka
sól pieprz aa i ząbek czosnku

filety rozmrożone z pokroić na kawałki tak ok 3 cm,posolić,popieprzyć i zalać małym jogurtem naturalnym,na około 0,5h
na oleju usmażyć cebulę z imbirem,dodac pozostałe przyprawy.i czosnek
w miedzyczasie gotowac ten kalafior i fasolkę )
do cebuli dodac pomidory,wiórki i rodzynki.jak cebula zmieknie całkiem włożyć rybę z tym jogurtem, dodac kalafior i fasolkę ,wymieszać,spróbować,doprawić. mieszac delikatnie bo ryba sie rozpada.
po około 10minutach jest juz gotowe:)
adzia
Dzięki Dorusia, tak mi to smakowicie wyglądało icon_smile.gif i chyba dobre miałam przeczucie.
Doruśka
bardzo dobrze ,ze Ci tak wyglądało,bo pyszne icon_smile.gif
marghe.
Dor, fajny pomysł.


Panga w pomidorach z fetą
pangę rozmrozić icon_smile.gif
obsmazyć na oliwie
na patelnie wlac oliwe
dodać pomidory z puszki
sporo czosnku
kapary
sol, pieprz i cała niezbędną resztę icon_wink.gif ( u mnie bazylia suszona .. z braku
swiezej)
pangę przełozyć do zaroodpornego naczynia
sosem polać rybę
sos posypac fetą (miałam tylko apetinę.. na ciepło jest całkiem niezła)
wstawić do rozgrzanego piekarnika na kilka minut

adzia
Zrobiłam to curry w sobotę - no bomba icon_smile.gif Ale zaskoczyłam teściową icon_smile.gif Fakt, ze stchórzyłam przed rodzynkami i kokosem, bo moja rodzina raczej nie byłaby zachwycona icon_wink.gif No i czosnku dałam więcej.

Przepis bomba, polecam
Doruśka
Rodzynki ja wdydłubuwałam icon_wink.gif natomiast kokos swietnie pasował,dodał zapachu ale nie smaku
agusia77
Mam pytanko-kto jadł RYBE ZĘBACZA .Ja kupiłam bo skusiła mnie cena .Wrzuciłam w cieœcie na patelnie i co się stało-ryba zaczęła skwierczeć jak bekon i się skurczyła zrobiła się taka malutka.Chyba zrobiłam coœ żle.Ryba była w kształcie dzwonka.
cydorka
rybka w rybce by cydorka
zanim podam przepis małe wyjasnienie- ja wlewam masę, której skład za chwilkę ujawnie icon_wink.gif, do takich plastikowych foremek w kształcie ryb
( foremki są z odzysku po kupowanych garmażeryjnych róznościach, jak zjem wkład zachowuje foremkę)
Ale kiedyś jak nie miałam takowych to wlewałam w małe miseczki i zamast kstałtu rybki był kształt miseczki, kiedyś jeszcze wlałam w dużą salaterke całą masę i konstrukcja miała kształt salaterki
reasumując icon_cool.gif kształt foremki jest bz, rybka najlepsza bo wkład będzie rybny icon_smile.gif
ilośc, którą podam mi wystarcza na 6 foremek "rybnych"


potrzebujemy:
2 puszki tuńczyka w oleju
1 duży majonez ( ja uzywam kieleckiego, ale moja mama np robi z winiar)
1 duży zielony ogórek ( może być go więcej to zależy czy chcemy smak mniej czy bardziej ogórkowy)
koperek
żelatynę ( taką co się rozpuszcza w gorącej wodzie)- 1 łyżkę
pieprz/ sól do smaku
szklanka mleka
vegetę lub ziarenka smaku lub cos w tym rodzaju- 1 łyżeczkę
naczynie do mieszania masy icon_wink.gif

