Za 2 tygodnie będziemy mieli 10 osób na przyjęciu urodzinowym Leksika (osoby dorosłe) no i mam kłopot co zrobić na obiadek. Może jakieś pomysły bo w ten upał nie mam głowy do myślenia. Dzięki.
Alrys na górze strony masz "przepisy oboadowe", może tam coś znajdziesz ?
A to kilka moich sprawdzonych i pysznych : Składniki: - 50 dag karkówki bez kości - 1 strąk papryki - 1 por (tylko biała część) - 1 cebula - 1/2 szklanki pędów bambusa (z puszki) - 1 jajko - 1.5 łyżki mąki ziemniaczanej - 8 łyżek oleju - 6 łyżek cukru - 3 łyżki octu winnego - 1 łyżka przecieru pomidorowego - 1 łyżka sosu sojowego - 1 łyżka czystej wódki - 1 łyżeczka soli Sposób przyrządzania: Mięso pokrój w paski. Dodaj wódkę i sól, wymieszaj, przykryj. Odstaw na 15 minut, dodaj jajko roztrzepane z łyżką mąki. Paprykę pokrój w paski, por w krążki, a cebulę posiekaj. Przełóż warzywa do rondla, dodaj ocet, sos sojowy, cukier i przecier. Podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści. W woku lub na patelni rozgrzej olej, włóż mięso i smaż 2 minuty, delikatnie mieszając. Dodaj pokrojone w plasterki pędy bambusa, smaż 45 sekund. Mięso i pędy bambusa przełóż na talerz. W woku lub na patelni pozostaw 2 łyżki tłuszczu. Mocno rozgrzej, dodaj warzywa i sos z rondla, smaż minutę, ciągle mieszając. Resztę mąki rozetrzyj z małą ilością wody, wlej do warzyw, wymieszaj. Dodaj mięso i pędy bambusa, duś przez chwilę. Podawaj z ryżem na sypko. Składniki: - 12 rurek cannelloni - pierś kurczaka - mała cukinia - 10-cm kawałek pora - po pół papryki żółtej i pomarańczowej - mała marchew - mały kawałek selera - łyżka świeżych ziół (tymianek - natka - mięta) - mała śmietana 36-proc. - świeżo starty parmezan - sól - pieprz Sposób przyrządzania: Do wrzącej wody wrzucić cannelloni i gotować 8-10 min. Delikatnie przełożyć makaron do misy z zimną wodą, aby ostygł. Potem odcedzić. Osuszyć, np. papierowym ręcznikiem.Makaron przygotować jak w poprzednim przepisie. Warzywa pokroić w paseczki. Podsmażyć. Ostudzić. Surowe mięso z kurczaka zmielić, wymieszać z warzywami i ziołami. Formę napełnić makaronem, zalać śmietaną lub sosem beszamelowym, posypać parmezanem, zapiekać. Składniki: - 1 kg cielęciny - 1/2 butelki czerwonego wina - 1 mała cebula pokrojona w kostkę - 2-3 ząbki czosnku - 2 puszki 400-g pomidorów - garść ciemnych oliwek - 2 kolorowe papryki - 100 ml oliwy - mąka - oregano - gałka muszkatołowa - sól - pieprz - ew. szczypta cukru Sposób przyrządzania: Na 1/4 oliwy usmażyć cebulę, dodać czosnek i oregano, zamieszać. Trochę wina zachować, resztę wlać do cebuli razem z pomidorami w zalewie. Doprawić. Gotować na małym ogniu. Cielęcinę pokroić w grubą kostkę, posolić i popieprzyć, oprószyć mąką. Obsmażyć na oliwie partiami, na rumiano. Dodać do sosu. Paprykę pokroić w duże kwadraty, obsmażyć na tej samej patelni. Resztę wina wlać na patelnię, zagotować, zeskrobać resztki z dna, razem z papryką i oliwkami dodać do sosu. Dusić razem, aż mięso będzie miękkie, a sos gęsty. To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|