To jest uproszczona wersja wybranego przez Ciebie wątku

Kuchnia egzotyczna

Kliknij tutaj aby przejść dalej i przeczytać pełną wersję

marghe.
...
mamami
KURCZAK W SOSIE CURRY

składniki:

kurczak, mogą być dowolne elementy. Ja podam ilości składników na dwie duże piersi.
2 duże cebule
8 ząbków czosnku
4 pomidory (lub puszka w zalewie)
natka pietruszki
koperek
1,5 paczki przyprawy curry (w proszku zółtej)
1 cytryna (oryginał podaje trawę cytrynową)
śmietana
oliwa
winko białe
sól pieprz.

Kurczaka kroimy na dość spore kawałki (1 pierś na ok 6 części) i podsmażamy na oliwie, przyprawiony solą, pieprzem. Jak się zrumieni i będzie już prawie miękki odkładamy. Na ten sam tłuszcz wsypujemy posiekaną dość drobno cebule i pokrojony czosnek, jak się zeszkli dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. to chwilke smazymy, po czym dodajemy posiekaną zieleninę, otartą skórkę z cytryny lub trawę cytrynową podlewamy toto winkiem i dusimy chwilkę ale na odkrytej patelni. Potem dosypujemy curry i dalej sobie pyrka na palniku. Na koniec dodajemy kurczaka i smietanę (ok. 2-3 łyżki). Jeszzce parę minut trzymamy na palniku i gotowe.
Podajemny z czym chcemy, na przykład z ryżem.

Dokładam zdjęcie.
marghe.
Wiesz co Mamami, szlaenie mi sie te 8 zabków czosnku podoba icon_biggrin.gif
moko.
duuuuuuzo tego czosnku.....
pycha icon_smile.gif
fanka czosnku icon_biggrin.gif
mamami
Powiem wam coś jeszcze. Może go byc nawet więcej icon_smile.gif
sylwias
KURCZAK TANDHORII MURGHII
Kurczak ok. 1,5 kg
marynata:
sok z 1 cytryny
2 szklanki gęstego, naturalnego jogurtu
2 obrane cebule pokrojone na plasterki
4 ząbki czosnku
łyżeczka imbiru w proszku
2 łyżeczki curry
łyżeczka chilli
łyżeczka słodkiej papryki
1,5 łyżeczki soli
Cebulę, czosnek ucieramy z przyprawami na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki marynaty i ponownie miksujemy. Z kurczaka zdejmujemy skórę i dzielimy go na 4 części. W każdej robimy nacięcia w 2-3 miejscach na głębokość około 1,5 cm. Tak przygotowanego kurczaka nacieramy solą, wkładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy marynatą i dokładnie rozprowadzamy ją po wszystkich kawałkach mięsa. Wstawiamy do lodówki, na noc Pieczemy całość ok 90 minut w 180 st.

najlepszy z ryżem
kasiarybka
Pulao

1 szkl. ryżu (najlepiej basmati)
1/3 szkl. mrożonego groszku
1/2 czerwonej papryki
1/3 szkl. orzechów nerkowca
2 łyżki masła
1 łyżeczka kurkumy lub curry

Na średnim ogniu roztop masło w rondlu o grubym dnie. Dodaj kurkumy smaż przez parę sekund, aby wydobyć z przyprawy aromat. Następnie wsyp do rondla orzechy i praż je przez minutę, cały czas mieszając. Dodaj paprykę pokrojoną w drobną kostkę i praż ją wraz z orzechami przez następne 3 minuty. Na końcu wsyp ryż, nie przestając mieszać. Ryż po paru minutach powinien stać się przezroczysty. Wtedy zalej go dwoma szklankami wody, dodaj groszek i łyżeczkę soli, wymieszaj, przykryj i zagotuj na dużym ogniu. Gdy woda zawrze, zmniejsz ogień do minimum. Od momentu zmniejszenia ognia, nie mieszaj ryżu, gotuj go pod przykryciem. Jest gotowy, gdy wchłonie całą wodę (ok. 10 min). Możesz też wyciągnąć jedno ziarenko i ścisnąć je miedzy palcami. Ugotowane da się całkiem rozetrzeć.


