Wpisujemy wszelkie potrawy wegetarianśkie i te, których głowynym składnikiem sa warzywa
[b]BIGOS Z PAPRYKI
1kg papryki czerwonej 2 lyzki oleju 2 cebule 2-3 lyzki przecieru pomidorowego 3/4 szklanki smietany (ja daje 18%) 1 lyzka maki sol pieprz papryka mielona Papryke pokroic w kostke i wlazyc do wysmarowanego oliwka zaro. Cebule oproszyc maka i dodac do papryki. Wymieszac smietanke z przyprawami i koncentratem i zalac tym papryke. Do piekarnieka na ok pol godzinki do 45 mniut. Ja czsem wykladam na wierzch fete. Podaje z bagietka.
Placki z kapusty kiszonej
Przepis prosty, dlatego nie rozpisuję się. Przygotowywujemy: - kapustę jak do pierogów, -ciasto naleśnikowe jak do naleśników, oczywiscie nie na słodko mieszamy to ze sobą i smażymy jak placki ziemniaczane Pyszne na ciepło jako samodzielne placuszki, jak również jako jeden duży placek np z sosikiem i mięskiem( cos jako placek po węgiersku)
ZIEMNIAKI PIECZONE Z FETĄ I POMIDORAMI
1 kg pomidorów 1 kg srednich ziemniaków 2 łyzki oliwy 200 ml wywaru drobiowego lub jarzynowego 50 g czarnych oliwek (niekoniecznie) 150 g fety 5 ząbków czosnku 50 g miekkiego masła 4 łyzki posiekaniej natki sol pieprz ew. ulubione zioła Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ziemniaki obrac, z jednej strony ponacinać wzdłuż (dość gęsto) (uwaga - nie przekroic). Pomidory sparzyć, obrac, pokroić w ćwiartki lub usemki, pestki wyrzucić. Polowę pomidorów włożyc do naczynia zaroodpornego, doprawić solą i pieprzem, i posypac ulubionymi ziółkami (np.origano). Na pomidorach, nacieciami do gory , ułożyć ziemniaki, posolić, popieprzyć, skropic oliwą. Wlać cały wywar. Piec ok. 45 min. W tzw międzyczasie obrac czosnek, 2 ząbki zmiażdzyć i polaczyc z masłem i natką, dokładnie wymieszac. Pozostałe 3 ząbki pokroic w cienkie plasterki . Oliwki pozbawić pestek (niekoniecznie, zawsze mozna pluć ). Fetę pokruszyc. Reszte pomidorów, oliwki i ser wyłożyć między ziemniaki, a na ziemniaki nałożyć masełko czosnkowe i resztę pokrojonego czosnku. Zapiekac kolejne 15 - 20 minut, jeść.
Gdzieś już to kiedyś wklejałam, ale wkleję jeszcze raz, żeby można bylo szybko znależć w razie potrzeby :
Omlet serowy z warzywami. Składniki: 4 jajka, 2 łyżki śmietany, 3 łyżki startego, żółtego sera, 1 strąk papryki, cukinia lub mały bakłażan, cebula, łyżka oleju, łyżeczka masła, sól, papryka. Warzywa umyć, oczyścić i pokrajać w kostkę. na patelni rozgrzać olej, przesmażyć cebulę a następnie pozostałe warzywa. Oprószyć je solą i papryką. Jajka zmiksować ze śmietaną i serem. Do masy jajecznej dodać warzywa. Całość przelać do posmarowanej masłem formy. Piec przez 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Pasta do kanapek Składniki: kostka twarogu lub serek wiejski (farmerski), pół pęczka szczypiorku, kilka rzodkiewek (nie zdrewniałych), 1 jajko ugotowane na twardo, trochę śmietany, przyprawy: sól, pieprz (oraz wg uznania: Kamis - do sałatek, rozgnieciony ząbek czosnku lub posiekany młody, szczypta ziół prowansalskich, papryka - ostra lub słodka, ew. chili) Twaróg lub serek rozgnieść widelcem na jednolitą masę, dodać takoż rozgniecione (możliwe najdrobniej) jajko, posiekany szczypiorek i rzodkiewki skrojone w (możliwie najdrobniejszą kostkę). Przyprawić solą i pieprzem (ew. dodatkowymi przyprawami). Dokładnie wymieszać; jeśli pasta jest za gęsta dodać nieco śmietany - 1-2 łyżki Ziemniaczano - cebulowa tortilla Składniki: oliwa lub olej, 6 dużych ziemniaków pokrojonych w plastry, 2 duże cebule również pokrojone w plastry, 6 jajek, sol, pieprz, "ósemki" pomidorów. Rozgrzać olej na dużej patelni. Dodać ziemniaki, cebulę i trochę soli. