To jest uproszczona wersja wybranego przez Ciebie wątku

Torty nie tylko dla dzieci

Kliknij tutaj aby przejść dalej i przeczytać pełną wersję

Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32
agrafkaa
aaa dziękuję bardzo.w takim razie zapraszam na tort
milutka
Ja się też wpraszam icon_smile.gif super Ci wyszedł icon_smile.gif
Tuni
JakieÅ› spotkanie nam siÄ™ szykuje czy co icon_smile.gif
agrafkaa
pasowałoby się spotkać na tego torcika.więc wpadajcie dziewczyny 03.gif
bumbum
Asia mówiłaś że sobie z autem nie poradzisz a tu smakowite cudo 06.gif
Użytkownik usunięty
Asia, śliczne autko ci wyszło. icon_smile.gif
semi
piekne auto:)

Agnieszka, biust mnie rozbroił, świetny tort:))))
agrafkaa
dzięki dzięki ale ono takie piękne dzięki wam wyszło 03.gif
Użytkownik usunięty
CYTAT(Agnieszka.zg @ Tue, 10 Jan 2012 - 20:27) *
zastanawia mnie jedna rzecz. Na czym kładziecie torty??Bo te kupne podstawki w ogóle mi się nie sprawdzają bo sa po prostu za miękkie i czasami mi masa na nich peka bo tort się kolibie/ moje torty waża min. 2,5 kg. Zastanawiam sie na czym je kłaśc bo na tych złotych już nie mam zamiaru, a szykuje mi się parę tortów i nie mam pomysłu na podkładki....czekam,,,,,


Na duuużej desce do krojenia obleczonej w folię alu icon_smile.gif
Agnieszka.zg
CYTAT([użytkownik x] @ Mon, 30 Jan 2012 - 07:48) *
Na duuużej desce do krojenia obleczonej w folię alu icon_smile.gif


[użytkownik x]
wszystko fajnie jak robię tort dla siebie lub bliskiej znajomej zawsze mogę poprosić o zwrot ale jesli robię dla obcej osoby to mam problem.....
justin
CYTAT([użytkownik x] @ Mon, 30 Jan 2012 - 07:48) *
Na duuużej desce do krojenia obleczonej w folię alu icon_smile.gif



na desce do krojenia, prostokątnej lub okrągłej, bez folii aluminiowej.
Użytkownik usunięty
Ja wieksze torty kladę na takie specjalne tace z kartonu chyba? do indyka i mniejszą podkladkę (tortową) przyklejam do tej indyczej.icon_wink.gif Nic się nie gibie, chybocze ani nie zagina, dodatkowo, mozna bez obaw przeniesc z lodowki na stól.
milutka
Jutro sama robię masę icon_smile.gif ja to było:75ml wody, 1kg pudru i 10dag glukozy i to gotować czy mieszać, czy co?

No i jaki biszkopt upiec i jak go ukroić żeby tort był w kształcie myszy? 06.gif
Agnieszka.zg
CYTAT(milutka @ Tue, 31 Jan 2012 - 21:48) *
Jutro sama robię masę icon_smile.gif ja to było:75ml wody, 1kg pudru i 10dag glukozy i to gotować czy mieszać, czy co?

No i jaki biszkopt upiec i jak go ukroić żeby tort był w kształcie myszy? 06.gif


milutka bierzesz 50 ml wrzątku rozpuszczasz w tym 3 łyżeczki żelatyny potem dodajesz 3 łyzeczki glucozy a na koniec ok 800 g cukru pudru i ugniatasz do potrzebnej konsystencji
milutka
CYTAT(Agnieszka.zg @ Wed, 01 Feb 2012 - 20:13) *
milutka bierzesz 50 ml wrzątku rozpuszczasz w tym 3 łyżeczki żelatyny potem dodajesz 3 łyzeczki glucozy a na koniec ok 800 g cukru pudru i ugniatasz do potrzebnej konsystencji


dlatego mi nie chciał się kleić, już szukałam ratunku w na każdy temat, al dodałam wody z żelatyną i jakoś się skleił.

Teraz spojrzałam na zdjęciu jaka masakra ten tort 06.gif 37.gif Ale nie miałam czarnego koloru i nie miałam czym zrobić rzęs, oczu i nosa.




moko.
Eeee no co Ty, fajna mycha!
malgosia1968
milutka cudny tort 06.gif
milutka
CYTAT(moko. @ Wed, 01 Feb 2012 - 21:00) *
Eeee no co Ty, fajna mycha!



