To jest uproszczona wersja wybranego przez Ciebie wątku

Jarzyny ( i grzyby ) na tysiąc sposobów

Kliknij tutaj aby przejść dalej i przeczytać pełną wersję

Stron: 1, 2
marghe.
Wpisujemy wszelkie potrawy wegetarianśkie i te, których głowynym składnikiem sa warzywa
Inca2
[b]BIGOS Z PAPRYKI

1kg papryki czerwonej
2 lyzki oleju
2 cebule
2-3 lyzki przecieru pomidorowego
3/4 szklanki smietany (ja daje 18%)
1 lyzka maki
sol
pieprz
papryka mielona


Papryke pokroic w kostke i wlazyc do wysmarowanego oliwka zaro. Cebule oproszyc maka i dodac do papryki.
Wymieszac smietanke z przyprawami i koncentratem i zalac tym papryke.
Do piekarnieka na ok pol godzinki do 45 mniut.
Ja czsem wykladam na wierzch fete.
Podaje z bagietka. icon_smile.gif
Mariola***
Placki z kapusty kiszonej

Przepis prosty, dlatego nie rozpisuję się.
Przygotowywujemy:
- kapustę jak do pierogów,
-ciasto naleśnikowe jak do naleśników, oczywiscie nie na słodko

mieszamy to ze sobą i smażymy jak placki ziemniaczane

Pyszne na ciepło jako samodzielne placuszki, jak również jako jeden duży placek np z sosikiem i mięskiem( cos jako placek po węgiersku)
marghe.
ZIEMNIAKI PIECZONE Z FETĄ I POMIDORAMI
1 kg pomidorów
1 kg srednich ziemniaków
2 łyzki oliwy
200 ml wywaru drobiowego lub jarzynowego
50 g czarnych oliwek (niekoniecznie)
150 g fety
5 ząbków czosnku
50 g miekkiego masła
4 łyzki posiekaniej natki
sol
pieprz
ew. ulubione zioła

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Ziemniaki obrac, z jednej strony ponacinać wzdłuż (dość gęsto) (uwaga - nie przekroic).
Pomidory sparzyć, obrac, pokroić w ćwiartki lub usemki, pestki wyrzucić.
Polowę pomidorów włożyc do naczynia zaroodpornego, doprawić solą i pieprzem, i posypac ulubionymi ziółkami (np.origano). Na pomidorach, nacieciami do gory , ułożyć ziemniaki, posolić, popieprzyć, skropic oliwą. Wlać cały wywar. Piec ok. 45 min.
W tzw międzyczasie obrac czosnek, 2 ząbki zmiażdzyć i polaczyc z masłem i natką, dokładnie wymieszac. Pozostałe 3 ząbki pokroic w cienkie plasterki . Oliwki pozbawić pestek (niekoniecznie, zawsze mozna pluć ). Fetę pokruszyc.
Reszte pomidorów, oliwki i ser wyłożyć między ziemniaki, a na ziemniaki nałożyć masełko czosnkowe i resztę pokrojonego czosnku. Zapiekac kolejne 15 - 20 minut, jeść.
kasiarybka
Gdzieś już to kiedyś wklejałam, ale wkleję jeszcze raz, żeby można bylo szybko znależć w razie potrzeby :

Omlet serowy z warzywami.

Składniki: 4 jajka, 2 łyżki śmietany, 3 łyżki startego, żółtego sera, 1 strąk papryki, cukinia lub mały bakłażan, cebula, łyżka oleju, łyżeczka masła, sól, papryka.

Warzywa umyć, oczyścić i pokrajać w kostkę. na patelni rozgrzać olej, przesmażyć cebulę a następnie pozostałe warzywa. Oprószyć je solą i papryką. Jajka zmiksować ze śmietaną i serem. Do masy jajecznej dodać warzywa. Całość przelać do posmarowanej masłem formy. Piec przez 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni.




Pasta do kanapek


Składniki: kostka twarogu lub serek wiejski (farmerski), pół pęczka szczypiorku, kilka rzodkiewek (nie zdrewniałych), 1 jajko ugotowane na twardo, trochę śmietany, przyprawy: sól, pieprz (oraz wg uznania: Kamis - do sałatek, rozgnieciony ząbek czosnku lub posiekany młody, szczypta ziół prowansalskich, papryka - ostra lub słodka, ew. chili)

Twaróg lub serek rozgnieść widelcem na jednolitą masę, dodać takoż rozgniecione (możliwe najdrobniej) jajko, posiekany szczypiorek i rzodkiewki skrojone w (możliwie najdrobniejszą kostkę). Przyprawić solą i pieprzem (ew. dodatkowymi przyprawami). Dokładnie wymieszać; jeśli pasta jest za gęsta dodać nieco śmietany - 1-2 łyżki



Ziemniaczano - cebulowa tortilla


Składniki: oliwa lub olej, 6 dużych ziemniaków pokrojonych w plastry, 2 duże cebule również pokrojone w plastry, 6 jajek, sol, pieprz, "ósemki" pomidorów.