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 min. (aż ziemniaki będą miękkie). Wbić jajka do dużej miski i zmieszać jak na omlet. Wyjąć z patelni ziemniaki z cebulą i dodać do jajek. Zmieszać dokładnie i przyprawić solą i pieprzem. Ponownie rozgrzać patelnię. Wlać całą miksturę na patelnię i piec na dużym ogniu przez ok. 3 min. Przewrócić tortillę na druga stronę. Piec jeszcze 5 min. Pociąć na 4 lub 8 części. Podawać z pomidorami Pasztet sojowy Składniki: 2 szkl. soi, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli, 2 duże cebule, olej słonecznikowy, bułka tarta, 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub 1/3 szkl. mąki owsianej, majeranek, pieprz ziołowy, duszone grzybki, papryka słodka. Soję zamoczyć na kilka godzin, następnie gotować w małej ilości wody przez ok. 1-1.5 godz. z solą i ząbkami czosnku. Ugotowaną soję zmielić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Zmielić też 2 surowe cebule i dodać suchą bułkę tak, aby wchłonęła resztę sosu, w którym gotowała się soja. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną lub owsianą, sól i inne przyprawy oraz trochę oleju. Piec w piekarniku przez ok. 1/2 godziny. Pilaw warzywny Składniki: 10 dag ryżu parabolicznego, 1 szkl. wody lub bulionu, 1 łyżka oleju, 1 łyżka masła, 10 orzeszków arachidowych (sztuk), 6 całych migdałów w skórce, 1 szkl mieszanych warzyw (marchew, groszek, fasolka szparagowa, kalafior, brokuły, biała kapusta, brukselka, pory, seler - w proporcji wg smaku), sól, pieprz. Ryż starannie umyć, odcedzić. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć na nim ryż nie rumieniąc, dodać wodę, posolić, przykryć i zagotować na dużym ogniu. Można też bulion bez soli. Zmniejszyć ogień i gotować 10 minut. W tym czasie rozgrzać w małym rondelku masło, wrzucić migdały i orzechy i trzymać na małym ogniu ok. 5-10 minut. Wrzucić przygotowane warzywa, odpowiednio pokrojone i smażyć razem przez 5 minut. Posolić i popieprzyć. Przełożyć całość do ryżu, wymieszać i gotować na minimalnym ogniu jeszcze 10 minut. Podawać na gorąco. serowo- ziołowe kluseczki Składniki: - 1 cebula - pęczek natki - 20 g masła - 1 łyżka siekanej bazylii, oregano - 8- 10 igiełek rozmarynu - 500 g twarogu - 3 jajka - 150 g startego żółtego sera np. Gouda - 300 g mąki - sól, pieprz, gałka muszkatołowa 1. Cebulę i natkę posiekać. Cebulę zeszklić na maśle, wymieszać z ziołami (świerze można ew. zastąpić suszonymi) 2. Twaróg wymieszać z jajkami, 100 g sera, mąką i mieszanką cebulowo- ziołową, doprawić solą, pieprzem, gałką i odstawić na ok. 30 min. 3. W garnku zagotować osoloną wodę. Kluski formować 2 łyzkami i wrzucać do gotującej się wody. Po wyypłynięciu gotować jeszcze ok. 5 min. 4. Odcedzone kluski przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać resztą sera i zapekać ok. 2 minut. Placek afrykański Składniki: 2 ugotowane i przetarte przez sito ziemniaki, 2 posiekane cebule, 2-3 roztarte ząbki czosnku, półtorej szklanki ugotowanych kostek marchwi, półtorej szklanki ugotowanego zielonego groszku, 4-5 roztrzepanych jaj, sól, pieprz, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, olej Wymieszać wszystkie składniki, przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, piec