To jest uproszczona wersja wybranego przez Ciebie wątku

banalny jablecznik

Kliknij tutaj aby przejść dalej i przeczytać pełną wersję

cydorka
1 szklanka mÄ…ki
1 szkl cukru pudru
1 szkl kaszy mannej
2 żeczki proszku do piecz
paczka cukru waniliowego

wymieszac dokładnie i podzielic na trzy części ( np wsypac do 3 miseczek)
do tego beda jeszcze jablka i 1/2 kostki masla ale za chwilke
i jedziemy:jedna czesc naszej mieszanki wykladamy na dno formy
na to cyk scieramy jablka tak aby calkiem przykryly warstwe, i dalej nastepna czesc mieszanki i cyk znowu starte jablka na to cyk ostatnia warstwa mieszanki i cyk jabluszka scieramy
chili mamy 3 warstwy mieszanki (mannowo-pudrowo -macznej) i 3 warstwy jablek
na koniec na calosc wiórkujemy masełko i cyk piekarnik
180 stopni , 60 min, piekarnik elektryczny opcja góra i dół
prymityw ale smaczny
no i jest ciasto
cyd
skanna
Eeee, tam prymityw. Podstawa diety matek karmiÄ…cych bezmleczno-bezjajeczne stwory icon_biggrin.gif
Osobiście radzę do jabłek dodać cynamon i rodzynki. A cukier równie dobrze może być zwykły.
A pyszne i proste rzeczywiście jest.
katiek
Ja kiedyś (1,4 roku temu) robiłam w wersji bezglutenowej z mąką ryżową i kaszką kukurydzianą (błyskawiczną) i z gruszkami zamiast jabłek (bo Kinga nie mogła). Co ciekawe osoby całkowicie zdrowe i nie na diecie jadły z apetytem a Kinga była w 10 niebie że i ona moze jeść ciasto.
A dziÅ› zrobimy misiowego murzynka w formach silikonowych icon_biggrin.gif
lea
Cyd. dobrze rozumiem, że ta masa jest sypka ? niczym "nie sklejona" ?
skanna
Lea, dobrze rozumiesz. To jest tak zwana "sypana szarlotka" icon_smile.gif
lea
ok dziekuję icon_smile.gif a powiedzcie mi jeszcze proszę na jak dużą blaszkę jest to ciasto, bo mam zamiar dziś zrobić icon_smile.gif
skanna
Ja robiłam zawsze w takiej średniej tortownicy - ok. 26 cm średnicy.
lea
skanna dziękuję i lecę piec icon_smile.gif
lea
heh obawiam się, że mi to ciasto nie wypali icon_cry.gif jabłka były zbyt soczyste ale w przepisie nie było nic o wycisnięciu soków z jabłek ....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.