Rozgrzać olej na dużej patelni. Dodać ziemniaki, cebulę i trochę soli. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 min. (aż ziemniaki będą miękkie). Wbić jajka do dużej miski i zmieszać jak na omlet. Wyjąć z patelni ziemniaki z cebulą i dodać do jajek. Zmieszać dokładnie i przyprawić solą i pieprzem. Ponownie rozgrzać patelnię. Wlać całą miksturę na patelnię i piec na dużym ogniu przez ok. 3 min. Przewrócić tortillę na druga stronę. Piec jeszcze 5 min. Pociąć na 4 lub 8 części. Podawać z pomidorami

Pasztet sojowy


Składniki: 2 szkl. soi, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli, 2 duże cebule, olej słonecznikowy, bułka tarta, 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub 1/3 szkl. mąki owsianej, majeranek, pieprz ziołowy, duszone grzybki, papryka słodka.

Soję zamoczyć na kilka godzin, następnie gotować w małej ilości wody przez ok. 1-1.5 godz. z solą i ząbkami czosnku. Ugotowaną soję zmielić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Zmielić też 2 surowe cebule i dodać suchą bułkę tak, aby wchłonęła resztę sosu, w którym gotowała się soja. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną lub owsianą, sól i inne przyprawy oraz trochę oleju. Piec w piekarniku przez ok. 1/2 godziny.


Pilaw warzywny

Składniki:
10 dag ryżu parabolicznego,
1 szkl. wody lub bulionu,
1 łyżka oleju,
1 łyżka masła,
10 orzeszków arachidowych (sztuk),
6 całych migdałów w skórce,
1 szkl mieszanych warzyw (marchew, groszek, fasolka
szparagowa, kalafior, brokuły, biała kapusta, brukselka,
pory, seler - w proporcji wg smaku),
sól, pieprz.

Ryż starannie umyć, odcedzić. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć na nim ryż nie rumieniąc, dodać wodę, posolić, przykryć i zagotować na dużym ogniu. Można też bulion bez soli. Zmniejszyć ogień i gotować 10 minut.
W tym czasie rozgrzać w małym rondelku masło, wrzucić migdały i orzechy i trzymać na małym ogniu ok. 5-10 minut. Wrzucić przygotowane warzywa, odpowiednio pokrojone i smażyć razem przez 5 minut. Posolić i popieprzyć. Przełożyć całość do ryżu, wymieszać i gotować na minimalnym ogniu jeszcze 10 minut. Podawać na gorąco.


serowo- ziołowe kluseczki

Składniki:
- 1 cebula
- pęczek natki
- 20 g masła
- 1 łyżka siekanej bazylii, oregano
- 8- 10 igiełek rozmarynu
- 500 g twarogu
- 3 jajka
- 150 g startego żółtego sera np. Gouda
- 300 g mąki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

1. Cebulę i natkę posiekać. Cebulę zeszklić na maśle, wymieszać z ziołami (świerze można ew. zastąpić suszonymi)
2. Twaróg wymieszać z jajkami, 100 g sera, mąką i mieszanką cebulowo- ziołową, doprawić solą, pieprzem, gałką i odstawić na ok. 30 min.
3. W garnku zagotować osoloną wodę. Kluski formować 2 łyzkami i wrzucać do gotującej się wody. Po wyypłynięciu gotować jeszcze ok. 5 min.
4. Odcedzone kluski przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać resztą sera i zapekać ok. 2 minut.



Placek afrykański

Składniki:
2 ugotowane i przetarte przez sito ziemniaki, 2 posiekane cebule, 2-3 roztarte ząbki czosnku, półtorej szklanki ugotowanych kostek marchwi, półtorej szklanki ugotowanego zielonego groszku, 4-5 roztrzepanych jaj, sól, pieprz, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, olej

Wymieszać wszystkie składniki, przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, piec przez 20-25 min. Podawać z dodatkiem ogórka konserwowego..



Fasolka szparagowa w śmietanie

Składniki:
30 dag żółtej fasolki szparagowej 30 dag zielonej fasolki szparagowej 350 ml gęstej kwaśnej śmietany (30%) 2 łyżeczki ostrej musztardy 2 łyżki posiekanego koperku sól i pieprz do smaku

Fasolkę umyć pozbawić końcówek i łyka. Pokroić na 3 cm kawałki. Zalać lekko osoloną wodą. Gotować pod przykryciem ok. 8 min. Odcedzić. Śmietanę wymieszać z musztardą. Ogrzewać na wolnym ogniu nie dopuszczając do zagotowania przez ok 5 min. ( do zgęstnięcia sosu)Dodać koperek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Sosem polać ugotowaną wcześniej fasolkę.

