To jest uproszczona wersja wybranego przez Ciebie wątku

Wypieki słone

Kliknij tutaj aby przejść dalej i przeczytać pełną wersję

Stron: 1, 2
marghe.
Czyli tarty itp.
Graz! Melduj sie!
Kasia Sz.
A ja mogę...? icon_wink.gif
Ja mam przepis na casatiello, pyszną drożdżówkę z boczkiem i serem.
Otóż:

0,5 kg mąki pszennej
ok. 40 g drożdży rozpuszczonych w ciepłej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru
4 jajka
1 szkl. oleju lub 0,5 kostki margaryny lub 0,5 kostki smalcu (wg. mnie smalec jest najlepszy) tłuszcz ma być roztopiony i przestudzony
sól, pieprz, oregano lub inne przyprawy wg. własnego uznania (ja na przykład dodałam suszony czosnek)
ok. 30 dkg sera żółtego (może być kilka typów)
ok. 30 dkg wędliny, najlepiej wędzony boczek

Z mąki, drożdży, jajek, smalcu i przypraw czarujemy ciasto o lekko płynnej konsystencji. Do całości dodajemy pokrojony w kostkę ser i boczek. Wylewamy ciasto do keksówki lub formy z kominkiem. Pieczemy aż do zarumienienia w piekaniku nagrzanym do ok. 170 st.
Ika
Muffinki serowo-oliwkowe

Składniki:
300 g mąki pszennej
szklanka startego drobno żółtego sera
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta cukru
sól
zioła (ja dałam prowansalskie, ale w zasadzie co kto lubi)
szklanka śmietany
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 jajka
posiekane zielone oliwki

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, szczyptą cukru, ziołami i startym serem.
Śmietanę wymieszać z jajkami, oliwą i posiekanymi oliwkami. Połączyć wszystkie składniki i wymieszać
je dokładnie łyżką.
Nakładać do foremek. Piec w temp. ok. 200 st.C przez 15-20 minut (ja sprawdzałam patyczkiem).



addera
Ciasteczka serowe pikantne.


125 g pokruszonego sera z pleśnią niebieską (moze byc Lazur, może byc inny blue - np. Arla Blue)
100 g mąki pszennej
90 g schłodzonego masła
3 łyżki pistacji
1 suszona morela
szczypta pieprzu ca(użytkownik usunięty)e
szczypta imbiru


Posiekać drobno morele i pistacje, dodac imbir. 100 g sera pokruszyć, masło posiekać z mąka, dodać ser, dodać morele z pisatcjami i imbirem. Ugnieśc zimnymi rękami gładkie ciasto. Z ciasta rozwałkować rękami walce o średnicy ok, 4 cm, walce zawinąc w folię i włożyc do lodówki na ok. 2 h. Walce pokroić na ok. 3 mm plasterki , rozłożyc na blaszce wyłożonej folią lub papierem, posypać ciasteczka pozostałym pokruszonym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 12-15 minut. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku.
Graz
TARTA Z FETĄ I CUKINIĄ

Kruche ciasto z ELLE:
25 dkg mąki (półtorej szkalnki)
12,5 dkg masła (ok. pół kostki)
3 kostki cukru
szczypta soli
4 łyżki wody

Roztopić 4 łyzki wody, masło, cukier i sól. Gdy wystygnie wsypac mąkę i mieszac az kulka odlepi się od ścian garnka. (Ja robiłam mikserem i tez ok)
Wykorzystać od razu - włozyc do formy.
Komentarz: Fantastyczne ciasto do tart słodkich i słonych. Pamietaj o zasadzie: połowa tłuszczu w stosunku do mąki (30 dkg mąki - 15 masła)

A teraz nadzienie do tarty z cukinią i fetą:

Tarta z fetą i cukinią
farsz:
2 cukinie
1 cebula
1 ząbek czosnku
125 g fety
3 jajka,
5 dag parmezanu
kminek
klika listków mięty

Cukinię (nalezy zostawic około 1/3 do dekoracji) utrzeć na grubej tarce, a następnie zasypać je solą. Potem odsączyć z soku, który się tam zgromadzi. Cebulę i czosnek dusić chwilę na oliwie, poczym dodać odsączoną cukinię. Dusić do miękkkości (około 10 minut). Pozostałe składniki dokładnie wymieszać. Przy przyprawianiu farszu należy pamiętać, że feta jest naturalnie bardzo słona. Do wymieszanej may dodajemy uduszone warzywa.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, a następnie wstawić do piekarnika na mniej więcej 10 minut. Po tym czasie wylewamy nań farsz i z powrotem wstawiamy do piekarnika. Pozostałą cukinię kroimy w plastry i na okolo 5 minut przed końcem pieczenia dekorujemy nimi wierzch tarty.


