Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. PLiki cookies stosujemy w celu świadczenia uśług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany
do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany
ustawień dotyczących cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółow w naszej "Polityce Prywatności"
Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowanæ i rozszerzon± wersjê, nadaj¹c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
Nie napisałam "jakich patelni", bo może jest coś lepszego?
Już mam dosć. Kolejna patelnia , która w momencie zakupu wygląda nieźle (i kosztuje zwykle ok. 50) i obiecuje wiele w opisie, po pół roku zmienia się w szmelc. A to powłoka (teflon ) obłazi, a to dno wygina się w łuk, albo jedno i drugie. Mam starą aluminiową, ale to ponoć niezdrowe, więc uzywam do niskich temp. i rzadko, no i przypala.
Przyglądałam sięostatnio wynalazkom pokrytym tytanem. Cena zabójcza (ok 300), ale może watro? MAcie doświadczenia? Czy to tylko chwyt reklamowy czy naprawdę zakup na lata?
Na czym smażycie?
amo
Sat, 05 Mar 2005 - 14:25
Mam patelnie Tefal - juz niestety cos sie z nia robi, jakby rdzewieje czy co... jakis czas temu kupilam te reklamowane garnki Tefal ze zdejmowana raczka - na razie sa bardzo w porzadku, zobaczymy jak pozniej. No i mam jeszcze patelnie Berghoff - troche przywiera, ale w trakcie smazenia odchodzi w wiekszosci - generalnie niezla.
Doruśka
Sat, 05 Mar 2005 - 22:46
JA kiedys kupiąłm patelnie tefala ,z tym czerwonym środkiem,prawie 100zł,a taka kicha,ze szkoda gadać (
marghe.
Sun, 06 Mar 2005 - 20:50
Dor.. ja taka miałam i mam.. zmieniłam po 2 czy 3 latach
NIe była idealna, ale i tragiczna też nie
do mies i warzyw patelnia beztłuszczowa żeliwna..
kasiarybka
Mon, 07 Mar 2005 - 09:46
Wok i patelnia beztłuszczowa.
Jestem bardzo zadowolona.
Nie sÄ… teflonowe, tylko metalowe, taki delikatny, szary, lekki metal, nie wiem jak siÄ™ nazywa
Mika
Mon, 07 Mar 2005 - 10:40
ja mam jedna dziwną -wyglada jak emaliowana,a ciężka jakby cygan robił -cudo-nic nie przypala/się nie przypala ,ale musi mieć tłuszcz
jedna teflonowa której nie lubię,a druga którą kocham (już bez rączki ) pokryta czymś dziwnym podobnym do teflonu
nowy nabytek to zwykła "teflonowa" z Ikei -na tej super się robi naleśniki
Ewcia!
Mon, 07 Mar 2005 - 13:39
Dzięki
jeszcze podrążę
amo - Berghoff - to stalowa? a smażysz bez tłuszczu? do bocznych ścianek nie przywiera?
kasia - no co to za metal ? jednolite czy warstwowe?
marghe - żeliwna beztłuszczowa? to jakis specjalny rodzaj czy na każdej żeliwnej smaży sie bez tłuszczu?
Takiej właśnie (tzn. ciężkiej żeliwnej) miałam zamiar jutro szukać.
Przy okazji gotowania ćwiczy się bicepsy
A te, które sprzedają (spzredawali kiedyś) Cyganie, to miedziane są? Ktoś ma/miał i zna?
marghe.
Mon, 07 Mar 2005 - 13:44
coś takiego .. tyle,ze moja jest żeliwna
amo
Mon, 07 Mar 2005 - 14:03
CYTAT(Ewcia)
Dzięki
jeszcze podrążę
amo - Berghoff - to stalowa? a smażysz bez tłuszczu? do bocznych ścianek nie przywiera?
Stalowa chyba. Bardzo ciezka. W instrukcji pisza, ze mozna smazyc bez tluszczu, ale jeszcze nie probowalam. Do tej pory robilam w niej tylko kotlety i gulasze. Bardzo szybko sie nagrzewa i jesli jest za duzy ogien to boczne scianki sie przypalaja. Ale nie ma zadnych problemow z jej myciem!
Chyba niedlugo sprobuje usmazyc na niej jakies placki, moze nawet bez tluszczu i zobaczymy jak sie sprawdza.
Dorka
Tue, 08 Mar 2005 - 17:30
Ewciu ja dziś zakupiłam patelnię Bergfoffa (wcześniejsza z Tefalu po 2 latach użytkowania nadaje się do śmieci). Oglądałam kilka, ta wydawała się wyglądać najlepiej https://naczynia.com/1-a.htm (seria Skala). Stop aluminium i platyny, powlekany utwardzonym teflonem, odkręcana rączka, patelnię można używać w piekarniku.
Ja mam dwie najzwyklejsze pod słońcem patelnie - "bezprzymiotnikowe" i wiem jedno - że najlepiej smaży się na patelni STAREJ, takiej "obsmażonej" przez całe lata.
Pomimo, że moje patelnie wymagają tłuszczu, nieraz sama się pozytywnie dziwię, jak w sumie mało tego tłuszczu (znaczy - oleju) u nas "idzie". I dobrze.
amo
Wed, 16 Mar 2005 - 11:47
Wlasnie probowalam smazyc mielone na Berghoffie bez tlusczu. Niestety niewypal - przykleily sie do dna, mimo, ze same wydzielily sporo tluszczu.
amo
Tue, 05 Apr 2005 - 20:40
Ostatnio obsmarowalam patelnie Berghoff, to dzis musze dodac, ze nadaje sie do smazenia grzanek na niewielkiej ilosci tluszczu i takoz ziemniaczkow.
Potwora
Wed, 06 Apr 2005 - 20:59
CYTAT(Dorka)
Ewciu ja dziś zakupiłam patelnię Bergfoffa (wcześniejsza z Tefalu po 2 latach użytkowania nadaje się do śmieci). Oglądałam kilka, ta wydawała się wyglądać najlepiej https://naczynia.com/1-a.htm (seria Skala). Stop aluminium i platyny, powlekany utwardzonym teflonem, odkręcana rączka, patelnię można używać w piekarniku.