przez 20-25 min. Podawać z dodatkiem ogórka konserwowego.. Fasolka szparagowa w śmietanie Składniki: 30 dag żółtej fasolki szparagowej 30 dag zielonej fasolki szparagowej 350 ml gęstej kwaśnej śmietany (30%) 2 łyżeczki ostrej musztardy 2 łyżki posiekanego koperku sól i pieprz do smaku Fasolkę umyć pozbawić końcówek i łyka. Pokroić na 3 cm kawałki. Zalać lekko osoloną wodą. Gotować pod przykryciem ok. 8 min. Odcedzić. Śmietanę wymieszać z musztardą. Ogrzewać na wolnym ogniu nie dopuszczając do zagotowania przez ok 5 min. ( do zgęstnięcia sosu)Dodać koperek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Sosem polać ugotowaną wcześniej fasolkę. Patessocia 1 chleb, 2 szklanki śmietany, 25 dag buraków, 5 łyżek miodu, 2 cebule, 25 dag sera mozzarella, 500g makaronu świderki, 0,5 kg jabłek, koncentrat pomidorowy, majeranek, kolendra, tymianek, czosnek, cynamon, kminek. PRZYGOTOWANIE: Makaron gotować dodać do niego pokruszony chleb. Buraki ugotować, dodać jabłka obrać, pokroić i dodać cebule. Wymieszać z ziołami, pieprzem i solą. Jaja rozmącić z miodem, śmietaną i koncentratem. Włożyć wszystko do naczynia żaroodpornego, zalać mieszaniną jaj, śmietany i koncentratu, posypać serem i zapiekać 90 min w temp. 200 st. C. Leczo ( można do sloików) Składniki: Oczywiście POMIDORY(to zależy, tak na oko ok. 6 sporych, a jak są małe to z , PAPRYKA(najlepiej po jednej czerwonej, zielonej i żółtej to będzie ładnie i kolorowo:) ), MARCHEWKA(ja daję dużo - ok. 6 takich sporych) ale najlepiej to tak ze 4 jak są duuuże, a 6 jak mniejsze, 1 PIETRUSZKA, kawałek SELERA, 40-50 dkg PIECZAREK, 1 KABACZEK, trochę DYNI(ale to niekoniecznie), szklaneczka CIECIERZYCY(jak się robi do słoików to lepiej bez niej, a jak tak do zjedzenia od razu to fajnie jak się doda ale też niekoniecznie ), aaaaaaa 2-3 CEBULE, CZOSNEK(jak kto lubi, ja daję 2 albo 3 ząbki), SÓL, PRZYPRAWY(pieprz, kminek, kurkuma, itd. jak kto lubi) jakiś TŁUSZCZ(olej, a najlepiej oliwka z oliwek:) ) Właściwie to dużo z tego nie jest potrzebne ale ja jak pasteryzuję to lubię na zimę zachowywać powiew lata.. ) Przepis: - pomidorki sparzyć, pokroić i wrzucić do gara na malutki ogień co by się rozgotowały, dodać do nich pokrojony drobno czosnek, pieprz i sól - marchewkę, pietruszkę, selera obrać i pokroić w kostkę(marchewkę w większą, a pietruszkę i selera w taką malutką. Można też zetrzeć na tarce-jest mniej roboty) - pieczarki umyć i pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce - cebulkę pokroić w kostkę - na oliwkę wrzucić cebulkę aby się zeszkliła, potem dodać pieczarki, marchewkę, pietruszkę, selerka no i doprawić(solą, pieprzem, kminkiem ...). No i niech się dusi..na takim dość małym ogniu - z papryczek wydłubać tę niejadalną część i pokroić je nie tak drobno(bo skórka się potem zwija..) - jak już warzywka, co się duszą na patelni trochę zmiękną(po ok 15-20 min.) dodać papryczkę i niech się podusi z resztą tak jeszcze z 15 min (ja dodaję kurkumy to wszystko ma strasznie fajny kolor..) - kabaczka i dynię obrać, usunąć pestki i pokroić w sporą kostkę(mniej więcej o boku 2cm;) ) - gdzieś osobno na patelni albo w garnku dać troszkę oliwy, cebulkę no i jak sie zeszkli dodać kabaczka i dynię..i niech się duszą z 10 min.