...
KURCZAK W SOSIE CURRY
składniki: kurczak, mogą być dowolne elementy. Ja podam ilości składników na dwie duże piersi. 2 duże cebule 8 ząbków czosnku 4 pomidory (lub puszka w zalewie) natka pietruszki koperek 1,5 paczki przyprawy curry (w proszku zółtej) 1 cytryna (oryginał podaje trawę cytrynową) śmietana oliwa winko białe sól pieprz. Kurczaka kroimy na dość spore kawałki (1 pierś na ok 6 części) i podsmażamy na oliwie, przyprawiony solą, pieprzem. Jak się zrumieni i będzie już prawie miękki odkładamy. Na ten sam tłuszcz wsypujemy posiekaną dość drobno cebule i pokrojony czosnek, jak się zeszkli dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. to chwilke smazymy, po czym dodajemy posiekaną zieleninę, otartą skórkę z cytryny lub trawę cytrynową podlewamy toto winkiem i dusimy chwilkę ale na odkrytej patelni. Potem dosypujemy curry i dalej sobie pyrka na palniku. Na koniec dodajemy kurczaka i smietanę (ok. 2-3 łyżki). Jeszzce parę minut trzymamy na palniku i gotowe. Podajemny z czym chcemy, na przykład z ryżem. Dokładam zdjęcie.
Wiesz co Mamami, szlaenie mi sie te 8 zabków czosnku podoba
duuuuuuzo tego czosnku.....
pycha fanka czosnku
Powiem wam coś jeszcze. Może go byc nawet więcej
KURCZAK TANDHORII MURGHII
Kurczak ok. 1,5 kg marynata: sok z 1 cytryny 2 szklanki gęstego, naturalnego jogurtu 2 obrane cebule pokrojone na plasterki 4 ząbki czosnku łyżeczka imbiru w proszku 2 łyżeczki curry łyżeczka chilli łyżeczka słodkiej papryki 1,5 łyżeczki soli Cebulę, czosnek ucieramy z przyprawami na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki marynaty i ponownie miksujemy. Z kurczaka zdejmujemy skórę i dzielimy go na 4 części. W każdej robimy nacięcia w 2-3 miejscach na głębokość około 1,5 cm. Tak przygotowanego kurczaka nacieramy solą, wkładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy marynatą i dokładnie rozprowadzamy ją po wszystkich kawałkach mięsa. Wstawiamy do lodówki, na noc Pieczemy całość ok 90 minut w 180 st. najlepszy z ryżem
Pulao
1 szkl. ryżu (najlepiej basmati) 1/3 szkl. mrożonego groszku 1/2 czerwonej papryki 1/3 szkl. orzechów nerkowca 2 łyżki masła 1 łyżeczka kurkumy lub curry Na średnim ogniu roztop masło w rondlu o grubym dnie. Dodaj kurkumy smaż przez parę sekund, aby wydobyć z przyprawy aromat. Następnie wsyp do rondla orzechy i praż je przez minutę, cały czas mieszając. Dodaj paprykę pokrojoną w drobną kostkę i praż ją wraz z orzechami przez następne 3 minuty. Na końcu wsyp ryż, nie przestając mieszać. Ryż po paru minutach powinien stać się przezroczysty. Wtedy zalej go dwoma szklankami wody, dodaj groszek i łyżeczkę soli, wymieszaj, przykryj i zagotuj na dużym ogniu. Gdy woda zawrze, zmniejsz ogień do minimum. Od momentu zmniejszenia ognia, nie mieszaj ryżu, gotuj go pod przykryciem. Jest gotowy, gdy wchłonie całą wodę (ok. 10 min). Możesz też wyciągnąć jedno ziarenko i ścisnąć je miedzy palcami. Ugotowane da się całkiem rozetrzeć. Halawa 650ml wody, 300g cukru, 10 nitek szfranu (niekoniecznie), 1/2 łyżki startej gałki muszk., 35g rodzynek, 35g orzechów laskowych lub włoskich, 200g masła, 225g kaszy manny Do wody wsypać cukier, szfran i gałkę. Gotować przez minutę. Dodać rodzynki, zmiejszyć ogień i gotować dalej. Orzechy lekko przyprażyć i drobno posiekać. W garnku na średnim ogniu roztopić masło. Wsypać kaszę i prażyc przez 10-15 