Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. PLiki cookies stosujemy w celu świadczenia uśług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany
do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany
ustawień dotyczących cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółow w naszej "Polityce Prywatności"
Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowanæ i rozszerzon± wersjê, nadaj¹c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
2 szklanki mÄ…ki pszennej
2 jajka
kostka masła lub margaryny
2 Å‚yzki kaszy mannej
1 szklanka cukru
pół kilo truskawek
Ciasto kruche robimy tak:
siekamy mąkę z masłem, dodajemy zółtka i pół szklanki cukru.
Szybko zagniatamy i wsadzamy do lodówki na min. pół godziny. Nastawiamy piekarnik na 180 st. C.
Z 2/3 ciasta wylepiamy spód brytwanki (wyłożonej papierem albo wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Podpiekamy ten spód 10 min w 180 st. C. Pozostałą 1/3 cześć ciasta do lodówki.
W tym czasie ubijamy białka pod koniec ubijania powoli dodajemy pozostałe pół szklanki cukru.
Truskawki kroimy np na ćwiartki.
I teraz podpieczony spód posypujemy kaszką manna potem na tym układamy truskawki a na to rozsmarowujemy ubite z cukrem białka.
Posypujemy pianę kruszonką z 1/3 ciasta i wkładamy na ok 20 min do piekarnika nagrzanego na 180 st. C piekarnika. Jak kruszonka się zrumieni to znaczy, ze ciasto powinno byc już ok.
No i jemy raczej dopiero po wystygnięciu-niestety . Inaczej soczek ucieka trochę.
Przyjemne w tym cieście jest m.in. to, zę sok z truskawek wyłapywany jest przez kaszkę manną- czyli ciasto jest kruche naprawdę .
Przepis jest z jakiegoś numeru Dziecka, ale z którego nie pamiętam.
Przypuszczam, że można dodac inne owoce np brzoskwinie, maliny albo śliwki.
goÅ›
Mon, 30 May 2005 - 17:24
ja robię na podobnej zasadzie, w sobotę zrobiłam w wersji homo czyli z masą z serków homogenizowanych, do której wrzuciłam truskawy; wyszło bomba tyle że przy takim upale ciężko było zagnieść:)
Wszystkie składniki zagnieść, bardzo krótko wyrabiać. Podzielić na dwie części
(ok. 0,75 i 0,25), większą wyłożyć na dużą blachę i ponakłuwać widelcem,
mniejszą schłodzić w zamrażalniku.
Uwaga: lepiej zapiec sam spód w piekarniku (200°C ok. 15 min.) i poczekać aż przestygnie. Pozwoli to zmniejszyć (lub uniknąć
całkowicie) zakalec. Ale zależy jaki kto ma piekarnik, mój np. wymaga podpiekania.
SER (lub owoce: maliny, jagody, Å›liwki, itd. – same owoce bez dodatków)
- 4 serki waniliowe (takie duże opakowania)
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub kaszy manny)
- 0,5 szkl. cukru pudru
- 0,5 kostki masła
Żółtka, cukier i masło dobrze utrzeć, następnie dodać serki, utrzeć; na koniec dodać mąkę. Masę serową (lub owoce) wyłożyć na ciasto.
Ubić białka na pianę, ciągle ubijając dodać cukier i na końcu mąkę
ziemniaczaną. Wyłożyć na ciasto, na wierzch zetrzeć ciasto schłodzone w
zamrażalniku (na tarce do jarzyn).
Piec w temp. 200°C, do momentu, kiedy wierzch ciasta będzie miał złoty kolor.
Przy włożeniu ciasta do dobrze nagrzanego piekarnika piec ok.40-45min, jeżeli
piekarnik jest zimny to trwa to ok. godziny.
Brzmi pracołowicie ale robi się szybko. Taki pseudo sernik z owocami w upał jest doskonały.
EwaH
Mon, 30 May 2005 - 19:18
Pieke podobne ciasta zamiast truskawek dajÄ™ rabarbar(pycha)
Pozdrawiam Ewa.
parasolka
Fri, 03 Jun 2005 - 22:00
zrobiłam to pierwsze wyszło super i robiło furorę na proszonym obiedzie
anita
Wed, 15 Jun 2005 - 09:55
czy to pierwsze nie ma proszku do pieczenia? kurcze wszystko pzrygotowałam i sie zastanawiam, pomocy moze byc ciasto bez proszku???
marghe.