Halawa

650ml wody, 300g cukru, 10 nitek szfranu (niekoniecznie), 1/2 łyżki startej gałki muszk., 35g rodzynek, 35g orzechów laskowych lub włoskich, 200g masła, 225g kaszy manny

Do wody wsypać cukier, szfran i gałkę. Gotować przez minutę. Dodać rodzynki, zmiejszyć ogień i gotować dalej. Orzechy lekko przyprażyć i drobno posiekać. W garnku na średnim ogniu roztopić masło. Wsypać kaszę i prażyc przez 10-15 minut mieszając. Kiedy kasza nabierze złotego koloru, a masło zacznie się od niej oddzielać zmiejszyć ogień i powoli wlewać syrop ciągle mieszając - może pryskać ! Wówczas należy szybko mieszać, aby nie powstały grudki. Wrzucić orzechy, przykryć i gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż kasza wchłonie cały płyn. Pod koniec zamieszać. Podawać na gorąco lub na zimno.


Pakora

3/4 kg różnych warzyw: kalfior, brokuły, papryka, cukinia, bakłażan oraz oliwki
1/2 szklanki białej mąki
1/2 szklanki mąki sojowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka curry (niekoniecznie)
1/2 l. oleju do smażenia

Wszystkie suche składniki z jedną łyżeczką soli zmiksuj, dolewając stopniowo wodę (ok. 2 szklanek), tak aby powstało gładkie ciasto, jak na naleśniki. Pokrój warzywa: kalafior i brokuły w różyczki o średnicy 2-3 cm, paprykę w pierścienie lub paski, cukinie i bakłażan w cienkie plasterki. Oliwki zostaw w całości. Możesz też kawałki warzyw ponatykać na patyczki, w ten sposób powstaną wspaniałe wegetariańskie szaszłyki.
Do garnka o grubym dnie lub woka wlej olej, postaw na średnim ogniu. Kawałki warzyw kolejno zanurzaj w cieście, a po wyciągnięciu (ja to robię palcami) pozwól obcieknąć nadmiarowi ciasta. Powinno ono pokrywać warzywa cienką warstwą. Smaż na niedużym ogniu do złotego koloru 7-12 minut. Zależy to od wielkości garnka i płomienia.

Pakora nadaje się na przystawkę lub jako danie główne. Wtedy można ją podać z gorącym sosem pomidorowo-warzywnym w małych miseczkach. Każdy będzie sobie w nim maczał warzywa.


Gratin ziemniaczane

1 kg ziemniaków
2 łyżki masła
pęczek dymki
1/2 szkl. śmietany i mleka
2 jajka
50 g tartego sera żółtego

Ziemniaki obrać i pokroić na cieniutkie plastry. Wrzucić do osolonej wody i gotować 15 min., odsączyć. Cebule pokroić w krążki. Mleko, jajka i ser oraz przyprawy wymieszać ze śmietaną. Ziemniaki i cebulę przełożyć do wytłuszczonego naczynia żaroodpornego i polać mieszanką jajeczno-serową. Piec ok. 35 min. w temp. 200 stopni C.


Soczewica w sosie cytrynowym

szkl. soczewicy
1 liść laurowy
2 łyżki oliwy
1 łyżka musztardy Dijon
4 dymki
2 ząbki czosnku
1 cytryna
4 pomidory
4 łyżki śmietany
4 jajka
2 łyżki siekanej zielonej pietruszki
sól, pieprz

Soczewicę ugotować z liściem laurowym. Skórkę z cytryny zetrzeć i wycisnąć z niej sok. Cebulki pokroić na cienkie plasterki, pomidory w ćwiartki. Do garnka z ledwie gotującą się posoloną wodą wbić jajka. Podsmażyć na oliwie cebulę i czosnek. Dodać musztardę, skórkę i sok z cytryny i wymieszać. Dodać pomidory i przyprawy i podsmażyć ok. 2 min. Dodać soczewicę, śmietanę i podgrzewać jeszcze 1 min. Na każdej porcji położyć jajko i posypać pietruszką.


Orientalna fasolka szparagowa

3/4 kg fasolki szparagowej
3/4 szkl. ryżu
1/2 kg pomidorów
2 szkl. wywaru z warzyw
2 cebule
2 ząbki czosnku
szkl. siekanej zieleniny
olej, masło
sól, pieprz

Fasolkę ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Przełożyć do rondla z łyżką masła. W głębokiej patelni rozgrzać olej, przysmażyć cebulę, wsypać suchy ryż i smażyć, ale nie zarumienić. Zagotować wywar, przełożyć ryż i pod przykryciem na małym ogniu gotować, aż wchłonie cały płyn. Wymieszać z fasolką. Na patelni ponownie rozgrzać olej, wrzucić roztarty z solą czosnek i pokrojone w ćwiartki pomidory, przysmażyć i przyprawić. Posypać zieleniną.
marghe.
Wieprzowina z porami (powiedzmy po chińsku - bardzo "powiedzmy ze po chinsku")