wykonanie
wyjmujemy tuńczyka z puszki- puszek nie wyrzucamy,oleju nie wylewamy do zlewu icon_biggrin.gif
mieszamy w jednym naczyniu:
tuńczyk z puszki ( ja osobiscie wolę w kawałkach i rozgniesc widelcem ale może byc taki rozdrobniony)
ogórek krojony w drobną kostke lub tarty na tarce o grubych oczkach (dobrze jest go potem odsączyć, zwłaszcza ten starty )
słoik majonezu
mleko
pokrojony drobno koperek
do tego pieprz sól

rozpuszczamy w szklance gorącej wody żelatynę i łyżeczkę vegety
i studzimy , tak żeby była letnia, ( uawaga jeśli będzie zbyt gorąca może nam się rozwarstwić masa)
zalewamy masę żelatyną i dobrze wszystko mieszamy
nie wpadamy w panikę na widok płynnej masy, nie myślimy sobie rany przeiez to się nie zsiądzie

przygotowujemy foremki/miseczki/ dowolne naczynia
do każdej foremki wlewamy odrobinę oleju co nam został na dnie puszki, rozprowadzamy po całej foremce

do tak przygotowanych foremek wlewamy masę

siup do lodówki na min 2-3 h

wyjmujemy, z lodówki odwracamy do góry nogami i siup na półmisek

podajemy z cytrynka do pokropienia

smacznego
cyd
milly
cyd, ajlowju, popełnię taką rybkę na święta icon_lol.gif
Graz
Smakowita icon_lol.gif

PS. A kiedy można wyrzucić puszki? icon_mrgreen.gif
cydorka
jak sie wyleje z nich olejek
a najlepiej zanieśc do skupu surowców wtórnych
cyd
skanna
Brzmi smakowicie. Już skopiowane.
A teraz się głowię, co by ta rybka powiedziała na zamianę ogórka świeżego na kiszony icon_razz.gif
cydorka
myśle że pomysł jest ok
przyznam, że ja juz testowałam z rzodkiewką- tylko wyszło mocno chrupkie
testowałam też biała rzodkiew, troszke za mdławe
myłśę że rózne warzywa , które można zetrzeć sa ok
ale chodzi o polączenie z tunczykiem
ten ogórasek jest idealny
cyd
myszka
W mojej kuchni roznosi się właśnie smakowity zapach tuńczyka w cieście francuskim. Już próbowałam, niezły, więc na gorąco podaję przepis:

ryż - 1 torebka
dymka - 1 pęczek
tuńczyk w sosie własnym, ew. - w pomidorach - 2 puszki
jajka na twardo - 4 szt.
jajko surowe - 1 szt.
żółtko - 1 szt.
masło - 10 dkg
ciasto francuskie - 1 op.
keczup - 3-4 łyżki
kukurydza - 1 puszka
przyprawy - wedle uznania

Ryż ugotować. Dymkę, jajka na twardo - drobno posiekać. Tuńczyk rozdrobnić, dodać jajka na twardo, dymkę, jajko surowe, masło, keczup, kukurydzę. Doprawić. Na wysmarowaną tłuszczem blachę wyłożyć ciasto francuskie (tak, żeby z jednego boku wystawało mniej ciasta, a z drugiego więcej - na wierzchu trzeba będzie założyć), do ciasta - farsz, ciasto zawinąć, posmarować zółtkiem. Piec ca. 45 min., temp. 175 st.

Przepis mega-łatwy. Mówię to ja - antytalent kulinarny szczególnego przypadku. W dodatku robiłam to w towarzystwie 2,5-letniego pacholęcia, który chyba nie ma (jeszcze icon_rolleyes.gif ) większego pojęcia o kuchni niż ja.
marghe.
Krewetki i kus kus - takie niby Tabule' (tabouleh czy jak mu tam - kus kus, czosnek, pomidor,
natka, sol, pieprz, sporo cytryny

Krewetki wrzucić na oliwę ze sporą ilością czosnku i 1 pokrojoną papryczką
chili (z pestkami)
Skropic cytryną, doprawić
Odparować

Krewetki zdjąć
na patelnię po krewetkach wrzucićodrobinę masła, wcisnąć jeszcze trochę
cytryny, wlać trochę białego wina, zredukować
Krewetki polać sosem
podawać z kuskusem
Abotak
Nie wiem czy tu czy na wigilijnych (bo, na moj gust, swietnie sie nada) czy moze jeszcze na marynatach...