Wed, 15 Jun 2005 - 10:45
Anita, ja na ciastach nie znam sie ani trochę.. ale wiem,ze istnieje mnóstwo ciast do których proszku do pieczenia sie nie dodaje
mamajul
Wed, 15 Jun 2005 - 12:08
z przepisu wynika ze bez. i ja piekłam bez.
anita
Wed, 15 Jun 2005 - 12:43
dzięki wam kobiety będzie bez
agarad
Sun, 26 Jun 2005 - 09:12
Zrobiłam ciacho z przepisu mamajul (wlaśnie się nim delektuję w ramach śnaidanka ) bardzo smaczne tylko moim zdaniem można dodac sporo mniej cukru.
a tak ogólnie to PYCHAA.
P.S. idę po dokładkę mniam
mamajul
Mon, 27 Jun 2005 - 08:01
A mnie się raz nie udało ...
irminka2
Mon, 04 Jul 2005 - 08:37
Zrobiłam to ciasto. Zostało zeżarte zanim dobrze wystygło a ja zobowiązana do pieczenia następnej blachy na następny dzień.
Pycha!
Irmina
mamajul
Mon, 04 Jul 2005 - 08:47
Bo ono jakieÅ› takie niezwyczajne jest, no nie??
gosiak23
Sun, 10 Jul 2005 - 13:23
mamajul-zrobiłam, wystygło i już prawie nie ma PYCHA!!!
mamajul
Mon, 11 Jul 2005 - 08:55
No. Pycha. .
Ino jak się je kroi i pochłania zanim zastygnie to soczek owocowy ucieka....
dori
Mon, 11 Jul 2005 - 22:41
Ciasto właśnie sie piecze,więc czy wyszło mi to napisze jutro.
Jedna sprawa mnie męczy.Chciałam sie od razu usprawiedl;iwić,że jest to trzecie ciasto upieczone przeze mnie w moim życiu.Jak to jeste z tą pioaną z białek,bo ja ubiłam póżniej dodałam cukier i zrobiła sie rzadka i już nie powstała,taką pianą posmarowałam.Jakie to miało być??????
dori
Tue, 12 Jul 2005 - 08:44
No i nie wiem czy wyszło.Chyba nie wyszło,bo wogóle nie urosło. Ale smaczne jest.Tak mówi mój mąż wziął do pracy.Kazałam,żeby nikomu nie pokazywał,bo wstyd.
Ja nawet nie wiem jak wyglÄ…da zakalec.
A-HA ja robiłam z malinami.....
mamajul
Tue, 12 Jul 2005 - 08:51
Piana z białek powinna być pianą . Cukier dodaje się po trochu w trakcie ubijania.
A wyrosnąć nie mogło- bo to kruche ciasto bez dodatków spulchniających, wiec ni ma jak urosnać.
To cisto po upieczeniu to jest kruchy, dosc cienki spód (ok 1cm??) na tym owoce, warstwa piany i okruchy cista znowu- całosć ma wysokość 2-2,5 cm. Orientacyjnie.
Myślę, ze fajne moze byc z brzoskwiniami i ze slikami wegierkami.
dori
Tue, 12 Jul 2005 - 10:27
Mamajul
więc myśle,że u mnie wszystko o.k oprócz tej piany.Ale jak Bóg mi świadkiem ubijałam po dodaniu cukru 15 min i nic.Więc w końcu dałam za wygraną.Następnym razem piana to będzie piana.Moje ciach tak pi razy drzwi ma 1,5 cm.Ale w smaku gut.
No i troszke mnie zawstydziłaś (tak przed monitorem poczerwieniałam)tym o kruchym cieście bez spulchniaczy,że nie wyrasta.Ale tak jak pisałam dopiero jest to moje 4 w życiu ciasto.
Jeszcze troszke i dojde do perfekcji.
mamajul
Tue, 12 Jul 2005 - 10:35
nie chciałam zawstydzać.
i ciesze się ze ci wyszło.
też się uczę cały czas i tak dla wyjaśnienia napisałam, spodziewałas sie ciasta a wyszedł plackowaty placek....
dori
Tue, 12 Jul 2005 - 15:19
CYTAT(mamajul)
spodziewałas sie ciasta a wyszedł plackowaty placek....
ale za to jaki pyszny!!!!!!!!
dori
Fri, 15 Jul 2005 - 15:49
Podejście drugie!!!!
Udane!!!!!!!!!!!
Ciacho pyszotka!!!!!!!!!!!!!
Piana ubita z powodzeniem
mamajul
Fri, 15 Jul 2005 - 15:54
.
Ja w ten upał zabiorę się za szarlotkę..
Może jakoś zrobię. Bo u nas wszystkim najlepiej szarlotka smakuje... Jula za tym truskwakowym nie przepada
agarad
Sat, 14 Jun 2014 - 09:05
wyciągam bo sezon truskawkowy trwa i właśnie sobie przypomniałam o tym przepysznym cieście sprzed lat
Ryjek
Sat, 14 Jun 2014 - 12:54
....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.