Że ja fajna 06.gif

od lat tak mówi do mnie mąż icon_wink.gif

A wiecie co jest najlepsze, moja mama boi siÄ™ panicznie mysz 06.gif
Filip_inka
CYTAT(milutka @ Wed, 01 Feb 2012 - 20:16) *
Teraz spojrzałam na zdjęciu jaka masakra ten tort 06.gif 37.gif


ja bym chciala umiec robic takie "masakry" 29.gif
super!
Użytkownik usunięty
Oprócz koślawego prawego ucha, mycha wyszła super. 06.gif
oluśia
Milutka śliczny torcik , apetyczna myszka
Moje też nie wychodzą idealne ale przynoszą dużo radości.Moja ostatnia figura na torcie mała być dinozaurem- ostozębem a wygladała jak Bazyliszek ( patrz zdjęcie 06.gif )
Ale co tam najważniejsze, że obdarowany tortem zadowolony .


Tuni
Olusiu, bazyliszek cuuuuudny icon_smile.gif
oluśia
Tuni dzięki 06.gif
milutka
Cudny bazyliszek icon_smile.gif i masz rację, najwazniejsza radość obdarowywanego icon_smile.gif


Co do ucha, to w ogóle za grube je zrobiłam, ale łamał mi się ten lukier icon_sad.gif
Agnieszka.zg
moj dzisiejszy
Busia
Przejrzałam sobie cały wątek z tortami w poszukiwaniu inspiracji na tort dla córci, która za ponad miesiąc będzie obchodzić 6 urodziny.
Amelka waha się teraz między gitarą, motylkiem, pszczólkami w ulu i serem z myszkami. Podejrzewam że wypadnie na motyla, ale to się okaże icon_smile.gif
Ja rok temu poznałam masę marcepanową i tym ozdabiałam torty. Nie miałam dostępu do barwników (było za późno by przez internet zamówić) więc zabarwiłam galaretkami i wyszło fajnie icon_smile.gif
Moje torty do niektórych tu pokazanych nie dorównują wyglądem, ale ja jestem z nich dumna, a co najważniejsze solenizantom i gościom się bardzo podobały i smakowały.
PochwalÄ™ siÄ™ swoimi wyrobami:

1. Tort z syrenką, dla starszej córci


2. Tort z kucykami pony (trochę nie wyszły jak kucyki) dla młodszej córci


3. Tort dla chłopaka siostry, fana piłki nożnej
(co ja się namęczyłam żeby zrobić te bramki)
moko.
Agnieszka.zg - czym wycinasz takie fajne kształty?
Busia - kucyki boskie!

Dziewczyny mam pytanko: torty pieczecie biszkoptowe? marchewkowe, murzynkowe? - jakie?
Kremy jakie?

Muszę upiec tort na kilkanaście osób, piec będę w czwartek, w piątek przełoże kremem a w sobotę muszę go przetransportować samochodem 200 km.

Doradźcie mi:

1. jakie ciasto zrobić? i jaki krem - zakładając, ze podczas transportu NIC się nie stanie?
2. ozdobic masą marcepanową i lukrem plastycznym już w piątek i gotowy tort przetransportować, czy lepiej masę nałożyć po przetransportowaniu ?

Mam plan, lukier plastyczny nałożyc dopiero po pokonaniu drogi, tylko będę mieć na ozdobienie maks 1,5h, ale boję się jechać z gotowym tortem, bo mam obawy o jego wygląd. Planuje upiec murzynka i przełożyć kremem maślanym. Nie popłynie mi to?

Jakie jest Wasze zdanie?
Tuni
Moko, w taki mróz 200km to nie dość że nie popłynie, to pewnie zamarznie na amen icon_biggrin.gif
moko.
CYTAT(Tuni @ Sun, 05 Feb 2012 - 20:31) *
Moko, w taki mróz 200km to nie dość że nie popłynie, to pewnie zamarznie na amen icon_biggrin.gif

Kobieto, ja pytam przyszłościowo, tort podam na stół 10.03 icon_smile.gif
Użytkownik usunięty
Moko, czy ten tort ma być pietrowy?
Ja bym się nie bawiła w przekladanie lukrem po przyjezdzie, no i wykonczylabym raczej masą marcepanową, bo nie peka tak jak cukrowa. Upieklabym biszkopt i przelozyla inną masą niż maślana. W połączeniu z z masą curkowa lub marcepanową wyjdzie ci calośc strasznie slodka.
moko.
CYTAT(Blue @ Mon, 06 Feb 2012 - 12:25) *
Moko, czy ten tort ma być pietrowy?
Ja bym się nie bawiła w przekladanie lukrem po przyjezdzie, no i wykonczylabym raczej masą marcepanową, bo nie peka tak jak cukrowa. Upieklabym biszkopt i przelozyla inną masą niż maślana. W połączeniu z z masą curkowa lub marcepanową wyjdzie ci calośc strasznie slodka.