Oczywiście wprowadziłam swoje modyfikacje i dodałam suszone pomidory.
ilona
Cos do piwa icon_wink.gif serbski specjal
Potrzebne jest gotowe ciasto drozdzowe takie jak na pizze(surowe oczywiscie),twarozek kremowy i odrobina serka feta.Mase serkowa robi sie rozgniatajac twarozeki mieszajac go ze startym rozdrobnionym serkiem feta -dosolic i dopieprzyc do smaku.
Na patelni rozgrzac olej-dosyc sporo ,odrywac kawalki ciasta drozdzowego,formowac placuszki i rzucac na goracy olej.Placuszki puchna i odwracamy je na drugo boczek-zlociste wykladamy na papierowy recznik zeby obciekly z oliwy-uwaga na zbyt duzy plomien gazu szybko sie zwegla icon_wink.gif .Wypiek do piwa idealny -z serkiem po prostu cos extra i takie proste!
marghe.
tarta z suszonymi pomidorami i pesto bazyliowym
Piekarnik na 180 stopni
W mikserze zrobić ciasto:
200 g mąki + 90 g masła (pokrojonego w kostkę) + szczypta soli
Wyrabiać aż składniki się połączą (okruchy się zrobią), wlać 50 ml wody. Wyrabiać aż ciasto zbije się w kulkę. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 min

Farsz
Wymieszać:
12 osączonych i pokrojonych dosc drobno (np. w paseczki) suszonych pomidorów
2 jajka
80 g emmentalera startego
20 g startego parmezanyu
2- 3 łuzeczki Pesto
200 g kwaśnej śmietany
Sól (nieduzo)
Pieprz – sporo

Ciasto rozwałkowac, wyłożyć nim posmarowaną masłem formę (20 cm)
Podziurawić widelcem
Wylać masę
Piec około 45 minut
ZAMIAST Pesto można dodac pastę z oliwek




okko
Oj smaka narobiłas marg tymi fotkami icon_smile.gif

A ja dopiero teraz doczytałam w przepisie powyżej (Ilona) do czego można wykorzystać ciasto na pizzę oprócz pizzy.
Ja robie w Thermomixie i kilka razy zostało mi sporo i nie wiedziaąłm co z tym zrobić jak się możliwości zjadaczy skończyły- teraz juz pomysł mam jeden- a może ktos jeszcze coś podpowie icon_question.gif
CrazyMary
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem Pyyycha icon_smile.gif

Podam przepis na farsz, bo ciasto każdy robi po swojemu.

Paczka mrozonego szpinaku na patelnię na odrobinie masła. Do tego wgniatam kilka ząbków czosnku, solę, pieprzę, daję gałkę tartą. Studzę lekko. W misce obok rozbełtuję 3-4 jaja, daję pół kubka śmietany 18% i wlewam wszystko do szpinaku, mieszam.

Ze dwie piersi kurzęce posolone, popieprzone, smażę i kroję w kostkę.

Pół kostki sera feta kroję w kostkę.

Na ciasto kładę pokrojone mięsko i fetę i zalewam mieszaniną szpinakową. Piekę 40 minut w 200 st. Mniam mniam.
CrazyMary
Zapomniałam dodać, że do tej pory uważałam szpinak za niejadalny icon_rolleyes.gif
marghe.
pizza na cienkim ciescie

400 g mąki
25 g drożdzy
250 ml wody
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżecki soli
oliwa

drożdze rozpuscić w letniej wodzie, dodać cukier.
Wszystkie skłądniki zagnieśc (ja zagniatałam Kiciem)
Ciasto przełozyć do miski, posmarowac oliwą, odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce.
Po 20 minutach ponownie wyrobić.
Rozwałkowac itp

nasza była z sosem pomidorowym podstawowym (sol, pieprz), mozzarellą, rokpolem i speckiem
justin
a co to jest speck icon_eek.gif
Kasia Sz.
To pewnie taki włoski boczek icon_smile.gif
marghe.
niezupełnie boczek icon_smile.gif
speck
https://www.cookaround.com/cucina/salumi/speck.php
https://www.speck.org/44.html
to wędzona, solona i porządnie doprawiona swinśka noga wink.gif

co jak co ale speck nie jest niezbędny do pizzy:)
okko
A ja mam pytanko icon_smile.gif