Patessocia

1 chleb,
2 szklanki śmietany,
25 dag buraków,
5 łyżek miodu,
2 cebule,
25 dag sera mozzarella,
500g makaronu świderki,
0,5 kg jabłek,
koncentrat pomidorowy,
majeranek,
kolendra,
tymianek,
czosnek,
cynamon,
kminek.

PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotować dodać do niego pokruszony chleb.
Buraki ugotować, dodać jabłka obrać, pokroić i dodać cebule. Wymieszać z ziołami, pieprzem i solą.
Jaja rozmącić z miodem, śmietaną i koncentratem.
Włożyć wszystko do naczynia żaroodpornego, zalać mieszaniną jaj, śmietany i koncentratu, posypać serem i zapiekać 90 min w temp. 200 st. C.



Leczo ( można do sloików)

Składniki:

Oczywiście POMIDORY(to zależy, tak na oko ok. 6 sporych, a jak są małe to z ,
PAPRYKA(najlepiej po jednej czerwonej, zielonej i żółtej to będzie ładnie i kolorowo:) ),
MARCHEWKA(ja daję dużo - ok. 6 takich sporych) ale najlepiej to tak ze 4 jak są duuuże, a 6 jak mniejsze,
1 PIETRUSZKA,
kawałek SELERA,
40-50 dkg PIECZAREK,
1 KABACZEK,
trochę DYNI(ale to niekoniecznie),
szklaneczka CIECIERZYCY(jak się robi do słoików to lepiej bez niej, a jak tak do zjedzenia od razu to fajnie jak się doda ale też niekoniecznie ),
aaaaaaa 2-3 CEBULE,
CZOSNEK(jak kto lubi, ja daję 2 albo 3 ząbki),
SÓL,
PRZYPRAWY(pieprz, kminek, kurkuma, itd. jak kto lubi)
jakiś TŁUSZCZ(olej, a najlepiej oliwka z oliwek:) )

Właściwie to dużo z tego nie jest potrzebne ale ja jak pasteryzuję to lubię na zimę zachowywać powiew lata.. )
Przepis:
- pomidorki sparzyć, pokroić i wrzucić do gara na malutki ogień co by się rozgotowały, dodać do nich pokrojony drobno czosnek, pieprz i sól
- marchewkę, pietruszkę, selera obrać i pokroić w kostkę(marchewkę w większą, a pietruszkę i selera w taką malutką. Można też zetrzeć na tarce-jest mniej roboty)
- pieczarki umyć i pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce
- cebulkę pokroić w kostkę
- na oliwkę wrzucić cebulkę aby się zeszkliła, potem dodać pieczarki, marchewkę, pietruszkę, selerka no i doprawić(solą, pieprzem, kminkiem ...). No i niech się dusi..na takim dość małym ogniu
- z papryczek wydłubać tę niejadalną część i pokroić je nie tak drobno(bo skórka się potem zwija..)
- jak już warzywka, co się duszą na patelni trochę zmiękną(po ok 15-20 min.) dodać papryczkę i niech się podusi z resztą tak jeszcze z 15 min (ja dodaję kurkumy to wszystko ma strasznie fajny kolor..)
- kabaczka i dynię obrać, usunąć pestki i pokroić w sporą kostkę(mniej więcej o boku 2cm;) )
- gdzieś osobno na patelni albo w garnku dać troszkę oliwy, cebulkę no i jak sie zeszkli dodać kabaczka i dynię..i niech się duszą z 10 min.(no tak orientacyjnie.Po prostu, żeby się nie rozpaprały..tylko były dość miękkie..)
- warzywka z patelni jak już będą w miarę miękkie wrzucić do duszących się pomidorów, kabaczka i dynię też wrzucić i podusić jeszcze trochę (tak z 15min)
-no i gotowe
--jak się robi do słoików to wlać "niby-leczo - powiew lata"
do słoiczków(zostawiając troszkę wolnego miejsca) i pasteryzować 30-40 min. (znaczy się gotować w garnku słoiczki.. ) ). Jak się słoiki "zassają" to dobrze, jak nie to trzeba do skutku..
Fajne to jest zimą do ziemniaków, ryżu, kaszy....
Wskazówki i uwagi:
nie wszystkie składniki są potrzebne:))No bo to najpierw było leczo, a potem się troszkę "rozrosło";)

Pomidory nadziewane.

