marghe.
Wed, 22 Dec 2004 - 23:13
bo takowe mi kiepsko wychodzÄ….
MAcie coÅ› dla antytalencia?
Samo pieczenie sprawia mi sporą frajdę.. mimo efektów, ale jak ciasto kruche jest naprawdę kruche (czyt. kruszy sie tak, ze prawie kazde ciastko musze oddzielnie wałkowac) to mnie coś trafia
skanna
Thu, 23 Dec 2004 - 09:23
Polecam moje
ciasteczka piwne. Coś dla Ciebie, bo bez cukru i można je zrobić zarównow w wersji słodkiej jak i słonej
addera
Thu, 23 Dec 2004 - 09:38
Skanna o Twoich ciasteczkach piwnych własnie napisałam w wątku o ciastach i ciasteczkach
skanna
Thu, 23 Dec 2004 - 09:47
Znaczy co? Telepatia
?
Rafaelka
Thu, 23 Dec 2004 - 10:56
A ja właśnie zabieram sie do pieczenia prostych i pysznych rogalików.
Rogaliki waniliowe Ingrid
300 g masła lub margaryny
100g cukru
3 paczki cukru waniliowego
starta skórka z połówki cytryny
1 jajo
150 g zmielonych orzechów laskowych
400 g mÄ…ki
cukier puder
Masło rozetrzeć na puszystą masę z cukrem, cukrem waniliowym, jajkiem i skórką z cytryny. Dodać orzechy i mąkę. Ciasto musi poleżeć w lodówce ok. godziny.
Następnie z kawałków ciasta o wielkości orzecha włoskiego formujemy rogaliki.
Piec przez ok. 15 min. Temp. 175 stopni. Gotowe ciastka posypać cukrem pudrem.
Jeśli nie mam orzechów laskowych pod ręką, używam z równie dobrym skutkiem o. włoskich albo migdałów.
Arwena.
Thu, 23 Dec 2004 - 12:37
Ciasteczka maślane, kruche wprawdzie ale nie "wałkują się"
200 g masła
100 g cukru pudru
szczypta soli
opakowanie cukru waniliowego
3 zółtka
łyżka soku z cytryny
300 g mÄ…ki
skórka starta z cytryny
250 g deserowej czekolady
Masło utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym, solą i zółtkami. Dodać sok z cytryny, skórke cytrynową i i mąkę. Za pomocą szprycy wyciskać na blachę wyłożoną papierem ciasteczka w kształcie litery S. Piec w rozgrzanym do 200 C piekarniku. Ostudzić. Dekorować rozpuszczona w kapieli wodnej czekoladą.
Smacznego.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.