Chodzi za mną juz od jakiegos czasu tarta z cukinią i fetą- no ale teraz przecież cukinia jeśłi juz nawet jest to w cenie icon_eek.gif
Czym można by ją zastąpic, żeby do fety pasowało? (byle nie szpinak icon_wink.gif )
marghe.
okkko, suszone pomidory sie swietnie z fetą komponują

a moze brokuł? tylko nie wiem jak sie zachowa pod wpływem pieczenia
okko
marg- tylko pomidoty i feta?? czy cus jeszcze??
marghe.
ser pleśniowy
albo duzo bazylii

jak myslisz?
okko
muszę coś spróbowac- feta co prawda długi okres wazności ma ale zjadłabym ją- spróbuje z tymi pomidorami i bazylią- dzięki
okko
marg. dzięki za pomysł z pomidorami icon_smile.gif
użyłam wszystkiego- fety, cukinii (tanio kupiłam 1 sztukę) pomidorów suszonych- tych kamisa i wukorzystałam nie jako nadzienie do tarty tylko solo- nie chciało mi się robic ciasta- wyszło super- rewelacyjen połaczenie smaków icon_smile.gif
Rafaelka
Serowe ciasteczka ( idealne do brydża lub na plotkarskie spotkanie maluchowych forumek)

150 g masła
180 g utartego sera gruyere lub ementalera
1/2 filiżanki śmietany
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g mąki

Masło i ser utrzeć , dodać śmietanę, sól, paprykę. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko zagnieść. Ciasto schłodzić ok. 2 godzin w lodówce.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wycinać foremkami o dowolnych kształtach. Wycięte ciastka posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem, sezamem, orzechami, pestkami dyni, itp.

Piec 10-15 min w temperaturze 200 stopni C.
moncik1976
Dziewczyny,gdzie kupujecie suszone pomidory???? icon_wink.gif
Sokolica
Suszone pomidory widziałam w wielu marketach. Tesco, Real ale też takich mniejszych supersamach icon_biggrin.gif .
Maciejka
Chciałam powiedzieć, że ciasteczka Rafaelki są genialne i znikaja natychmiast z talerza! I nawet Wojtek się nimi zażerał. chociaż nie wiem czy to odpowiednia rekomendacja, bo Wojtek zjada wszystko, co się do jedzenia choć trochę nadaje. icon_wink.gif
skanna
Pizza, imho icon_wink.gif bardzo dobra
tyczka
Tarta z porami i bekonem:

1. Ciasto gotowe na pizzę
2.10dkg surowego boczku
3. spory por
4. jajka x 3
5. Smietana 9% około szklanki
6. Sol, pieprz

Użyłam cieniuteńkiego ciasta na pizzę ( do kupienia np.w Biedronce) . Rozwałkować jeszcze i wylepić formę.

Boczek stopić, żeby był kruchy i "odtłuścić" papierem. Zeszklić por, na łyżce oleju i wodzie- dusić pod przykryciem.

Rozmącić jajka ze śmietaną, można dodać 50 ml maślanki (kefiru etc.) Przyprawić.

Na podpieczony placek ułożyć cieniutko boczek, na to zeszklony por. Zalać masą śmietanow-- jajeczną.

Piec w 200-180 C, aż środek będzie ścięty. (min. 30 min)

Smacznego icon_smile.gif
tyczka
Tarta była BOOOSKA. Właśnie piekę drugą, bo po pierwszej... zostały niechcąco tylko okruszki,a Mężula nie zadowolą 03.gif
Wkleiłabym zdjęcie, tylko nie umiem.. icon_redface.gif
marghe.
a oto zdjęcia tarty Tyczki





tyczka
Dzięki, Marghe icon_biggrin.gif
minka.
tyczko a to ciasto to zwykle drozdzowe pizzowe ciasto ktore mozna zrobic samemu, tak?
edit: sorki ze pytam ale zmylil mnie fakt ze napisalas "cienkiego ciasta na pizze" po prostu klasc cienko, tak?
tyczka
Możesz użyć dowolnego ciasta- ważne,żeby było super cieniuteńkie i chrupiące. Przeważnie w przepisach występuje ciasto kruche,jesli chodzi o tartę. Celowo użyłam innego i nie zawiodłam się.
Danuśka
Tarta serowo-porowa

SKŁADNIKI:

* 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
*
* Farsz:
* 4 pory
* 2 łyżki masła
* 1 jajko
* 4 łyżki startego ostrego sera żółtego
* 200 ml śmietany 36%
* 15 dag camemberta
* gałka muszkatołowa
* sól
* pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Rozmrożonym ciastem dokładnie wypełnić formę. Pory oczyścić, pokroić na plasterki. Wsypać na rozgrzane masło i smażyć kwadrans. Przyprawić. Ser pokroić. Wsypać do gotującej się śmietany. Mieszać aż się stopi. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić, przyprawić. Na cieście rozłożyć pory, posypać serem żółtym, zalać sosem serowym. Piec w temp. 200 st. C przez 20 minut.