½ szkl. ryżu długoziarnistego
4 duże lub 8 średnich pomidorów
4 cebulki dymki, posiekanej
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki mięty posiekanej
4 łyżeczki Oliwy z Oliwek Gaea
sól i pieprz

Przygotowanie
Ugotować ryż. Pomidory opłukać. Odciąć górną część każdego pomidora, wydrążyć miąższ. Miąższ odsączyć na sitku i połowę posiekać. Drugą połowę można spożytkować do innych celów. Wymieszać ryż, miąższ pomidorowy, cebulkę, czosnek, miętę, sól i pieprz. Nadziewać pomidory.
Pomidory ułożyć w naczyniu do pieczenia. Polać oliwą z oliwek. Piec pod przykryciem przez około 25 – 30 minut.


Większość tych przepisów jest ściągnięta z netu icon_smile.gif
Graz
Wklejam przepyszne danie - Chili z soczewicy autorstwa i pomysłu niejakiej pani Bajaderki - pikantne i bardzo sycace - w sam raz na mrozny zimowy wieczor

1 srednia cebula, posiekana
1 por, posiekany
1 czerwona papryka, pokrojona w kostke
2 cebulki dymki, posiekane
2 zabki posiekanego czosnku
225g soczewicy
800g puszka pomidorow
3/4 szklanki warzywnego rosolku lub wody
420g puszka czarnej lub czerwonej fasoli
1 lyzka przyprawy chili
1 lyzeczka soli
po 1 lyzeczce suszonego majeranku, oregano, bazylii, cuminu i pieprzu
1/2 szklanki startego parmezanu

Pierwsze piec skladnikow lekko posmazyc na patelni, okolo 8 minut. Dodac reszte skladnikow z wyjatkiem sera, dobrze wymieszac, przykryc i dusic az soczewica bedzie miekka, okolo 1 1/2 - 2 godziny. Dodac parmezan i dusic jeszcze chwile bez przykrycia az sos bedzie gesty.
Podawac z kleksem kwasnej smietany, mozna oproszyc dodatkowym parmezanem. Swietnym dodatkiem do tego chili jest chlebek kukurydziany.

Uwagi: robiłam z mieszkanka warzywną Hortexu - leczo (z dodatkiem cukinii) i pyszne pyszne było
marghe.
Graz, z jakiej soczewicy robiłas?
Mam czerwoną , nada sie?
Graz
wg mnie czerWONa moze byc zbyt drobna lepsza zielonkawa
i.
Przepis chyba Lei(?)

Zapiekany kalafior

gotowane ziemniaki
gotowany kalafior
podduszone pieczarki
4 jajka
sól, pieprz, oregano

Ziemniaki pokroić w talarki, dodać ugotowany podzielony na różyczki kalafior, podduszoone pieczarki na oliwie z oliwek, doprawić oregano, solą, pieprzem, włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać rozbełtanymi jajkami. Zapiec i zjeść icon_cool.gif
marghe.
Ziemniaki z serowym fondue
Podpatrzone w TV - jeszcze nie robione

W sporym garnku zagotować wodę

w tzw międzyczasie pokroic w kostkę 300 g sera żóltego ( w oryginale jest włsoki monatsio, ale mozna zastapić fontina , Appenzellerem.. albo kazdym innym smacznym zóltym serem, ktory sie ładnie rozpuszcza)
Ser włozyć do garnka (mniejszego od ww. wymienionego garnka z gorącoą woda - całosc sie będzie rozpuszczała w kąpieli wodnej), dodać 4 żółka, 1 łyzkę octu z jabłek, 1 szklankę mleka, troszkę soli i pieprz.
Garnek z serem wstawić do garnka z gorącą wodą.. i rozpuszczać do skutku (około 30 - 35 min)

w tzw miedzyczacie ggotowac ziemniaki w mundurkach.
Obrać, przekroić na pól
układać dekoracyjnie na talerzu. polac gorącym sosem serowym i posypać szczypiorkiem
marghe.
Gotowana marchewka na ostro kwasno

kilka marchewek obrać i pokroić w talarki
do garnka wlac 2 łyzki oliwy, wkruszyć 1 papryczkę chilli suszoną
wrzucić nmarchew, podsmazyć kilka sekund, wlac trochę wody (ilosc na oko.. nie musi być przykryta), zetrzec skórkę z 1 cytryny i wcisnąc sok. Dodac 2 ząbki zmiazdzonego czosnku, posolic, popieprzyć. Wsypac pół łyzeczki cukru.
Dusić aż marchew neico zmięknie - od czasu do czasu mozna podlewac wodą. Mozna też podlewac sokiem wycisnietym z pomaranćzy
Podawac posypaną słonecznikiem lub dynią
marghe.
Ziemniaki z cukinią i chili - autor MIRANDA