minut mieszając. Kiedy kasza nabierze złotego koloru, a masło zacznie się od niej oddzielać zmiejszyć ogień i powoli wlewać syrop ciągle mieszając - może pryskać ! Wówczas należy szybko mieszać, aby nie powstały grudki. Wrzucić orzechy, przykryć i gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż kasza wchłonie cały płyn. Pod koniec zamieszać. Podawać na gorąco lub na zimno. Pakora 3/4 kg różnych warzyw: kalfior, brokuły, papryka, cukinia, bakłażan oraz oliwki 1/2 szklanki białej mąki 1/2 szklanki mąki sojowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka curry (niekoniecznie) 1/2 l. oleju do smażenia Wszystkie suche składniki z jedną łyżeczką soli zmiksuj, dolewając stopniowo wodę (ok. 2 szklanek), tak aby powstało gładkie ciasto, jak na naleśniki. Pokrój warzywa: kalafior i brokuły w różyczki o średnicy 2-3 cm, paprykę w pierścienie lub paski, cukinie i bakłażan w cienkie plasterki. Oliwki zostaw w całości. Możesz też kawałki warzyw ponatykać na patyczki, w ten sposób powstaną wspaniałe wegetariańskie szaszłyki. Do garnka o grubym dnie lub woka wlej olej, postaw na średnim ogniu. Kawałki warzyw kolejno zanurzaj w cieście, a po wyciągnięciu (ja to robię palcami) pozwól obcieknąć nadmiarowi ciasta. Powinno ono pokrywać warzywa cienką warstwą. Smaż na niedużym ogniu do złotego koloru 7-12 minut. Zależy to od wielkości garnka i płomienia. Pakora nadaje się na przystawkę lub jako danie główne. Wtedy można ją podać z gorącym sosem pomidorowo-warzywnym w małych miseczkach. Każdy będzie sobie w nim maczał warzywa. Gratin ziemniaczane 1 kg ziemniaków 2 łyżki masła pęczek dymki 1/2 szkl. śmietany i mleka 2 jajka 50 g tartego sera żółtego Ziemniaki obrać i pokroić na cieniutkie plastry. Wrzucić do osolonej wody i gotować 15 min., odsączyć. Cebule pokroić w krążki. Mleko, jajka i ser oraz przyprawy wymieszać ze śmietaną. Ziemniaki i cebulę przełożyć do wytłuszczonego naczynia żaroodpornego i polać mieszanką jajeczno-serową. Piec ok. 35 min. w temp. 200 stopni C. Soczewica w sosie cytrynowym szkl. soczewicy 1 liść laurowy 2 łyżki oliwy 1 łyżka musztardy Dijon 4 dymki 2 ząbki czosnku 1 cytryna 4 pomidory 4 łyżki śmietany 4 jajka 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki sól, pieprz Soczewicę ugotować z liściem laurowym. Skórkę z cytryny zetrzeć i wycisnąć z niej sok. Cebulki pokroić na cienkie plasterki, pomidory w ćwiartki. Do garnka z ledwie gotującą się posoloną wodą wbić jajka. Podsmażyć na oliwie cebulę i czosnek. Dodać musztardę, skórkę i sok z cytryny i wymieszać. Dodać pomidory i przyprawy i podsmażyć ok. 2 min. Dodać soczewicę, śmietanę i podgrzewać jeszcze 1 min. Na każdej porcji położyć jajko i posypać pietruszką. Orientalna fasolka szparagowa 3/4 kg fasolki szparagowej 3/4 szkl. ryżu 1/2 kg pomidorów 2 szkl. wywaru z warzyw 2 cebule 2 ząbki czosnku szkl. siekanej zieleniny olej, masło sól, pieprz Fasolkę ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Przełożyć do rondla z łyżką masła. W głębokiej patelni rozgrzać olej, przysmażyć cebulę, wsypać suchy ryż i smażyć, ale nie zarumienić. Zagotować wywar, przełożyć ryż i pod przykryciem na małym ogniu gotować, aż wchłonie cały płyn. Wymieszać z fasolką. Na patelni ponownie rozgrzać olej, wrzucić roztarty z solą czosnek i pokrojone w ćwiartki pomidory, przysmażyć i przyprawić. Posypać zieleniną.