(no tak orientacyjnie.Po prostu, żeby się nie rozpaprały..tylko były dość miękkie..) - warzywka z patelni jak już będą w miarę miękkie wrzucić do duszących się pomidorów, kabaczka i dynię też wrzucić i podusić jeszcze trochę (tak z 15min) -no i gotowe --jak się robi do słoików to wlać "niby-leczo - powiew lata" do słoiczków(zostawiając troszkę wolnego miejsca) i pasteryzować 30-40 min. (znaczy się gotować w garnku słoiczki.. ) ). Jak się słoiki "zassają" to dobrze, jak nie to trzeba do skutku.. Fajne to jest zimą do ziemniaków, ryżu, kaszy.... Wskazówki i uwagi: nie wszystkie składniki są potrzebne:))No bo to najpierw było leczo, a potem się troszkę "rozrosło";) Pomidory nadziewane. ½ szkl. ryżu długoziarnistego 4 duże lub 8 średnich pomidorów 4 cebulki dymki, posiekanej 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki mięty posiekanej 4 łyżeczki Oliwy z Oliwek Gaea sól i pieprz Przygotowanie Ugotować ryż. Pomidory opłukać. Odciąć górną część każdego pomidora, wydrążyć miąższ. Miąższ odsączyć na sitku i połowę posiekać. Drugą połowę można spożytkować do innych celów. Wymieszać ryż, miąższ pomidorowy, cebulkę, czosnek, miętę, sól i pieprz. Nadziewać pomidory. Pomidory ułożyć w naczyniu do pieczenia. Polać oliwą z oliwek. Piec pod przykryciem przez około 25 – 30 minut. Większość tych przepisów jest ściągnięta z netu
Wklejam przepyszne danie - Chili z soczewicy autorstwa i pomysłu niejakiej pani Bajaderki - pikantne i bardzo sycace - w sam raz na mrozny zimowy wieczor
1 srednia cebula, posiekana 1 por, posiekany 1 czerwona papryka, pokrojona w kostke 2 cebulki dymki, posiekane 2 zabki posiekanego czosnku 225g soczewicy 800g puszka pomidorow 3/4 szklanki warzywnego rosolku lub wody 420g puszka czarnej lub czerwonej fasoli 1 lyzka przyprawy chili 1 lyzeczka soli po 1 lyzeczce suszonego majeranku, oregano, bazylii, cuminu i pieprzu 1/2 szklanki startego parmezanu Pierwsze piec skladnikow lekko posmazyc na patelni, okolo 8 minut. Dodac reszte skladnikow z wyjatkiem sera, dobrze wymieszac, przykryc i dusic az soczewica bedzie miekka, okolo 1 1/2 - 2 godziny. Dodac parmezan i dusic jeszcze chwile bez przykrycia az sos bedzie gesty. Podawac z kleksem kwasnej smietany, mozna oproszyc dodatkowym parmezanem. Swietnym dodatkiem do tego chili jest chlebek kukurydziany. Uwagi: robiłam z mieszkanka warzywną Hortexu - leczo (z dodatkiem cukinii) i pyszne pyszne było
Graz, z jakiej soczewicy robiłas?
Mam czerwoną , nada sie?
wg mnie czerWONa moze byc zbyt drobna lepsza zielonkawa
Przepis chyba Lei(?)
Zapiekany kalafior gotowane ziemniaki gotowany kalafior podduszone pieczarki 4 jajka sól, pieprz, oregano Ziemniaki pokroić w talarki, dodać ugotowany podzielony na różyczki kalafior, podduszoone pieczarki na oliwie z oliwek, doprawić oregano, solą, pieprzem, włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać rozbełtanymi jajkami. Zapiec i zjeść
Ziemniaki z serowym fondue
Podpatrzone w TV - jeszcze nie robione W sporym garnku zagotować wodę w tzw międzyczasie pokroic w kostkę 300 g sera żóltego ( w oryginale jest włsoki monatsio, ale mozna zastapić fontina , Appenzellerem.. albo kazdym innym smacznym zóltym serem, ktory sie ładnie rozpuszcza) Ser włozyć do garnka (mniejszego od ww. wymienionego garnka z gorącoą woda - całosc sie będzie rozpuszczała w kąpieli wodnej), dodać 4 żółka, 1 łyzkę octu z jabłek, 1 szklankę mleka, troszkę soli i pieprz. Garnek z serem wstawić do garnka z gorącą wodą.. i rozpuszczać do skutku (około 30 - 35 min) w tzw miedzyczacie ggotowac ziemniaki w mundurkach. Obrać, przekroić na pól układać dekoracyjnie na talerzu. polac gorącym sosem serowym i posypać szczypiorkiem
