Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. PLiki cookies stosujemy w celu świadczenia uśług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany
do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany
ustawień dotyczących cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółow w naszej "Polityce Prywatności"
Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowanæ i rozszerzon± wersjê, nadaj¹c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
rurki z szynki albo sera? Aby uzyskać coś w rodzaju roladki, oczywiście na zimno, do chlebka. Poszukuję pomysłów. Chodzi mi o takie nadzienie stanowiące coś pomiędzy pastą a sałatką...
Przy okazji jeszcze jedno. Porządkowałam przepisy o sałatkach, przejrzałam też Internet i widzę, że 90% sałatek zawiera "wykończenie" pod tytułem majonez. A Wy nie używacie tych niezliczonych gotowych sosów do jedzenia na zimno, które są w dużych sklepach i coraz ich więcej? Który mogłybyście polecić zamiast nieśmiertelnego majonezu?
(Im dłużej się odchudzam, tym intensywniej moje mysli i posty krążą wokół jedzenia... Ale trzymam się...)
Ika
Mon, 17 Oct 2005 - 18:59
Farsz grzybowy.
Doruśka
Mon, 17 Oct 2005 - 19:00
bitą śmietanę z chrzanem mniam...
agabr
Mon, 17 Oct 2005 - 19:02
Majonezu nie uzywam , tzn uzywam w Wielkanoc do jaj , do rulonikow z szynki mozesz wlozyc serek philadelphia wymieszany z ziolami lub warzywami.
Zamiast majonezu nie polecam sosow gotowych bo sa pelne konserwantow i ulepszaczy ale polecam oliwe z oliwek i ocet balsamiczny z wieloma dodatkami , mozesz sobie sama zrobic gotowe oliwy smakowe.b
beattta
Mon, 17 Oct 2005 - 19:21
Do szynki dip z białego sera (ze szczypiorkiem, ziołowy ...) i obwiązuję ją szczypiorkiem.
Mika
Mon, 17 Oct 2005 - 19:29
pastÄ™ z jajek
do mięsa -śliwki,jabłka,żurawinę
_rybka
Mon, 17 Oct 2005 - 20:38
Kupiłam niegdyś gotowy sos czosnkowo-ziołowy. Raz. O ten raz za dużo. Paskudztwo.
Majonez można wymieszać z jogurtem naturalnym. Sałatka jest lżejsza. Polecam tez oliwę z oliwek, czasami dodaję trochę musztardy i nieco jogurtu.
Szynkę posmarowałabym serkiem i w środek szparagi np.. Albo serek doprawiony ziołami, ogórkiem, pomidorem itp.
marghe.
Mon, 17 Oct 2005 - 21:04
sosow do sałat jest od groma i ciut ciut
mam szukac?
a do ruloników (oprcz wyzej wymienionych rzecz) pasta jajeczna, suszone pomidory...
cymru
Tue, 18 Oct 2005 - 12:55
No wlasnie a moze jakies sosy i pasty wlasnej roboty? Ja np. vinegreta i majonez (chociaz rzadko) krece sama ostatni raz kupilam majonez chyba jak bylam w ciazy. No ale wtedy wszystko jadlam z majonezem a stary sie zadziwil bo myslal ze ja majonezu nie lubie bo w zyciu nie kupowalam.
Jak kol. B. wzmiankowala oliwy rozno smakowe tez sa latwe do przyrzadzenia a potem mozna sobie dowolny sosik z taka ukrecic. Polecam tez jako przyprawe do past i sosow Worcester sauce, ktory pikantno-kwasna nute nadaje.
marghe.
Tue, 18 Oct 2005 - 13:32
musztarodowo miodowy = musztarda (moze byc gruboziarnista_ , miód lynny, oliwa lub olej z pestek winogron, pieprz.. porzadnie wymieszac i polewac zielsko
Pomidorowy Zmiksować:
1,5 – 2 pomidory Å›wieże bez skóry
garść bazylii
oliwÄ™ z winogron
sol
1 zÄ…bek czosnku
ocet balsamiczny
Malinowy maliny przetrzec przez sitko (ew, zmiksowac,a le pestki zostanÄ…), dodac oliwÄ™/ olej z pestek i trochÄ™ octu balsamicznego
wybełtać
sdw
Tue, 18 Oct 2005 - 13:35
Do szynki najczęściej wkładam faszerowane jajka, pasta w jajach albo z majonezem albo z sosem chrzanowym. Sama nie wiem, która lepsza
Doruśka
Wed, 19 Oct 2005 - 09:27
Marghe,ale te sosy to raczej średnio się bedą w szynce trzymać
marghe.
Wed, 19 Oct 2005 - 10:11
na szycne wcale sie trzymac nie będą ale na sałacie idealnie
Doruśka
Wed, 19 Oct 2005 - 10:14
to prawda ,ale wydawało mi się ,ze sałaty sa w innym miejscu.a Sylwia o sałatki pytała.
marghe.
Wed, 19 Oct 2005 - 10:20
to poczekajmy na to co Sylwia powie
ja sie zasugerowałam Agnieszką i Cymru (vinegret)
addera
Wed, 19 Oct 2005 - 12:16
CYTAT(marg.)
pół łyżeczki sambal oelek,
marge a cóż to takiego ?
ja nie wiem
marghe.
Wed, 19 Oct 2005 - 12:20
sambal to pasta z papryczek chili
bardzo, bardzo ostra
ale smaczna
addera
Wed, 19 Oct 2005 - 12:25
duzo się jeszcze muszę nauczyć
ale wiem już co i jak z suszonymi pomidorami, pesto, mufinkami i octem balsamicznym
najważniejsze, że postęp jest
Sylwia M.
Wed, 19 Oct 2005 - 22:18
Sylwia powie, że co do sosów samodzielnie robionych, to wiem, że takowe robić można i wiem z czego (a jak nie wiem, to umiem znaleźć ). Chciałam wiedzieć, czy polecacie któreś z tych "gotowców", którymi zawalone są półki w supermarketach (kto to kupuje, skoro bezpośrednio zapytany, każdy twierdzi, że robi sam, bo nie lubi konserwantów??? ).
Wiecie, tak sobie myślę, czy w tych rurkach z ukochanego żółtego sera nie dałoby się przemycić tych jakże licznych produktów, które moje dzieci uważają za świństwo
marghe.
Thu, 20 Oct 2005 - 08:58
[quote="Sylwia M."]
Przy okazji jeszcze jedno. Porządkowałam przepisy o sałatkach, przejrzałam też Internet i widzę, że 90% sałatek zawiera "wykończenie" pod tytułem majonez. A Wy nie używacie tych niezliczonych gotowych sosów do jedzenia na zimno, które są w dużych sklepach i coraz ich więcej? Który mogłybyście polecić zamiast nieśmiertelnego majonezu?
[quote]
nie uzywam. Sama robiÄ™
marghe.
Thu, 20 Oct 2005 - 09:23
CYTAT(Sylwia M.)
Wiecie, tak sobie myślę, czy w tych rurkach z ukochanego żółtego sera nie dałoby się przemycić tych jakże licznych produktów, które moje dzieci uważają za świństwo :wink:
zalezy co dzieci uwazaja za swinstwo
Sylwia M.
Thu, 20 Oct 2005 - 10:17
CYTAT(marg.)
zalezy co dzieci uwazaja za swinstwo
hehe, właściwie wszystko oprócz nutelli i rzeczonego żółtego sera
w takim razie wrzucaj wrzystko oprócz nutelli i zótego sera
Zalezy Ci na warzywach?
Moze zrób jakas pastę warzywną i nia wysmaruj ser, włoz cukinię.. itp
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.