To jest uproszczona wersja wybranego przez Ciebie wątku

Co to jest maka razowa ?

Kliknij tutaj aby przejść dalej i przeczytać pełną wersję

monaliza
no wlasnie ? oprocz koloru oczywiscie wink.gif
pytam bo jest maka pszenna razowa i zytnia razowa i ja juz cala glupia jestem.
i pytanie dodatkowe dla mam z Trojmiasta:
gdzie kupujecie make na chleby zytnie i razowe wlasnie
pozdrawiam Monika
amo
Pszenna razowa zapewne ze zmielonej pszenicy, a zytnia z zyta.
Małgoś.dz
MÄ…ka razowa to mÄ…ka o typie 2000.
Typ mąki zalezy od zawartości w niej popiołu. Im więcej popiołu tym wyższy numer mąki. Z kolei im więcej popiołu w mące, tym więcej w niej otręb i zarodków.
Jednocześnie im wyższy typ mąki (im wyższy numerek) tym więcej w mące glutenu.

Generalnie mąka żytnia jest cięższa niż pszenna. Ciasto chlebowe zagniecione z mąki żytniej jest bardzo kleiste (ciężko z niego uformować bochenek), w przeciwieństwie do ciasta z mąki pszennej - tworzy się zwarta, elastyczna kula.

Co do miejsc sprzedaży mąk w Trójmieście - kupuję w sklepach ze zdrową żywnością, np. sklep "Maja" przy. ul. Szerokiej w Gdańsku Głównym, są też sklepy Greenwaya. Poza tym spory wybór mąk mają w marketach Bomi (również mąki włoskie, w tym semolinę, manitobę icon_smile.gif ).
A najczęsciej kupuję mąki w dużych zbiorczych opakowaniach w "makro" lub "selgrosie" (ale tam nie ma razowych, tylko wybór w zwykłych poszennych i żytnia 720). No i chyba co nieco można znaleźć w hipermarketach Auchan i Geant...ale tam żadko bywam, więc nie mam dokładnego rozeznania.
justin
czy mąka żytnia żurkowa nadaje się do wykorzystania do upieczenia chleba ???
Małgoś.dz
CYTAT(justin)
czy mąka żytnia żurkowa nadaje się do wykorzystania do upieczenia chleba ???


Nigdy nie próbowałam żurkowej. Używam zwykłej żytniej typ 720.
Ale coś mi świta w głowie...gdzieś czytałam, że ktoś próbował, ale nie pamiętam z jakim skutkiem... icon_rolleyes.gif
monaliza
Dzieki za odpowiedz
czym sie rozni pszenna od zytniej to wiedzialam, zastanawial mnie tylko ten dopisek razowy, bo pszenne pieczywo jest jasne a razowe raczej ciemne, no i stad moja konfuzja, nijak mi sie to pszenne z razowym nie chcialo zgrac.
Sledze pilnie wszystkie watki i fora chlebowe wiec mam nadzieje doznac kiedys calkowitego objawienia wink.gif
pozdrawiam chleboszy
Lizia
Mąka razowa produkowana jest z większej 'części' ziarna niż tzw biała. Biała produkowana jest z samego środeczka ziarna. Mąka razowa ma w swoim składzie też osłonkę tego ziarna. Jako że gluten zawiera się w środeczku ziarna, to mąka razowa ma mniejszą zawartość glutenu (gorzej rośnie ciasto, za to jest zdrowsza).
Natomiast ja polecam mąkę orkiszową. Wygląda jak coś pośredniego miądzy białaa razową. Orkisz to stara odmiana pszenicy. Uprawiano ją zanim zaczęto wynajdować nowe odmiany, które są bardziej plenne i mają wyższą zawartosć glutenu (są bardziej sycące, lepiej rośnie chleb). Mąka orkiszowa jest dużo zdrowsza na układ pokarmowy. Krążyły też opinie, że jest odpowiednia dla dzieci, bo nie ma tak dużej zawartości glutenu, który w nadmiarze dla małego dziecka nie jest korzystny.

A co do żytniej i pszennej: żytnia jes z żyta, a pszenna z pszenicy (są to 2 różne zboża).
Ja oprócz powyższych używam także mąki gryczanej (dodawana dodatkowo oprócz pszennej daje ciekawy aromacik) oraz owsianej.
Lizia
Małgoś, Ta czytam Twojego posta i mi coś nie pasuje. Piszesz, że im wyższy numerek mąki, tym większa zawartość otrąb i.t.p. a jednocześnie wyższa zawartość glutenu - o ile dobrze zrozumiałam.
Z tego co wiem, im większa zaw. otrąb tym mąka ma mniejszą zawartość glutenu, czyli jest 'bardziej' razowa
Małgoś.dz
Taaaak, masz racjÄ™.
Przeczytałam ponownie mój wcześniejszy post i widzę, że z rozpędu pomieszałam dwie różne sprawy.
Rzeczywiście mąki razowe mają mniej glutenu, niz mąki białe.

Powinnam była napisać, że teoria im wyższy numerek - tym więcej glutenu - dotyczy tylko mąki białej.
Ja nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, więc być moze wyunęłam błędne wnioski, niemniej czytałam na portalach piekarskich, że mąka o niskim numerze - to mąka słaba, a o wysokim numerze - to mąka mocna. icon_rolleyes.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.