Gotowana marchewka na ostro kwasno
kilka marchewek obrać i pokroić w talarki do garnka wlac 2 łyzki oliwy, wkruszyć 1 papryczkę chilli suszoną wrzucić nmarchew, podsmazyć kilka sekund, wlac trochę wody (ilosc na oko.. nie musi być przykryta), zetrzec skórkę z 1 cytryny i wcisnąc sok. Dodac 2 ząbki zmiazdzonego czosnku, posolic, popieprzyć. Wsypac pół łyzeczki cukru. Dusić aż marchew neico zmięknie - od czasu do czasu mozna podlewac wodą. Mozna też podlewac sokiem wycisnietym z pomaranćzy Podawac posypaną słonecznikiem lub dynią
Ziemniaki z cukinią i chili - autor MIRANDA
"Młode ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, następnie obieram i kroję na kawałeczki, takie na kęs do buzi albo większe. Cukinię kroję na plastry lub półplastry i blanszuję parę minut. Kilka ząbków czosnku na plasterki. Rozgrzewam olej z pestek winogron lub oliwę na patelni, zezłacam czosnek. Wyjmuję czosnek. Podsmażam ziemniaki na tej samej patelni. Na drugiej podsmażam cukinię. Następnie wszystko razem (czosnek też) i posypuję świeżą lub suszoną chili. Sól, pieprz, zioła - do wyboru. Stosunek ziemniaków do cukinii jak 2:1"
tak wyglądały
Moim zdaniem bardzo smaczne. Kot sobie dokłądał.. a On podobno zielmiaków nie lubi
marghe gdyby nie to że pogoda pod psem to bym chyba do sklepu poszła po cukinie bo tak to smakowicie wygląda
MArchewka z masłem czosnkowym Aluc
marchewka młoda z mrożonki ugotowana sposobem klasycznym w osolonej wodzie, gorącą tuż po odcedzeniu traktujesz niewielką iloscią masełka czosnkowego uprzednio uczynionego sposobem klasycznym (masło plus czosnek plus sól), jak do tego jeszcze dorzucisz świeżą kolendrę (dzisiaj nie dorzuciłam, bo nie miałam) to niebo w gębie[/quote]
zmodyfikowałam lekko przepisy z Konemanna
Pieczarki pokroić w plasterki Wymieszać: pól szklanki oliwy z pestek winogron pół szklanki octu winnego, 3 pokriojone w plasterki ząbki czosnki kilka listków bazylii 2 swieze chili pokrojone drobno 1 łyżeczkę cukru sól pieprz Pieczarki włozyc do słoika i zalac marynatą. Odstawić na minumum 1 h. --- 250 g pieczarek posmarować olejem i si upiec na grilu (ja piekłam w piekarniku ok. 3- 40 min) zrobić sos: 1 łyzeczka chili w płatkach 1 łyzkę skórki z cytryny lub limonki 1 rozgnieciony ząbek czosnku 1 łyżeczkę cukru 2 łyzki soku z cytryny lub limonki 1/4 kubka oliwy sól pieczarki wrzucić do sosu, dokładnie wymieszać , wstawić do lodówki .Podawać zimne
Te pierwsze są pyszne:)
a w ogóle to uciekaj z tym, pani moderatorko, przepisem na marynaty, bo MSZ grzyb jarzyną nie jest
Dorusia świadkiem - dałam słonecznikowy i było pyszne.
To jest przepis na ile pieczarek?
Sel, ja dałam tak z ćwierć kilo, to wlazło do dużego, prawie litrowego słoika, za to zalewy było optycznie za mało. Ale okazało się, że wystarczy wstrząsać, co jakiś czas, nie trza zalewą całkiem przykryć. A na drugi dzień rano te pieczarki jakby się skurczyli i w zalewie schowali
u mnie około pól kilograma
reszta jak u Skanny CYTAT(skanna) A na drugi dzień rano te pieczarki jakby się skurczyli i w zalewie schowali
ale poszukałaś, poszukałaś i znalazłaś
Taką samą zalewą (ja dodałam troche musztardy) mozna potraktowac surowa cukinię ( w cienkie plastry pokrojoną)
a jak długo te pieczarki się nadaja do spozywania? od piatku stoja w lodówce,to jeszcze mogę? bez szkody dla zdrowia?
