Agnieszka cudne torty
A powiedz, czy te wszystkie ozdoby robisz z tego lukru co własnoręcznie wykonujesz?
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32
Agnieszka cudne torty
A powiedz, czy te wszystkie ozdoby robisz z tego lukru co własnoręcznie wykonujesz?
wszystko robię sama przez co raz wyjdzie ładniej raz gorzej. A tak poza tym powiedzcie mi czy wam też peka czasami ta ręcznie robiona masa plastyczna na torcie?Zdaża mi się często ,ze juz po połozeniu zaczynają wychodzić peknięcia ,które niestety widać i nijak nie mogę sobie z tym problemem poradzic.a top moje dzisiejsze.
Ale śliczny miś a może pęka, bo za cienko rozwałkowujesz?
no własnie to u mnie bez róznicy czy grube czy cienkie i tak pęka
To moze z lukrem cos nie tak? Jak go wyrabiasz? Moze uzyj troche tluszczu kokosowego do wzrabiania to bedzie nieco bardziej elastyczny?
wyrabiam ręcznie ale tak sobie myslę ze moze za krótko?? może trzeba go dłużej wyrabiać w rękach?
Tak oglądam sobie Wasze torty, i szczęka mi opadła! Absolutnie fantastyczne!
Ja mam przed sobą trudne zadanie ... Postanowiłam zrobić torcik dla mojego siostrzeńca. Tylko problem jest taki, że ja nigdy nie robiłam tortów. Nigdy sama nie robiłam masy do ciasta (wszystko w torebkach). Znalazłam przepis na biszkopt, i mam pomysł jak ten tort ma wyglądać. Tylko, co między cukierkami a biszkoptem, jaką masę dla 3 latka, który nie może za wiele jeść, który nie chce za wiele jeść!? Bita śmietana? Ale tak jakoś ubogo będzie, dorośli też będą jedli. Macie może jakieś pomysły dla nowicjuszki? Edit. Mały nie może świeżych truskawek, orzechów i wiadomo, alkoholu. Ale jeśli to będzie tort m&msowy to masa nie może być za słodka ...
Wszystkie torty świetne.
Mari może masa z kubusia, albo z brzoskwiń?
ja bym proponowała oprócz bitej smietany jedną warstwę dzemu porzeczkowego,który swietnie przełamuje smak a do tego biszkopt nasącz wódką z cytryn
Agnieszka co to jest ta wódka z cytryn i czy to nadaje się dla dzieci???
Agnieszka co to jest ta wódka z cytryn i czy to nadaje się dla dzieci??? miało być wódka z cytryną ale nie doczytałam ze to dla dzieci ,to daj samą bitą smietanę plus dzem porzeczkowy, mi sie to bardzo sprawdza jak robię torty dla dzieci, a jesli chcesz nasączyć mimo to biszkopt to możesz wodą z cytryną
Tak oglądam sobie Wasze torty, i szczęka mi opadła! Absolutnie fantastyczne! Ja mam przed sobą trudne zadanie ... Postanowiłam zrobić torcik dla mojego siostrzeńca. Tylko problem jest taki, że ja nigdy nie robiłam tortów. Nigdy sama nie robiłam masy do ciasta (wszystko w torebkach). Znalazłam przepis na biszkopt, i mam pomysł jak ten tort ma wyglądać. Tylko, co między cukierkami a biszkoptem, jaką masę dla 3 latka, który nie może za wiele jeść, który nie chce za wiele jeść!? Bita śmietana? Ale tak jakoś ubogo będzie, dorośli też będą jedli. Macie może jakieś pomysły dla nowicjuszki? Edit. Mały nie może świeżych truskawek, orzechów i wiadomo, alkoholu. Ale jeśli to będzie tort m&msowy to masa nie może być za słodka ... Ja bym zrobila tort z taka masa ze smietany i bialej czekolay, na zwyklym biszkopcie skoro sie boisz i przelozyla brzoskwiniami z puszki dobrze odsaczonymi albo bananami w plasterkach. Biszkopt mozna namoczyc sokiem z brzoskwin z puszki. Jeden biszkopt posmarowalabym dzemem porzeczkowym, ale nie jako warstwe tylko tak dla przelamania smaku (jak juz pisala Agnieszka.zg)
hekkate - masa z kubusia? Jak to ma wyglądać?