"Młode ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, następnie obieram i kroję na kawałeczki, takie na kęs do buzi albo większe. Cukinię kroję na plastry lub półplastry i blanszuję parę minut. Kilka ząbków czosnku na plasterki. Rozgrzewam olej z pestek winogron lub oliwę na patelni, zezłacam czosnek. Wyjmuję czosnek. Podsmażam ziemniaki na tej samej patelni. Na drugiej podsmażam cukinię. Następnie wszystko razem (czosnek też) i posypuję świeżą lub suszoną chili. Sól, pieprz, zioła - do wyboru. Stosunek ziemniaków do cukinii jak 2:1"
marghe.
tak wyglądały


Moim zdaniem bardzo smaczne. Kot sobie dokłądał.. a On podobno zielmiaków nie lubi icon_biggrin.gif
okko
marghe gdyby nie to że pogoda pod psem to bym chyba do sklepu poszła po cukinie bo tak to smakowicie wygląda icon_smile.gif
marghe.
MArchewka z masłem czosnkowym Aluc
marchewka młoda z mrożonki ugotowana sposobem klasycznym w osolonej wodzie, gorącą tuż po odcedzeniu traktujesz niewielką iloscią masełka czosnkowego uprzednio uczynionego sposobem klasycznym (masło plus czosnek plus sól), jak do tego jeszcze dorzucisz świeżą kolendrę (dzisiaj nie dorzuciłam, bo nie miałam) to niebo w gębie[/quote]
marghe.
zmodyfikowałam lekko przepisy z Konemanna


Pieczarki pokroić w plasterki
Wymieszać:
pól szklanki oliwy z pestek winogron
pół szklanki octu winnego,
3 pokriojone w plasterki ząbki czosnki
kilka listków bazylii
2 swieze chili pokrojone drobno
1 łyżeczkę cukru
sól
pieprz

Pieczarki włozyc do słoika i zalac marynatą. Odstawić na minumum 1 h.

---
250 g pieczarek posmarować olejem i si upiec na grilu (ja piekłam w piekarniku ok. 3- 40 min)
zrobić sos: 1 łyzeczka chili w płatkach
1 łyzkę skórki z cytryny lub limonki
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 łyżeczkę cukru
2 łyzki soku z cytryny lub limonki
1/4 kubka oliwy
sól
pieczarki wrzucić do sosu, dokładnie wymieszać , wstawić do lodówki .Podawać zimne
Doruśka
Te pierwsze są pyszne:)
milly
a w ogóle to uciekaj z tym, pani moderatorko, przepisem na marynaty, bo MSZ grzyb jarzyną nie jest icon_mrgreen.gif
skanna
Dorusia świadkiem - dałam słonecznikowy i było pyszne.
Sel
To jest przepis na ile pieczarek?
skanna
Sel, ja dałam tak z ćwierć kilo, to wlazło do dużego, prawie litrowego słoika, za to zalewy było optycznie za mało. Ale okazało się, że wystarczy wstrząsać, co jakiś czas, nie trza zalewą całkiem przykryć. A na drugi dzień rano te pieczarki jakby się skurczyli icon_wink.gif i w zalewie schowali icon_biggrin.gif
marghe.
u mnie około pól kilograma
reszta jak u Skanny icon_smile.gif
milly
CYTAT(skanna)
A na drugi dzień rano te pieczarki jakby się skurczyli icon_wink.gif i w zalewie schowali icon_biggrin.gif


ale poszukałaś, poszukałaś i znalazłaś icon_biggrin.gif
marghe.
Taką samą zalewą (ja dodałam troche musztardy) mozna potraktowac surowa cukinię ( w cienkie plastry pokrojoną)
Doruśka
a jak długo te pieczarki się nadaja do spozywania? od piatku stoja w lodówce,to jeszcze mogę? bez szkody dla zdrowia?
marghe.
myslę ,ze tak
ze 2 - 3 dni mogą stać
skanna
Przepis polki, znaleziony na gazetowej Galerii potraw

Smażone pomidory

Przygotować bardzo gęste ciasto naleśnikowe.
Pomidory pokroić w grube plasty, posolić, popieprzyć, posypać czosnkiem granulowanym i suszoną bazylią. Zanurzyć w cieście i usmażyć.