myslę ,ze tak
ze 2 - 3 dni mogą stać
Przepis polki, znaleziony na gazetowej Galerii potraw
Smażone pomidory Przygotować bardzo gęste ciasto naleśnikowe. Pomidory pokroić w grube plasty, posolić, popieprzyć, posypać czosnkiem granulowanym i suszoną bazylią. Zanurzyć w cieście i usmażyć. Proste, szybkie i wyborne. Zrobiłam jako dodatek, coby wykorzystać ciasto pozostałe po smażeniu kurczkaka w cieście i w efekcie kurczaka ledwo uszczknęłam, bo wolałam pomidory
160 g cukinii zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (powinny wyjść jak
najdłuższe „spaghetti) Na patelnie wlać kilka łyżek oliwy, dodać trochę pstrej papryczki Wrzucić cukinię i obsmazyc przez 5 min. 2 łyzki octu winnego wymieszac z 2 zmiażdzonymi zabkami czosnku i ew. liścmi mięty, solą i pieprzem Gorące cukinie polac sosem, wymeszac. Podawać z płatkami parmezanu
ja ostatnio wymyslałam sobie różne sposoby na szybkie danka z cukinią i wyszło mi na przykład takie cóś:
cukinię (mała chuda, żeby miała jeszcze cienką skórkę) pokroić na plasterki cebulę pokroić w kosteczkę marchewke zetrzeć na tarce poddusić pod przykryciem na oliwie z oliwek (dodaje jeszcze troche bulionu z oliwy z oliwek z ziołami knorra) jak sie poddusi tak, żeby marchewka i cukinia były miękkie ale nie rozchlapciałe dodaję starty żółty ser lub żółty ser wymieszany ze śmietaną , oczywiście doprawiam solą pieprzem kolorowym i ziołami, choć najczęściej dodaję po prostu sól ziołową. Do tego gotuję makaron. dla mnie baaardzo dobre inna wariacja cukiniowa to: cukinia w plasterki, cebula w krązki poddusic na oliwie z oliwek dodac pomidory bez skórki poddusic dodac przyprawy:pieprz, sól, bazylia i jesc dla mnie prosta pyycha
cd cukinii
przepis z BBC (w razie czego będę tłumaczyć) Cooking time: 30 minutes Preparation time: 10 minutes Serves: 4 - 6 Ingredients: 1 tablespoon of oil, 3 shallots, finely sliced, 397g (14oz) can of chopped tomatoes, 3 cloves of garlic, crushed, 2 teaspoons of root ginger, finely chopped, 1/2 teaspoon of chilli powder, 4 courgettes, sliced. Salt and freshly ground pepper. Garnish: Fresh coriander leaves. Method: Heat the oil in the wok until it is almost smoking, stir in the shallots and cook for 5 minutes. Stir in the tomatoes, garlic, ginger and chilli powder – bring to the boil, simmer uncovered for 20 minutes until thickened. Stir in the courgettes, season with salt and pepper, cook for 5 minutes until the courgettes are just tender. Serve hot or cold, garnished with coriander leaves. rewelacyjna
Marg dzięki a mogłabys jednak ( w razie czego ) przetłumaczyć
pewnie
1 łzyka oleju / oliwy (dałam więcej..) 3 szalotki puszka pomidorów (krojonych...) 3 posiekane ząbki czosnku (ja dałam 4 ) 2 łyzki startego swiezego imbiru 1/2 łyzeczki chili 4 cukinie pokrojone w platsrki (nieduze cukinie) sol, pieprz ew, listki kolendry do dekoracji Do woka (ja nie mam, patelnia jest ok) wlac olej, wrzucic szalotki, smazyc 5 min. Dodac imbir, pomidory, chili i czosnek. Dusic ok 20 min. wrzucic cukinie, doprawić. Smazyć kolejne 5 min. ja dusiłam ze 20.. juz
Ziemniaki pieczone a potem smażone
BAnalnie prosty przepis. Piekarnik rozgrzac do 220 stopni. Ziemniaki umys, wstawić do piekarnika na godzinę > Ja po pół godzinie skropiłam je oliwą. W tzw międzyczasie rozgrzac olej do głebokiego smazenia (frytkownica sie przyda ale nie jest niezbędna) Ziemniaki wyjac z piekarnika , pokroić w ćwiartki i smazyć dosłownie minutę - dwie w oleju. Osączyc na papieropwym ręczniku Posypać solą i np. chili lub papryką Podawać np. z tzatziki
wystarczy do tego dodac grzankę i obiad gotowy