Wieprzowina z porami (powiedzmy po chińsku - bardzo "powiedzmy ze po chinsku")
SKŁADNIKI wieprzowina 2 pory sos sojowy czosnek - 2 - 3 ząbki oliwa ocet balsamiczny imbir - po starciu więcej niz łyżeczka pestki słonecznika Mięso pokroić w cieniutki plasterki. Zalać oliwa z dodatkiem octu balsamicznego i zmiażdżonego czosnku. Odstawić na 1 dzień do lodówki. Następnego dnia: zetrzeć imbir pory pokroić w talarki Na oliwę wrzucić mięso , podsmażyć, podlać sosem sojowym, mięso zdjąc z patelni. Na tym samym tłuszczy smażyć pory z imbirem. Ponownie wlożyć mięso; jeszcze raz doprawić sosem sojowym, posolic, popieprzyc. Posypać ziarnami slonecznika. Mieso nie musi być koniecznie zamarynowane dzień wcześniej. Powiedzmy , że "Chińszczyzna" Piers kurza lub indycza - pokroic w kostke lub paseczki 1 czerwona cebula - pokroic w piórka 15 dag fasolki szparagowej - zblanszować 2 łyzyeczki startego swiezego imbiru 3 ząbki czosnku 1 mała cukinia - pokroic w półplasterki garsc grzybów Mun - zalac wrzątkiem i pokroić w paseczki 1 trawa cytrynowa - pokroić dość drobno tabasco, sól, pieprz , olej/oliwa , sos sojowy lub sojowo grzybowy ocet balsamiczny Zrobic marynate z oleju/oliwy, zmiazdzonego czosnku i octu (ze 2 łyzki) Odstgawić na minimum 1 h Rozgrzac patelnię, wrzucić mieso osączone z marynaty, podlac sosoem sojowym (ilosci wg uznania). Zdjąc z patelni. Dodać reszte składników. Obsmazyc, podlac ponownie sosem sojowym. Doprawic do smaku. Wrzucić mięso. Jesc:) Zupa tajska 250 g kurzej piersi. mini kukurydze pieczarki brokuły bulion drobiowy trawa cytrynowa - 2 sztuki mleko kokosowe papryczka chilli sok z limonki piers pokroić w sporą kostę i obgotowac w posolonej wodzie kukurydze pokroic w spore plastry pieczarki pokroić w "kostkę" brokuły podzielic na rózyczki Zagotowac rosół z trawą cytrynową (mozna pokroić na mniejsze kawałki -- i trak sie ją potem wyjmuje), wlać mlleko kokosowe (ja daję niecałą puszkę niesłodzonego), wrzucić papryczkę/ Zagotowac. Dodac brokuły, pieczarki , kukurydzę i mięso. Gotowac parę minut, posolić, zdjąc z ognia, dodac sok z limonki. Jesc Mozna posypać płatkami migdałów ps. bez miesa też jest smaczna:)
kurak po karaibsku
2 duże filety z kurczaka 2 cebule 2 banany 1/2 czerwonej papryki 1 szklanka bulionu 1 łyżeczka sosu sojowego sól, pieprz mielona papryka imbir olej do smażenia cyki solimy,pieprzymy,smażymy do zrumienienia,zalewamy bulionem i dusimy ok 15 minut na drugiej patelni smażymy cebulę (piórka), paprykę (paski), banany(plasterki), wrzucamy wszystko na patelnię, posypujemy imbirem i papryką, smażymy ok. 5 minut Filety kroimy w plastry,przekładamy do patelni z warzywami (i bananami ) dodajemy sól,pieprz,sos sojowy -delikatnie mieszamy i dusimy jeszcze z 5 min. Podajemy z ryżem
NASI GORENG
20-25 dag ryżu (preferuję basmati) gotowane mięso drobiowe 1/2 l rosołu 2 cebule 2 lub 3 lub 4 ząbki czosnku (wg smaku) 10 dag szynki spora garść krewetek (spora zwłaszcza jeśli koktajlowe) oliwa orzeszki (w przepisie stoi, że ziemne, ale ja daję piniowe, bo mi bardziej smakują) papryka, curry i cumin 9po łyżeczce mniej więcej sól Ugotować ryż w rosole do wchłonięcia płynu, wysypać na tacę, rozdzielić widelcem ziarna i odstawić w zimne miejsce, żeby porządnie wystudzić. W rondlu rozgrzać oliwę i podsmażyć na złoto cebulę i czosnek. Dodać zimny ryż i mieszając smażyć, aż się zrumieni. Dodać przyprawy, mięso, szynke i krewetki. Trzymac na ogniu jeszcze pare minut. Podawac posypane orzeszkami (ja jeszcze sypię zieleniną, bo lubię). To przepis ze "Smakosza wędrownego" właśnie.