Proste, szybkie i wyborne. Zrobiłam jako dodatek, coby wykorzystać ciasto pozostałe po smażeniu kurczkaka w cieście i w efekcie kurczaka ledwo uszczknęłam, bo wolałam pomidory icon_biggrin.gif
marghe.
160 g cukinii zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (powinny wyjść jak
najdłuższe „spaghetti)
Na patelnie wlać kilka łyżek oliwy, dodać trochę pstrej papryczki
Wrzucić cukinię i obsmazyc przez 5 min.
2 łyzki octu winnego wymieszac z 2 zmiażdzonymi zabkami czosnku i ew. liścmi
mięty, solą i pieprzem
Gorące cukinie polac sosem, wymeszac.
Podawać z płatkami parmezanu
brak czyli fiolka
ja ostatnio wymyslałam sobie różne sposoby na szybkie danka z cukinią i wyszło mi na przykład takie cóś:

cukinię (mała chuda, żeby miała jeszcze cienką skórkę) pokroić na plasterki
cebulę pokroić w kosteczkę
marchewke zetrzeć na tarce
poddusić pod przykryciem na oliwie z oliwek (dodaje jeszcze troche bulionu z oliwy z oliwek z ziołami knorra)

jak sie poddusi tak, żeby marchewka i cukinia były miękkie ale nie rozchlapciałe dodaję starty żółty ser lub żółty ser wymieszany ze śmietaną , oczywiście doprawiam solą pieprzem kolorowym i ziołami, choć najczęściej dodaję po prostu sól ziołową.
Do tego gotuję makaron.
dla mnie baaardzo dobre

inna wariacja cukiniowa to:
cukinia w plasterki, cebula w krązki poddusic na oliwie z oliwek dodac pomidory bez skórki poddusic dodac przyprawy:pieprz, sól, bazylia
i jesc
dla mnie prosta pyycha
marghe.
cd cukinii

przepis z BBC (w razie czego będę tłumaczyć)

Cooking time: 30 minutes
Preparation time: 10 minutes
Serves: 4 - 6
Ingredients:
1 tablespoon of oil,
3 shallots, finely sliced,
397g (14oz) can of chopped tomatoes,
3 cloves of garlic, crushed,
2 teaspoons of root ginger, finely chopped,
1/2 teaspoon of chilli powder,
4 courgettes, sliced.
Salt and freshly ground pepper.
Garnish:
Fresh coriander leaves.
Method:
Heat the oil in the wok until it is almost smoking, stir in the shallots and
cook for 5 minutes.
Stir in the tomatoes, garlic, ginger and chilli powder – bring to the boil,
simmer uncovered for 20 minutes until thickened.
Stir in the courgettes, season with salt and pepper, cook for 5 minutes until
the courgettes are just tender.
Serve hot or cold, garnished with coriander leaves.



rewelacyjna
okko
Marg dzięki a mogłabys jednak ( w razie czego wink.gif ) przetłumaczyć
marghe.
pewnie icon_smile.gif

1 łzyka oleju / oliwy (dałam więcej..)
3 szalotki

puszka pomidorów (krojonych...)
3 posiekane ząbki czosnku (ja dałam 4 )
2 łyzki startego swiezego imbiru
1/2 łyzeczki chili
4 cukinie pokrojone w platsrki (nieduze cukinie)

sol, pieprz

ew, listki kolendry do dekoracji

Do woka (ja nie mam, patelnia jest ok) wlac olej, wrzucic szalotki, smazyc 5 min. Dodac imbir, pomidory, chili i czosnek. Dusic ok 20 min.
wrzucic cukinie, doprawić. Smazyć kolejne 5 min. ja dusiłam ze 20..

juz
marghe.
Ziemniaki pieczone a potem smażone
BAnalnie prosty przepis.
Piekarnik rozgrzac do 220 stopni.
Ziemniaki umys, wstawić do piekarnika na godzinę > Ja po pół godzinie skropiłam je oliwą.

W tzw międzyczasie rozgrzac olej do głebokiego smazenia (frytkownica sie przyda ale nie jest niezbędna)

Ziemniaki wyjac z piekarnika , pokroić w ćwiartki i smazyć dosłownie minutę - dwie w oleju.
Osączyc na papieropwym ręczniku
Posypać solą i np. chili lub papryką
Podawać np. z tzatziki

marghe.
wystarczy do tego dodac grzankę i obiad gotowy

wg KA Cookbook.. trochę zmieniona
Pól cebuli skroić
3 ząbki czosnku zmiażdzyc . posiekać
Cebulę i czosnek obsmazuć na oliwie
Dodac pokrojoną w kostkę cukinię
Poddusić 3 minuty
Zalać puszką pokrojonych pomidorów
Dusić około 15 minut
Doprawić sola i pieprzem
Dodać pokrojoną w kostkę fetę

marghe.
Ziemniaki pieczone z masą pietruszkowo serowo czosnkową icon_biggrin.gif

Piekarnik na 220 st.
Ziemniaki umyć
posolić
blachę skropić olejem/ oliwą.. ulożyć ziemniaki
piec ok 50 - 60 min