SKŁADNIKI
wieprzowina
2 pory
sos sojowy
czosnek - 2 - 3 ząbki
oliwa
ocet balsamiczny
imbir - po starciu więcej niz łyżeczka
pestki słonecznika
Mięso pokroić w cieniutki plasterki.
Zalać oliwa z dodatkiem octu balsamicznego i zmiażdżonego czosnku.
Odstawić na 1 dzień do lodówki.
Następnego dnia:
zetrzeć imbir
pory pokroić w talarki

Na oliwę wrzucić mięso , podsmażyć, podlać sosem sojowym, mięso zdjąc z patelni. Na tym samym tłuszczy smażyć pory z imbirem. Ponownie wlożyć mięso; jeszcze raz doprawić sosem sojowym, posolic, popieprzyc. Posypać ziarnami slonecznika.
Mieso nie musi być koniecznie zamarynowane dzień wcześniej.

Powiedzmy , że "Chińszczyzna"

Piers kurza lub indycza - pokroic w kostke lub paseczki
1 czerwona cebula - pokroic w piórka
15 dag fasolki szparagowej - zblanszować
2 łyzyeczki startego swiezego imbiru
3 ząbki czosnku
1 mała cukinia - pokroic w półplasterki
garsc grzybów Mun - zalac wrzątkiem i pokroić w paseczki
1 trawa cytrynowa - pokroić dość drobno
tabasco, sól, pieprz , olej/oliwa , sos sojowy lub sojowo grzybowy
ocet balsamiczny

Zrobic marynate z oleju/oliwy, zmiazdzonego czosnku i octu (ze 2 łyzki)
Odstgawić na minimum 1 h
Rozgrzac patelnię, wrzucić mieso osączone z marynaty, podlac sosoem sojowym (ilosci wg uznania). Zdjąc z patelni. Dodać reszte składników.
Obsmazyc, podlac ponownie sosem sojowym. Doprawic do smaku. Wrzucić mięso.
Jesc:)

Zupa tajska
250 g kurzej piersi.
mini kukurydze
pieczarki
brokuły
bulion drobiowy
trawa cytrynowa - 2 sztuki
mleko kokosowe
papryczka chilli
sok z limonki

piers pokroić w sporą kostę i obgotowac w posolonej wodzie
kukurydze pokroic w spore plastry
pieczarki pokroić w "kostkę"
brokuły podzielic na rózyczki

Zagotowac rosół z trawą cytrynową (mozna pokroić na mniejsze kawałki -- i trak sie ją potem wyjmuje), wlać mlleko kokosowe (ja daję niecałą puszkę niesłodzonego), wrzucić papryczkę/ Zagotowac. Dodac brokuły, pieczarki , kukurydzę i mięso.
Gotowac parę minut, posolić, zdjąc z ognia, dodac sok z limonki. Jesc

Mozna posypać płatkami migdałów
ps. bez miesa też jest smaczna:)
Mika
kurak po karaibsku

2 duże filety z kurczaka
2 cebule
2 banany
1/2 czerwonej papryki
1 szklanka bulionu
1 łyżeczka sosu sojowego
sól, pieprz
mielona papryka
imbir
olej do smażenia

cyki solimy,pieprzymy,smażymy do zrumienienia,zalewamy bulionem i dusimy ok 15 minut
na drugiej patelni smażymy cebulę (piórka), paprykę (paski), banany(plasterki), wrzucamy wszystko na patelnię, posypujemy imbirem i papryką, smażymy ok. 5 minut Filety kroimy w plastry,przekładamy do patelni z warzywami (i bananami wink.gif ) dodajemy sól,pieprz,sos sojowy -delikatnie mieszamy i dusimy jeszcze z 5 min.
Podajemy z ryżem
ewabi
NASI GORENG
20-25 dag ryżu (preferuję basmati)
gotowane mięso drobiowe
1/2 l rosołu
2 cebule
2 lub 3 lub 4 ząbki czosnku (wg smaku)
10 dag szynki
spora garść krewetek (spora zwłaszcza jeśli koktajlowe)
oliwa
orzeszki (w przepisie stoi, że ziemne, ale ja daję piniowe, bo mi bardziej smakują)
papryka, curry i cumin 9po łyżeczce mniej więcej
sól