ja robiłam tak (wg Kuchni Azjatyckiej Konnemana)
2 jajka ubić z 1/4 łyżeczki soli usmażyć z nich 4 cienkie omlety, pokroić w paseczki Zmiksować : 3 ząbki czosnku, 1 papryczkę chili bez pestek, 1 łyżeczkę pasty z krewetek, 2 szalotki, 1/2 łyżeczki kolendry w proszku i 1/2 łyżeczki cukru. Obsmażyć na 1-2 łyżkach oleju. Dodać 400 g krewetek i 200 g pokrojonego w kostkę mięsa drobiowego (pierś) Wrzucić ryż, wlać 2 łyżki dobrego sosu sojowego i 1 łyżkę sosu Kecap Manis. Wymieszać . Podawać z paskami z jajka ps. paski z jajka mnie smakowały średnio, nastenym razem zrobię z jajkiem sadzonym, tak jak to ostatnio jadłam w knajpce aha, skropienie całego dania odrobiną sosu sojowego Kikkoman to dobry pomysł
moje ulubione chicken butter masala
piersi z kurczaka - co najmniej pół piersi (podwójnej) na osobę kubek jogurtu naturalnego (najlepszy IMHO Bakomy) przyprawy: łyżeczka garam masala łyżeczka kozieradki łyżeczka kuminu kawałek startego imbiru pół główki czosnku, przeciśnięte albo posiekane sól chilli ew. czerwony barwnik spożywczy z jogurtu i przypraw zrobić marynatę, kurczaka pokrojonego w kostkę 2-3 cm posmarować marynatą i odstawić na co najmniej pół godziny w chłodne miejsce, po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w mocno rozgrzanym piekarniku ok. 15 minut (ma się przyrumienić) sos: rozgrzać w rondlu dwie łyżki masła ghee (zwykle zastępuję zwykłym masłem, oby nie na oliwie), podsmażyć przyprawy: półtorej łyżeczki garam masala łyżeczka kozieradki półtorej łyżeczki kuminu łyżeczka kolendry łyżeczka chilli kawałek startego imbiru pół główki czosnku, przeciśnięte albo posiekane kumin i kolendrę można zemleć w młynku kiedy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, wlać zmiksowaną zawartość 2-3 puszek polpa di pomodori (są słodsze i bardziej esencjonalne od świezych miejscowych pomidorów, występujących w przepisie oryginalnym) doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum, dodać szklankę orzechów nerkowca (lubię po połowie w całości, po połowie utłuczonych w torebce tłuczkiem do mięsa albo pałką do ciasta), łyżkę ciemnego trzcinowego cukru pogotować trochę, wrzucić upieczone w piekarniku mięso (teoretycznie powinno ostygnąć, ale nie zawsze człowiek się wyrobi), zaprawić śmietaną (kubek 200g Piątnica 18%, podobno bardziej fachowa jest 36%, ale cóś mnie powstrzymywa ) i gotować na najmniejszym ogniu przez ok. 20 minut sosu zwykle próbuję i doprawiam na bieżąco, bo co pomidory i producent przypraw, to inny smak wychodzi przed podaniem dodać sok z limonki, posypać swieżą kolendrą bardzo dobre z błyskawicznym do zrobienia kuskusem z prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi PS. a ja jeszcze tego gdzieś nie dawałam?
Aluc, gdzie kupić kozieradkę?