4 ząbki czosnku zmiksowac z 2 - 3 pęczkami natki
w trakcie miskowania dodać odrobinę oliwy, tabasco i ew. sos worcester
150 g sera zóltego zetrzeć, dodać do pasty pietruszkowej, wymieszac lub
zmiksować

ziemniaki przekroić , na kazdym ułozyć po 2 łyżeczki pasty
zapiec kilka minut


ewa, dopisuj swoje
marghe.
Ziemniaki umyć i ugotowac w osolonej wodzie
Przeciąc na pół
wydrążyć
napełnić masą : ser pleśniowy blue, ser zółty starty, odrobina śmietany do
sklejenia, gałka musztat. pieprz
zapiekać

CrazyMary
Marg, Ty jesteś bezlitosna icon_twisted.gif
mamami
MŁODA KAPUSTA Z SUSZONYMI POMIDORAMI (autor Giezik)

składniki:
młoda kapusta
suszone pomidory
dymka
ostra papryczka (to mój dodatek)
bazylia

Kapustę poszatkowaną przysmarzyć na oliwie z oliwek, jak juz zmięknie trochę dodać suszone pomidory, papryczkę i dymkę. Na końcu dodać świeżą bazylię. Zajadac jak będzie miękkie.
To jest pycha icon_smile.gif

marghe.
jeszcze jedne ziemniaki - tym razem w skorupce

Piekarnik rozgrzac do 220 stopni
Ziemniaki umyć
NIE obierać

mąkę wymiszać z solą. Proporcji nie podam bo robię na oko..ale soli powinno
byc sporo, dosypac papryki
Mokre ziemniak obtaczać w mieszance mącznej
ulożyć w naczyniu żaroodpornym. Nie dodawać żadnego tłuszczu, nie przykrywać.
wstawić do piekarnika na około 1,5 h
jeść icon_smile.gif
Abotak
CYTAT(marg.)
ZIEMNIAKI PIECZONE Z FETĄ I POMIDORAMI


Marg. te pyry...poezja!! icon_biggrin.gif
A tak dzis nie mialam natchnienia... icon_redface.gif

No cudowne sa!
Wymiecione zostaly do ostatniej kropli sosu ( chlebem wytarty icon_rolleyes.gif )
Z polowa Ikowej cukinii w miodzie, ktora miala sie przez noc marynowac icon_twisted.gif
A jak jakie efektowne icon_smile.gif
Choc nie wiem czy ponacinalam tak jak powinnam icon_rolleyes.gif
Pozniej moze wkleje zdjecie do inspekcji. icon_smile.gif
Polecam goraco w kazdym razie i dzieki!
Abotak
CYTAT(Bogusia123456)
CYTAT(marg.)
ZIEMNIAKI PIECZONE Z FETĄ I POMIDORAMI



marghe.
Marchew bardzo pikantna

Kilka marchewek pokroić w talarki
wrzucić na wrzącą, osoloną wodę, gotowac 8 - 10 min
w tzw międzyczasie na patelnię wlać 2 łyżki oliwy, wcisnąc 1 ząbek czosnku , wrzucić 1
posiekaną czerwoną papryczkę chili i wsypac paprykę ostrą( wg przepisu miała być 1
łyżeczka, ja dałam łyzkę- i nie powiem, nie zaszkodziło to marchwi ani nam icon_biggrin.gif).
Podsmażyć chwilkę, wcisnąc sok z 1 cytryny
1 łyżeczkę kuminu * utrzeć w moździerzu
Marchewkę odcedzić, włożyć do miski, polać ciepłym sosem. Posypać kuminem i zajdać




* black cumin seeds - w moim przypadku
marghe.
Piekarnik - 180 stopni
Kilka ziemniaków (jakieś 400g) obrać, umyć i osuszyć
Przekroić na pół
20 ml oleju z pestek winogron wymieszać z sokiem z 1 cytryny, dodać sól (najlepiej
morską) i pieprz, wlać 1 łyżeczkę oleju chilli (albo wkruszyć papryczkę)
Ziemniaki polać marynatą i piec ok 25 minut. Przekręcić do góry nogami icon_biggrin.gif i piec kolejne
25 minut.
zerwać liście z 1/ 2 pęczka tymianku, wrzucić do ziemniaków
Piec kolejne 15 minut

Można dodać czarne oliwki
użytkownik usunięty
Ratatouille

duża cukinia, lub dwie małe
bakłażan
2 cebule
2 papryki (czerwona i żółta)
3 pomidory
kilka ząbków czosnku
koncentrat pomidorowy
świeże zioła
szklanka bulionu warzywnego

Cukinię z cebulą i czosnkiem pokroić (nie za drobno) i dusić w bulionie z dwoma łyżeczkami oliwy z oliwek, gdy się zeszklą dodać pokrojone papryki, pomidory i bakłażana i dusić aż wszystko będzie miękie. Dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego, sól pieprz i świeże zioła (np. bazylię), curry
Podawać z ziemniakami (z młodymi pycha) albo z ryżem. Można też wrzucić dodać odrobinę śmietany.
użytkownik usunięty
Moussaka wegetariańska