Porzeczki też raczej odpadają, ale mam takie powidła śliwkowo-kakaowe, domowej roboty, właśnie do ciast. Więc chyba tymi śliwkami smak przełamię. flo, właśnie myślę nad brzoskwiniami, i bananami. Nie wiem, czy nie będzie za dużo, biorąc pod uwagę fakt tych cukierków wokół tortu. Dziękuję za przepis na biszkopt! Jest dużo prostszy niż ten, co ja znalazłam Ciągle problem z masą mam. Ale skoro to ma być dla dzieci, niech będzie słodki! Chociaż śmietana i biała czekolada ...
Mari wpisz w googlach masa z kubusia. Ja nie pamiętam z którego przepisu robiłam.
Moja masa z Kubusia to były ugotowane na litrowej butki 3 budynie śmietankowe ; ewentualnie jak chcesz 3 kolory to 3 małe butelki różnych smaków po budyniu na sztukę.
zastanawia mnie jedna rzecz. Na czym kładziecie torty??Bo te kupne podstawki w ogóle mi się nie sprawdzają bo sa po prostu za miękkie i czasami mi masa na nich peka bo tort się kolibie/ moje torty waża min. 2,5 kg. Zastanawiam sie na czym je kłaśc bo na tych złotych już nie mam zamiaru, a szykuje mi się parę tortów i nie mam pomysłu na podkładki....czekam,,,,,
U mnie taką rolę pełni przykryty ozdobną serwetką cukierniczą ... przycięty kawałek panela - deseczka sztywna prosta i wytrzymała.
Agnieszka, masz na mysli torty na wynos? Te w domu klade na paterze. Torty na wynos ukladam na specjalnej podkladce oblozna srebrnym czyms, tzw. cake board. Mozna cos podobnego zrobic z grubszego styropianu czy sklejki i oblozyc folia aluminiowa.
kiedys próbowałam obkładac folią ale ona niestety sie drze i te jej zagniecenia niezbyt mi sie podobają, jesli robie tort dla siebie to pół biedy ale dla kogos to wolałabym cos bardziej twardego. zastanawiam sie nad wycięciem z kartona np z biedronki bo one są dośc twarde ale same w sobie nie są ciekawe bo szare no i najwazniejsze - bezposrednio na kartonie nie połłoże toru bo rozmieknie przecież a te w sklepach mimo ze po 4-5 zł to wcale twarde nie są ....
Będę robić tort na rocznicę dla rodziców, w sobotę impreza, czy wystarczy jak biszkopt zrobię w piątek, czy zrobić go wcześniej?
I nie wiem jaką masę zrobić, siostra mówiła, że śmietanowo malinową, a może macie przepis na jakąś cytrynową?
ja czasami to nawet 3 dni wczesniej robię jak muszę. na sobotę tez będe robiła ale 3 piętrowy -sama jestem ciekawa co mi wyjdzie..
wszystko robię sama przez co raz wyjdzie ładniej raz gorzej. A tak poza tym powiedzcie mi czy wam też peka czasami ta ręcznie robiona masa plastyczna na torcie?Zdaża mi się często ,ze juz po połozeniu zaczynają wychodzić peknięcia ,które niestety widać i nijak nie mogę sobie z tym problemem poradzic.a top moje dzisiejsze. Zakochałam się w tym misiu!
Agnieszka, zamówiłam masę marcepanową, ale tylko 250gram, nie starczy mi na tort chyba ma tortownica 30cm i na serduszko z 20cm? kurczę, za mało wzięłam.
a nie lepiej zrobić samej ?? ja wolę przynajmniej mam jej duzo najpierw biała a potem dodaję barwniki...jutro wklejewieczorem moje mam nadzieję największe dzieło dla córki na 18 robię 3 piętrowy w koronkach z motylkami.....sama jestem ciekawa czy mi wyjdzie i jak....
no i zrobiłam na sobotnią imprezkę dla córci na 18-tkę....