w Piotrze&Pawle i Bomi, przyprawy Royal Brand, na stojakach, przezroczyste torebki
NASI GORENG
wg Konnemana - Kuchnia Azjatycka 2 jajka ubić z 1/4 łyżeczki soli usmażyć z nich 4 cienkie omlety, pokroić w paseczki Zmiksować : 3 ząbki czosnku, 1 papryczkę chili bez pestek, 1 łyżeczkę pasty z krewetek, 2 szalotki, 1/2 łyżeczki kolendry w proszku i 1/2 łyżeczki cukru. Obsmażyć na 1-2 łyżkach oleju. Dodać 400 g krewetek i 200 g pokrojonego w kostkę mięsa drobiowego (pierś) Wrzucić ugotowany ryż, wlać 2 łyżki dobrego sosu sojowego i 1 łyżkę sosu Kecap Manis. Wymieszać . Podawać z paskami z jajka Zdjęcie kiepskie, bo głodna byłam -- Pad Thai 250 g makaronu ryżowego (szerokie wstążki) przygotować wg instrukcji na opakowaniu na patelnię wlać 2 łyzki oleju, wrzucić 1 pokrojoną w cienkie plasterki kurzą pierś, obsmażyć, zdjac z patelni, na ten sam olej wrzucić krewetki (ilość dowolna), obsmażyć. Zdjąć z patelni. jedno lub dwa jajka ubić Na patelnię wlac 1 łyżkę oleju, wrzucić: 3 zmiażdzone zabki czosnku, 3 łyzki pokrojonej w plasterki szalotki, 2 małe papryczki chili (pozbawione pestek i pokrojone drobno), podsmażyć przez minutę. Wrzucić porządnie osączony makaron, smażyć 1 minutę. Wlać jajko, wcisnac sok z 1 limonki , 3 lyżki sosu rybnego, 1 łyżkę słodkiego sosu chilli, 1 łyżeczkę brązowego cukru, doprawić sporą ilością pieprzu. Smażyć 3 minuty ciągle mieszając Dodać mięso i krewetki. Smażyć 2 min. mieszając Przed podaniem posypać fistaszkami, dymką i kolendrą podawać z ćwiartkami limonki -- zupa ostro kwaśna ugotować wywar (ma go być 850 ml) rozgrzać łyżke oleju arachidowego, wrzucic 1 posiekaną cebulę, obsmazyć lekko Wlać wywar, dodać 3 - 4 pokrojine w plastry spore pieczarki i 100 g pokrojonej w dość cienkie paseczki piersi kurzej. Zagotować i gotować 15 minut w miseczce wymieszać: 2 łyżki maki kukurydzianej 4 łyżki wody 1 łyżkę ketcup manis (lub jasnego sosu sojowego) 1 łyżkę sosu sojowego Kikkoman 3 łyżki octu z wina ryżowego 1 posiekaną papryczke chili sporo pieprzu Wlać tę mieszankę do zupy, zagotować ciągle mieszając. Teoretycznie cąłośc powinna zgęstnieć, mnie raczej nie zgęstniała, ale to nie szodzi. Podczas mieszania stopniowo wlewać 1 porządnie roztrzepane jajko
kurczak fusion trochę tajski, dla dzieci też nadający się
cztery piersi kurczacze sos teriyaki zółta pasta curry kardamon trawa cytrynowa (jedno źdźbło) śmietana płatki migdałowe olej do smażenia piersi pokroić na niewielkie kawałki, zamarynować na co najmniej godzinę w sosie teriyaki w rondlu rozgrzać olej do smażenia (użyłam z pestek winogron), podsmażyć łyżeczkę pasty curry, trochę kardamonu i trawę cytrynową, kiedy zacznie mocno pachnieć, wrzucić kurczaka i obsmażyć ze wszystkich stron zalać śmietaną, dodać płatki migdałów (około połowy paczki), dusić pod przykryciem przez 45 minut, aż kurczak zacznie się prawie rozpadać teoretycznie można by dodać jeszcze na koniec parę kropel sosu rybnego i listki limonki kafir, ale zapomniałam, bo Olek wstał przepis powstał dziś w obliczu braku mleka kokosowego, wyszło pysznie i z ryżem
To pewnie gdzieś indziej powinnam umieścić, ale nie wiem gdzie:
Burrito wegetariańskie Udusić na patelni (ja w woku to robie, bo duży) cebulę posiekaną (2szt) puszkę czerwonej fasoli kilka ząbków czosnku zmiksowanego z 1 czuszką paprykę 2szt (można różne kolory) kukurydza (też z puszki) pomidory 4 szt gdy trochę zmięknie dodać śmietanę (3łyżki) i dwa serki topione (takie większe nie te małe trójkąciki) Dodać przyprawę do dań kuchni meksykańskiej, sól i pieprz Na "suchej" patelni podgrzać tortille Zawinąć jak naleśniki i zjadać. Można podawać na wierzchu z guacamole, ale ja już bez niczego robię. Przepis jest wg mojego pomysłu, prawdziwe robi się z mięchem- można sobie modyfikować To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|