Bakłażany, kroimy, solimy i czekamy, aż puszczą sok. Płuczemy z tej soli.
Cukinię (ewentualnie kabaczka) i pieczarki kroimy na plasterki. Możemy je podsmażyć na oleju razem z bakłażanem, ale nie jest to konieczne.
Pomidory i cebulę kroimy w kostkę. Cebulę zeszklić na patelni.
Na spód żaroodpornego naczynia lejemy trochę oleju i wody. Wszystkie składniki układamy warstwami, przesypując startym żółtym serem i przyprawami (sól, pieprz, gałka muszkatołowa). Świetna jest też specjalna przyprawa do musaki, można kupić w supermarkecie.
Na koniec przyrządzamy sos beszamelowy, zasmażając masło z mąka i rozprowadzając ciepłym mlekiem. Kiedy sos wystygnie, dodajemy do niego żółtka i razem miksujemy. Zalewamy sosem zapiekankę. Pieczemy około 60 minut w temp.180 stopni.

Ja zamiast żołtego sera daję mozzarellę
Jasiucha
CUKINIA Z PIECZARKAMI

Składniki:
1 cukinia
30dag pieczarek
natka pietruszki
dwie łyżki oliwy z oliwek
jarzynka/warzywko,pieprz

Pieczary obrać i pokroić na większe kawałki - podsmażyć na oliwie (pod koniec posypaą jarzynką)

Cukinie umyć i pokroić w kostke gr 1-1,5cm (w pełni sezonu nie obierać ze skórki i nie wybierać pestek) - dorzucić do pieczarek

Całość dusić 5min (aż cukinia zmiękknie - ale będzie "stawiała opór zębom")

Na koniec doprawić pieprzem i wsypać posiekaną natkę pietruszki

Czas przygotowania około 15-20min.

Najlepiej podawać z ryżem 08.gif

SMACZNEGO

marghe.
greckie ziemniaki cytrynowe

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni

ugotowac lekki wywar
ziemniaki obrać , pokroic w ćwiartki

wymieszać:
skórkę z 1/2 cytryny
sok z 1,5 cytryny
1/3 szklanki oliwy
2 zmiażdzone zabki czosnku
1/2 łyżeczki soli
jakies 300 ml wywaru
pieprz

Ziemniaki wymieszać z "sosem"
piec około 1 h odwracając od czasu do czasu
użytkownik usunięty
Bakłażan faszerowany to mój dzisiejszy wymysł



Farsz
pół szklanki Kuskus (już gotowego) opakowanie bryndzy (można fetą pewnie zastąpić) Do tego świeże zioła- estragon, bazylia, szałwia, pietruszka. Oliwa z oliwy i dwie łyżki śmietany.
Na patelni poddusiłam cebulę, czuszkę, pomidory dwa i ten środek z bakłażana (Przecinam na pół i robię taką łódeczkę wydrążając część ze środka) Wymieszać to wszystko z patelni z kuskusem i resztą. Uwaga z solą trzeba sprawdzić najpierw, bo bryndza jest słona.

Wydrążoną łódeczkę bakłażana oliwię trochę i solę. Nakładam dośrodka farsz i do pieca na 180* i czasu na oko, aż bakłażan zmięknie. Na wierzchu można zapiec mozzarellę (ja tak zrobiłam) albo jakiś żółty ser
marghe.
Talarki ziemniaczane

Ziemniaki umyć
Pokroić w plastry (ok. 1 cm)
Obgotować w osolonej wodzie

Wyjąc , osączyć
Ułożyć na pergaminie
Posmarować roztopionym masłem
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez kilkanaście minut
Pod koniec pieczenia włączyć grill i zapiec ziemniaki na złoto (od góry)
Podawać z sosem : majonez, czosnek, cytryna (sok i skórka) papryka ostra

marghe.
Piekarnik na 210 stopni

ziemniaki wyszorować, przekroić na pół, ponakrawać
formę wysmarować olejem/ oliwą
ziemniaki ułożyć w formie nacięciami do góry
posmarowac roztopionym masłem

piec 3- - 40 minut co jakiś czas smarując masłem

zetrzec spory kawałek zółtego sera (na tarcez grubymi oczkami)
wymieszac z łyżeczką ostrej lub łagodnej papryki i 2 - 3 łyżkami bułki tartej
Posypać masą ziemniaki
zapiekac 5 - 10 minut

Można podac z sosem : jogurt nat. + czosnek + skórka i sok z cytryny, sól, pieprz
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.