wg KA Cookbook.. trochę zmieniona Pól cebuli skroić 3 ząbki czosnku zmiażdzyc . posiekać Cebulę i czosnek obsmazuć na oliwie Dodac pokrojoną w kostkę cukinię Poddusić 3 minuty Zalać puszką pokrojonych pomidorów Dusić około 15 minut Doprawić sola i pieprzem Dodać pokrojoną w kostkę fetę
Ziemniaki pieczone z masą pietruszkowo serowo czosnkową
Piekarnik na 220 st. Ziemniaki umyć posolić blachę skropić olejem/ oliwą.. ulożyć ziemniaki piec ok 50 - 60 min 4 ząbki czosnku zmiksowac z 2 - 3 pęczkami natki w trakcie miskowania dodać odrobinę oliwy, tabasco i ew. sos worcester 150 g sera zóltego zetrzeć, dodać do pasty pietruszkowej, wymieszac lub zmiksować ziemniaki przekroić , na kazdym ułozyć po 2 łyżeczki pasty zapiec kilka minut ewa, dopisuj swoje
Ziemniaki umyć i ugotowac w osolonej wodzie
Przeciąc na pół wydrążyć napełnić masą : ser pleśniowy blue, ser zółty starty, odrobina śmietany do sklejenia, gałka musztat. pieprz zapiekać
Marg, Ty jesteś bezlitosna
MŁODA KAPUSTA Z SUSZONYMI POMIDORAMI (autor Giezik)
składniki: młoda kapusta suszone pomidory dymka ostra papryczka (to mój dodatek) bazylia Kapustę poszatkowaną przysmarzyć na oliwie z oliwek, jak juz zmięknie trochę dodać suszone pomidory, papryczkę i dymkę. Na końcu dodać świeżą bazylię. Zajadac jak będzie miękkie. To jest pycha
jeszcze jedne ziemniaki - tym razem w skorupce
Piekarnik rozgrzac do 220 stopni Ziemniaki umyć NIE obierać mąkę wymiszać z solą. Proporcji nie podam bo robię na oko..ale soli powinno byc sporo, dosypac papryki Mokre ziemniak obtaczać w mieszance mącznej ulożyć w naczyniu żaroodpornym. Nie dodawać żadnego tłuszczu, nie przykrywać. wstawić do piekarnika na około 1,5 h jeść CYTAT(marg.) ZIEMNIAKI PIECZONE Z FETĄ I POMIDORAMI
Marg. te pyry...poezja!! A tak dzis nie mialam natchnienia... No cudowne sa! Wymiecione zostaly do ostatniej kropli sosu ( chlebem wytarty ) Z polowa Ikowej cukinii w miodzie, ktora miala sie przez noc marynowac A jak jakie efektowne Choc nie wiem czy ponacinalam tak jak powinnam Pozniej moze wkleje zdjecie do inspekcji. Polecam goraco w kazdym razie i dzieki! CYTAT(Bogusia123456) CYTAT(marg.) ZIEMNIAKI PIECZONE Z FETĄ I POMIDORAMI
Marchew bardzo pikantna
Kilka marchewek pokroić w talarki wrzucić na wrzącą, osoloną wodę, gotowac 8 - 10 min w tzw międzyczasie na patelnię wlać 2 łyżki oliwy, wcisnąc 1 ząbek czosnku , wrzucić 1 posiekaną czerwoną papryczkę chili i wsypac paprykę ostrą( wg przepisu miała być 1 łyżeczka, ja dałam łyzkę- i nie powiem, nie zaszkodziło to marchwi ani nam ). Podsmażyć chwilkę, wcisnąc sok z 1 cytryny 1 łyżeczkę kuminu * utrzeć w moździerzu Marchewkę odcedzić, włożyć do miski, polać ciepłym sosem. Posypać kuminem i zajdać * black cumin seeds - w moim przypadku
Piekarnik - 180 stopni
Kilka ziemniaków (jakieś 400g) obrać, umyć i osuszyć Przekroić na pół 20 ml oleju z pestek winogron wymieszać z sokiem z 1 cytryny, dodać sól (najlepiej morską) i pieprz, wlać 1 łyżeczkę oleju chilli (albo wkruszyć papryczkę) Ziemniaki polać marynatą i piec ok 25 minut. Przekręcić do góry nogami i piec kolejne 25 minut. zerwać liście z 1/ 2 pęczka tymianku, wrzucić do ziemniaków Piec kolejne 15 minut Można dodać czarne oliwki
Ratatouille
duża cukinia, lub dwie małe bakłażan 2 cebule 2 papryki (czerwona i żółta) 3 pomidory kilka ząbków czosnku koncentrat pomidorowy świeże zioła szklanka bulionu warzywnego Cukinię z cebulą i czosnkiem pokroić (nie za drobno) i dusić w bulionie z dwoma łyżeczkami oliwy z oliwek, gdy się zeszklą dodać pokrojone papryki, pomidory i bakłażana i dusić aż wszystko będzie miękie. Dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego, sól pieprz i świeże zioła (np. bazylię), curry Podawać z ziemniakami (z młodymi pycha) albo z ryżem. Można też wrzucić dodać odrobinę śmietany.