Ma byc piętrowy, ma to byz zygzak...
Jaką masę zrobić?
Masa lukrowa musi byc, bo wybuliłam grubą kase na gotowca 37.gif
Użytkownik usunięty
Jezeli ma być pietrowy, to proponowalabym dać wsporniki, by ten mniejszy tort się nie zapadł, zwlaszcza, że ma jechać 200km.icon_wink.gif Mase możesz zrobić na bitej śmietanie i dać żelatynę, by sie nie rozlazła i nie popłynęla lub zrobić masę na budyniu, mozliwosci jest wiele. Chociaz dla mnie wszelkie kremy na maśle w połączeniu z masa cukrową są za ciężkie i za słodkie. Proponuję jakąś masę owocową, np truskawkową lub malinową.
moko.
Blue poratuj mnie przepisem na masy budyniowe i smietanowo-owocowe.
Tuni
CYTAT(moko. @ Mon, 06 Feb 2012 - 07:50) *
Kobieto, ja pytam przyszłościowo, tort podam na stół 10.03 icon_smile.gif


Jakoś nie doczytałam 37.gif , przepraszam .
Agnieszka.zg
[quote name='moko.' date='Sun, 05 Feb 2012 - 17:20' post='8832395']
Agnieszka.zg - czym wycinasz takie fajne kształty?


do drobnych rzeczy zakupiłam na internecie róznego rodzaju wyciskarki i nimi ułatwiam sobie życie, a niektóre to ręcznie
Użytkownik usunięty
CYTAT(moko. @ Mon, 06 Feb 2012 - 16:36) *
Blue poratuj mnie przepisem na masy budyniowe i smietanowo-owocowe.


Moko, jutro ci napiszę, na PW, bo muszę w notatki zerknąć.icon_smile.gif
agrafkaa
CYTAT(Blue @ Mon, 06 Feb 2012 - 19:50) *
Moko, jutro ci napiszę, na PW, bo muszę w notatki zerknąć.icon_smile.gif

ee nie na pw bo ja też chcę się doszkolić
Użytkownik usunięty
Jezeli chodzi o moje przepisy na masy, to jestem sknerus i publicznie nie udostepniam.icon_wink.gif
agrafkaa
to ja też ładnie proszę o pw blagam.gif
moko.
CYTAT(Tuni @ Mon, 06 Feb 2012 - 16:19) *
Jakoś nie doczytałam 37.gif , przepraszam .

Spokojnie, ja sie nie wyraziłam precyzyjnie icon_biggrin.gif więc wina moja, moja!

Postanowiłam się szarpnać na tort w kształce samochodu - DUŻEGO zygzaka, bo Oluś kończyć będzie 2 lata!
Mafia
Podpowiedzcie mi, bo mam mętlik.

Torty moje to biszkopt przełożony bitą śmietaną z owocami. Dekoracje w moim wykonaniu są mierne - czyli albo "walnę" płotek z rurek, albo jakaś galaretka czy owoce ułożone. Chcę przejść na wyższy poziom. icon_wink.gif
Mogę ozdobić masą marcepanową lub cukrową?
Nie mogę tortu przełożyć inną masą, bo rodzina nie lubi. W ogóle są monotonni, bo nawet najbardziej oczekiwany jest jeden rodzaj owoców.
Użytkownik usunięty
Moko, Asia, wysłałam.icon_wink.gif

Mafia a co chcesz konkretnie tej masie zrobić? Zabarwić? Figurki zrobić? icon_smile.gif
Mafia
Blue, no wiesz, chcę by tort wypiękniał. 06.gif Pewnie chciałabym mieć mase w różnych kolorach. Na figurki to się nie porwę, bo ja jestem kompletna noga w tego typu pracach. Chciałabym np. położyć taką masę na wierzch i np. cos wyciąć - kwiatki w innym kolorze? Albo zrobić tort lalkę i ozdobić piękną suknię. icon_wink.gif może zrobić tort - samochód czy myszkę.
agrafkaa
CYTAT(Blue @ Tue, 07 Feb 2012 - 10:42) *
Moko, Asia, wysłałam.icon_wink.gif

