...faworki. PoszukujÄ™ przepisu.
Pomożecie?
...faworki. PoszukujÄ™ przepisu.
Pomożecie?
uummmm uwielbiam chrust
przepisy mam chyba ze dwa różne, niestety w domu do jutra to tu pewnie już będzie cała strona przepisów ale jeżeli nie to obiecuję wkleić.
1 szklanka mÄ…ki
3 żółtka 4 łyżki gęstej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli trochę spirytusu Ze składników zagniatam ciasto, wałkuję, kroję w pasy, przekładam jeden koniec przez zrobioną dziurkę w pasku, - tworzy się faworek - smażę na oleju w garnku, posypuję cukrem pudrem.
Monika, a ile z tych proporcji faworków wychodzi? I ile to trochę spirytusu???????
Na oko chlupnąć, nie wiem z kieliszek - może być i bez tego, ale podobno jak się trochę doda, to tak oleju nie wchłaniają - tak mówi moja mama.
Jeśli chodzi o ilość - to trudno mi jakoś okreśłić - nigdy ich nie liczyłam, ale na naszą trójkę spokojnie wystarcza - tak mniej więcej ze dwa talerze układane z górką. Można zrobić z jedej porcji - ocenić sytuację i możliwości mających zamiar to jeść i ewentalnie zrobić drugą. Aha przypomniałam sobie, że to ciasto szybko wysycha - przygotowane już faworki przykrywam ścierką, trochę trwa ich smażenie.
jako fanka siostry Leokadii polecam w ciemno ( faworków jeszcze nie robiłam ) jej przepisy
faworki I 2 szklanki mąki 2 jajka 1 łyżka spirytusu 4 łyżki smietany szczypta soli 1 lyżka tłuszczu cukier poder do smażenia ( kostka smalcu) + ( szklanka oleju) Zagnieśc ciasto i zostawic na 30 minut. Rozwałkowac cienko, kroić na paski ( 10x2 cm), przeciąc w środku, przewinąć i smażyc na smalcu z olejem w płaskim naczyniu na jasny kolor. Wykładac na serwetki ( by odsączyć z tłuszczu) obficie posypać cukrem pudrem faworki II 2 szklanki mąki 3 żółtka 1 łyżka wody 4 łyżki smietany sok z 1/2 cytryny ( 2-3 łyżki) szczypta soli 1 lyżka cukru pudru cukier poder do posypania Zagnieśc ciasto tak by powstały pęcherzyki ( mozna tłuc wałkiem ) Rozwałkowac cienko, kroić na paski ( 10x2 cm), przeciąc w środku, przewinąć i smażyc na smalcu z olejem w płaskim naczyniu na jasny kolor. Wykładac na serwetki ( by odsączyć z tłuszczu) obficie posypać cukrem pudrem Faworki III 3 szklanki mąki 3 jajka 1 szklanka śmietany 1 proszek do pieczenia szczypta soli 1 cukier waniliowy cukier poder do smażenia olej ( 0,25 - 0,5 l) Zagnieśc ciasto, rozwałkować i kroić na paski , przeciąć w środku, przewinąć i smażyc j. w Faworki IV 250 g mąki 2 jajka 40 g cukru 1 łyżka octu 100 g śmietany szczypta soli 1 łyżka tłuszczu cukier puder z wanilią do posypania do smażenia olej ze smalcem lub sam smalec Zagnieśc ciasto i zostawić na godzinę. Rozwałkować, kroić i smażyć j. w ja się chyba szarpnę na róże z konfiturą różaną podam przepis jak zrobię pozdro monik
FAWORKI LUB RÓŻE
2 szklanki mąki 4 żółtka 1 łyżka spirytusu (octu) 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1 szklanka cukru pudru i cukier waniliowy do posypania 1 kg smalcu lub 1 litr oleju Wsypać mąkę na stolnicę, do dołka wlać żółtka, spirytus, zagarniając nożem do środka wlewać po trochu śmietanę. Zagnieść ciasto tak, aby było elastyczne (jak plastelina). Potem trzeba ciasto zbić: podsypując mąkę na stolnicę bić ciasto silnie wałkiem, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Odkrajać po małym kawałku ciasta, podsypując odrobiną mąki rozwałkować cieniutki placek, krajać w paski 3 x 10 cm, w środku robić nacięcie przez które trzeba przełożyć jeden koniec. Kłaść na tłuszcz po kilka sztuk, smażyć aż nabiorą złotego koloru, patyczkiem odwrócić na drugą stronę. Wyjmować na bibułkę celem odsączenia tłuszczu. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Jeśli zamiast faworków chcemy zrobić róże, to z ciasta wykrajać trzeba kółka w 3 rozmiarach. Brzegi kółek ponacinać, największe kółko posmarować na środku odrobinę białkiem, na to położyć kółko średnie, również je posmarować białkiem, na to kółko małe. Docisnąć palcem środek kółek, aby się skleiły. Smażyć wkładając małym kółkiem do tłuszczu. Po zrumienieniu obrócić i dosmażyć. Wyjmując układać dużym kółkiem na bibułce.
Ja mam świetny przepisik, ale wklepie później. Choć chyba w tym roku wypróbuję któryś z Waszych dla odmiany - może lepszy sie od mojego trafi?
PS Uwieeeelbiam chruściki - szkoda, że przy nich tyle roboty... Może mame namówię i wspólnymi siłami pójdzie szybciej
1/2 kg mÄ…ki
2 jajka 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 kostki margaryny 1/2 paczki cukru waniliowego 1/2 szklanki mleka Wyrobić ciasto, wałkować, wycinać, wywijać, piec w głebokim oleju do zarumienienia Ja robię z podwójnej porcji, bo na moją zdżartą rodzinkę (5 dorosłych osóB) jedna porcja to za mało... Właśnie z pomoca mamy upiekłam 185 sztuk Własnie tyle wychodzi z podwójnej porcji (prostokąciki jakoś 3 na 3-4 cm). I nasunęło mi się kilka uwag: - do oleju warto wrzucić kawałek surowego, obranego zieniaka, wtedy olej wolniej sie przypieka (nie wiem, jak to działa...) - na tę porcję ziemniaka wymieniałam dwa razy... - z oleju wyciągam na talerz, na którym leży kawałek ręcznika papierowego, który wyciaga nadmiar oleju.. - pudrem (jeśli ktoś lubi) obsypujemy ciepłe jeszcze chruściki.. Smacznego (moje sa pyszne!!!)
hehehe to ja mam przepis na najszybszy chruścik jeśli ktoś ma specjalny przyrząd -cudo owo wygląda jak gruba metalowa foremka do wykrawania ciastek ale na drażku
Robi się ciasto naleśnikowe tylko gęściejsze,macza sie to ustrojstwo najpierw w gorącym oleju, potem w cieście i znów w oleju-ciasto samo się od tego odkleja i smoaży jak normalne faworki. Moje chruściki mają kształty króliczków,kwiatków i motylków (jedno ustrojstwo-jeden kształt ) Nigdy nie pamietam co należy dodać-wodę czy mleko żeby nie były glumiaste tylko wiecznie chrupiące
Mika - to się nazywaja ciasteczka cygańskie
Moje foremki wcięło gdzieś, niestety, bo nie raz za nimi wzdycham - szybkie, smaczne i efektowne
A ja dzis robilam pierwszy raz, wyrobilam ciasto w automacie do pieczenia chleba. Wyszly pycha! Moje chlopaki wyzeraly na goraco.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|