Ugotować ryż w rosole do wchłonięcia płynu, wysypać na tacę, rozdzielić widelcem ziarna i odstawić w zimne miejsce, żeby porządnie wystudzić.
W rondlu rozgrzać oliwę i podsmażyć na złoto cebulę i czosnek. Dodać zimny ryż i mieszając smażyć, aż się zrumieni. Dodać przyprawy, mięso, szynke i krewetki. Trzymac na ogniu jeszcze pare minut. Podawac posypane orzeszkami (ja jeszcze sypię zieleniną, bo lubię).
To przepis ze "Smakosza wędrownego" właśnie.
marghe.
ja robiłam tak (wg Kuchni Azjatyckiej Konnemana)

2 jajka ubić z 1/4 łyżeczki soli
usmażyć z nich 4 cienkie omlety, pokroić w paseczki


Zmiksować : 3 ząbki czosnku, 1 papryczkę chili bez pestek, 1 łyżeczkę pasty z krewetek,
2 szalotki, 1/2 łyżeczki kolendry w proszku i 1/2 łyżeczki cukru. Obsmażyć na 1-2 łyżkach
oleju. Dodać 400 g krewetek i 200 g pokrojonego w kostkę mięsa drobiowego (pierś)
Wrzucić ryż, wlać 2 łyżki dobrego sosu sojowego i 1 łyżkę sosu Kecap Manis.
Wymieszać .
Podawać z paskami z jajka


ps. paski z jajka mnie smakowały średnio, nastenym razem zrobię z jajkiem sadzonym, tak jak to ostatnio jadłam w knajpce
aha, skropienie całego dania odrobiną sosu sojowego Kikkoman to dobry pomysł icon_smile.gif
aluc
moje ulubione chicken butter masala

piersi z kurczaka - co najmniej pół piersi (podwójnej) na osobę
kubek jogurtu naturalnego (najlepszy IMHO Bakomy)
przyprawy:
łyżeczka garam masala
łyżeczka kozieradki
łyżeczka kuminu
kawałek startego imbiru
pół główki czosnku, przeciśnięte albo posiekane
sól
chilli
ew. czerwony barwnik spożywczy

z jogurtu i przypraw zrobić marynatę, kurczaka pokrojonego w kostkę 2-3 cm posmarować marynatą i odstawić na co najmniej pół godziny w chłodne miejsce, po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w mocno rozgrzanym piekarniku ok. 15 minut (ma się przyrumienić)

sos:

rozgrzać w rondlu dwie łyżki masła ghee (zwykle zastępuję zwykłym masłem, oby nie na oliwie), podsmażyć przyprawy:

półtorej łyżeczki garam masala
łyżeczka kozieradki
półtorej łyżeczki kuminu
łyżeczka kolendry
łyżeczka chilli
kawałek startego imbiru
pół główki czosnku, przeciśnięte albo posiekane

kumin i kolendrę można zemleć w młynku

kiedy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, wlać zmiksowaną zawartość 2-3 puszek polpa di pomodori (są słodsze i bardziej esencjonalne od świezych miejscowych pomidorów, występujących w przepisie oryginalnym)

doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum, dodać szklankę orzechów nerkowca (lubię po połowie w całości, po połowie utłuczonych w torebce tłuczkiem do mięsa albo pałką do ciasta), łyżkę ciemnego trzcinowego cukru pogotować trochę, wrzucić upieczone w piekarniku mięso (teoretycznie powinno ostygnąć, ale nie zawsze człowiek się wyrobi), zaprawić śmietaną (kubek 200g Piątnica 18%, podobno bardziej fachowa jest 36%, ale cóś mnie powstrzymywa icon_lol.gif) i gotować na najmniejszym ogniu przez ok. 20 minut

sosu zwykle próbuję i doprawiam na bieżąco, bo co pomidory i producent przypraw, to inny smak wychodzi icon_biggrin.gif

przed podaniem dodać sok z limonki, posypać swieżą kolendrą

bardzo dobre z błyskawicznym do zrobienia kuskusem z prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi

PS. a ja jeszcze tego gdzieś nie dawałam?
marghe.
Aluc, gdzie kupić kozieradkę?
aluc
w Piotrze&Pawle i Bomi, przyprawy Royal Brand, na stojakach, przezroczyste torebki
marghe.
NASI GORENG
wg Konnemana - Kuchnia Azjatycka


2 jajka ubić z 1/4 łyżeczki soli
usmażyć z nich 4 cienkie omlety, pokroić w paseczki


Zmiksować : 3 ząbki czosnku, 1 papryczkę chili bez pestek, 1 łyżeczkę pasty z krewetek,
2 szalotki, 1/2 łyżeczki kolendry w proszku i 1/2 łyżeczki cukru. Obsmażyć na 1-2 łyżkach
oleju. Dodać 400 g krewetek i 200 g pokrojonego w kostkę mięsa drobiowego (pierś)
Wrzucić ugotowany ryż, wlać 2 łyżki dobrego sosu sojowego i 1 łyżkę sosu Kecap Manis.
Wymieszać .
Podawać z paskami z jajka