Ryba `po wlosku`

(bo z ksiazki " Italian Country Cooking" Anne Willan)

Sole marynowane w occie winnym


Sole- filety (moze byc tez inna biala ryba dobrej jakosci)-
1 duza cebula
90ml oliwy z oliwek
sol, pieprz
250 ml octu winnego( z czerwonego wina)
45g rodzynek
30g maki
30g orzchow sosnowych


Cebule obrac, przekroic na pol, kazda polowke polozyc na desce i pokroic w listki.
1/3 oliwy podgrzac na patelni. Wysypac cebule z odrobina soli i pieprzu, przykryc folia/pokrywka i podgrzewac na b malym ogniu kieszajac od czasu do czasu, az calkiem zmieknie, ok15-20 min.

Zdjac folie, zwiekszyc ogien i podsmazyc jeszcze, ciagle mieszajac, ok 3-5 min az zbrazowieje i sie skarmelizuje.
Dodac ocet winny i rodzynki. Doprowadzic do wrzenia i gotowac przez ok 2 min.

Przelozyc do miski i odstawic do czasu przygotowania ryby.


Filety umyc i ususzyc papierem kuchennym. Pokroic w dzwonki dlug. ok. 5 cm.
Make zmieszac z odrobina soli i pieprzu i zanurzac w niej kawalki ryby.

Podgrzac reszte oliwy i usmazyc na niej rybe na zloto. Ok 1-2 min po kazdej stronie.
Osuszyc troche z oleju i zostawic do przestygniecia.


Ulozyc rybe w plaskim naczyniu i pokryc rowno marynata.
Posypac orzeszkami sosnowymi, przykryc szczelnie i odstawic w chlodne miejsce na 12, najlepiej 24h.


Salata
(Przygotowac przed podaniem.)


ok 250g rocket (nie wiem jak ona sie po polsku nazywa ale tak wyglada)
https://landlearn.netc.net.au/newsletter/20...ages/rocket.jpg


(probowalam z kolorowa mieszanka roznych lisci i mysle, ze mozna zastapic)
sok z polowy pomaranczy
45ml oliwy z oliwek


Umyc salate i usunac twarde lodygi
Osuszyc.

sok pomaranczowy wlac do duzej miski, dodac sol i pieprz do smaku i rozbic trzepaczka.
Powoli dodawac oliwe trzepiac jednoczesnie by zgestnialo nieco.
Doprawic do smaku

Wyjac rybe z lodowki i odstawic by wrocila do temp. pokojowej (ok 1/2 h)
Dodac salate do sosu i wymieszac dobrze
Rozlozyc na dnie polmiska i ulozyc rybe na wierzchu dekorujac marynata

Marne zdjecie niestety icon_redface.gif




Danie nadaje sie do wczesniejszego przygotowania(co miewa swoje zalety icon_wink.gif ) i prace (nie tak wielka wbrew pozora) mozna rozlozyc na 2-3 dni
irminka2
CYTAT(agusia77)
Mam pytanko-kto jadł RYBE ZĘBACZA .Ja kupiłam bo skusiła mnie cena .Wrzuciłam w cieœcie na patelnie i co się stało-ryba zaczęła skwierczeć jak bekon i się skurczyła zrobiła się taka malutka.Chyba zrobiłam coœ żle.Ryba była w kształcie dzwonka.



Co prawda post agusi jest z kwietnia , ale ja niedawno zainteresowałam sie tą rybą, a pan co wykładał towar powiedział , niech pani tego g...nie bierze, bo robi się ..właśnie to zrobiło się Agusi. Leży ten zębacz w lodówce i jakoś nikt go za specjalnie nie kupuje.