Uwielbiam icon_smile.gif
Agnieszka Kamila
a czy takie ciasto do tarty można mrozić?? Nigdy nie robiłam tarty ani kruchego ciasta ani takiego na pizzę ( choć juz o taki przepis tu na forum prosiłam)
flo
Kruche ciasto na tarte mozna mrozic

Tarta z bocwiny z rodzynkowym winegretem




kruche ciasteczka serowe
flo
Tarta z cukinia wg Bei
bb
a do winka mini przekaski: serowe i makowo-sezamowe krakersy wytrawne icon_wink.gif

Magawit
Widzę, że watek archiwalny, wręcz prehistoryczny. Ale aż mi ślinka pociekła na widok powyższych kraakersów. Ma ktoś jeszcz przepis?
bb
Ktos ma, tylko gdzie???? Juz dawno nie robilam. Zmobilizuje sie do odszperania I upieczenia icon_wink.gif
Magawit
Dzięki bb icon_smile.gif Czym wycinałaś te makowe? Śliczne są!
bb
Radelkiem do pizzy 29.gif
Magawit
Fajnie wyszło! Jestem skazana na foremki gwiazdkowe, ale i na inwencje dzieci, więc u nas będą niekonwencjonalne icon_smile.gif Przebieram nóżkami z niecierpliwości, zeby je zrobić.
bb
Postaram sie wrzucic wieczorem.
bb
CYTAT(bb @ Fri, 29 Mar 2013 - 13:29) *
a do winka mini przekaski: serowe i makowo-sezamowe krakersy wytrawne icon_wink.gif



KRAKERSY SEROWE (oat&pecorino crackers)
1/2 szklanki platkow owsianych (ok 70g)
1/4 szklanki mleka (75 ml)
3/4 szklanki maki pszennej (ok 130g)
1/4 lyzeczki proszku do pieczenia
130g startego sera pecorino (lub innego twardego o wyrazistym smaku)
1 jajko
2 lyzki masla (ok 50g)

Platki + melko na 5 minut razem do miski.
Make wymieszac z proszkiem do pieczenia + miekkie maslo + ser + rozbeltane jajko => zmiksowac na papke.
Schlodzic przez godzine.
Rozwlakowac, powycinac cienkie krakersy.
Piec w 185 z termoobiegiem do zlocistego koloru
Starac sie nie zjesc wszystkich naraz 29.gif

SEZAMOWO-MAKOWE
250g maki
60g masla
2 lyzki maku
2 lyzki sezamu
70 ml wody

DO miski: maka + pokrojone maslo + sol + mak + sezam.
W macznych zrobic wglebienie w srodku I wlac powoli wode.
Wyrobic. Schloidzic.
Rozwalkowac, poporcjowac I piec w 185 z termo do zlotego koloru.
Schrupac z ulubionym trunkiem 06.gif
bb
CYTAT(bb @ Wed, 11 Feb 2015 - 13:28) *
Postaram sie wrzucic wieczorem.


Nie postaralam sie, zapomnialam 37.gif Nadrobilam dzis. Powodzenia!!!
Magawit
diete na jeden dzień trafi szla..g, ale co tam. Od razu zrobię obie wersje chyba icon_smile.gif Dziś zrobiłam ciasteczka serowe wg tutejszego przepisu,ale tam jest za duzo masła i są bardzo tłuste przez to. Niemniej-pyszne.
A rowki w Twoich będę chyba robić nożem, bo radełka nie mam, a tak mi sie podoba ta falbanka!
megajza
Ja ze słonych wypieków to tylko pizza ostatnio, bo zawzięłam się i nie jem czipsów icon_smile.gif ale pizzę zawsze chętnie! a zamawiam z Party Pizza czasem jak mi się nie chce gotować.
muppet
Ja ostatnio często robiłam rożki ze szpinakiem i fetą. Uwielabiam takie przekąski, a Wy?
kor1991
Średnio się na tym znam. Nie będę w stanie pomóc.
Sophie92
Ja lubie robhic ciasto francuskie z serem i mięsem mielonym
muppet
Pyszne są też paluszki z ziołami z ciasta francuskiego. Tylko to nie jest najzdrowsza przekąska.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.