Zdjęcie kiepskie, bo głodna byłam icon_biggrin.gif


--

Pad Thai
250 g makaronu ryżowego (szerokie wstążki) przygotować wg instrukcji na opakowaniu

na patelnię wlać 2 łyzki oleju, wrzucić 1 pokrojoną w cienkie plasterki kurzą pierś,
obsmażyć, zdjac z patelni, na ten sam olej wrzucić krewetki (ilość dowolna), obsmażyć.
Zdjąć z patelni.

jedno lub dwa jajka ubić


Na patelnię wlac 1 łyżkę oleju, wrzucić:
3 zmiażdzone zabki czosnku, 3 łyzki pokrojonej w plasterki szalotki, 2 małe papryczki chili
(pozbawione pestek i pokrojone drobno), podsmażyć przez minutę. Wrzucić porządnie
osączony makaron, smażyć 1 minutę. Wlać jajko, wcisnac sok z 1 limonki , 3 lyżki sosu
rybnego, 1 łyżkę słodkiego sosu chilli, 1 łyżeczkę brązowego cukru, doprawić sporą ilością
pieprzu. Smażyć 3 minuty ciągle mieszając

Dodać mięso i krewetki. Smażyć 2 min. mieszając

Przed podaniem posypać fistaszkami, dymką i kolendrą
podawać z ćwiartkami limonki



--
zupa ostro kwaśna
ugotować wywar (ma go być 850 ml)
rozgrzać łyżke oleju arachidowego, wrzucic 1 posiekaną cebulę, obsmazyć lekko
Wlać wywar, dodać 3 - 4 pokrojine w plastry spore pieczarki i 100 g pokrojonej w dość
cienkie paseczki piersi kurzej.
Zagotować i gotować 15 minut

w miseczce wymieszać:
2 łyżki maki kukurydzianej
4 łyżki wody
1 łyżkę ketcup manis (lub jasnego sosu sojowego)
1 łyżkę sosu sojowego Kikkoman
3 łyżki octu z wina ryżowego
1 posiekaną papryczke chili
sporo pieprzu

Wlać tę mieszankę do zupy, zagotować ciągle mieszając. Teoretycznie cąłośc powinna
zgęstnieć, mnie raczej nie zgęstniała, ale to nie szodzi.

Podczas mieszania stopniowo wlewać 1 porządnie roztrzepane jajko
aluc
kurczak fusion trochę tajski, dla dzieci też nadający się

cztery piersi kurczacze
sos teriyaki
zółta pasta curry
kardamon
trawa cytrynowa (jedno źdźbło)
śmietana
płatki migdałowe
olej do smażenia

piersi pokroić na niewielkie kawałki, zamarynować na co najmniej godzinę w sosie teriyaki

w rondlu rozgrzać olej do smażenia (użyłam z pestek winogron), podsmażyć łyżeczkę pasty curry, trochę kardamonu i trawę cytrynową, kiedy zacznie mocno pachnieć, wrzucić kurczaka i obsmażyć ze wszystkich stron

zalać śmietaną, dodać płatki migdałów (około połowy paczki), dusić pod przykryciem przez 45 minut, aż kurczak zacznie się prawie rozpadać

teoretycznie można by dodać jeszcze na koniec parę kropel sosu rybnego i listki limonki kafir, ale zapomniałam, bo Olek wstał icon_biggrin.gif

przepis powstał dziś w obliczu braku mleka kokosowego, wyszło pysznie i z ryżem
użytkownik usunięty
To pewnie gdzieś indziej powinnam umieścić, ale nie wiem gdzie:

Burrito wegetariańskie


Udusić na patelni (ja w woku to robie, bo duży)
cebulę posiekaną (2szt)
puszkę czerwonej fasoli
kilka ząbków czosnku zmiksowanego z 1 czuszką
paprykę 2szt (można różne kolory)
kukurydza (też z puszki)
pomidory 4 szt
gdy trochę zmięknie dodać śmietanę (3łyżki) i dwa serki topione (takie większe nie te małe trójkąciki)
Dodać przyprawę do dań kuchni meksykańskiej, sól i pieprz

Na "suchej" patelni podgrzać tortille
Zawinąć jak naleśniki i zjadać.

Można podawać na wierzchu z guacamole, ale ja już bez niczego robię.

Przepis jest wg mojego pomysłu, prawdziwe robi się z mięchem- można sobie modyfikować
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.