Ostatnio widzę ,że dużym wzięciem cieszy się panga, a ponieważ uwielbiam wszystko z fetą chyba jutro popełnie pangę w pomidorach na obiad.

Irmina
flotka
Witam wszystkich.

Na powitanie dorzucam swój niemalże autorski przepis na solę w sosie gruszkowo - cytrynowym. Pychota, a do tego proste jak barszcz!

Solę rozmrażamy, mocno skrapiamy sokiem z cytryny, papramy w przyprawach (ja uzywam vegety i pieprzu), icon_smile.gif obtaczamy w mące, panierujemy standardowo i smażymy. Gotujemy ryż na sypko, bo to się podaje z ryżem. Bierzemy puszkę gruszek w syropie, wyciągamy gruszki, syrop dowolnie: bądź wylewamy do zlewu, bądź wypijamy sami, ewentualnie dajemy do wypicia komuś z rodziny, bądź też zużywamy w inny sposób icon_biggrin.gif. Kilka połówek gruszek odkładamy, resztę miksujemy, dodajemy do nich sok z połowy cytryny, miksujemy jeszcze ociupinkę żeby się wymieszało.
Wykładamy na talerz: usmażoną solę, ryż na sypko, po połowie gruszki pokrojonej w plasterki (albo więcej, jak kto lubi). Rybę polewamy sosikiem z gruszek a ryż posypujemy szafranem. Pychota!
golamar
Ryby słodko - ostre

1 kg filet z ryb (np. morszczuk lub panga lub mintaj)
3-4 cebule - pokroić w większą kostkę
1 puszka ananas - pokroić w kostkę
1 słoik (mały) ketchup pikantny ( ja stosuję Kotlin)
olej do smażenia
sól, pieprz
mąka ziemniaczana, jajko
Przygotować filety do smażenia: rozmrozić, pokroić (każdy filet mniej więcej na 2-3 kawałki), posypać przyprawami i opanierować w jajku i mące ziemniacznej (ostatnio panierowałam bez jajka, bo ziemniaczana mnie denerwowała-w czasie panierowania gluty się robiły) i od razu usmażyć.
Zalewa: na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, dolać trochę soku z ananasa, poddusić (2-3 min), dołożyć pokrojone ananasy, poddusić, dolać resztę wody z puszki, dołożyć ketchup, chwilę pogotować.
Na dno naczynia (micha takiej wielkości coby się kg ryby+ ten sosik zmieścił) ułożyć warstwę usmażonej ryby na to jeszcze ciepły sos-zalewę, następnie znów ryby i na wierzch sos. Wystudzić i odstawić w zimne miejsce-smakuje najlepiej na 2 dzień.
Smacznego! Mam nadzieję, że komuś zasmakuje......
Meggi
A ja ostatnio wkońcu znalazłam idealna rybę pod względem smaku i braku ości, smaży się bardzo szybko w smaku super i to co najważniejsze bez ość icon_evil.gif , chodzi mi o Mirunę. Polecam icon_exclaim.gif
katiek
Ostatnio zamiast soli do jajka do panierowania ryby dałam trochę sosu sojowego. Rybka była smaczniejsza i miała dodatkowy aromat.
Do smażonej rybki były ziemniaki, gotowana marchewka i sos jogurtowo-czosnkowy z czarnymi oliwkami, ogórkiem świeżym i koperkiem.
Pyyycha!!
użytkownik usunięty
Popełniłam coś takiego w niedzielę- nie pytajcie o proporcje - na oko było icon_smile.gif

Łosoś w sosie cytrynowo- szafranowym
(bardzo łatwe)

dzwonki łososia
śmietana 18%
1/2 szklanki bulionu warzywnego
sok z dwóch cytryn
tarta skórka z dwóch cytryn
przyprawa do ryb
szafran