Moussaka wegetariańska
Bakłażany, kroimy, solimy i czekamy, aż puszczą sok. Płuczemy z tej soli. Cukinię (ewentualnie kabaczka) i pieczarki kroimy na plasterki. Możemy je podsmażyć na oleju razem z bakłażanem, ale nie jest to konieczne. Pomidory i cebulę kroimy w kostkę. Cebulę zeszklić na patelni. Na spód żaroodpornego naczynia lejemy trochę oleju i wody. Wszystkie składniki układamy warstwami, przesypując startym żółtym serem i przyprawami (sól, pieprz, gałka muszkatołowa). Świetna jest też specjalna przyprawa do musaki, można kupić w supermarkecie. Na koniec przyrządzamy sos beszamelowy, zasmażając masło z mąka i rozprowadzając ciepłym mlekiem. Kiedy sos wystygnie, dodajemy do niego żółtka i razem miksujemy. Zalewamy sosem zapiekankę. Pieczemy około 60 minut w temp.180 stopni. Ja zamiast żołtego sera daję mozzarellę
CUKINIA Z PIECZARKAMI
Składniki: 1 cukinia 30dag pieczarek natka pietruszki dwie łyżki oliwy z oliwek jarzynka/warzywko,pieprz Pieczary obrać i pokroić na większe kawałki - podsmażyć na oliwie (pod koniec posypaą jarzynką) Cukinie umyć i pokroić w kostke gr 1-1,5cm (w pełni sezonu nie obierać ze skórki i nie wybierać pestek) - dorzucić do pieczarek Całość dusić 5min (aż cukinia zmiękknie - ale będzie "stawiała opór zębom") Na koniec doprawić pieprzem i wsypać posiekaną natkę pietruszki Czas przygotowania około 15-20min. Najlepiej podawać z ryżem SMACZNEGO
greckie ziemniaki cytrynowe
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni ugotowac lekki wywar ziemniaki obrać , pokroic w ćwiartki wymieszać: skórkę z 1/2 cytryny sok z 1,5 cytryny 1/3 szklanki oliwy 2 zmiażdzone zabki czosnku 1/2 łyżeczki soli jakies 300 ml wywaru pieprz Ziemniaki wymieszać z "sosem" piec około 1 h odwracając od czasu do czasu
Bakłażan faszerowany to mój dzisiejszy wymysł
Farsz pół szklanki Kuskus (już gotowego) opakowanie bryndzy (można fetą pewnie zastąpić) Do tego świeże zioła- estragon, bazylia, szałwia, pietruszka. Oliwa z oliwy i dwie łyżki śmietany. Na patelni poddusiłam cebulę, czuszkę, pomidory dwa i ten środek z bakłażana (Przecinam na pół i robię taką łódeczkę wydrążając część ze środka) Wymieszać to wszystko z patelni z kuskusem i resztą. Uwaga z solą trzeba sprawdzić najpierw, bo bryndza jest słona. Wydrążoną łódeczkę bakłażana oliwię trochę i solę. Nakładam dośrodka farsz i do pieca na 180* i czasu na oko, aż bakłażan zmięknie. Na wierzchu można zapiec mozzarellę (ja tak zrobiłam) albo jakiś żółty ser
Talarki ziemniaczane
Ziemniaki umyć Pokroić w plastry (ok. 1 cm) Obgotować w osolonej wodzie Wyjąc , osączyć Ułożyć na pergaminie Posmarować roztopionym masłem Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez kilkanaście minut Pod koniec pieczenia włączyć grill i zapiec ziemniaki na złoto (od góry) Podawać z sosem : majonez, czosnek, cytryna (sok i skórka) papryka ostra
Piekarnik na 210 stopni
ziemniaki wyszorować, przekroić na pół, ponakrawać formę wysmarować olejem/ oliwą ziemniaki ułożyć w formie nacięciami do góry posmarowac roztopionym masłem piec 3- - 40 minut co jakiś czas smarując masłem zetrzec spory kawałek zółtego sera (na tarcez grubymi oczkami) wymieszac z łyżeczką ostrej lub łagodnej papryki i 2 - 3 łyżkami bułki tartej Posypać masą ziemniaki zapiekac 5 - 10 minut Można podac z sosem : jogurt nat. + czosnek + skórka i sok z cytryny, sól, pieprz To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|