To jest uproszczona wersja wybranego przez Ciebie wątku

proszę o pomysły na dobry obiadek:)

Kliknij tutaj aby przejść dalej i przeczytać pełną wersję

Alrys
Za 2 tygodnie będziemy mieli 10 osób na przyjęciu urodzinowym Leksika (osoby dorosłe) no i mam kłopot co zrobić na obiadek. Może jakieś pomysły bo w ten upał nie mam głowy do myślenia. Dzięki.
kasiarybka
Alrys na górze strony masz "przepisy oboadowe", może tam coś znajdziesz ?



A to kilka moich sprawdzonych i pysznych :

Składniki:
- 50 dag karkówki bez kości
- 1 strÄ…k papryki
- 1 por (tylko biała część)
- 1 cebula
- 1/2 szklanki pędów bambusa (z puszki)
- 1 jajko
- 1.5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 8 łyżek oleju
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki octu winnego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka czystej wódki
- 1 łyżeczka soli

Sposób przyrządzania:

Mięso pokrój w paski. Dodaj wódkę i sól, wymieszaj, przykryj. Odstaw na 15 minut, dodaj jajko roztrzepane z łyżką mąki. Paprykę pokrój w paski, por w krążki, a cebulę posiekaj. Przełóż warzywa do rondla, dodaj ocet, sos sojowy, cukier i przecier. Podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści. W woku lub na patelni rozgrzej olej, włóż mięso i smaż 2 minuty, delikatnie mieszając. Dodaj pokrojone w plasterki pędy bambusa, smaż 45 sekund. Mięso i pędy bambusa przełóż na talerz. W woku lub na patelni pozostaw 2 łyżki tłuszczu. Mocno rozgrzej, dodaj warzywa i sos z rondla, smaż minutę, ciągle mieszając. Resztę mąki rozetrzyj z małą ilością wody, wlej do warzyw, wymieszaj. Dodaj mięso i pędy bambusa, duś przez chwilę. Podawaj z ryżem na sypko.


Składniki:
- 12 rurek cannelloni
- pierÅ› kurczaka
- mała cukinia
- 10-cm kawałek pora
- po pół papryki żółtej i pomarańczowej
- mała marchew
- mały kawałek selera
- łyżka świeżych ziół (tymianek
- natka
- mięta)
- mała śmietana 36-proc.
- świeżo starty parmezan
- sól
- pieprz

Sposób przyrządzania:

Do wrzącej wody wrzucić cannelloni i gotować 8-10 min. Delikatnie przełożyć makaron do misy z zimną wodą, aby ostygł. Potem odcedzić. Osuszyć, np. papierowym ręcznikiem.Makaron przygotować jak w poprzednim przepisie. Warzywa pokroić w paseczki. Podsmażyć. Ostudzić. Surowe mięso z kurczaka zmielić, wymieszać z warzywami i ziołami. Formę napełnić makaronem, zalać śmietaną lub sosem beszamelowym, posypać parmezanem, zapiekać.


Składniki:
- 1 kg cielęciny
- 1/2 butelki czerwonego wina
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 2-3 zÄ…bki czosnku
- 2 puszki 400-g pomidorów
- garść ciemnych oliwek
- 2 kolorowe papryki
- 100 ml oliwy
- mÄ…ka
- oregano
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- ew. szczypta cukru

Sposób przyrządzania:

Na 1/4 oliwy usmażyć cebulę, dodać czosnek i oregano, zamieszać. Trochę wina zachować, resztę wlać do cebuli razem z pomidorami w zalewie. Doprawić. Gotować na małym ogniu. Cielęcinę pokroić w grubą kostkę, posolić i popieprzyć, oprószyć mąką. Obsmażyć na oliwie partiami, na rumiano. Dodać do sosu. Paprykę pokroić w duże kwadraty, obsmażyć na tej samej patelni. Resztę wina wlać na patelnię, zagotować, zeskrobać resztki z dna, razem z papryką i oliwkami dodać do sosu. Dusić razem, aż mięso będzie miękkie, a sos gęsty.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.