Łososia umyć i posypać przyprawą do ryb pokropić cytryną, posolić i umieścić w rękawie do pieczeni. Wsadzić do piekarnika na 180^ na jakieś 30 minut.
Do garnka wlać bulion i sok z cytryn skórkę cytrynową, szafran i na końcu śmietanę. Oczywiście sól i pieprz do smaku. Ja dodałam jeszcze serka ricotty do smaku. Można zagęścić czymś (ale po co )
Ugotowałam makaron na nim ułożyłam łososia a całość polałam obficie sosem i posypałam natką pietruszki.
marghe.
Łososia zamarynować w soku z cytryny (minimum 1 h)
smażyć na oliwie
skrapiając sokiem z cytryny

Lososia zdjąc z patelni
na patelnię dodać łyżeczkę masła, pół kieliszka białego wina, kilka plasterków cytryny, papryczkę chili pokruszoną
Odparować
doprawić do smaku

Łososia polac sosem i zajadać

Ewelinek
Wiecie, ja się normalnie załamuję co raz bardziej 41.gif Wy tu takie smakołyki przygotowujecie, a ja? Dziś chciałam zrobić na obiad rybkę, dokładnie to Pangę i jak zawsze (tzn. sposobem mojej mamy 29.gif ) nudno, czyli jak kotleta bleh bo inaczej nie umiem...tzn. nie jestem świadoma jak można icon_wink.gif Powiedzcie mi proszę jak przygotować Pangę na obiad z ziemniakami, używając niewielu składników (pieczarki, papryka, ogórki, pomidory???) i bez użycia piekarnika?
marghe.
CYTAT(Ewelinek @ pon, 28 sty 2008 - 11:12) *
Wiecie, ja się normalnie załamuję co raz bardziej 41.gif Wy tu takie smakołyki przygotowujecie, a ja? Dziś chciałam zrobić na obiad rybkę, dokładnie to Pangę i jak zawsze (tzn. sposobem mojej mamy 29.gif ) nudno, czyli jak kotleta bleh bo inaczej nie umiem...tzn. nie jestem świadoma jak można icon_wink.gif Powiedzcie mi proszę jak przygotować Pangę na obiad z ziemniakami, używając niewielu składników (pieczarki, papryka, ogórki, pomidory???) i bez użycia piekarnika?


a po co Ty się załamujesz?
Lubisz ? icon_smile.gif

Usmaż pange bez panierki, za to z czosnkiem i cytryną

Na patelnię oliwa / olej, na to ciut czosnku (po chwili możesz go zdjąć), na to panga, skropić cytryną , doprawić sola i pieprzem

a z warzyw zrób paciaję - znaczy się coś a' la leczo / raratuja (bez ogórków icon_wink.gif )
i podaj do ryby
Ewelinek
marg. dziękuję icon_smile.gif

Jutro zrobię rybkę...dziś jednak piersi z kurczaka zrobiłam icon_wink.gif

Muszę się wziąć za siebie bo aż mi źle z tym, że mam takie oklepane menu icon_mad.gif

skanna
Ewelinek, ja polecam rybkę wg Inki2 (z poprawką Wiesi). Pyszna jest i spełnia Twoje wymagania co do składników.
Ewelinek
skanna, dzięki icon_smile.gif

e, już się nie martwię icon_wink.gif z taką pomocą to pomysłów nie zabraknie icon_smile.gif
użytkownik usunięty
marg. a owoce morza to tutaj można?

Jak nie to mnie wyrzuć icon_smile.gif

Krewetki
Do naczynia z grubym dnem wrzucam kostkę masła roztapiam dolewam pół kieliszka białego wina dodaję zmiażdzony czosnek, sól, pieprz i odrobinę tabasco,wrzucam świeże krewetki (ja nie obieram bo mi się nie chce, ale można potem odłubiemy na talerzach, a to fajna zabawa w towarzystwie icon_smile.gif ) i duszę pod przykryciem około 10 minut, dodaję posiekaną pietruszkę i jeszcze tak 2- 3 minuty. Najlepiej sprawdzić jedną przed wyjęciem
marghe.
Jasne , że można, a nawet trzeba icon_smile.gif

ja zamiast tabasco wrzucam chili suszone lub swieże

ale mi apetytu narobiłaś icon_smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.