Ciocia Magda
Sun, 12 Jun 2005 - 18:02
Kupiłam formy do lodów na patyku (w Ikei, ale oczywiście teraz już wiem, że w Netto są tańsze) i w końcu chciałabym je wykorzystać. Przepis na sorbet podawany przez kww już znalazłam - ale tam trzeba mieszać - więc do lodów na patyku nie bardzo.
macie jakieś pomysły? ja na razie pewnie wypróbuję mrożenie koktailu owocowego (ze śmietaną, jogurtem?)
marghe.
Sun, 12 Jun 2005 - 21:00
ja mroże soki owocowe, cole itp
- wychodza slush puppies (czy jak im tam)
moze spróbuj z owocami zmiksowanymi
ps. skoro mozna danonki mrozic to pewnie i z jogurtów wyjdzie cos smacznego
madziula
Sun, 12 Jun 2005 - 21:20
Ja miksuję mrozone owoce+ mrożony jogurt + trochę cukru. Pyyycha
siłaczka
Sat, 18 Jun 2005 - 10:14
A ja się podczepię: kto zna przepis na prawdziwe lody własnej roboty? Mogą być pracochłonne, niech tam, chcę w końcu dać jakieś lody Michaśce...Tylko bez soków owocowych i generalnie owoców rzecz jasna... Śmietankowe czy waniliowe poproszę...
Dodorka
Sat, 18 Jun 2005 - 10:27
ja miksuje truskawki,dodaję troszkę cukru i smietany-wkładam do lodówki i za 3,4 godziny mam pyszne lody
amo
Sat, 18 Jun 2005 - 12:22
Mialam kiedys maszynke do lodow i z podstawowych przepisow, ktore byly podane w instrukcji najbardziej smakowaly mi te, ktore zawieraly jaja - byly najbardziej gladkie, aksamitne - pyyycha. Ale mam tez przepis, przywieziony z Anglii, ktory w tymze kraju sprawdzal sie swietnie (a w Polsce jakos mi nie wyszedl, choc sproboje chyba jeszce raz, bo dawno nie robilam) i lody byly naprawde smakowite, a ja smakoszej jestm jesli chodzi o lody. No i bardzo latwe w wykonaniu.
LODY WANILIOWE
1 puszka (410 g) porzadnie schlodzonego mleka skondensowanego (chyba nieslodzonego, ale pokroic sie nie dam)
3 pelne lyzki mleka w proszku
2 pelne lyzki cukru
1 mala lyzeczka esencji waniliowej (nie zapachu tylko wlasnie takiej ciemnobrazowej esencji)
Wszystko przerzucic do sporej miski, miksowac na najwyzszych obrotach az zrobi sie gesta masa. Przelozyc do naczynia i wstawic do zamrazalnika. Wyjac na ok. 1/2 h przed podaniem.
Z patyczkami powinno wyjsc, bo przed zamrozeniem bylo to naprawde geste.
Mika
Sat, 18 Jun 2005 - 14:20
ja mroziłam w tych pojemniczkach Kubusiowe puddingi czy jak im tam
siłaczka
Sat, 18 Jun 2005 - 15:23
CYTAT(amo)
LODY WANILIOWE
1 mala lyzeczka esencji waniliowej (nie zapachu tylko wlasnie takiej ciemnobrazowej esencji)
A co to za esencja? I gdzie ją można kupić? Nie jest słodzone toto przypadkiem?
marghe.
Sun, 19 Jun 2005 - 00:19
eKachno .. z tego co gdzies wyczytałam esencja waniliowa jest na bazie spirytusu
w skelpach nie widziałam
amo
Sun, 19 Jun 2005 - 20:29
CYTAT(marg.)
eKachno .. z tego co gdzies wyczytałam esencja waniliowa jest na bazie spirytusu
w skelpach nie widziałam
No chyba rzeczywiscie! Ja tam jej samej nie probowalam, ale dawala niesamowity waniliowy smak i zoltawy kolor. Alkoholu w lodach nie wyczulam. Tez poszukalam i w necie znalazlam taki przepis:
CYTAT
Vanilla Essence
4 vanilla beans
1/2 half bottle vodka
4 tbsp. sugar
Chop the vanilla beans into 1/4 inch pieces. Drop into a bottle and add the sugar. Pour in the vodka. Place it somewhere you will see it often and each time you pass give it shake.
After about 3 weeks taste and add more sugar if you feel necessary. This can last for ages if you top up with more vodka and sugar as necessary. Use just as you would ordinary vanilla essence.
NOTE: The cook has the right to lick the spoon!! It's absolutely delicious and you will never buy commercial vanilla essence again once you have tried this.
SECOND NOTE: Try a couple of tablespoons (yes, tablespoons) in a mug of hot milk as a warming winter nightcap -- magic!
Moze jednak mozna dodac czegos innego waniliowego jesli ma byc dla dzieci? Zreszta ja tez w POlsce tego nie widzilam - a w Anglii ten ekstrakt jest sprzedawany zwykle w malych i ciemnych butelkach.
amo
Mon, 20 Jun 2005 - 10:24
Znalazlam jeszcze jeden przepis na lody
Składniki: pół litra mleka, 3 żółtka, 15 dag cukru, cukier waniliowy do smaku
Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ubij na parze, aż powstanie gęsta puszysta masa
Cały czas ubijając, dodawaj po trochu przegotowane mleko
Ubijaj (albo ukręcaj), aż masa zgęstnieje
Naczynie z masą wstaw do zimnej wody i ubijaj aż masa całkowicie się oziębi
Wlej do formy i wstaw do zamrażalnika
W czasie mrożenia mieszaj lody od czasu do czasu, by mroziły się równomiernie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.