Ło matko, Agnieszko, cuuuuudo.
Sto lat dla córki!!
cudo
Ale super tort Agnieszka, na mężowski tort sama zrobię masę dzisiaj mój kolega cukiernik powiedział, że jeszcze białko dodaje do tej masy z cukru pudru.
Aga a jak córka ma na imię? bo moja siostrzenica jutro idzie na 18 chodzi Twoja córa do siódemki? edit: dzwoniłam do siostry , to jednak nie Twoja córa
moja córcia chodzi do Budowlanki i ma na imię OLaa to białko kazał ci dodać takie lejące czy ubite??
moja córcia chodzi do Budowlanki i ma na imię OLaa to białko kazał ci dodać takie lejące czy ubite?? nie zapytałam Ja mam swój pierwszy tort za sobą, ale ta masa to mnie wkurzała, bo się przylepiła do blatu mimo, że podsypała i trochę taki poklejony ten tort był ale i tak mama nie mogła uwierzyć, że sama zrobiłam
na gęsty lukier
Ozdoby można przykleić zwykłą, nazwyklejszą wodą. Machnąć jedynie pędzelkiem i to wsio.
Asia, biszkopt do samochodu musisz upiec w prostokątnej blaszce. Zalezy też jaki to ma być samochód. Garbus? Jakiś bardziej wypasiony? Jezeli garbus, to pieczesz biszkopt w okrągłej tortownicy i odkrajasz dwa boki, które kładziesz na podstawę biszkotu.
nieee nie garbus bo nie mam wystarczająco dużej tortownicy takie właśnie widziałam w necie ale ale nie wiem jak mam się wsiąść za samochód w prostokątnej blaszce konkretnie ile mam go upiec i jak rozkroić
Masz dwie mozliwości. Albo przekroić biszkopt wzdłuż dłuższego boku ( na taką długość jaką chcesz by miał samochód) a z tego co zostanie robić kabinę albo przekroić biszkopt w poprzek na 3 równe częsci i dokleić przód karoserii na pożadaną długość a z 3 częsci zrobić kabinę. Kurcze, nie wiem jak to dokładnie opisać.
Asia tak po krótce:
1. 2. 3. Poradzisz sobie,skoro taką lakę zrobiłaś to i z autem nie będziesz miała problemu
no to moje dzisiejsze dwa M&m dla córki do szkoły a drugi dla kogoś.....
Dziewczyny a macie doświadczenie z gotowym lukierem plastycznym
Zanabylam ten lukier i sie zastanawiam, ze nie zasięgnęłam opinii....
Moko, w chwili lenistwa kupiłam u nich, do własnorecznego się nie umywa ale w sumie nie był zły .
Ło jezusie, jaki drogi ten lukier.
Biały był ok, ale zielony jakiś taki wodnisty był i trudno było później ręce domyć ( ze dwa dni miałam zielonkawe dłonie -jak kosmita ).
Jednak dosypałam sporo cukru pudru, ugniotłam całość jak plastelinę, żeby było jednolicie zielone. Efekt końcowy (boisko piłkarskie) był zadowalający. Dziewczyny a macie doświadczenie z gotowym lukierem plastycznym Zanabylam ten lukier i sie zastanawiam, ze nie zasięgnęłam opinii.... Ja robiłam z gotowego, dobrze się rozwałkowywał, nic nie farbowało a miałam zielony Tylko trzeba uważać , bo przykleja się do blatu. Rozwałkowywałam też masę marcepanową, o matko , ale się namęczyłam rozwałkować 25dag, aż na następny dzień mięśnie brzucha mnie bolały
Asiu, przepiekny tort, aż mam ochote spróbować
Sto lat dla solenizanta. To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|