Mafia a co chcesz konkretnie tej masie zrobić? Zabarwić? Figurki zrobić? icon_smile.gif

DZIĘKUJĘ bardzo 03.gif
Użytkownik usunięty
Mafia, do barwienia masy cukrowej TYLKO barwinki w żelu. Masę kladzie się na krem maslany, bo na np smietanie, masa cukrowa poplynie. Drobne elementy przykleja się na wodę, wieksze na lukier. Do kwiatkow mozesz sobie kupić wykrwaczki, są też fajne do motylkow, listkow itp. Mozna też wykorzystać foremki da ciasteczek.
moko.
CYTAT(Blue @ Tue, 07 Feb 2012 - 10:53) *
Mafia, do barwienia masy cukrowej TYLKO barwinki w żelu. Masę kladzie się na krem maslany, bo na np smietanie, masa cukrowa poplynie. Drobne elementy przykleja się na wodę, wieksze na lukier. Do kwiatkow mozesz sobie kupić wykrwaczki, są też fajne do motylkow, listkow itp. Mozna też wykorzystać foremki da ciasteczek.

Specu Ty mój icon_wink.gif
Mam zamiar popełnić masę owocową! malinową!
Na wierzch trortu chcę dać lukiert plastyczny i co mam wierzch posmarować zamiast masa owocową(śmietanową) to masą maślaną? Tak?
Można położyć lukier na suchy tort? będzie trzymać?

Bo ja zawsze robiłam masy maslane, wiec nie mam doświadczenia w masach śmietanowych.
trzkasienka
CYTAT(Blue @ Tue, 07 Feb 2012 - 10:53) *
Mafia, do barwienia masy cukrowej TYLKO barwinki w żelu. Masę kladzie się na krem maslany, bo na np smietanie, masa cukrowa poplynie. Drobne elementy przykleja się na wodę, wieksze na lukier. Do kwiatkow mozesz sobie kupić wykrwaczki, są też fajne do motylkow, listkow itp. Mozna też wykorzystać foremki da ciasteczek.


nieprawda- sprawdzaja sie tez barwniki w proszku:oto rewelacyjny filmik

mase kladzie sie tez na smietane- robilam juz to wiele razy, tyle, ze warunkiem jest, by uzywac tej smietany minimalnie do wygladzenia bokow tortu- praktycznie smaku jej nie czuc, bo jej funkcja jest wygladzenie bokow i zalatanie ewentualnych dziur...
Użytkownik usunięty
Moko, pół kostki masła utrzyj na puch z cukrem pudrem i tym cieniutką warstwą posmaruj wierzch i boki tortu. Chodzi o to by oddzielić masę smietanową od masy cukrowej. Na to poloz masę cukrową. Najlepiej rozwalkowaną luż masę nawinać na wałek i tak nalozyć masę. Zmniejsza to ryzyko, ze przy nakladaniu się podziurawi.
Użytkownik usunięty
CYTAT(trzkasienka @ Tue, 07 Feb 2012 - 12:06) *
nieprawda- sprawdzaja sie tez barwniki w proszku:oto rewelacyjny filmik

mase kladzie sie tez na smietane- robilam juz to wiele razy, tyle, ze warunkiem jest, by uzywac tej smietany minimalnie do wygladzenia bokow tortu- praktycznie smaku jej nie czuc, bo jej funkcja jest wygladzenie bokow i zalatanie ewentualnych dziur...



Taa, tylko barwinki w proszku gniecie siÄ™ i gniecie i zostajÄ… i tak kropki z barwnika.
Masy nie kladzie się na smietanę, chyba, że za godzinę bedzie się go jadło! Inaczej masa na bank oddzieli się od ciasta,bo masa ciagnie wilgoć ze śmietany.
Mafia
No dobra, to chyba jest jednak jakaś wyższa szkoła jazdy. 06.gif
czyli robię tort po swojemu, wierzch i boki smaruję masą maślaną i na to daję masę cukrową?

Która masa jest lepsza do obróbki? Która masa nie lubi wilgoci? Tort muszę wykończyć zawsze dzień wcześniej i jakoś przechować w dobrym wyglądzie do kolejnego dnia. moge po porstu wstawić do lodówki?
coś pisałyście, że któraś masa pęka?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.